Koniec transmisji kanałów TVP w standardzie SD

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
LGB
Posty: 3
Rejestracja: 9 grudnia 2014, o 21:22
Odbiornik: RAVO SD GK-SS11
Instalacja antenowa: opticum 900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Brak kanałów TVP1 i TVP2 w niskiej rozdzielczości

Post autor: LGB » 10 grudnia 2014, o 09:07

Poproszę JarosławaMroczkowskiego o podanie linku do strony z wymaganiami krajowymi dla tunerów DVB T. Link w wątku na taki temat podejrzewam że, może być często klikany

Kamilx
Posty: 823
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Brak kanałów TVP1 i TVP2 w niskiej rozdzielczości

Post autor: Kamilx » 10 grudnia 2014, o 18:11

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 18 grudnia 2009 r. w sprawie wymagań technicznych i eksploatacyjnych dla urządzeń konsumenckich służących do odbioru cyfrowych naziemnych transmisji telewizyjnych:
http://bip.transport.gov.pl/pl/bip/akty ... sploat.pdf

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: Brak kanałów TVP1 i TVP2 w niskiej rozdzielczości

Post autor: Kolor » 10 grudnia 2014, o 19:39

Kompletnie nie rozumiem, jak można kupić taki odbiornik. Moim zdaniem @LGB dokonał błędnego wyboru i to niezależnie od daty zakupu. O ile zakup tego odbiornika ze dwa, trzy lata temu, można by jakoś wytłumaczyć, ale teraz? Teraz trzeba kupić nowy i nic tego nie zmieni. Nie zmienia to faktu, że chciałbym poznać miejsce, gdzie nadawano TVP1 i 2 w wersji SD, jeszcze miesiąc temu.

systemlan
Posty: 252
Rejestracja: 17 czerwca 2012, o 11:52
Odbiornik: Panasonic TX-L32CX3E
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 19/21-69 DVB-T bez wzmacniacza, kabel Triset 113
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, TON Człuchów

Re: Brak kanałów TVP1 i TVP2 w niskiej rozdzielczości

Post autor: systemlan » 10 grudnia 2014, o 20:13

No właśnie, też chciałbym poznać, nie rozumiem tej dyskusji bo o ile pamiętam do dość dawno już chyba we wrześniu? czy sierpniu? dokonano zmian, więc albo ktoś się obudził poniewczasie, albo jest nie z tego świata :)

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: Brak kanałów TVP1 i TVP2 w niskiej rozdzielczości

Post autor: distefano » 10 grudnia 2014, o 20:15

Kolor pisze:Kompletnie nie rozumiem, jak można kupić taki odbiornik.......
Nie każdy musi się na tym znać. Dla, niektórych osób SD czy HD to pojęcia zupełnie nieznane.

penknife
Posty: 232
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: Brak kanałów TVP1 i TVP2 w niskiej rozdzielczości

Post autor: penknife » 11 grudnia 2014, o 00:55

A na Woronicza w Wa-wie znane chyba tylko marketingowcom

Awatar użytkownika
Gdańsk
Posty: 44
Rejestracja: 18 października 2010, o 15:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gdańsk / Chwaszczyno

Re: Brak kanałów TVP1 i TVP2 w niskiej rozdzielczości

Post autor: Gdańsk » 11 grudnia 2014, o 14:10

Jak nadajnik z Chwaszczyna to się kolesiowi coś się pomieszało od dobrych paru miesięcy bodajże od 28 kwietnia jest ich brak.

stefan90
Posty: 63
Rejestracja: 1 lutego 2014, o 18:14

Re: Brak kanałów TVP1 i TVP2 w niskiej rozdzielczości

Post autor: stefan90 » 11 grudnia 2014, o 17:33

Nasz nowy kolega chyba żyje w alternatywnej rzeczywistości :D Po pierwsze TVP w SD nie nadaje już od wiosny więc odbiór dwa miesiące temu również był nie możliwy. Po drugie o wymaganiach technicznych było mówione od dawna. Jak ktoś się kompletnie nie zna mógł iść do dowolnego sklepu RTV i sprzedano by mu odpowiedni sprzęt. Zachowanie kolegi jest dowodem na prawdziwość przysłowia że chytry dwa razy traci. Można było jeszcze okazyjnie kupić MPEG 2 pewbie byłby jeszcze tańszy :D, choć i tak te 80 złotych to dość dużo jak na SD skoro już za stówkę można mieć HD.
PS. @LGB w pierwszym poście pisałeś o "okazyjnym" tunerze później o liście kanałów telewizorach, w takim razie gdzie jest problem bo ja już zgupiałem :D

Odpowiedz