Radio w DVB-T

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
Bartosz Czach

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Bartosz Czach » 15 lipca 2011, o 13:08

mmc_polska pisze:VHF-III przewidziany dla DAB+ to duzo lepszy zakres do tego celu.
Ze względu na właściwości pasma III, postuluję ykorzystanie go dla DVB-T.
mmc_polska pisze:Pasmo multipleksow DVB-T na UHF jest szerokie i sa zapasy
W VHF-III też. W takim MUXie dałoby się upchnąć z bardzo dobrą jakością wszystkie dostępne stacje.

mmc_polska
Posty: 152
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 14:30

Re: Radio w DVB-T

Post autor: mmc_polska » 15 lipca 2011, o 13:44

Bartosz Czach pisze:
mmc_polska pisze:VHF-III przewidziany dla DAB+ to duzo lepszy zakres do tego celu.
Ze względu na właściwości pasma III, postuluję ykorzystanie go dla DVB-T.
mmc_polska pisze:Pasmo multipleksow DVB-T na UHF jest szerokie i sa zapasy
W VHF-III też. W takim MUXie dałoby się upchnąć z bardzo dobrą jakością wszystkie dostępne stacje.
W Polsce jak narazie nie ma planow na muxy DVB-T w VHF-III. Zapewne wzorem Niemiec pasmo pojdzie dla DAB+ i to bedzie dobre rozwiazanie. DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestial) dla telewizji jak nazwa wskazuje. Tam radio moze byc wylacznie jako dodatek, nie moze byc to podstawowa forma nadawania radia. Nie chce "czkawki" w aucie czy na przenosnym. Z Uda-Yagi chodzil na spacery nie bede...

Edit: przyklad z zycia. Lomianki/k Warszawy. Ok. 15 km w linii prostej do 100 kW ERP mux-u DVB-T i (SFN) PKiN 3 kW. Brak odbioru na antenie pokojowej w domu, na pietrze. Odbior na antenie kilkunasto-elementowej na dachu bardzo dobry i stabilny. Skoro na porzadnej pokojowej w takiej odleglosci w ogole nie odbiera (nie, ze szatkuje - zero czegokolwiek) to jak sobie wyobrazasz radio? Na Uda-Yagi 21-elementowej? A co bedzie 50-60 km od nadajnika?

dartante
Posty: 57
Rejestracja: 16 maja 2011, o 15:59
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 combo
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit Przewód koncentryczny 75 Om TRISET-113 PE żelowany
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: Radio w DVB-T

Post autor: dartante » 15 lipca 2011, o 14:27

antena pokojowa ze wzmacniaczem? bo jeśli tak to wszystko jasne przesterowanie głowicy. Zawsze można radio dvb-t dać w tym paśmie które jest przeznaczone dla DAB+, a że stacji radiowych pomieści się tam masa to będzie miejsce i dla tv. Niech zrobią tak jak Dania planuje radio w DVB-T2 i wtedy będzie całkiem gitara, bo masa miejsca dla stacji radiowych i telewizyjnych, a o DAB+ to można zapomnieć, bo zanim u nas wprowadzą będzie już przestarzała ta technologia. Możemy sobie tylko pisać i tak zrobią jak zechcą, bo chodzi tylko o dobro korporacji i ich portfeli nie o dobro słuchacza

mmc_polska
Posty: 152
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 14:30

Re: Radio w DVB-T

Post autor: mmc_polska » 15 lipca 2011, o 14:32

dartante pisze:antena pokojowa ze wzmacniaczem? bo jeśli tak to wszystko jasne przesterowanie głowicy.
Bez wzmacniacza. Zapewniam Cie, ze w Lomiankach jedyny sposob na przesterowanie glowicy to antena dachowa ze wzmacniaczem - wtedy TVP2 z Lazow moze przesterowac, ale to dymi az 800 kW ERP. Nie stosuje wzmacniaczy w zadnych instalacjach, do ktorych kiedykolwiek przylozylem reke. Na VHF-III DVB-T narazie nie ma i nie bedzie. Uwazam, ze to dobra decyzja.

