Platforma satelitarna TVP

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
newenergy
Posty: 13
Rejestracja: 16 września 2009, o 14:25

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: newenergy » 16 września 2009, o 15:15

Witam.
Cyfra wczoraj zaktualizowała listy kanałów w dekoderach Philips HD(DSR6201)\PVR (DSR7201) i kanały znajdziesz na pozycjach:
950 - TVP 1
951 - TVP 2
952 - TVP INFO
953 - TVP SPORT
954 - TVP POLONIA
955 - TVP HISTORIA
956 - TVP KULTURA
957 - TVP HD
958 - PR JEDYNKA
959 - PR DWÓJKA
960 - PR TRÓJKA
961 - PR EURO
962 - PR DLA ZAGR.
963 - OBRADY PARL

Trzeba miec oczywiście zeza na astrę w konfiguracji HB-1, Astra-2

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: Puma » 16 września 2009, o 15:50

Harmonogram który znalazłem na forum Sat kuriera
http://images50.fotosik.pl/199/4f0cf39e4b4570bemed.png

Zaciekawił mnie ten artykuł
http://blogi.satkurier.pl/49397-jacek-g ... -w-tv.html

smyk
Posty: 108
Rejestracja: 16 września 2009, o 09:46

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: smyk » 16 września 2009, o 16:42

Puma pisze:
Zaciekawił mnie ten artykuł
http://blogi.satkurier.pl/49397-jacek-g ... -w-tv.html
Brawo dla p.Jacka Grzeszczaka.
Przyczynami problemów z odbiorem kanałów naziemnych w 99% przypadków nie są problemy emisyjne, ale źle wykonana, przestarzała lub uszkodzona instalacja antenowa. W Warszawie widzów przyzwyczajono, że oglądać można na kawałku druta wystawionym przez okno, bo zawsze z PKiN sygnał był niezwykle mocny. Sytuacja się pozmieniała i okazało się, że kto ma kiepską instalację - ma problemy.
Ale wstyd, redaktor Holecka płakała, że nie może jedynki w Warszawie oglądać, a to wina złej instalacji, i na kogo to trafiło, na pracownika TVP. :lol:

spn

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: spn » 16 września 2009, o 17:22

newenergy pisze:Witam.
Cyfra wczoraj zaktualizowała listy kanałów w dekoderach Philips HD(DSR6201)\PVR (DSR7201)
Trzeba miec oczywiście zeza na astrę w konfiguracji HB-1, Astra-2

Dziękuję bardzo :) Ciekawe, ale jak dziś rano aktualizowałem listę to nic takiego jeszcze nie miałem.

tvmaniaks

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: tvmaniaks » 16 września 2009, o 18:07

czy na dekoderze Samsung DSB-305G bede mogl zlapac sygnal Platformy Satelitarnej TVP z Astry? w opisie sprzetu mam zaznaczone:
zgodność z MPEG-2/DVB-S.
Sygnal jest w MPEG-4 wiec chyba nie mam szans na odbior?

newenergy
Posty: 13
Rejestracja: 16 września 2009, o 14:25

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: newenergy » 16 września 2009, o 18:57

tvmaniaks pisze:czy na dekoderze Samsung DSB-305G bede mogl zlapac sygnal Platformy Satelitarnej TVP z Astry? w opisie sprzetu mam zaznaczone:
zgodność z MPEG-2/DVB-S.
Sygnal jest w MPEG-4 wiec chyba nie mam szans na odbior?
Niestety nic z tego.

tvmaniaks

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: tvmaniaks » 16 września 2009, o 20:00

ok, to jaki dekoder musze zakupic by ogladac ta podstawowa paczke i pozniej kanaly polsatu i tvn za dodatkowa jednokrotna oplata? Czy Samsung DSB-H370G bedzie ok ?

newenergy
Posty: 13
Rejestracja: 16 września 2009, o 14:25

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: newenergy » 16 września 2009, o 20:18

Samsung DSB-H370G odbierze tylko kanały FTA (odbiera obecnie nadawany pakiet). Co do tunera, który umożliwi odbiór kodowanej zawartości, to najlepiej wybrać coś nie tylko z czytnikiem uniwersalnym ale i z gniazdem na ewentualny moduł NDS.

tvmaniaks

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: tvmaniaks » 16 września 2009, o 20:40

ok ale jakie konretne?

