Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
KoRaB
Posty: 41
Rejestracja: 21 listopada 2012, o 10:06
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: KoRaB » 13 marca 2014, o 10:29

Wczoraj w lokalnym programie TVP Info, Prezes Polskiej Izby Radiodyfuzji, pan Jacek Silski zapowiedział, że w dniu 15 marca br. zostanie wyłączona transmisja kanału TVP 2 w standardzie SD. Następnie przyjdzie kolej na kanał TVP 1.
Tak więc pozostanie tylko transmisja w jakości High Definition!
Co ciekawe, czego ja nie do końca rozumiem, padło stwierdzenie, że nie wszystkie osoby będą mogły odbierać te kanały w standardzie HD. Dotyczy to osób, które posiadają indywidualne dekodery DVB-T. Jeśli ktoś posiada dekoder SD, to nie odbierze kanałów w standardzie HD.
Orientuje się ktoś może o co chodzi? Jakie dekodery SD? Wydaje mi się, że każdy dekoder odbiera sygnał danego kanału, bez względu na jego jakość czy standard. Chodzi tylko o to czy tę jakość można praktycznie zobaczyć. Ale to już jest sprawa odbiornika telewizyjnego a nie samego dekodera. Jeśli się mylę, to proszę o stosowne wyjaśnienia.
Obecnie posiadam dekoder DVB-T firmy Maximum, model T-105 i odbieram kanały TVP w wersjach HD i SD. Czy odnosząc się do wypowiedzi Pana Silskiego, osoby mające dekoder tylko w wersji SD (o ile takowe są), nie odbierają obecnie i nie będą w przyszłości mogły oglądać kanałów TVP w wersji HD?

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: loleklolek » 13 marca 2014, o 10:44

"Czy odnosząc się do wypowiedzi Pana Silskiego, osoby mające dekoder tylko w wersji SD (o ile takowe są), nie odbierają obecnie i nie będą w przyszłości mogły oglądać kanałów TVP w wersji HD?"

TAK

edit

Dekoder SD odbiera sygnał HD, ale nie potrafi go poprawnie zdekodować (np. w związku ze zbyt małą mocą obliczeniową dekodera). Objawia się to tym, że obrazu w ogóle nie ma. Parę lat temu można było kupić coś takiego (zaoszczędzało się 10-20PLN ;-) ). Raz widziałem coś takiego działającego (jak już wprowadzili kanały HD).

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: AdamP » 13 marca 2014, o 10:51

Chodzi o to, że na rynku były w sprzedaży STB nie potrafiące dekodować HD (mało ale jednak). Jeśli ktoś ma taki, to po wyłączeniu TVP1 i 2 SD nie będzie miał możliwości oglądania tych dwóch programów.

rotalplus
Posty: 1141
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: rotalplus » 13 marca 2014, o 14:12

Problem jest znikomy i nie wpłynie na widownię TVP, ale trzeba było coś wymyśleć

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: qwerty » 13 marca 2014, o 22:53

Nie chodzi tylko o STB, ale telewizory mpeg-2 z modułem CAM.

digitrax
Posty: 80
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 07:10
Odbiornik: Blankom TSI-108
Thomson THT501
Opticum HD N2
Instalacja antenowa: Televes DAT 75
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jagodnik, Chwaszczyno, Pieczewo

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: digitrax » 14 marca 2014, o 01:05

Dokładnie. Nie wszystkie moduły CAM transkodujące MPEG-4 do MPEG-2 radzą sobie z obróbką programu w rozdzielczości "HD". Z programami SD nie ma problemu. Spotkałem się w rodzinie z TV Sony kupionym kilka lat temu bez obsługi MPEG-4. Miałem pod ręką moduł transkodujacy, więc go zainstalowałem. Niestety 1 i 2 z MUX-3 nie można odebrać. Obecnie odbierają te programy z MUX-1 lecz czeka ich wkrótce zakup STB.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2344
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: JaroslawMroczkowski » 14 marca 2014, o 01:39

