HbbTV w NTC

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
dvbtowiec
Posty: 1034
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 31 sierpnia 2020, o 13:32

Obowiązująca wersja to jedno, inną sprawą jest jakie wymagania ma aplikacja HbbTV.
Państwowa telewizja czeska wystawiła test na wersję 2.0 w swoim serwisie HbbTV.
Czy to coś zmienia w Twoim przypadku skoro wybierasz odbiornik z najnowszą wersją 2.0.2?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1953
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 31 sierpnia 2020, o 14:42

Ostatnio zmieniony 31 sierpnia 2020, o 23:15 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 2 razy.

Maniek99
Posty: 581
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Maniek99 » 31 sierpnia 2020, o 15:41

A mi ostatnio na TVN7 HD, Panasonic wyświetla takie śmieci i nie da się tego skasować (bez całkowitego wyłączenia HBBTV):
Obrazek

bartosz4
Posty: 186
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: HbbTV w NTC

Post autor: bartosz4 » 4 września 2020, o 16:21

A TV Polonia wciąż zacina się po 10 sekundach. Czyli wtedy jak obraz powinien się wyostrzyć. Pewnie to jakaś oczywista wada do poprawki. Nie mogą u licha tego zrobić?

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 246
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Miejscowość: Tenczynek
Odbiornik: VU+Solo 4K,
TECHNISAT100IR/SANGEAN-WFR29C
Philips 55' 8804
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: HbbTV w NTC

Post autor: piotrek2802 » 5 września 2020, o 13:18

W nowym telewizorze Philips PUS8804 nie działa mi Polsat News poprzez HbbTV na kanale Polsat. Pojawia się w rogu na dole czerwona kropka zachęcająca do oglądania kanału PN i następnie potwierdzam "zielonym" i cisza. Zaznaczam, że na kanałach TVP i TVN HbbTV chodzi prawidłowo. Telewizor zaktualizował się sam do najnowszego oprogramowania a problem dalej występuje.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1953
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 5 września 2020, o 15:28

piotrek2802 - Zgłoś e-mailem do Philipsa by jak najszybciej to poprawili, chociaż z odpowiedzi napisanej dla mnie problem jest im znany, ale napisz im też, będą mieć więcej zgłoszeń szybciej poprawią, bo guzdrają się z tym już prawie rok czasu. Najlepiej zgłoś to jako reklamację na gwarancję.
Szanowny Panie ,

1. Tak, w modelach 43PUS8505/12, 43PUS8545/12, 43PUS8535/12, 43PUS8555/12, 43PUS9235/12 działa Polsat News poprzez HbbTV.


2. Problem z Hbb TV w 43PUS7334/12 jest już od dłuższego czasu badany przez specjalistów. I wkrótce zostanie rozwiązany.

3. W modelach 43PUS8505/12, 43PUS8545/12, 43PUS8535/12, 43PUS8555 oraz 43PUS9235/12 w Polsce możliwe jest utworzenie jednej listy ulubionych kanałów, do której można dodać kanały DVB-T i DVB-S.



Z poważeniem,

Anna

Philips TV/AVA

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 246
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Miejscowość: Tenczynek
Odbiornik: VU+Solo 4K,
TECHNISAT100IR/SANGEAN-WFR29C
Philips 55' 8804
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: HbbTV w NTC

Post autor: piotrek2802 » 5 września 2020, o 18:41

Krasnoludek - Oczywiście, że zgłoszę to do Philipsa jako reklamacja na gwarancji bo nie może być aby w wysoko ocenianym modelu PUS8804 pojawiał się tak niedopracowany soft ....Jest jeszcze jedna sprawa do zgłoszenia - to brak logo stacji przy nazwach , które znajdują się po wyszukaniu w NTC...Poprzedni model Philipsa z serii 7000 wyświetla loga stacji z lewej strony...

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1953
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 5 września 2020, o 20:37

Czytałem gdzieś na forum, że loga stacji wraz z którąś aktualizacją zniknęły.

Zgłoś nie działający Polsat News poprzez HbbTV jako reklamację gwarancyjną, i nie daj sobie wmówić że to wina Polsatu, bo mi na początku tak sugerowali, ja im że na innych działa, także na Philipsach z 2018 roku, i potem zmienili retorykę że naprawią to. Niby piszą że na nowych modelach PN działa prawidłowo, ale nikt tu na forum jeszcze tego nie potwierdził, bo mało kto ma już model z 2020 roku z końcówką 5

dvbtowiec
Posty: 1034
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 6 września 2020, o 22:49

Jesli ktos ma w miare nowe Sony (do 2 lat) z nie dzialajacym PN w HbbTV to tez piszcie. Im wiecej osob zglasza takie problemy, tym powazniej potraktuja zgloszenie.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 246
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Miejscowość: Tenczynek
Odbiornik: VU+Solo 4K,
TECHNISAT100IR/SANGEAN-WFR29C
Philips 55' 8804
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: HbbTV w NTC

