Radio w DVB-T

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
johnny1836
Posty: 15
Rejestracja: 1 października 2010, o 13:15

Re: Radio DVB-T

Post autor: johnny1836 » 3 października 2010, o 20:21

Poland pisze:Czasem takie radia przydają na przykład podczas domowych imprez sylwestrowych kiedy nic w telewizji nie ma a w radiu wprost przeciwnie :)
Radio można potraktować jako atrakcyjną usługę w DVB-T więc jestem za jej dodaniem do DVB-T.
Tym bardziej, że takie radio miałoby bardzo dobrą jakość, a nie tak jak w blokowiskach lub na obrzeżach miast, skazane na odbiór jedynie kilku kiepskich :D , nie imprezowych stacji.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: Radio DVB-T

Post autor: Drekan » 3 października 2010, o 21:58

Pierwszeństwo w DVB-T będą miały stacje telewizyjne i radia zapewne dostaną szansę gdy zabraknie stacji telewizyjnych zainteresowanych nadawaniem w ramach DVB-T.

Jednak nie znaczy to, że żadne radio się nie do tej pory nie pojawi. Gdyby miejsce w którymś multipleksie zyskałaby stacja muzyczna powiązana z radiem np. TV Eska, to może zamiast 2 ścieżki dźwiękowej mogłaby nadawać ich stacja radiowa. Dodatkowo trzeba brać pod uwagę fakt, że nadawanie ramach NTC jest stosunkowo drogie, więc nie wiadomo czy ta forma dotarcia do widzów zainteresuje stacje radiowe.
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2011, o 22:27 przez Drekan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

Możliwość odbierania Radia przez NTC

Post autor: tomek1106 » 20 czerwca 2011, o 09:06

Czy da się z jakiegoś Mux-a odebrać radio. Czy będzie taka możliwość, czy w ogóle da się tak zrobić. Mam telewizor LG 32LE4500 i tam jest DTV,TV i RADIO , więc chyba można coś pokombinować !!!??? :!: :?:

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Możliwość odbierania Radia przez NTC

Post autor: Puma » 20 czerwca 2011, o 09:11

Technicznie nie ma problemu... tylko po co?
Szkoda pasma/miejsca marnować, lepiej dać na TV.

DVBManiak

Re: Możliwość odbierania Radia przez NTC

Post autor: DVBManiak » 20 czerwca 2011, o 10:21

Dokładnie. Emisja radia w muxach jest prowadzona w Czechach, ale według mnie to jest błąd, bo nie dość, że korzystają z MPEG-2, gdzie mniej się zmieści to jeszcze pchają tam radio. Z drugiej strony dobrze, bo można sobie posłuchać. U nas T-DAB zagospodaruje pasmo VHF, co jest według mnie najlepszym rozwiązaniem.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: Możliwość odbierania Radia przez NTC

Post autor: Drekan » 20 czerwca 2011, o 11:41

DVBManiak pisze:Dokładnie. Emisja radia w muxach jest prowadzona w Czechach, ale według mnie to jest błąd, bo nie dość, że korzystają z MPEG-2, gdzie mniej się zmieści to jeszcze pchają tam radio. Z drugiej strony dobrze, bo można sobie posłuchać. U nas T-DAB zagospodaruje pasmo VHF, co jest według mnie najlepszym rozwiązaniem.
Nie jest to błąd tylko logiczne rozszerzenie oferty. :!:

Cały pierwszy multipleks należy do nadawcy publicznego, który umieścił w nim wszystkie swoje 4 stacje telewizyjne i zamiast pozostawiać jedno puste miejsce w swoim multipleksie, udostępnili widzom i publiczne radio. Natomiast Radio Proglas nadawane jest w pustym 3 multipleksie, więc nie ma mowy o zajmowaniu miejsca stacją telewizyjnym. ;)

Po protu Czeski rynek jest zbyt mały by nowi nadawcy byli w stanie unieść ciężar ogólnokrajowego nadawania w DVB-T. Liczę, że może najwięksi gracze zapełnią przynajmniej część 3 multipleksu. :?
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2011, o 22:23 przez Drekan, łącznie zmieniany 1 raz.

Bartosz Czach

Re: Możliwość odbierania Radia przez NTC

Post autor: Bartosz Czach » 20 czerwca 2011, o 11:53

Zatem u nas MUX3, który ma wolne miejsca, powinien zawierać kanały PR wraz z regionalnym. Ok. 1200kbps by to zajęło.

DVBManiak

Re: Możliwość odbierania Radia przez NTC

Post autor: DVBManiak » 20 czerwca 2011, o 12:12

Też prawda. Chyba, że TVP coś tam jeszcze dołoży.

Bartosz Czach

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Bartosz Czach » 20 czerwca 2011, o 12:21

Nie sądzę by dołożyli. TVP Sport i TVP Seriale to płatne kanały komercyjne robione za publiczne pieniądze.
Kanały PR w MUX3 pozwoliłyby pokryć dziury w zasięgu.

