HbbTV w NTC

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
dvbtowiec
Posty: 877
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 10 lipca 2020, o 10:06

Tak, póki działał mi Polsat News z HbbTV takie samo opóźnienie obserwowałem. To już chyba przyczyna po stronie nadawcy.

Opóźnienia u Ciebie @pikaczu mogą wynikać także z łącza internetowego. Gdzieś tworzy się bufor. Nie wiem do końca jak działa streaming za pomocą HbbTV. Szczerze to nawet mnie zaskoczyłeś z tym że u Ciebie idzie aż z 15 minutowym opóźnieniem.

pikaczu
Posty: 1357
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: HbbTV w NTC

Post autor: pikaczu » 10 lipca 2020, o 10:29

Mam światłowód, 500 mb/s.

https://www.speedtest.pl/test/252066656

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2164
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Puma » 10 lipca 2020, o 11:07

To że masz światłowód jeszcze nic nie oznacza w sprawie opóźnienia. Być może Internet leci przez proxy, wtedy opóźnienia są jakoś wytłumaczalne... może chodzić o ustawianie w routerze.

Używam od kilku lat Internet mobilny z Orange, który teoretycznie jest bardziej podatny na opóźnienia od tego z światłowodu.
https://wrzucplik.pl/pokaz/2067795---0zfs.html

pikaczu
Posty: 1357
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: HbbTV w NTC

Post autor: pikaczu » 10 lipca 2020, o 11:12

Aha, to co zrobić? jak patrzę przez pilot.wp.pl, to jest kilka sekund opóźnienia, a nie 15 minut.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2164
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Puma » 10 lipca 2020, o 11:21

W takim układzie wygląda że router nie ma winy.

Kiedyś chyba było rozszerzenie do Firefox HbbTv, warto poszukać i zobaczyć jak tam będzie z opóźnieniami, jeżeli tam będzie dobrze to niestety wtedy będzie wina telewizora.

dvbtowiec
Posty: 877
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 10 lipca 2020, o 11:22

W FF było i jest to rozszerzenie, ale ono nie odbiera kanałów streamingowych, więc nie sprawdzi.

@pikaczu Twój telewizor ma odbiór internetu przez Wifi?
Bo jeśli tak, to udostępnij sobie na komórce za pomocą rutera w komórce siec Wifi i zobacz czy na niej będzie inaczej. Jeśli opóźnienie również będzie, to masz większe prawdopodobieństwo że to wina telewizora.

pikaczu
Posty: 1357
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: HbbTV w NTC

Post autor: pikaczu » 10 lipca 2020, o 13:12

Mam przez wifi.

krucjatus
Posty: 7
Rejestracja: 4 maja 2020, o 15:33
Miejscowość: Warszawa

Re: HbbTV w NTC

Post autor: krucjatus » 10 lipca 2020, o 15:13

@dvbtowiec i @reedstar:
Sprawdziłem na drugim TV - przycisku nie ma i słusznie, bo niby co miałby zamykać? Ten cały kanał to po prostu apka 😉. U mnie normalnie przechodzi na kolejne kanały, a też mam Sony. A na innych kanałach TVP też macie ten problem czy tylko 93?

Z tym opóźnieniem to nie wiem po tyle szumu. Fajnie jak jest małe, ale w czym to niby przeszkadza. Jak live oglądam na YT to też potrafię mieć opóźnienia, tak samo FB. Co prawda są mniejsze, ale są 😛.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2164
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Puma » 10 lipca 2020, o 15:31

Ogólnie opóźnienie nie ma znaczenia... tylko jak ogląda np. mecz to może usłyszeć u sąsiada GOOOOLLLL a ogląda gol za kilka minut ;)

reedstar
Posty: 6
Rejestracja: 16 października 2019, o 11:23
Miejscowość: Twardogora

Re: HbbTV w NTC

Post autor: reedstar » 10 lipca 2020, o 15:38

U mnie jest problem tylko na wszystkich kanałach TVP,u konkurencji Polsat i TVN działa poprawnie. Odbieram tylko naziemną.
Niestety po zawieszce tv muszę odpiąć go od napięcia nie działa przycisk wł/wył. Poprawnie dziąła też na wszystkich MUX odbieranych z Czech tj.kanał 28

dvbtowiec
Posty: 877
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 10 lipca 2020, o 17:59

@krucjatus Nie zrozumiałeś o czym piszemy :) Nie piszemy o kanale "Telewizja Naziemna".
Mowa o dowolnym kanale TVP takim jak TVP1, TVP2, TVP Historia.... na których powinna się pokazać opcja do wybrania czerwonego przycisku.
Nie pokazuje się, a w nagrodę blokuje możliwość zmiany kanału.

