DVB-T czy DVB-T2 ?

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
penknife
Posty: 234
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: penknife »

Zawsze jeszcze mogą zrobić część FTA a część kodowanych w jednym MUXie.
Wówczas ten kto chce obejrzeć coś kodowanego musi wykupić stały abonament albo PPV

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: cyber »

@AdamP -są to wyjątki od reguły i zazwyczaj w tuner DVB-T2 są wyposażone szczytowe- czytaj: drogie modele dostępnych w Polsce Tv.

Artek Ł.
Posty: 665
Rejestracja: 9 sierpnia 2011, o 07:31
Odbiornik: LG 55LM860V,LG 42LS9000,tablet z dvb-t do basenu
Instalacja antenowa: antena ATX107 i jest na balkonie z Multiswitch MP-0516
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica - MX 1,2,3

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: Artek Ł. »

a na takim multipleksie dvb-t2 to ile może być więcej kanałów SD / HD niż w dvb-t mpeg4 ?

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: adac »

@ Artek Ł: z tym nowy kodekiem to już za dużo, poza tym jest jeszcze niesprawdzony i pakowanie się w niego jest ryzykowne. Chodzi też o ryzyko finansowe.
Przypuszczam, że plan przewiduje: uruchomienie jednego a potem kolejnych multipleksów w T2, dekodery obowiązkowo z dostępem warunkowym (tylko który?)
Jednego dostawcę kontentu już mamy ;) , a następnych zgaduję: konsorcjum nadawców prywatnych doskonale znanych z platform sat i kablówek.
Nadawcy krajowi i zza granicy, czyli klasyka dobrej komercyjnej telewizji. Nareszcie.

@ cyber, @ Wiking: to, że część ludzi kupiła już ( i kupi ) dekoder DVB-T FTA to nie jest żadna przeszkoda. Przecież nigdzie nie napisano, że wszystkie mux-y mają być ogólnie dostępne i za darmo. Te nowe będą, powiedzmy, bardziej elitarne :) , a chętni do oglądania się znajdą.
Chociażby część klienteli obecnych kablówek. To tylko kwestia kasy.

A jeżeli coś nie pasuje w ustawach to też nie jest przeszkoda; przy dobrych chęciach można nowelę zrobić w tydzień . I nawet są na to przykłady ;)

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: cyber »

@Arekł w DVBT2/H264 ...można "upchnąć" do 12 kanałów SD ...jeśli by przyjąć nowy kodek H.265 to TEORETYCZNIE tą liczbę można podwoić -czyli 24 kanały SD.

Wiking

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: Wiking »

Swojego czasu Info-TV-FM, które jeszcze nie należało do Cyfrowego Polsatu, przygotowało dosyć ciekawą prezentację na temat DVB-T2:
http://infotvoperator.pl/files/25Prezentacja_DVB-T2.pdf
Jest tam też porównaniu przepływności multipleksów dla DVB-T i DVB-T2. :)

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: AdamP »

cyber pisze:@AdamP -są to wyjątki od reguły i zazwyczaj w tuner DVB-T2 są wyposażone szczytowe- czytaj: drogie modele dostępnych w Polsce Tv.
W Sony modele HX755 i HX855 mają T2 i faktycznie tanie nie są, ale wg. strony Samsunga np. modele EH6510, EH5450 czy EH5300 też mają T2 a dwa ostatnie nie mają wygórowanych cen.

stary eskimos
Posty: 17
Rejestracja: 23 grudnia 2012, o 19:47

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: stary eskimos »

adac pisze:
Ja NIE zdziwię się jak za rok będzie MUX z DVB-T2.
A ja się nie zdziwię, jeżeli będzie to mux-3 :D
Dokładnie temu sie nie zdziwię. :lol:

Wiking pisze:Ustawa o wdrożeniu naziemnej telewizji cyfrowej nie określa standardu nadawania. Standard jest określony w decyzjach rezerwacyjnych dla poszczególnych multipleksów
Cos to zmienia jełśi chodzi o wprowadzenie DVB-T2? Mogli to zrobić. Tylko w ramach starzeia technologi trzeba kupić każdą.
Więc mamy DVb-T MPEG 4 i będziemy mieli DVB-T2 choć można było dokonać skoku technologicznego to skorumpowane życie pokazuje, że trzeba kupować nowe ale stare.

