Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: Puma » 13 maja 2012, o 16:50

Z HD jest większy probem niż można przypuszczać, wiele osób zaoszczędziło kilka złotych na dekoderach i ci są za utrzymaniem SD co zrozumiałe... tak samo było z MPEG-2.

Dodatkowo sporo osób którzy mają nowe telewizory kupili je w HD Ready i tym też nie zależy na HD a nawet są przeciwni bo wyjdzie że kupili nie to co trzeba oszczędzając lub nie trochę złotych.

Jak dla mnie jest to marnotrasrwo miejsca ale TVP ma pewnie badania w tej materii i doszli do wniosku że to bardziej im się opłaca.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: TomW » 13 maja 2012, o 17:06

Ja np. świadomie kupiłem drugi mały telewizor 22 cale jako HD Ready i pewnie wielu ma też oprócz podstawowego Full HD jeszcze mały HD Ready. Koło biurka mnie nic większego nie pasuje a HD mam (i będę miał) na 42 calach.
Też nie widzę sensu żeby jednocześnie był SD i HD. Kwestia dostosowania sprzętu u odbiorców jest ich sprawą, ale bez popadania w skrajności.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: Puma » 13 maja 2012, o 17:42

Kupując nawet mały odbiornik może to być Full HD... powiedziałbym że to w sporej części niewiedza kupującego ale jeśli ktoś świadomie kupuje HD Ready to zupełnie inna sprawa ;)

Cóż zrobić jeżeli TVP tak chcę zrobić... mam nadzieje że po wyłączeniu analogu sprawa się zmieni... dobrze że ja nie mam MUX 3 i nie denerwuje się że mam dublowane kanały :D

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: pawelll » 13 maja 2012, o 17:46

Puma pisze: Dodatkowo sporo osób którzy mają nowe telewizory kupili je w HD Ready i tym też nie zależy na HD a nawet są przeciwni bo wyjdzie że kupili nie to co trzeba oszczędzając lub nie trochę złotych.
Nie zapominaj że rozdzielczość 720 jest tak samo HD jak 1080. Pojęcia HDready i FullHD to tylko i wyłącznie hasła marketingowe.
Swoją drogą z odległości >2m na 42" i tak nikt nie zobaczy różnicy. Praw fizyki (w tym akurat przypadku fizjologii) Pan nie oszukasz (jak mawiał klasyk :)).

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: alabama1 » 13 maja 2012, o 17:47

A ja mam telewizor hd ready i oglądając niemieckie kanały hd na multipleksach zauważam różnicę. Jest o niebo lepiej. To nie jest tak, że telewizor hd ready to byle co. Lepiej będzie niż sd.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: Puma » 13 maja 2012, o 17:56

Kwestia bitrate i dlatego HD będzie lepsze niż SD obojętnie na jakim odbiorniku... przynajmniej tak mi się wydaje.

Czekam na TVP1 HD aby to ocenić :)

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: grzegorz0plonka » 13 maja 2012, o 18:18

neverer pisze:Ja się nie znam, ale podobno osobie niesłyszącej łatwiej jest opanować język angielski, gdyż ma prostą gramatykę, i słusznie.
Mysle tak. decydowane lepsze angielski niz j.polski. Niestety moja edukacja systemu nie pozwolili uczyc i uwazali napierw polski potem angielski. Ale przez cały zycie miałem trudnosci w systemie edukacyjny i nic nie dali dobrego. Miałem po prostu kompikowane zycie i nie za dobrze tak się konczyło. Zyjemy chorym kraju. A nas rzad nic nie robi.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: cyber » 13 maja 2012, o 18:21

