HbbTV w NTC

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
bartosz4
Posty: 192
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: HbbTV w NTC

Post autor: bartosz4 » 30 czerwca 2020, o 00:47

W TVP pojawiła się ikonka TVP Wilno. Ale nie otwiera się. Jakiś błąd kodu czy coś takiego. TVP POLONIA i Poland In wciąż zwis po 10 sekundach.

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 903
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34

Re: HbbTV w NTC

Post autor: DVB-T(2) INQUIRING » 30 czerwca 2020, o 09:27

bartosz4 pisze:
30 czerwca 2020, o 00:47
W TVP pojawiła się ikonka TVP Wilno. Ale nie otwiera się. Jakiś błąd kodu czy coś takiego. TVP POLONIA i Poland In wciąż zwis po 10 sekundach.
Z tego co wiem to, np. kanał: TVP Wilno, nie jest nadawany przez cały dzień, a tylko w określonych jego porach - nie wiem czy i aby nie dotyczy to również innych kanałów dostępnych poprzez: "Na żywo"(TVP VOD, TVP Stream).

Maniek99
Posty: 583
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Maniek99 » 30 czerwca 2020, o 13:04

A w czym są kodowane te streamy, bo VOD TVP to H264?
Może ktoś z Emitela podpowie.

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 903
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34

Re: HbbTV w NTC

Post autor: DVB-T(2) INQUIRING » 2 lipca 2020, o 11:50

Odnośnie nadawania kanałów poprzez HbbTV(w tym kanałów w wysokiej rozdzielczości):
https://satkurier.pl/news/193289/drugi- ... hbbtv.html.


[od admina: uzupełnienie o skrót informacji]
[...]telewizja Noe będzie miała swój drugi kanał, pod nazwą Noe+. Nowa stacja będzie dostępna za pośrednictwem aplikacji HbbTV, która jest udostępniana nadawcom przez České Radiokomunikace (ČRA).[...czytaj więcej na SatKurier.pl]

dvbtowiec
Posty: 1108
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 2 lipca 2020, o 12:06

HbbTV to niedoceniona jeszcze przyszłość i pomału ją odkrywamy, pozostaje jedynie problem z kompatybilnością.
Pasmo telewizyjne się kurczy, HbbTV daje nieograniczone wręcz możliwości na tworzenie kanałów w wyższych rozdzielczościach.
Idealne rozwiązanie na dzień dzisiejszy:
Kanał nadawny w SD lub HD w DVB-T/T2
1. Naciskasz czerwony przycisk wywołujesz serwis HbbTV nadawcy.
2. Naciskasz niebieski przycisk, otwierasz streaming tego samego kanału w HD lub 4k.

Ponadto można tworzyć dodatkowe kanały jak to zrobiono w MUX8 z TVP Kultura 2.

bartosz4
Posty: 192
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: HbbTV w NTC

Post autor: bartosz4 » 8 lipca 2020, o 09:30

Czy HbbTV technicznie daje taką możliwość, żeby np. TVN dołączył wejście w TVN24, który uruchamiałby się przez wpisanie jakiegoś kodu, zalogowanie czy coś w tym stylu? Tak, żeby nie trzeba było wchodzić w aplikację playera.pl , tylko mieć to szybciej.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 630
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: HbbTV w NTC

Post autor: DanielK » 8 lipca 2020, o 12:35

Próbowałeś na AndroidTV przez WP Pilot? W moim odczuciu tak działa lepiej :-)

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2487
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: HbbTV w NTC

Post autor: JaroslawMroczkowski » 8 lipca 2020, o 16:23

Teoretycznie HbbTV pozwala na wykorzystanie DRM, do zabezpieczania treści. Można by więc się pokusić zarówno o użycie PINów jak i bardziej zaawansowanych metod uzyskiwania dostępu do treści premium.
Problemem może być zgodność odbiorników. Różne wersje HbbTV, różne implementacje funkcji powodują, że bardziej zaawansowane mechanizmy są trudne do wdrożenia, ale raczej nie niemożliwe 8-)

bartosz4
Posty: 192
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: HbbTV w NTC

Post autor: bartosz4 » 9 lipca 2020, o 18:00

Może rozwój tej usługi umożliwi takie działanie. Z kolei może też aplikacje będą łatwiejsze w codziennym użytkowaniu. Na dobrą sprawę to wkrótce wszystko mogłoby lecieć po prostu przez internet.

TVP Wilno jak Polonia. Działa 5 sekund i zwis. Szkoda.
DanielK pisze:
8 lipca 2020, o 12:35
Próbowałeś na AndroidTV przez WP Pilot? W moim odczuciu tak działa lepiej :-)
Próbowałem kiedyś na Szzajsung TV i też żałuję, że nie działa. Jak już prawie nic. Teraz nawet YouTube można oglądać już tylko przez ich głupią apkę.

dvbtowiec
Posty: 1108
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 9 lipca 2020, o 18:03

Zgodnie z moim przypuszczeniami w dniu dzisiejszym w MUX8 na kanale o nazwie "Telewizja Naziemna" uruchamia się po zmianie na ten kanał automatycznie serwis HbbTV ten sam który pokazuje się po naciśnięciu czerwonego przycisku na dowolnym kanale TVP.

pikaczu
Posty: 1368
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: HbbTV w NTC

Post autor: pikaczu » 9 lipca 2020, o 20:02

Nie wiem czemu, ale jest 15 minut opóźnienia.

dvbtowiec
Posty: 1108
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 9 lipca 2020, o 21:23

Pytasz już o to opóźnienie trzeci raz. Tak jest na Twoim odbiorniku :)

Poważny problem po zmianach, Sony z 2019 roku po wybraniu kanału TVP, nie pokazuje zachęty do wciśnięcia czerwonego przycisku, ale jednocześnie blokuje zmianę kanału. Aby można było zmienić kanał wymagany jest restart telewizora.
W tych okoliczność, wyłączyłem HbbTV, bo nie da się użytkować telewizora.

reedstar
Posty: 12
Rejestracja: 16 października 2019, o 11:23
Miejscowość: Twardogora
Odbiornik: SONY KD-55XG9505
Instalacja antenowa: Telmor ASR IQ
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża,Jesenik.

