Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: arik92 » 13 maja 2012, o 21:38

JaroslawMroczkowski pisze: Są plany ustawienia sygnalizacji w taki sposób by odbiornik mógł rozpoznać te programy i wybrać lepszy. Jeśli dostępne będą dwa programy w tej samej rozdzielczości, powinien wybrać ten o lepszym sygnale. Jeśli wersje o różnych rozdzielczościach powinien wybrać HD. Drugą wersję tego samego programu może albo zignorować albo umieścić na końcu listy.
Tak powinien zachować się "dobry" odbiornik.
Bardziej tego niż zapisanie na liście dwóch tych samych serwisów zamiast jednego, ale w HD obawiam się, aby nie doszło w TV Panasonica, jak już ktoś na forum pisał do tego, że nie będzie mógł zapisać jednocześnie kanałów z MUX1 i MUX3, bo nawet jeśli u kogoś TV/STB zapiszę dwa razy ten sam serwis różniący się rozdzielczością to nie problem go usunąć z listy.
Czy jeśli będziecie nadawać w MUX1 i MUX3 ten sam kanał to rozumiem, że będą się one się różniły typem usługi (dla SD 0x16, a dla HD 0x19), natomiast reszta pid-ów bez zmian?
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 21:43 przez arik92, łącznie zmieniany 1 raz.

Bartosz Czach

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: Bartosz Czach » 13 maja 2012, o 21:42

pawelll pisze:Bartoszu, możesz rozwinąć swoją myśl?
Chodzi o to, że to widz wybiera odległość, z jakiej chce oglądać telewizję. W przypadku HD próbuje się narzucić minimalną odległość by zatuszować niedoskonałości. Ogólnie w przypadku telewizorów LCD/LED/plazmowych jest tak samo.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: cyber » 13 maja 2012, o 21:43

fred pisze:Bo jak ty masz dostęp do wszystkich MUX-ów to tak masz. Są tacy co nie mają. Nie bądź takim samolubem i pomyśl o innych.
Jeśli ktoś nie ma dostępu do Mux 3 lub(i) Mux 1 to problem dublowania kanałów nie występuje .

Pozdrawiam.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: alabama1 » 13 maja 2012, o 21:44

Teorie spiskowe- jak ukryć niedoskonałość hd....

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: grzegorz0plonka » 13 maja 2012, o 21:46

m@rtops pisze:
grzegorz0plonka pisze:Zupewnie nie mogę rozumieć po co robili samego kanały. po prostu choroba głowa.
po wyłączeniu analogu i pokryciu sygnałem "całą" Polskę kanały nie będą dublowane a na ich miejsce wejdą inne programy (takie jest założenie) :D
Niestety kolejnie niespodzianka. Po wyłaczeniu analogowej zakodują kanały na platny. A nasze tunery juz nie bedą juz działać.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: grzegorz0plonka » 13 maja 2012, o 21:46

cyber pisze:
fred pisze:Bo jak ty masz dostęp do wszystkich MUX-ów to tak masz. Są tacy co nie mają. Nie bądź takim samolubem i pomyśl o innych.
Jeśli ktoś nie ma dostępu do Mux 3 lub(i) Mux 1 to problem dublowania kanałów nie występuje .

Pozdrawiam.
Zgodzam się z tobą. Jest fajnie.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: cyber » 13 maja 2012, o 21:47

Bartosz Czach pisze:
pawelll pisze:Bartoszu, możesz rozwinąć swoją myśl?
Chodzi o to, że to widz wybiera odległość, z jakiej chce oglądać telewizję. W przypadku HD próbuje się narzucić minimalną odległość by zatuszować niedoskonałości. Ogólnie w przypadku telewizorów LCD/LED/plazmowych jest tak samo.
To proponuje oglądać TV np.55 calowy z odległości 10 mm w celu tylko i wyłącznie wyszukiwania tych niedoskonałości . TV ogląda się standardowo z większej odległości niż np. monitor komputerowy .
Życzę sukcesów !
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: m@rtops » 13 maja 2012, o 22:01

grzegorz0plonka pisze:Niestety kolejnie niespodzianka. Po wyłaczeniu analogowej zakodują kanały na platny. A nasze tunery juz nie bedą juz działać.
ktoś cię ciągnie na "ciemną stronę mocy" :lol:
płatne kanały też są brane pod uwagę ale o tym jest osobny wątek ;)

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: cyber » 13 maja 2012, o 22:06

Zapewne głęboki brak wiedzy...

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: Jarosław Bałuka » 13 maja 2012, o 22:11

JaroslawMroczkowski pisze:Podsumowując wątek.
Telewizja Polska zapowiedziała włączenie 2 kanałów HD jeden na mux-1 drugi mux-3. Spowoduje to u osób będących w zasięgu jednocześnie obydwu mux'ów występowanie tych samych kanałów w dwóch rozdzielczościach. Dodatkowo program TVP Info występuje w obydwu mux'ach w rozdzielczości SD. Zarówno miejsce w mux-1 jak i cały mux'3 zostały oddane do dyspozycji TVP i to oni wybierają w jaki sposób zagospodarować tą przestrzeń.

Są plany ustawienia sygnalizacji w taki sposób by odbiornik mógł rozpoznać te programy i wybrać lepszy. Jeśli dostępne będą dwa programy w tej samej rozdzielczości, powinien wybrać ten o lepszym sygnale. Jeśli wersje o różnych rozdzielczościach powinien wybrać HD. Drugą wersję tego samego programu może albo zignorować albo umieścić na końcu listy.
Tak powinien zachować się "dobry" odbiornik.

Większość tanich STB zapewne zachowa się inaczej, ale no to nie mamy wpływu. Brak jakiejkolwiek kontroli uniemożliwia zapanowanie nad tym żywiołem szczególnie, że większość klientów wybiera produkty najtańsze, czemu się w sumie nie dziwię, jeśli sprzedawcy zapewniają, że te produkty się niczym nie różnią (znów przerabiałem taką scenkę wczoraj w jednej z dużych sieci handlowych).
Nie można ciągle dostosowywać nadawania do najgorszego złomu na rynku. Pozostaje nadawanie zgodnie ze standardami i liczenie na to, że samoregulacja rynku wyeliminuje najgorsze produkty i nieuczciwych importerów.
Zacytuję rzeczowe podsumowanie wątku dodatkowo podkreślając, że do czasu wyłączenia emisji analogowych zasięg MUX1 będzie znacznie większy niż MUX3 i to MUX1 będzie głównym "dostarczycielem" kanałów TVP do odbiorców. Dopiero w 2014 zasięg MUX3 osiągnie pełne pokrycie, a TVP zwolni miejsce na MUX1.
Z zamieszczanych dalej wypowiedzi stwierdzam, że temat się wyczerpał więc zamykam wątek.

Zablokowany