cyber pisze:@stary eskimos ...Ty chyba już naprawdę "stary" jesteś i nie widzisz podstawowej różnicy ...DVB-T/MPEG2 nigdy nie było zatwierdzone Ustawowo w Polsce a do tego nie został wdrożony ani jeden Mux w tym systemie...
Ty zapewne jesteś tak młody, żeby nie widziec że te odbiorniki już były więc dobry gospodarz zadbałby aby nie było strat. Dobry handlarz dbać o wzrost zysków. I co tu ma ustawa. trzeba brać pod uwagę rzeczywistość.

A skoro wiadomo było że jest juz DVB-T2 to trzeba było wprowadzić najnowszy z dostępnych skoro ludzie i tak będą musieli kupić NOWE odbiorniki

Ale jak widać zawsze wprowadzają to czego ludzie nie mają bo tylko to daje zyski.
Nie wykluczone, że po testach DVB-T Mpeg4 wprowadzą MPEG-5 chyba, że nadawca MUX3 ma inne szybkie plany a technologia nie będzie gotowa.
Im może wystarczyć 2 razy więcej programów
Chcąc miec jakiś zasięg to nadawca raczej powinien wybrać to co ludzie mają.

stary eskimos
Posty: 17
Rejestracja: 23 grudnia 2012, o 19:47

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: stary eskimos »

AdamP pisze:
cyber pisze:@AdamP -są to wyjątki od reguły i zazwyczaj w tuner DVB-T2 są wyposażone szczytowe- czytaj: drogie modele dostępnych w Polsce Tv.
W Sony modele HX755 i HX855 mają T2 i faktycznie tanie nie są, ale wg. strony Samsunga np. modele EH6510, EH5450 czy EH5300 też mają T2 a dwa ostatnie nie mają wygórowanych cen.
Dokładnie więc moim zdanie wybierać na zapas

Wiking

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: Wiking »

stary eskimos pisze:
Wiking pisze:Ustawa o wdrożeniu naziemnej telewizji cyfrowej nie określa standardu nadawania. Standard jest określony w decyzjach rezerwacyjnych dla poszczególnych multipleksów
Cos to zmienia jełśi chodzi o wprowadzenie DVB-T2? Mogli to zrobić. Tylko w ramach starzeia technologi trzeba kupić każdą.
Więc mamy DVb-T MPEG 4 i będziemy mieli DVB-T2 choć można było dokonać skoku technologicznego to skorumpowane życie pokazuje, że trzeba kupować nowe ale stare.
Jeżeli masz dowody na to, że Streżyńska oraz Kołodziejski w wyniku korupcji nie wprowadzili DVB-T2 to powinieneś to zgłosić do prokuratury. ;)
A co do ustawy to chciałem tylko sprostować, że ona nie traktuje o standardach. :)

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: cyber »

AdamP pisze:
cyber pisze:@AdamP -są to wyjątki od reguły i zazwyczaj w tuner DVB-T2 są wyposażone szczytowe- czytaj: drogie modele dostępnych w Polsce Tv.
W Sony modele HX755 i HX855 mają T2 i faktycznie tanie nie są, ale wg. strony Samsunga np. modele EH6510, EH5450 czy EH5300 też mają T2 a dwa ostatnie nie mają wygórowanych cen.
Co do Sony to zgoda ale są to Tv jak pisałem z "górnej" półki ,jeśli natomiast chodzi o podane modele Samsunga to proszę NIE WPROWADZAJ LUDZI W BŁĄD bo modele ,które podałeś nie mają głowicy DVB-T2 ...w Samungu podobnie jak i w Sony tylko "wyższe" modele posiadają głowicę DVB-T2 ...przy okazji obsługują także DVB-S2 a także DVB-C2.
Edit.: Zresztą jeśli przyszły nadawca DVB-T2 "pokusi się" o nowy kodek HEVC (testerzy sieciowi potwierdzają iż kodek daje sobie świetnie radę) to DVB-T2/H264 pójdzie do kosza ;)

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2176
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: Puma »

Jeżeli testy potrwają tak długo jak dvb-t (pamiętamy że sprzęt z mpeg2 poszedł do kosza) to podejrzewam że mija się z celem kupować już telewizorów z dvb-t2 (kodek będzie inny).