TV HD -ready wyświetli obraz z max rozdzielczością 720 p -owa rozdzielczość jak i cała reszta takiego odbiornika (np. złącza HDMI itd.) należą już do specyfikacji HD !!!
Jeśli taki odbiornik dostanie ze źródła sygnał np. 1080i -to ten sygnał będzie z automatu downscalowany do rozdzielczości tego odbiornika ! I choć obraz ten będzie miał mniej linii (szczegółów ) aniżeli w 1080 to nadal to będzie rozdzielczość(obraz) HD -przewyższający jakością rozdzielczość SD ;)
Z drugiej strony tak jak ktoś tu na forum słusznie zauważył -oko ludzkie nie jest w stanie rozróżnić pewnych szczegółów powyżej określonej odległości .
Podsumowując : oglądając obraz o tej samej rozdzielczości źródłowej (np.1080i)na dwóch TV tej samej wielkości (np. 32") z tym ,że jeden ma matrycę HD ready a drugi Full HD - to z bliższej odległości można dostrzec różnice na korzyść tego drugiego ,natomiast z odległości zdaje się już powyżej kilku metrów (takiej jakiej zazwyczaj ogląda się TV) tej różnicy żadne ludzkie oko już nie jest w stanie wychwycić i to jest jak najbardziej naturalne !!!
Więc dużo w tej kwesti zależy przede wszystkim od wielkości matrycy jak i odległości naszych oczu od telewizora , oczywiście do tego dochodzi jakość sygnału źródłowego itd...
Pozdrawiam.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: pawelll » 13 maja 2012, o 18:40

Na innym (na szczęście niekonkurencyjnym) forum jest wątek poświęcony tematowi rozdzielczości/odległości od wyświetlacza.
Jest tam taki wykres:
http://www.hdtv.com.pl/upload/rte/rozdz ... chart1.jpg
http://www.hdtv.com.pl/forum/podstawy/1 ... adnik.html

Bartosz Czach

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: Bartosz Czach » 13 maja 2012, o 19:37

Nie no... Prawie spadłem z krzesła! Kolejni chcą robić idiotów z ludzi. Może jeszcze przygotujcie zapisy określające kąt pochylenia głowy i ukierunkowania uszu.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: pawelll » 13 maja 2012, o 20:07

Bartoszu, możesz rozwinąć swoją myśl? Czy to tylko tak (jak zwykle) byle krytykować wszystko i wszystkich?
A co do kąta pochylenia głowy, to oczywiście są zasady (opracowane przez fizjologów) dotyczące np. wysokości zawieszenia TV. O takich oczywistościach (znanych od lat wszystkim audiofilom) jak właściwe rozmieszczanie kolumn głośnikowych nie wspomnę. :)

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2366
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: JaroslawMroczkowski » 13 maja 2012, o 20:45

Podsumowując wątek.
Telewizja Polska zapowiedziała włączenie 2 kanałów HD jeden na mux-1 drugi mux-3. Spowoduje to u osób będących w zasięgu jednocześnie obydwu mux'ów występowanie tych samych kanałów w dwóch rozdzielczościach. Dodatkowo program TVP Info występuje w obydwu mux'ach w rozdzielczości SD. Zarówno miejsce w mux-1 jak i cały mux'3 zostały oddane do dyspozycji TVP i to oni wybierają w jaki sposób zagospodarować tą przestrzeń.

Są plany ustawienia sygnalizacji w taki sposób by odbiornik mógł rozpoznać te programy i wybrać lepszy. Jeśli dostępne będą dwa programy w tej samej rozdzielczości, powinien wybrać ten o lepszym sygnale. Jeśli wersje o różnych rozdzielczościach powinien wybrać HD. Drugą wersję tego samego programu może albo zignorować albo umieścić na końcu listy.
Tak powinien zachować się "dobry" odbiornik.

Większość tanich STB zapewne zachowa się inaczej, ale no to nie mamy wpływu. Brak jakiejkolwiek kontroli uniemożliwia zapanowanie nad tym żywiołem szczególnie, że większość klientów wybiera produkty najtańsze, czemu się w sumie nie dziwię, jeśli sprzedawcy zapewniają, że te produkty się niczym nie różnią (znów przerabiałem taką scenkę wczoraj w jednej z dużych sieci handlowych).
Nie można ciągle dostosowywać nadawania do najgorszego złomu na rynku. Pozostaje nadawanie zgodnie ze standardami i liczenie na to, że samoregulacja rynku wyeliminuje najgorsze produkty i nieuczciwych importerów.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: grzegorz0plonka » 13 maja 2012, o 20:54

no wlasnie. Moje pytanie po co ma TVP Info występować w obydwu mux'ach w rozdzielczości SD?? nie mogłoby wytarczyć jeden kanał tvp info.

