autor: some83 » 28 listopada 2020, o 04:40
@Krosnoludek
No, coś nie wydaje mi się, by Polskie prawo mogło zakazać sprzedaży odbiorników w Polsce.
Słyszałem, że to co jest legalne na terenie 2óch eurostanów, nie może być zakazane w żadnym.
(Tak słyszałem o jakiś ciastkach czy piwie z jakąś marysią, sam nie próbowałem tego nabyć....)
Dodatkowo zgodnie z jakimś wydumanym polskim porządkiem prawnym zagwarantowanym w Polskiej Konstytucji, nie można ograniczać istniejących praw nabytych.
(Czytaj, np prawo jazdy na skutery, dla osób z któregoś rocznika musi być odebrane osobnym aktem prawnym....)
Jedyne, co przez zakaz sprzedaży jest rozumiane, to, to, że klient ma podpisać, że został poinformowany, że urządzenie nie spełnia polskich norm i standardów, tzn, sprzedaż jest dalej dozwolona, ale po takim podpisie, cena może czasem spaść.
Ewentualnie można będzie towar reklamować.
I uzyskać 100% zwrotu kasy,
nie wiem, jakie będą praktyki....
Prawdopodobnie będzie można uzyskać zwrot kasy, ale co się człowiek nachodzi i nagada, to jego.....
Dodatkowo Prawdopodobnie firmy powiedzą, że złącze Rj-45 eathernet jest serwisowe, albo tylko do sieci LAN, czyli nie do internetu....
Jest też możliwe trwałe usunięcie tego z oprogramowania, i dostępność tylko po zpaczowaniu towaru z nieOficjalnej strony.
Ja tam jakbym pisał prawo:
to odbiorniki nie obsługujące mpeg5, webM i VVC = H266 = MPEGi (i co tam sobie bym w prawie postanowił) dostałyby dodatkowy podatek....
więc szybko oj szybko by się wyposażyły w te funkcje...