Re: HbbTV w NTC

Post autor: reedstar » 9 lipca 2020, o 21:51

Potwierdzam,brak info o działaniu czerwonego guzika i brak możliwości zmiany kanału.Odbiornik Sony 55 XG-9505

krucjatus
Posty: 8
Rejestracja: 4 maja 2020, o 15:33
Miejscowość: Warszawa

Re: HbbTV w NTC

Post autor: krucjatus » 9 lipca 2020, o 22:35

@bartosz4:
To sobie trochę poczekasz. HBB jest wycinkiem technologii WWW. Czemu? Nie mam pojęcia. Efekt taki, że działa kilka razy gorzej. Producenci robią jakieś chocki klocki przy tym i działa to jak chce... A UI i UX? Mnie nawet YT potrafi wnerwiać, więc nie jest chyba dobrą osobą do punktu odniesienia 😛.
mogłoby lecieć po prostu przez internet
Wyobraź sobie np. 5mln. polaków ciągnących na raz materiał w 1080p. 😛. To nie Google, serwery im spłoną 😆. A pomijając ich serwery, to infrastruktura tele-inf. tego nie wytrzyma, a jeśli nawet, to jak dojdą inni nadawcy, to już w ogóle zapomnij. A gdzie tu mowa o 4k? Pieśń przyszłości 😀.

@dvbtowiec i @reedstar:
To, że nie pokazuje się, nie znaczy to samo, że nie działa 😛. Pytanie czy po wciśnięciu nic się nie dzieje? Z kolei blokowanie przerzucenia kanału jest już dziwne. No i to jest właśnie tak z tą technologią - nowy TV, a realizacja softu pokraczna. Może Sony chociaż poprawi to, bo na Szmelcunga to już nie ma co liczyć.

Tak czy inaczej - miesiące lecą, a nic specjalnego się nie zmienia 😕. Albo zrobią kolejne "wielkie" otwarcie, albo umrze śmiercią naturalną. Myślałem, że sukcesywnie będą pojawiać się nowe funkcjonalności, a jedne co zrobili to wirtualny kanał :lol:.

dvbtowiec
Posty: 1108
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 10 lipca 2020, o 08:32

@krucjatus
Nie pokazuje się i nie działa.
Coś się musi jednak uruchamiać, skoro następuje blokada zmiany kanału.
Telewizor reaguje tak, że kanał niby zmienia, gdyż pojawia się pasek informacyjny z kanału który wybieram, ale nie zmienia się obraz i dźwięk na ekranie.
Muszę zrestartować telewizor przez przytrzymanie dłużej przycisku zasilania, abym przejął nad nim kontrolę.

pikaczu
Posty: 1368
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: HbbTV w NTC

Post autor: pikaczu » 10 lipca 2020, o 08:44

dvbtowiec pisze:
9 lipca 2020, o 21:23
Pytasz już o to opóźnienie trzeci raz. Tak jest na Twoim odbiorniku :)

Poważny problem po zmianach, Sony z 2019 roku po wybraniu kanału TVP, nie pokazuje zachęty do wciśnięcia czerwonego przycisku, ale jednocześnie blokuje zmianę kanału. Aby można było zmienić kanał wymagany jest restart telewizora.
W tych okoliczność, wyłączyłem HbbTV, bo nie da się użytkować telewizora.
Jak kupię nowy tv sony, z android, to, będzie tak samo? chcę kupić pod koniec przyszłego roku.

dvbtowiec
Posty: 1108
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 10 lipca 2020, o 09:24

Mogę Ci tylko napisać, że w okresie w którym wskazywałeś na opóźnienia, ja u siebie ich nie potwierdzałem, różnica była kilku sekund maksymalnie.

pikaczu
Posty: 1368
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: HbbTV w NTC

Post autor: pikaczu » 10 lipca 2020, o 09:53

Aha, w nowym tv sony, będzie dobrze?

dvbtowiec
Posty: 1108
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 10 lipca 2020, o 10:00

"dobrze" to pojęcie względne :)
W modelu z 2019 roku aktualne problemy z HbbTV:
1. Nie uruchamia się Polsat News (choć w ub. roku działało). Aktualnie czarny ekran po uruchomieniu.
2. Po zmianach wczoraj w HbbTV dla TVP, telewizor nie chce zmieniać kanałów, a serwis HbbTV nie działa - mam nadzieję że ten problem niebawem będzie rozwiązany.

Krótko mówiąc HbbTV jest nieprzewidywalne :D

Natomiast opóźnień w odbiorze u mnie nie ma dużych. Obraz jest w wysokiej rozdzielczości i płynny.
Ostatnio zmieniony 10 lipca 2020, o 10:12 przez dvbtowiec, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2169
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Puma » 10 lipca 2020, o 10:03

Nikt Tobie nie da gwarancji że nie będzie opóźnień.

U mnie na Polsat News jest to około minuty opóźnienia.

Odpowiedz