A nie mogło tez z jednym muxie 1 i 2 HD? no trzeba nie ma miejsca?

jajo9
Posty: 52
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:59

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: jajo9 » 13 maja 2012, o 20:57

Jeśli chodzi o odbiorniki o "polskich" korzeniach typu manta, ferguson, itp to mogą te niedoróbki jakoś poprawić nowym softem, ale jeśli chodzi o jakieś wynalazki to czuję, że na początku czerwca to nie jeden z nas będzie miał extra robotę przy tunerach rodzinki, znajomych, sąsiadów bo będą zdziwieni że coś nie działa jak sobie to oni wyobrazaja, ze raz nastawiony TV i dekada z głowy.

@Grzegorzu
TVP Info w 2 wersjach jest według filozofii TVP po to, by pokryć odpowiednia wersja regionalną obszar nadawania.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 20:59 przez jajo9, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: kupon » 13 maja 2012, o 20:58

JaroslawMroczkowski pisze: ...Nie można ciągle dostosowywać nadawania do najgorszego złomu na rynku. Pozostaje nadawanie zgodnie ze standardami i liczenie na to, że samoregulacja rynku wyeliminuje najgorsze produkty i nieuczciwych importerów....
No i tego należy się trzymać 8-)

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: grzegorz0plonka » 13 maja 2012, o 21:09

jajo9 pisze:Jeśli chodzi o odbiorniki o "polskich" korzeniach typu manta, ferguson, itp to mogą te niedoróbki jakoś poprawić nowym softem, ale jeśli chodzi o jakieś wynalazki to czuję, że na początku czerwca to nie jeden z nas będzie miał extra robotę przy tunerach rodzinki, znajomych, sąsiadów bo będą zdziwieni że coś nie działa jak sobie to oni wyobrazaja, ze raz nastawiony TV i dekada z głowy.

@Grzegorzu
TVP Info w 2 wersjach jest według filozofii TVP po to, by pokryć odpowiednia wersja regionalną obszar nadawania.
Pewnie bedzie samego wersja regionalną obszar nadawania.

Po drugie przeciez za dwa lata mux 3 bedzie powiekszene zasieg. Wszyscy polaków będą mieli podwójnie tvp info z samego wersji.

Zupewnie nie moge stanie rozumiec po co podwójnie. Po prostu chory kraj.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: cyber » 13 maja 2012, o 21:11

Mam dostęp do wszystkich Muxów (sprzęt do odbioru opisany w profilu) i myślę ,że na dzień dzisiejszy jest O.K !
Dlatego ,że tak jak napisał pan Jarek powyżej na pierwszych trzech miejscach zameldowały sie kolejno TVP1 ,TVP2, TVPInfo z silniejszego (90 %)dopiero co "odpalonego" Mux 1 a z tych samych miejsc te same kanały ale ze słabszego (75-80%) Mux 3 "poleciały" na koniec listy .
Zobaczymy jak to będzie po włączeniu kanałów HD.
Poza tym każdy TV czy dekoder daje przecież możliwość ustawienia czy też skasownia kanałów według uznania.
Pozdrawiam.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: grzegorz0plonka » 13 maja 2012, o 21:25

No tak. Polaków będą skanowac kanały a potem porządkowanie listów nie potrzebny.
Zupewnie nie mogę rozumieć po co robili samego kanały. po prostu choroba głowa.

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: fred » 13 maja 2012, o 21:30

Bo jak ty masz dostęp do wszystkich MUX-ów to tak masz. Są tacy co nie mają. Nie bądź takim samolubem i pomyśl o innych.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Na muxie 1 i 3 są tvp 1, tvp 2 i tvp info.

Post autor: m@rtops » 13 maja 2012, o 21:37

grzegorz0plonka pisze:Zupewnie nie mogę rozumieć po co robili samego kanały. po prostu choroba głowa.
po wyłączeniu analogu i pokryciu sygnałem "całą" Polskę kanały nie będą dublowane a na ich miejsce wejdą inne programy (takie jest założenie) :D

Zablokowany