Bartosz Czach

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Bartosz Czach » 15 lipca 2011, o 15:08

mmc_polska pisze:Ok. 15 km w linii prostej do 100 kW ERP mux-u DVB-T i (SFN) PKiN 3 kW. Brak odbioru na antenie pokojowej w domu, na pietrze
Dziwisz się? Marna antena pokojowa zapewne łapie zarówno Łazy jak i PKiN. Efekt: Telewizor wariuje i nie odiera nic! Antena na sto procent widzi szeroko obejmując zarazem te dwie lokalizacje. Dlatego w tym przypadku pozostaje tylko antena kierunkowa. W paśmie III wystarczą same Łazy.
Poza tym w Polsce na razie wykorystuje się niekorzystną modulację. Gdyby nadawano z QPSK, nie byłoby tylu problemów. Dlatego moim zdaniem w VHF-III koniecznie DVB-T z QPSK.

mmc_polska
Posty: 152
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 14:30

Re: Radio w DVB-T

Post autor: mmc_polska » 15 lipca 2011, o 16:36

Bartosz Czach pisze: Marna antena pokojowa zapewne łapie zarówno Łazy jak i PKiN. Efekt: Telewizor wariuje i nie odiera nic!
Wybacz, ale straszne glupoty piszesz...
W Warszawie jest zestawione SFN i wielu lokalizacjach i to z antena dachowa telewizor "lapie" i jedno i drugie. I nie po to, zeby wariowac, tylko zeby sobie pomoc. SFN pomaga, a nie przeszkadza.
Zapewniam, ze z anteny dachowej mam rownie silny (lub silniejszy) sygnal z Lazow, mimo skierowania samej anteny na PKiN i TV nie glupieje, a daje bardzo stabilny odbior.

Co do tego co on lapie na tej pokojowej antenie to przeciez mam pewnosc, bo widze jak wyglada z niej analog - i wyglada nedznie. Syngal jest na tyle slaby, ze nie ma mowy ani o przesterowaniu glowicy, ani o glupieniu pod wplywem sygnalu z dwoch zsynchronizowanych nadajnikow DVB-T. Ot UHF - troche krzakow z liscmi, mury, brak optycznej widocznosci anten = brak odbioru.

dartante
Posty: 57
Rejestracja: 16 maja 2011, o 15:59
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 combo
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit Przewód koncentryczny 75 Om TRISET-113 PE żelowany
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: Radio w DVB-T

Post autor: dartante » 15 lipca 2011, o 20:23

to współczuje lokalizacji. Pewnie z odbiorem radia też masz problemy? Każde szumi inaczej :D

mmc_polska
Posty: 152
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 14:30

Re: Radio w DVB-T

Post autor: mmc_polska » 15 lipca 2011, o 21:18

dartante pisze:to współczuje lokalizacji. Pewnie z odbiorem radia też masz problemy? Każde szumi inaczej :D
Nie nie. UKF-FM dziala bez zarzutu nawet na przenosnym radiu. Lacznie ze stacjami o mocy 100 W z PKiN. Gdybys mieszkal w Warszawie lub okolicy mowilbys tak samo jak wszyscy odnosnie jakosci odbioru z Raszyna...

BiTCity
Posty: 397
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 ze wzm. LNA-177 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Radio w DVB-T

Post autor: BiTCity » 17 lipca 2011, o 02:56

mmc_polska pisze:
dartante pisze:to współczuje lokalizacji. Pewnie z odbiorem radia też masz problemy? Każde szumi inaczej :D
Nie nie. UKF-FM dziala bez zarzutu nawet na przenosnym radiu. Lacznie ze stacjami o mocy 100 W z PKiN. Gdybys mieszkal w Warszawie lub okolicy mowilbys tak samo jak wszyscy odnosnie jakosci odbioru z Raszyna...
To zależy z której strony Warszawy się mieszka lub przebywa ... Ja miałem przyjemność przebywać w Warszawie w zeszłym roku konkretnie dzielnica Okęcie tuż przy lotnisku Aleja Krakowska i radio śmigało aż miło no może oprócz doświetlenia 90,6 MHz RMF-u i Radia Jutrzenka 99,5 MHz (które nie wchodziły automatycznie) ale mając nad sobą BTS-a Playa i radio w telefonie nie można spodziewać się cudów. Z tego co pamiętam dochodziły też sygnały z Nowego Dworu czy Radomia, Legionowa. Warszawa nie jest przyjaznym miastem dla DX-erów. Zbyt duża ilość lokalnych stacji skutecznie utrudnia odbiór z dalszych odległości. Z ciekawostek dodam, że na 108,0 MHz można było posłuchać rozmów z lotniska.

Banister
Posty: 63
Rejestracja: 6 października 2011, o 13:41
Odbiornik: Philips 40"
Instalacja antenowa: Dipol z ATX91 + SWA9701
Nadajnik - obiekt nadawczy: dookolna + Raszyn

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Banister » 6 października 2011, o 13:51

Witam!!!
wedlug mnie dziwnie bylo by sluchac radia przez tv...

Ciekawe jak to w innych krajach jest rozwiazane.

DVBManiak

Re: Radio w DVB-T

Post autor: DVBManiak » 6 października 2011, o 16:03

A kto ci karze słuchać przez tv? Podłączasz tuner do wieży cinchami i tv nie jest potrzebny.