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: piotrek93 »

Niekoniecznie, Ja uważam że warto zainwestować w porządny telewizor z głowicą DVB-T2 ponieważ w przyszłości da to możliwość dokupienia modułu na CI albo CI+ tak jak w przypadku telewizorów z DVB-T mpeg 2 część z nich pozwala na dokupienie modułu i dekodowanie mpeg 4. Natomiast jeśli kupimy telewizor DVB-T to mamy pewność że bez dekodera nie bedzie odbierał ani DVB-t2 mpeg 4 ani DVB-t2 hevc

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2176
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: Puma »

Moduł CI średnio działa... ale każdy zrobi jak uważa ;)

Ciekawe czy już MUX 5 będzie w nowej technologi.

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 163
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: Jingiel »

U mnie moduł działa bezproblemowo.

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: belzebiusz »

Ale nie masz kanałów HD więc moduł mija się z celem skoro docelowo będą tylko TVP1 HD i TVP2 HD.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: piotrek93 »

No dobrze ale w najnowszych modelach samsung-a sony-ego czy sharp-a jest obsługa zarówno DVBT2 jak i kanałów HD do ultraHD nam daleko cywilizacyjnie więc moduł w przyszłości bedzie ok ;)

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2517
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: JaroslawMroczkowski »

Czasem zadziwia mnie siła reklamy. Gratulacje dla twórców mitu cudownych modułów.

Do czasu wyklarowania się wizji kolejnych multipleksów w Polsce wstrzymałbym się z inwestowaniem w sprzęt "na przyszłość".
Na razie nie ma planów zmian w istniejących MUX'ach, są i będą nadawane w DVB-T. To jedyne co wiemy na temat przyszłości naszej telewizji cyfrowej.

stary eskimos
Posty: 17
Rejestracja: 23 grudnia 2012, o 19:47

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: stary eskimos »

Viking.
To nie do mnie tylko do CBA z takimi stwierdzeniami.

Niemcy też nie zakładali w 2008 roku przejście z DVB-T na DVB-T2 :lol:
a teraz mają juz nadajniki DVB-T2 i w ciagu niedługiego czasu pewnie przejdą na nadawanie jak wiele innych krajów.
Zresztą Rosja tez wprowadza DVB-T2.
Co tam Rosja :lol:
Nigeria, Kenia, Uganda, Mozambique, Tanzania, Kirgizja i Azerbejdźan będą miały DVB-T2.

A my zostaniemy przy DVB-T? To ciekawe podejście.
A uzasadnione to czym?
Przepisami?

Raczej wprzedażą i starzeniem technologii. ROsja to nawet wspólnie chyba z Ali będzie produkowała sprzęt. A my niezłe tradycje a nic nie produkujemy tylko kupujemy jakiś szajs.
W ostatniej chwili decydenci "podratowali" kogoś i zamiast wskoczyć w DVB-T2 to wybrali przejściową technologię i jeszcze twierdzą, że nie ma chętnych na miejsca w MUX.

Ja na wszelki wypadek zainwestuję w DVB-T2 i tak radzę znajomym. bojkotować spryciarzy.
Chiny są pełne tanich dekoderów DVB-T2.

Artek Ł.
Posty: 665
Rejestracja: 9 sierpnia 2011, o 07:31
Odbiornik: LG 55LM860V,LG 42LS9000,tablet z dvb-t do basenu
Instalacja antenowa: antena ATX107 i jest na balkonie z Multiswitch MP-0516
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica - MX 1,2,3

Re: DVB-T czy DVB-T2 ?

Post autor: Artek Ł. »

jeżeli nie dostaną się do mux 1 Ci co chcą , to jest szansa, że będą próby dostania się do kolejnego multipleksu , a to może być dobre dla zwykłego oglądającego .
i to by był dobry moment aby uruchomić mux niekodowany, a jak by był to w dvb-t2 niekodowany to by mogło ludzi zachęcić do dvb-t2 bo by mieli więcej kanałów

Odpowiedz