Z tego co wiem żaden moduł transkodujący nie radzi sobie z programami HD.
Na rynku były tylko moduły na bazie układów Neotion NP (http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=1175), które obsługiwały tylko programy SD. Nie przetwarzały też dźwięku, więc o odbiorze ścieżek DD/DD+ raczej można było zapomnieć.
(Jeśli były dostępne także inne moduły poprawcie mnie)

Niestety wszyscy, którzy zainwestowali w taki moduł teraz będą musieli poszukać STB.
Mam tylko nadzieję, że zrobią to z głową, bo odbywa się wietrzenie magazynów z produktów nie sprzedanych w okresie największych zakupów (podczas i tuż po wyłączaniu telewizji analogowej i na koniec roku - święta, itp) więc można trafić koleją "okazję" podobną do tych modułów.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: giaur500 » 14 marca 2014, o 15:04

Czyli zapewne stopkloatka wchodzi zamiast tvp2 sd. A zamiast tvp1 sd wejdzie fokus tv.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1869
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: Poland » 14 marca 2014, o 17:05

Dokładnie. Zresztą sama Jedynka w SD będzie grzać miejsce Fokusowi w pierwszym multipleksie :)

ftalo2
Posty: 26
Rejestracja: 14 marca 2014, o 18:46

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: ftalo2 » 14 marca 2014, o 18:52

no to dziś ostatni raz oglądam TVP2. Dobrze że reszta pozostanie bez zmian. Ciekawe kiedy wyłączą TVP1 .Też płakał nie będę,zresztą kto ma czas na oglądanie telewizji

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1869
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: Poland » 14 marca 2014, o 21:01

TVP1 w formie wyłączą 27 kwietnia ale tylko w opcji SD. Kanał ten podobnie jak i Dwójka pozostanie jako HD na trzecim multipleksie.

Radol
Posty: 52
Rejestracja: 10 kwietnia 2012, o 22:51
Odbiornik: DVB-T MANTA
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza umieszczona na dachu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: Radol » 15 marca 2014, o 08:57

Przepraszam ze pytam - czy w ogóle już nie będzie TVP2 w wersji SD ??
A jak na niektórych telewizorach nie daje się ogladać wersji HD bo poprostu mam co chwila zatrzymywanie i 'klatowanie' obrazu i wersji HD w ogóle nie używałem?

Awatar użytkownika
KoRaB
Posty: 41
Rejestracja: 21 listopada 2012, o 10:06
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: KoRaB » 15 marca 2014, o 10:47

Dziś w godzinach rannych już można było oglądać nowy program Stopklatka TV. Sygnał TVP 2 w wersji SD został wyłączony.
Czy ktoś może napisać o jakim profilu jest ten nowy kanał? Jakiego rodzaju programy prezentuje?
Czy jest to zupełnie coś nowego czy też może program ten znany jest już wcześniej, np. z sieci kablowych lub z satelity?
Ostatnio zmieniony 15 marca 2014, o 14:24 przez KoRaB, łącznie zmieniany 1 raz.

ftalo2
Posty: 26
Rejestracja: 14 marca 2014, o 18:46

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: ftalo2 » 15 marca 2014, o 11:09

ja mogę tylko powiedzieć że po raz pierwszy w życiu nie jestem w stanie oglądać TVP2 w Polsce. Trzeba sprostować że tunery bez HD były sprzedawane w 2011 i 2012 w sklepach RTV Agd ,więc nie jest wcale tak mało.No i telewizory z konwerterami. Chyba nie sądzicie że ludzie zaczną masowo po 2 latach użytkowania wymieniać kolejny raz sprzęt,dopłacać kolejne 100zł albo więcej. To tyle w temacie

digitrax
Posty: 80
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 07:10
Odbiornik: Blankom TSI-108
Thomson THT501
Opticum HD N2
Instalacja antenowa: Televes DAT 75
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jagodnik, Chwaszczyno, Pieczewo

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: digitrax » 15 marca 2014, o 11:14

Od początku wdrażania DVB-T były spoty reklamowe mówiące jaki typ kodeka jest wymagany w TV i STB. To, że ktoś chciał sobie zaoszczędzić i kupił taniego chińczyka to niechaj ma pretensje do siebie. Chytry dwa razy traci!