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: kemi73 » 16 września 2009, o 21:17

Ja bym poczekał aż TVP zacznie certyfikować odbiorniki mogące odebrać paczkę TVP z NDS. Bo jak na razie wspominali tylko o karcie a nie ma wzmianki o modułach a bezsensem jest kupienie tunera po to by za chwile kupić następny. Jak wystarczy Ci sam FTA to jak najbardziej samsung H370G wystarcza na allegro znajdziesz go w przystępnej cenie, jeśli chcesz coś więcej radze poczekać.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: Kafar » 16 września 2009, o 21:32

Konia z rzędem kto da spis tunerów, które TVP ocertyfikowała i będą działać. Spokojnie by sobie poszedł do sklepu i te kilkaset zł zostawił, ale żeby była pewność, że końcem grudnia, początkiem stycznia odpali Free To View i Pay. Bo co to za radość teraz kupić tuner DVB-S2, a za niecałe pół roku kupować drugi. Chyba, że firma właściciel systemu kodowania NDS/Videoguard tak chętnie rozpowszechni moduły CI i karty kodowe oddzielnie, poza zestawami oferowanymi przez TVP.
A tak to jedna wielka niewiadoma i ciąg dalszy nabijania ludzi w butelke.
Ja zauważyłem na innych portalach, że ludzie strasznie płaczą w związku z ograniczaniem wiązki sygnałowej tej platformy tylko do terytorium Polski. Anglicy mieszkający w Polsce nie płaczą z powodu braku platformy BBC. Oferty prepaid pozostałych platform mozna używac za granicą(poprawcie jeśli się myle), a nawet jeśli nie to i tak ludzie to robią. A czy pozostałe platformy aż tak odbiegają programowo od tych 8 teraz oferowanych?
Z tego całego zamieszania cieszą mnie jedna rzecz:
- możliwość komponowania własnej listy płatnych programów, a nie pakietów.
Mam nadzieje, że nie pójdą śladem pozostałych platform i do kolejnego odbiornika przy wybraniu płatnej oferty, trzeba będzie kolejny abonament, SIC!!!
http://satkurier.pl/news/49395/konkuren ... e-tvp.html
konkurencja broni się rękami i nogami. Zupełnie jak w przypadku P4 w telefonii GSM, istny monopol, byle nie dopuścić kolejnego gracza do żłobu. Na gwałt wykupili prawa do europejskich pucharów i lig krajowych w piłce nożnej, tworzą kanały tematyczne, a i TPSA dorzuca do ognia swoim pomysłem, bo mają w rękawie asa, którym są łącza telefonii PSTN, czyli czwarty sposób dostarczania TV(w programie minęła 20-sta "specjaliści" wspomnieli, że są 3: drogą kablową, satelitarną i naziemną).

romanodepalma
Posty: 423
Rejestracja: 25 marca 2009, o 17:32
Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: romanodepalma » 16 września 2009, o 22:30

czyżby DVBT odeszło w niepamięć a miałobyć tak pieknie odeszło ,bo TVP wyczuła pieniądze.to tylko Polska . gdzie plany , wdrożenia, harmonogram, pewnie w (olewam to jak mnie wszyscy olewają) dupie.Pszepraszam EMITEL . bo to chyba jest ostatnia w polsce poważna firma, która chciała coś zrobić dla DVBT

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: Puma » 17 września 2009, o 09:02

czyżby DVBT odeszło w niepamięć
Nic podobnego, według strategii TVP jest to ze sobą powiązane.

spn

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: spn » 17 września 2009, o 12:06

Puma pisze:
czyżby DVBT odeszło w niepamięć
Nic podobnego, według strategii TVP jest to ze sobą powiązane.
Akurat ;) Zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę to, co TVP wypisuje na swoich stronach poświęconych platformie cyfrowej:
http://www.tvp.pl/o-tvp/platforma-cyfro ... lej-anteny

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: Puma » 17 września 2009, o 12:20

TVP promuje swoją platformę cyfrową póki może ;)
Strategia jest ogłoszona przez TVP i chcą MUX III uruchomić do końca przyszłego roku.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: qwerty » 17 września 2009, o 12:49