DVB-T

Re: Radio w DVB-T

Post autor: DVB-T » 20 czerwca 2011, o 12:39

Jak ma być w mux3 niewykorzystane miejsce to już lepiej aby puścili tam radio, niż ma się całkiem marnować. A ja najchętniej widziałbym w MUX3 Radio na wizji. Kanał sat FTA mógłby spokojnie zasilić ofertę DVB-T

Bartosz Czach

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Bartosz Czach » 20 czerwca 2011, o 13:25

DVB-T pisze:Jak ma być w mux3 niewykorzystane miejsce to już lepiej aby puścili tam radio, niż ma się całkiem marnować.
I to mi się podoba. Ewolucja poglądów :)
Jeśli dobrze pamiętam, specyfikacja wymagań coś wspomina o MHP. Zatem stacje radiowe w MUX3 nadawane na jednym SIDzie byłbyby też testem aplikacji. A jeśli ktoś ma odbiornik bez MHP, po prostu wybierze sobie ścieżkę dźwiękową.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Radio w DVB-T

Post autor: kupon » 20 czerwca 2011, o 16:36

A czy czasem nie lepiej rozwijać i testować w docelowym DAB+ :?: a podnieść bitrate kanałów w dvb-t?

dartante
Posty: 57
Rejestracja: 16 maja 2011, o 15:59
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 combo
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit Przewód koncentryczny 75 Om TRISET-113 PE żelowany
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: Radio w DVB-T

Post autor: dartante » 20 czerwca 2011, o 17:48

Radio w dvb-t było by genialnym posunięciem. Odbiornik DVB-T posiadam, więc radio było by miłym dodatkiem, bo nie zamierzam kupować następnego pudła do DAB+ i pewnie większość tak myśli.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Puma » 20 czerwca 2011, o 18:02

dartante, mylisz się, większość raczej tak nie myśli np. ci co mają telewizor z MPEG-4.
Nie uśmiecha mi się słuchanie rozgłośni radiowych przy włączonym telewizorze.

DVB-T

Re: Radio w DVB-T

Post autor: DVB-T » 20 czerwca 2011, o 18:13

dartante pisze:Radio w dvb-t było by genialnym posunięciem. Odbiornik DVB-T posiadam, więc radio było by miłym dodatkiem, bo nie zamierzam kupować następnego pudła do DAB+ i pewnie większość tak myśli.
Teraz radia słuchasz przez telewizor? Radio to radio. Myślisz, że jak technologia się upowszechni to odbiornik będzie kosztował 1000 zł? Nie! będzie kosztował kilkadziesiąt. Stanie się standardem tak jak teraz radio analogowe - w samochodach, budzikach, odtwarzaczach mp3 itp. Tylko aby tak się stało należy uruchomić emisję. Naprawdę do radia nie jest potrzebny telewizor, a umieszczenie obecnie radia w muxach DVB-T mogłoby mieć jedynie charakter przejściowy - do uruchomienia DAB. Ponadto radio jest łatwo dostępne na falach FM i w internecie.

Bartosz Czach

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Bartosz Czach » 20 czerwca 2011, o 18:52

dartante pisze:Radio w dvb-t było by genialnym posunięciem. Odbiornik DVB-T posiadam, więc radio było by miłym dodatkiem, bo nie zamierzam kupować następnego pudła do DAB+ i pewnie większość tak myśli.
To prawda. Zgadzam się w stu procentach. Zanim radia DAB+ stanieją do sensownego poziomu (poniżej 100zł, o ile to będzie kiedykolwiek możliwe), minie sporo czasu. Przecież najpierw producenci muszą zarobić.
Puma pisze:Nie uśmiecha mi się słuchanie rozgłośni radiowych przy włączonym telewizorze.
Wstarczy wyłączyć ekran albo podłączyć zewnętrzny wzmacniacz.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Puma » 20 czerwca 2011, o 19:13

Bartosz Czach pisze:Wstarczy wyłączyć ekran albo podłączyć zewnętrzny wzmacniacz.
Widzę że masz odpowiedź na wszystko ;)
1. Ciekawe jak wyłączyć ekran skoro u mnie nie zauważyłem czegoś takiego.
2. Nie mam wzmacniacza.

Co teraz odpowiesz?

Ogólnie niektórzy mają zamiar iść pod prąd ;)

telewizor = oglądanie telewizji
odbiornik radiowy = słuchanie stacji radiowych

Bartosz Czach

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Bartosz Czach » 20 czerwca 2011, o 19:20

Puma pisze:1. Ciekawe jak wyłączyć ekran skoro u mnie nie zauważyłem czegoś takiego.
Poszukaj w opcjach. Równie dobrze przycisk Radio może wyłączać ekran podczas słuchania kanałów radiowych.
Puma pisze:2. Nie mam wzmacniacza.
Jeśli masz wieżę lub kino domowe, to masz i wzmacniacz.
Puma pisze:telewizor = oglądanie telewizji
odbiornik radiowy = słuchanie stacji radiowych
To w takim razie jak będzie wyglądało przyrównanie w przypadku tunera DVB-S lub DVB-S2 lub DVB-C?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Puma » 21 czerwca 2011, o 08:38

Skoro napisałem że nie mam wzmacniacza to go nie mam ;)
Mam mikro wieże i nic więcej.

Dobra, kończmy dyskusje bo i tak każdy pozostanie przy swoim zdaniu.

Bartosz Czach

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Bartosz Czach » 21 czerwca 2011, o 10:33

Puma pisze:Mam mikro wieże i nic więcej
No to po jedym RCA w R oraz L i po problemie.

Odpowiedz