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: TomW » 15 marca 2014, o 11:20

Technologia już tak ma, że idzie do przodu a nie cofa się. Kupując wtedy tańszy sprzęt SD trzeba było pomyśleć, że dostępne są nowsze wersje HD. Paradoksalnie, chcąc zaoszczędzić teraz trzeba teraz dopłacić. Na szczęście ludzie są przewidujący (oczywiście tam gdzie da się pewne rzeczy przewidzieć).

ftalo2
Posty: 26
Rejestracja: 14 marca 2014, o 18:46

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: ftalo2 » 15 marca 2014, o 13:48

@digitrax, rzecz w tym że sprzedawcy nie zawsze informowali/nie znali się,a oznaczenia wskazywały na MPEG-2 HD ,MPEG-4 SD. Ktoś niezorientowany po prostu to kupił ,bo to wcale nie było takie oczywiste.A przynajmniej w tamtym czasie na początku cyfryzacji.Nie chodziło o oszczędność. No właśnie nie trzeba nic dopłacać bo pozostałe kanały są bez problemu.Tylko TVP ,która zresztą i tak niewiele się różni od TVN czy Polsatu staje się niedostępna dla pewnej grupy osób.Zastanawiam się ile ich faktycznie jest.Sądzę że jakieś realnie licząc jakieś 25% może posiadać takie tunery/telewizory.
Więc nikt tu nie jest chytry ani nie oszczędzał itd.I nikt nie będzie dopłacał.Wszelkie epitety są naprawdę zbędne.
Więc teraz TVP powinna zorganizować akcję :"wymieniamy tunery bez HD na te z HD". Ale TVP ma to gdzieś.

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: Maniek99 » 15 marca 2014, o 13:57

@ftalo2
Obstawiał bym raczej 1-2% max.
Tych niekompatybilnych (H264 SD) znowu aż tak dużo u nas nie było.
Po zatym część z nich można jeszcze zwrócić (o ile znajdzie się sprzedawcę).
Ostatnio zmieniony 15 marca 2014, o 13:59 przez Maniek99, łącznie zmieniany 1 raz.

digitrax
Posty: 80
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 07:10
Odbiornik: Blankom TSI-108
Thomson THT501
Opticum HD N2
Instalacja antenowa: Televes DAT 75
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jagodnik, Chwaszczyno, Pieczewo

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: digitrax » 15 marca 2014, o 13:58

Idąc dalej twym tokiem myślenia niechaj teraz TVP wymieni mi poczciwego starego Sony Trinitron na jakis z MPEG-4 z tego powodu iż wyłączyli nadawanie analogowe. Jako usprawiedliwienie posłużę się także Twoim tokiem myślenia i powiem, że jak kupowałem Trinitrona był to jeden z najlepszych i nie tanich telewizorów a co ważne działał !

Od początku cyfryzacji były znane wymagania techniczne jakie muszą posiadać urządzenia sprzedawane na terenie RP. UKE nawet sporządził listę sprzętu, który tego nie spełniał i zakazał sprzedaży. Sprzedawcy, więc zrobili "promocję" na którą złapali się niezorientowani w temacie.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2344
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

Post autor: JaroslawMroczkowski » 15 marca 2014, o 13:59

Ale dlaczego nadawca ma być winny tego, że sprzedawca oszukał lub się nie znał, a klient niestety mu uwierzył. To, że wszystkie odbiorniki muszą odbierać HD wiadomo od końca 2009 roku.
Gdzie w tym są sprzedawcy, importerzy i producenci, ktorzy wciskali nieświadomym klientom te produkty?

Odpowiedz