Właśnie wysłałem do kablówki, aby normalnie zakodowane przekazy TVP Sport i TVP Historia (są w pakietach za dodatkowe złotówki) zostały odkodowane i dodali TVP HD. Jeżeli tego nie uczynią, gdzie należy pisać? W końcu przekaz TVP nie jest kodowany to powinien być za darmo, a nie za dodatkową opłatą.

spn

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: spn » 17 września 2009, o 12:52

qwerty pisze:Właśnie wysłałem do kablówki, aby normalnie zakodowane przekazy TVP Sport i TVP Historia (są w pakietach za dodatkowe złotówki) zostały odkodowane i dodali TVP HD. Jeżeli tego nie uczynią, gdzie należy pisać? W końcu przekaz TVP nie jest kodowany to powinien być za darmo, a nie za dodatkową opłatą.
P.O. Prezesa TVP na konferencji prasowej dotyczącej platformy powiedział wyraźnie (zapytany przez dziennikarza "TV Sat Magazynu"), że pomimo, że kanały te są teraz niekodowane to kablówki i platformy nie są zobligowane do darmowego udostępniania bądź wprowadzania tych kanałów do oferty :(

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: qwerty » 17 września 2009, o 13:00

spn pisze:P.O. Prezesa TVP na konferencji prasowej dotyczącej platformy powiedział wyraźnie (zapytany przez dziennikarza "TV Sat Magazynu"), że pomimo, że kanały te są teraz niekodowane to kablówki i platformy nie są zobligowane do darmowego udostępniania bądź wprowadzania tych kanałów do oferty :(
Nie strasz mnie. Mam nadzieję, że kablówka będzie na tyle inteligentna, że udostępni. Kiedyś zażądałem polsat sport, bo ucieknę na polsat cyfrowy.

karol91

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: karol91 » 17 września 2009, o 15:28

Nikt tu nikogo nie straszy, taka jest prawda. Chcesz zrobić swoją kablówkę w konia i narazić ją na kary? Chyba tacy głupi, to oni nie są...
spn pisze:Akurat ;) Zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę to, co TVP wypisuje na swoich stronach poświęconych platformie cyfrowej:
http://www.tvp.pl/o-tvp/platforma-cyfro ... lej-anteny
A oglądaliście program "Minęła dwudziesta"? Tam prowadząca zapytała się, czy platformę TVP będzie można oglądać ze swojej anteny na dachu. "Ależ oczywiście"... Zawsze mogą się później usprawiedliwić, że chodziło im o DVB-T, które też jest częścią ich platformy cyfrowej. Spośród błędów na konferencji czy podczas wywiadów można było wyłowić jeszcze, że TVP po uruchomieniu III muxa DVB-T, wcale nie zamierza przenosić się do niego z I (jak jest w strategii). Czyżby zmiana planów? W końcu zapowiadane niedawno nowe kanały TVP, wraz z TVP HD, na pewno nie zmieszczą się w jednym multipleksie.

spn

Re: Platforma satelitarna TVP

Post autor: spn » 17 września 2009, o 15:37

karol91 pisze:Nikt tu nikogo nie straszy, taka jest prawda. Chcesz zrobić swoją kablówkę w konia i narazić ją na kary? Chyba tacy głupi, to oni nie są...
{ciach}
A oglądaliście program "Minęła dwudziesta"? Tam prowadząca zapytała się, czy platformę TVP będzie można oglądać ze swojej anteny na dachu. "Ależ oczywiście"... Zawsze mogą się później usprawiedliwić, że chodziło im o DVB-T, które też jest częścią ich platformy cyfrowej. Spośród błędów na konferencji czy podczas wywiadów można było wyłowić jeszcze, że TVP po uruchomieniu III muxa DVB-T, wcale nie zamierza przenosić się do niego z I (jak jest w strategii). Czyżby zmiana planów? W końcu zapowiadane niedawno nowe kanały TVP, wraz z TVP HD, na pewno nie zmieszczą się w jednym multipleksie.
Błędy i niedomówienia to swoją drogą, ale z tego co kojarze to w 1 muxie i tak zostanie TVP1, 2 i Info. A w 3 mają być ale inne kanały TVP. Przecież na logikę wielka trójca nie usunie się z muxu 1 jeśli 3 będzie miał mniejsze pokrycie.

Zablokowany