Bartosz Czach

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Bartosz Czach » 6 października 2011, o 18:28

DVBManiak pisze:Podłączasz tuner do wieży cinchami i tv nie jest potrzebny.
Albo przez RCA głośniki zasilane z portu USB.

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Maciey » 6 października 2011, o 20:07

DVBManiak pisze:A kto ci karze słuchać przez tv? Podłączasz tuner do wieży cinchami i tv nie jest potrzebny.
Jeśli tuner jest wbudowany, to TV chyba jest potrzebny
Bartosz Czach pisze:
DVBManiak pisze:Podłączasz tuner do wieży cinchami i tv nie jest potrzebny.
Albo przez RCA głośniki zasilane z portu USB.
jakby ktoś nie wiedział, RCA to to samo co chinch ;)

Banister
Posty: 63
Rejestracja: 6 października 2011, o 13:41
Odbiornik: Philips 40"
Instalacja antenowa: Dipol z ATX91 + SWA9701
Nadajnik - obiekt nadawczy: dookolna + Raszyn

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Banister » 7 października 2011, o 12:13

Mi sie wydaje ze radio nie wypali. Ja to przedmowcy mowili jak ma to wygladac, to znowu pare kabli wiecej bedzie. W domach jednorodzinnych to sie nie sprawdzi.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: Radio w DVB-T

Post autor: ks41 » 7 października 2011, o 21:41

Banister pisze:Mi sie wydaje ze radio nie wypali. Ja to przedmowcy mowili jak ma to wygladac, to znowu pare kabli wiecej bedzie. W domach jednorodzinnych to sie nie sprawdzi.
Są też radia cyfrowe, więc czego się boisz? ;)

dartante
Posty: 57
Rejestracja: 16 maja 2011, o 15:59
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 combo
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit Przewód koncentryczny 75 Om TRISET-113 PE żelowany
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: Radio w DVB-T

Post autor: dartante » 8 października 2011, o 20:15

ja zakupiłem tuner sat z dvb-t i już mi radio nie potrzebne w dvb-t, bo mam z satelity. Szkoda tylko że taki mały wybór

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 527
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Radio w DVB-T

Post autor: DanielK » 8 października 2011, o 20:44

Radia na satelicie jest mnóstwo :)
@dartante - jaka tematyka Cię interesuje?

mmc_polska
Posty: 152
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 14:30

Re: Radio w DVB-T

Post autor: mmc_polska » 11 października 2011, o 10:32

Ja zrobilem dokladnie to samo (radio z satelity). Wybor jest ogromny.
Polskie Radio z HB (transponder Cyfry) ma przyzwoita jakosc (chociaz np. BR Klasik z Astry, ktore ma 320 kbps w porownaniu do naszej Dwojki - 192 kbps - to brzmi duzo lepiej).
Polecam francuskie stacje z Astry (Cherie FM, Virgin), angielskie z Astry 2 (cala paczka BBC odbiera bez problemow, kultowe Absolute Radio - ktore kiedys nazywalo sie Virgin, czy Capital 95,8 dla mlodych "eskopodobnych"). Nie szumi, nie charczy, a przekaz najczesciej jest dobrej jakosci, bo nadawcy wykorzystuja dosyl satelitarny do "pedzenia" naziemnych.
To co mam w pracy sluchajac PR w DAB+ jest jednak duzo gorsze niz DVB-S. Ale i tak jestem zadowolony, ze nie musze sluchac Trojki z FM-u. Mam stereo, bez zaklocen i dzwiek jest lagodniejszy - nie jest przegoniony przez te procesory splaszczajace dynamike przed nadajnikiem FM.

dartante
Posty: 57
Rejestracja: 16 maja 2011, o 15:59
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 combo
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit Przewód koncentryczny 75 Om TRISET-113 PE żelowany
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: Radio w DVB-T

Post autor: dartante » 11 października 2011, o 13:23

ja słucham głównie z hodbirda. Brakuje mi stacji regionalnych z pobliskiego miasteczka. Ogólnie to słucham techno, hardstyle, a również i zdarza się klasyka. nie znalazłem hardstyle chyba że słabo szukam.

Właśnie jakbym chciał mieć również z astry to wystarczy że kupie konwerter na dwie satelity? Czy trzeba coś dodatkowo dokupić. Tuner to ariva 120combo. Kiedyś myślałem o obrotnicy i nie wiem już sam co lepsze

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: Radio w DVB-T

Post autor: Kpc21 » 23 października 2011, o 16:52

Wystarczy, ale problem może być przy małej antenie rzędu 60 cm. Do konwertera podwójnego (monoblock) optymalna średnica talerza to 80 cm.

Odpowiedz