Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: grzegorz0plonka » 12 maja 2012, o 22:52

Witam. Na mux 1 i 3 są taki same kanały tvp i tvp info. Jak ktos skanuje kanały to bedzie pokazały dwa razy tvp 1-2 i dwa razy info. Prawda?

Przykład, po skanowaniu kanały bedzie w wyswietlaczu układu kanały.

TVP 1
TVP 1
TVP 2
TVP 2
TVP info
TVP info
Polsat
TVN
TV4
TV Puls
TVN Siedem
PULS 2
TV6
Eska TV
TTV
POLO TV
ATM Rorzywka TV.

Wygląda głupio, ze dwa razy i dwa razy i dwa razy samego tvp.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 00:55 przez grzegorz0plonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: m@rtops » 12 maja 2012, o 23:05

nie każdy odbiera oba mux-y
a duble można usunąć ;)

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: pawelll » 12 maja 2012, o 23:37

Kolego @grzegorz0plonka. Czy możesz się postarać pisać bardziej po polsku? W kilku wątkach czytałem Twoje wpisy i niestety z dużym trudem rozumiałem co chciałeś napisać.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: grzegorz0plonka » 13 maja 2012, o 00:41

No tak. Mam problemy gramatycznie.

Ale dla mnie kompletnie bez sensu robili. Jak byłem w warszawie i skanowałem sobie kanały to pokazały dwa taki same kanały tvp info i tvp 1i 2. Jeszcze miałem dwa razy z inngo nadajnka. Razem miałem aż 4 info i tvp.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: Puma » 13 maja 2012, o 08:45

To nie jest bez sensu tylko ma swój sens... teraz co prawda coraz mniejszy przy kolejnym etapie wdrażania MUX 1.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: alabama1 » 13 maja 2012, o 08:49

Ale powinni pomyśleć nad usunięciem od 1 czerwca programów z mux 3- tvp info i jedynkę. Wtedy byłaby doskonała jakość tvp 2 hd, a jedynka i info przecież będzie prawie u każdego. Ale mogą też jakieś inne kanały wstawić tam.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: Puma » 13 maja 2012, o 08:54

alabama1 pisze:... a jedynka i info przecież będzie prawie u każdego. Ale mogą też jakieś inne kanały wstawić tam.
Kluczowym słowem jest prawie ;)

TVP nie ma zamiaru dawać nic nowego i dlatego wypełnia swój MUX czym się da... i to było jasne od dawna.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: arik92 » 13 maja 2012, o 09:19

To mogliby chociaż zadbać o jakość TVP2 HD w MUX3 wywalając TVP1 i TVP Info, a tak to nadal będą się sprzedawać tunery niezgodne z HD.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: zesepo » 13 maja 2012, o 09:33

Co? Czytałeś co napisałeś?

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: arik92 » 13 maja 2012, o 09:59

Możesz mnie oświecić o co Ci chodzi?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: Puma » 13 maja 2012, o 10:02

Jakość HD (bitrate) nie ma nic wspólnego z dekoderami nie wspomagającymi HD. Dekoder albo wspiera HD albo nie.
Wydaje mi się że chodziło właśnie o niefortunne złożenie zdania ;)

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: arik92 » 13 maja 2012, o 10:11

Ok, trochę to niezrozumiale napisałem (chyba zbyt wcześnie dla mnie, żeby pisać dzisiaj posty ;) ) Chodziło mi oto, że warto byłoby wyłączyć TVP1 SD i TVP Info w MUX3 z dwóch powodów:

1) TVP 1 w wersji HD i TVP Info będzie dostępne w MUX1, który jest wszędzie tam, gdzie jest MUX3, więc po co dublować kanały, a zarazem niepotrzebnie tracić bitrate dla tych kanałów, skoro można go przeznaczyć dla TVP2 HD

2) Jeśli w MUX3 nie będzie TVP1 w wersji SD, to zostanie tylko TVP1 wersji HD w MUX1 i wreszcie może jakby ludzie zauważyli, że nie odbiorą na tunerach o 20 zł tańszych, to zaczęli by kupować odbiorniki zgodne z wymogami.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: Puma » 13 maja 2012, o 10:15

Tak, to jest sensowna propozycja :)

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: grzegorz0plonka » 13 maja 2012, o 12:59

arik92 pisze:Ok, trochę to niezrozumiale napisałem (chyba zbyt wcześnie dla mnie, żeby pisać dzisiaj posty ;) ) Chodziło mi oto, że warto byłoby wyłączyć TVP1 SD i TVP Info w MUX3 z dwóch powodów:

1) TVP 1 w wersji HD i TVP Info będzie dostępne w MUX1, który jest wszędzie tam, gdzie jest MUX3, więc po co dublować kanały, a zarazem niepotrzebnie tracić bitrate dla tych kanałów, skoro można go przeznaczyć dla TVP2 HD

2) Jeśli w MUX3 nie będzie TVP1 w wersji SD, to zostanie tylko TVP1 wersji HD w MUX1 i wreszcie może jakby ludzie zauważyli, że nie odbiorą na tunerach o 20 zł tańszych, to zaczęli by kupować odbiorniki zgodne z wymogami.
No ok. Dla mnie zupewnie nie potrzebny zajmowania miejsca muxie. nie mogło tak, aby były kanały w muxie 3 tylko TVP Kultura,
TVP Polonia, TVP Historia i bez jedynka i dwójka?