Także mam dostęp do starszego SONY na którym działa, więc to że na Twoim Sony działa o niczym nie świadczy :) Taki urok HbbTV, na każdej wersji działa inaczej.

@reedstar Nie musisz wyjmować wtyczki z prądu. Wystarczy że dłużej przytrzymasz zielony przycisk zasilania (kilka sekund). Wywołasz wówczas menu "Anuluj" i "Uruchom Ponownie". To rozwiązuje problem wszelkich kłopotów z telewizorem.
A tymczasowo póki nie działa i póki TVP tego nie poprawi, wyłącz z menu "Ustawienia":

Oglądanie telewizji / Preferencje (Kanały) / Aplikacja interaktywna / Uaktywnij aplikację interaktywną

Nie ma innego wyjścia na ten moment, bo ostatnia zmiana skutecznie blokuje podstawowe funkcje telewizora :D

krucjatus
Posty: 7
Rejestracja: 4 maja 2020, o 15:33
Miejscowość: Warszawa

Re: HbbTV w NTC

Post autor: krucjatus » 10 lipca 2020, o 21:12

@dvbtowiec aaa ok, to się nie zrozumieliśmy 😛. No tam powinno pojawić się to "zostańmy razem" czy jakoś tak. Skoro tego nie widzisz, to apka się wywala. No ale żeby przy okazji blokować zmianę kanału :lol:. Nie wiem jak to Sony zrobiło, było dobrze i zwalili 😛. Ten soft na Sonym to Android TV?

reedstar
Posty: 6
Rejestracja: 16 października 2019, o 11:23
Miejscowość: Twardogora

Re: HbbTV w NTC

Post autor: reedstar » 10 lipca 2020, o 21:56

@krucjatus,@dvbtowiec Panowie uporządkujmy jeżeli apka jak zwał tak zwał działa u innych nadawców polskich i czeskich a nie działa tylko na kanałach TVP to wydaje mi się że jest to wina nadawcy sygnału nie wiem czy Emitela czy dostawcy czyli TVP. Wydaje się że oprogramowanie czyli Android TV w tym przypadku nie ma nic wspólnego ze złym działaniem aplikacji Hbb TV.

dvbtowiec
Posty: 877
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 10 lipca 2020, o 21:58

Tak, Android TV.
Ale nie było dla niego od 13.05.2020 żadnej aktualizacji. Zatem Sony w tym palców nie maczało.
Musiało się coś zmienić po stronie nadawcy, gdyż do przedwczoraj wszystko działało OK.
Od wczoraj uruchomiono apkę na kanale "Telewizja Naziemna" w MUX8 i od wczoraj są problemy z apką na pozostałych kanałach tego nadawcy.

@reedstar Uprzedziłeś mnie, ale podzielam Twoją konkluzję.

krucjatus
Posty: 7
Rejestracja: 4 maja 2020, o 15:33
Miejscowość: Warszawa

Re: HbbTV w NTC

Post autor: krucjatus » 11 lipca 2020, o 14:46

@reedstar, @dvbtowiec:
Oczywiście, że się zmieniło, ale to niczego jeszcze nie wyjaśnia. W ogóle macie pokrętne myślenie.
1.
apka jak zwał tak zwał działa u innych nadawców polskich i czeskich a nie działa tylko na kanałach TVP
To w ogóle nie jest ta sama apka, więc nie ma co porównywać. Można co najwyżej powiedzieć, że da się zrobić żeby działała, ale nie koniecznie z tymi samymi funkcjonalnościami.
2. To, że po zmianie coś przestało działać, mówi tylko tyle, że ta zmiana powoduje błąd. To czy jest to błąd w kodzie czy błąd jego interpretacji i/lub wykonania już nie wiadomo. To trochę jak z IE - to nie strony były źle pisane, tylko IE ciulowo je otwierała. Jak jest tutaj niewiadomo. Równie dobrze Sony może zaktualizować soft i naprawić błędy w silniku na których działały apki i też przestaną działać. Tylko, że to nie będzie wtedy wina Sony, a twórcy apki.
3. Dziwne jest, że apka działa gdzie indziej, a na Sony się wywala. To co, wszyscy mają "IE", a Sony ma w paru modelach "Chroma"? Też to trochę bez sensu.
4. Skoro to Android TV, to ciekawe czy na TV innego producenta z Android TV też się wysypuje. Na logikę powinno, ale czy tak jest, to już inna sprawa. A co jeśli na innym TV z Android TV działa? Mindfuck, niewiadomo jak to ugryź i czyja to już wina. Wyszłoby, że Sony modyfikuje Android TV Oo? Skoro da się na telefonach, to czemu nie na TV, ale to wciąż byłoby dziwne.