Post autor: piotrek2802 » 7 września 2020, o 09:19

Ja już przed chwilą zgłosiłem do Philips Polska nie działający PN w telewizorze 55PUS8804/12. Podobno mają na to rozwiązanie bo dzwoniłem też na wsparcie techniczne.
W temacie brak loga stacji podobno nic nie są w stanie zrobić bo ten model po prostu tak ma.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1953
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 9 września 2020, o 23:24

Czyżby już poprawili i działa na zeszłorocznych Philipsach Polsat News?
kontaktowałem się z supportem Philipsa w sprawie braku możliwości uruchomienia w HBB kanału Polsat News i domowego e-przedszkola z mux8. Zaproponowali mi aktualizację oprogramowania na TPM191E_R.101.001.079.005. Spotkał się może ktoś z was z tą wersją?
Obecnie mam 001.004.100.000 i od wczoraj PN w HBB zaczął działać.

http://www.hdtv.com.pl/forum/1590731-post247.html

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 246
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Miejscowość: Tenczynek
Odbiornik: VU+Solo 4K,
TECHNISAT100IR/SANGEAN-WFR29C
Philips 55' 8804
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: HbbTV w NTC

Post autor: piotrek2802 » 10 września 2020, o 07:54

W weekend sprawdzę to dam odrazu tu znać czy oprogramowanie z usb pomaga.

Adis
Posty: 71
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Adis » 11 września 2020, o 11:39

Dziś nie działa blokuje hdbtv

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 246
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Miejscowość: Tenczynek
Odbiornik: VU+Solo 4K,
TECHNISAT100IR/SANGEAN-WFR29C
Philips 55' 8804
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: HbbTV w NTC

Post autor: piotrek2802 » 11 września 2020, o 21:05

Radość z nowego oprogramowania przesłanego mi przez Philips jest połowiczna.
Ponieważ wrócił PN na kanałach Polsatu w Hbbtv.
Ale utraciłem możliwość obsługi korektora w ustawieniach osobistych dźwięku. :evil: co już w tym telewizorze jest dużym przegięciem.
Pojawia się korektor na ekranie TV ale zmieniając suwakami poszczególne pasma 100 Hz- 10 kHz nie słychać różnicy w dźwięku.
Dalej coś to oprogramowanie do tego telewizora kuleje i widać firma Philips ma z tym problemy.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1953
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 11 września 2020, o 21:32

Wszystkie kanały co są w HbbTV działają teraz na tym nowym oprogramowaniu w Philipsie z 2020 roku?
Oprogramowanie to powinno pojawić się także online, nie każdy o nim będzie wiedział.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 246
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Miejscowość: Tenczynek
Odbiornik: VU+Solo 4K,
TECHNISAT100IR/SANGEAN-WFR29C
Philips 55' 8804
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: HbbTV w NTC

Post autor: piotrek2802 » 12 września 2020, o 21:00

Mam teraz wersję oprogramowania: TPM191E_R.101.001.079.005 ( przesłaną przez Philips Polska)
Nie działają wszystkie Hbbtv, bo PN zaczął działać ale całkowicie nie może wystartować Hbbtv nadawane na kanale Emitv.
Jak napisałem też w poście wyżej nie działa poprawnie Korektor dźwięku.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1953
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 13 września 2020, o 13:24

To jak, Philips naprawił działanie Polsat News poprzez HbbTV a zepsuł działanie radia na EmiTV ? :o

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 831
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ploomba » 13 września 2020, o 14:20

To chyba nie tylko na Philipsie. U mnie to samo od wczoraj na TCL. Tak, ja juz wspominalem jakis czas temu o tym "wywaleniu" sie radia na EMI TV. Byla juz taka sytuacja chyba ze 3 tyg temu (na jeden dzien). Znaczy sie u mnie radio i tak nigdy nie działało, ale ładowały sie logotypy stacji. Emi TV niby się ładuje , ale radio jest "puste" - bez logotypów stacji.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 246
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Miejscowość: Tenczynek
Odbiornik: VU+Solo 4K,
TECHNISAT100IR/SANGEAN-WFR29C
Philips 55' 8804
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: HbbTV w NTC

Post autor: piotrek2802 » 13 września 2020, o 14:54

Krosnoludek pisze:
13 września 2020, o 13:24
To jak, Philips naprawił działanie Polsat News poprzez HbbTV a zepsuł działanie radia na EmiTV ? :o
Hbbtv próbuje się załadować na EmitV , ale tylko wyskakuje ramka i nie pojawiają się żadne napisy. Już napisałem do nich reklamację i zobaczymy jutro jak ustosunkują się do tego, bo nie może być aby tv z górnej półki posiadał tak niedopracowane oprogramowanie, a brak korektora dźwięku w telewizorze to już przesada.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1953
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 13 września 2020, o 15:54

Inne rzeczy z HbbTV działają? Zepsuli tylko radio w EmiTV?

Odpowiedz