Przeciez mux 1 juz prawie wszędzie dociera zasieg i po co będą znajdowały samego dwa razy kanały tvp info?

Jak ktos zaskanuje kanały to będą mieli bałagan układu kanały.

O tunerze, to wytarczyć miec wymagane MPEG-4 AVC / H.264. Nie wiem czy sa tunery MPEG-4 bez AVC / H.264. H.264 jest odbior własnie HD.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 14:21 przez grzegorz0plonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Benedykt
Posty: 282
Rejestracja: 26 sierpnia 2010, o 00:53

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: Benedykt » 13 maja 2012, o 13:54

Dokladnie tak. O to mi chodziło. Dla mnie zupewnie nie potrzebny zajmowania miejsca muxie. nie mogło tak, aby były kanały w muxie 3 tylko TVP Kultura,
TVP Polonia, TVP Historia i bez jedynka i dwójka?

Przeciez mux 1 juz prawie wszędzie dociera zasieg i po co będą znajdowały samego dwa razy kanały tvp info?

Jak ktos zaskanuje kanały to będą mieli bałagan układu kanały.

Używasz tłumacza Google?

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: grzegorz0plonka » 13 maja 2012, o 14:21

Nie. tym momencie naprawdę trudno nam opisac i wychodzi wiecej błedny gramatycznie. Juz NAPISAŁEM mam problemy z jezykiem polskiem i jestem osobą słabosłysząca. System Edukacyjny nic mi nie dali dobrego naukę. Teraz bedę miec problemy do konca zycia:( Prosze tego szanowac. jesli nie szanujecie to ja sprawę do moderatora za niewłasciwe szacunku do ludzi. Co to myslał zeby kazdy człowiek estra poprawnie pisał jezyku polskiego i kazdy miał estra super wiedzy?

Jak ktos pisze nie własciwe jezykiem to ja NIE WRACAM NIKOMU UWAGI I NIE ODRADZAM. A wycie odradzacie.

Tutaj piszemy temat o DVB-T A NIE O JEZYKIEM. A kolejnie niewłasicwe traktowanie mnie to obiecuję sprawę poleci do moderatora, nich usuną posty i zablokowanie konta.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 14:41 przez grzegorz0plonka, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: Puma » 13 maja 2012, o 14:25

Opanujcie się, język polski jest trudnym językiem... co naturalnie nikogo nie upoważnia do błędów ale nie obrażajmy innych.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 16:37 przez Puma, łącznie zmieniany 1 raz.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: alabama1 » 13 maja 2012, o 14:51

grzegorz0plonka pisze:Nie. tym momencie naprawdę trudno nam opisac i wychodzi wiecej błedny gramatycznie. Juz NAPISAŁEM mam problemy z jezykiem polskiem i jestem osobą słabosłysząca. System Edukacyjny nic mi nie dali dobrego naukę. Teraz bedę miec problemy do konca zycia:( Prosze tego szanowac. jesli nie szanujecie to ja sprawę do moderatora za niewłasciwe szacunku do ludzi. Co to myslał zeby kazdy człowiek estra poprawnie pisał jezyku polskiego i kazdy miał estra super wiedzy?

Jak ktos pisze nie własciwe jezykiem to ja NIE WRACAM NIKOMU UWAGI I NIE ODRADZAM. A wycie odradzacie.

Tutaj piszemy temat o DVB-T A NIE O JEZYKIEM. A kolejnie niewłasicwe traktowanie mnie to obiecuję sprawę poleci do moderatora, nich usuną posty i zablokowanie konta.
Proszę się nie obrażać, masz dosyć duże problemy z polskim, więc mógł ktoś pomyśleć, że jesteś nie z Polski. Ale dobra, już każdy rozumie ciebie.

neverer
Posty: 11
Rejestracja: 13 maja 2012, o 12:48

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: neverer » 13 maja 2012, o 15:59

Ja się nie znam, ale podobno osobie niesłyszącej łatwiej jest opanować język angielski, gdyż ma prostą gramatykę, i słusznie.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: pawelll » 13 maja 2012, o 16:16

@grzegorz0plonka - OK, przepraszam za siebie (i kolegów). Wybacz, niestety niektórzy po "latach doświadczeń" na różnych forach mają uczulenie na osoby, które świadomie lekceważą jakiekolwiek zasady pisowni, przez co zarówno utrudniają komunikację na forum jak i (moim zdaniem) lekceważą inne osoby. Ale jak pokazuje ta sytuacja czasem zdarzają się inne powody błędów, więc jeszcze raz przepraszam.

A wracając do meritum, już wielokrotnie na forum był poruszany problem bezzasadności nadawania w MUX1 i 3 tych samych kanałów (a od czerwca powielania SD i HD). Takiego pomysłu broni na tum forum kilku kolegów którzy kupili tunery nie obsługujące HD :)

Zablokowany