Tak więc sprawa nie jest prosta. Jeśli to błąd Sony, to TVP nie ma obowiązku "naprawiać" błędu producenta. Inaczej doszlibyśmy do absurdu. Jeśli jednak to błąd w kodzie, to Sony/Google nie ma obowiązku tego naprawiać, co zresztą byłoby równie absurdalne. Kolejny problem to jest taki, że nawet jak mają jakiegoś Sony do testów, to u nich może to działać i niby jak mają to sprawdzić 😛? To nie jak w Samsungu, że każdy TV jest zwalony 😆. Zostaje trzymać kciuki, że jakoś tą sytuacje rozwiążą. Dziwne trochę, że producent i twórca aplikacji nie testują na jakiejś jednej platformie swoich wypocin. Niby jest jakiś standard, ale jak widać każdy po swojemu sobie go interpretuje. Straszny w tym bajzel jest 😕.

A tak BTW. to

Kod: Zaznacz cały

[list=]
coś tu nie działa prawidłowo albo ja coś źle robię. Jak wpiszę

Kod: Zaznacz cały

[list=1]Test 1[/list][list=2]Test 2[/list]
to mamy taki efekt 😉.
  1. Test 1
  • Test 2

dvbtowiec
Posty: 877
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 11 lipca 2020, o 15:36

@krucjatus Ja Cię doskonale rozumiem, poruszam się w branży i mnie wyjaśniać nie musisz :)
Nie mniej każdy programista strony www, a HbbTV jest okrojoną wersją stron www, dopasowuje swój kod do różnych przeglądarek. W praktyce skoro już tak rozwijasz temat doskonale wiesz zapewne jak różnie na różnych przeglądarkach ten sam kod może działać.
Wielokrotnie trzeba stosować specjalne łatki, aby na określonej przeglądarce było OK.

Zatem można winić producenta za wadliwy soft obsługujący kod stron, ale na końcu autor strony dopasowuje kod do błędów w przeglądarkach. Chyba że nadawca dogada się z Sony i Ci drudzy poprawią co trzeba :)

Nie mniej to co teraz jest, to strzał w stopę, bo jak mniemam wszyscy którzy korzystają z TV naziemnej i mają telewizory tego producenta z roku modelowego 2019 podłączone do internetu (a HbbTV jest standardowo włączone) mają problem. Nikt inny nie narzeka, czyżby to był problem w Sony z 2019r? :)

krucjatus
Posty: 7
Rejestracja: 4 maja 2020, o 15:33
Miejscowość: Warszawa

Re: HbbTV w NTC

Post autor: krucjatus » 11 lipca 2020, o 15:44


No i tutaj zgoda . Tak czy inaczej, na tak nowych odbiornikach błąd powinien być naprawiony. Pozostaje tylko liczyć, że się TVP z Sony dogadają kto ma co poprawić .

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 824
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ploomba » 18 lipca 2020, o 21:15

Kupiłem do pokoju dziecka 32" TCL 32S615 (rocznik 2020). testuje HBB TV. Mam pytanie. Czy na Emi TV (na mux8) stacje radiowe działają? Próbuje jakąkolwiek uruchomić, ale nie ma dźwieku. Telewizor ma HBB tv chyba w wersji 2.0

dvbtowiec
Posty: 877
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 18 lipca 2020, o 21:36

Działają.
TCL chyba do swoich telewizorów daje HbbTV w wersji 1.5.
Działa Ci Polsat News na kanałach Polsatu?
Np. na TV6 powinna Ci się pokazać podpowiedź do oglądania Polsat News.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 824
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ploomba » 18 lipca 2020, o 21:43

Tak, Polsat News działa. TVP Kultura 2 i Legia TV na mux-8 tez działają. Z tego co gdzies wyczytalem na necie, w tym tv jest ponoć hbb tv 2.0. Nie wiem jak to sprawdzić. Telewizor jest z Androidem. Wygląda, że całe HBB TV działa prawidłowo, tylko nie mam dźwięku na stacjach radiowych.

Odpowiedz