H.265 czyli idzie nowe

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
radier
Posty: 298
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 23:07
Odbiornik: Samsung UE48H6400 + UPPLEVA 2.1
Instalacja antenowa: DPM GT-961
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: radier » 30 grudnia 2014, o 23:48

Odtwarzanie na moim i-5 2500K @ 5GHz - 100% użycia CPU.
Grubo :o

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: giaur500 » 31 grudnia 2014, o 07:53

Użyłeś kiepskich kodeków, przejrzyj ten wątek. i5 powinien wystarczyć do płynnego odtwarzania. Ja na i7 mam użycie CPU do 30%

Za to utworzenie tego pliku zajęło 7 godzin ;)

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 187
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: sirdaniel » 31 grudnia 2014, o 10:04

Giaur500, masz po prostu bardzo mocny procesor, mi też tnie odtwarzanie chociaz twój plik ma 24 fps. Być może placebo wymusił użycie jakichś nie zoptymalizowanych funkcji, sam nie wiem. Następnym razem użyj może presetu oststniego przed placebo?


Co do twojego pliku to najlepiej porównać z oryginałem. Ale jak na ilość bitów na piksel 0,04 to całkiem dobrze naprawdę. Nie widzę typowych śladów kompresji jak bloki itp. Natomiast patrząc z bliska obraz nie jest żyleta ostry ale to zależy od źródła. Znajdź klatkę i patrz na płotek przy drodze, widać pojedyncze druty, tak więc kodek próbuje nieźle zachowywać detale.

A i mamy już wersję 1.4 x265 a handbrake skodował wersją 1.3. Nowsza wersja jest dużo szybsza i zachowuje lepiej kolory. Polecam spróbować. Hmmm, handbrake 10 nie powinien mieć już 1.4?

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: giaur500 » 31 grudnia 2014, o 10:52

Gdyby kogoś ciekawiło porównanie, tutaj jest źródło: https://mega.co.nz/#!CBNlmI7A!E3iD_pt9m ... sJ7k6RkMhQ

Plik prosto z telefonu, bez żadnych przeróbek. Z bliska nie jest super ostry, aczkolwiek wygląda trochę inaczej niż przekonwertowany.

Tak w ogóle, to także i oryginał nie jest super płynny (niestety), więc może dlatego wam się wydaje że nie odtwarza do końca płynnie.

-- połączono
sirdaniel pisze: Hmmm, handbrake 10 nie powinien mieć już 1.4?
A jak sprawdzić której używa? Mogę u siebie na Linuksie odpalić, tam raczej biblioteki nie są wkompilowane w program na stałe, tylko używana jest ta, która jest w systemie - a widzę że jest 1.4

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 187
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: sirdaniel » 1 stycznia 2015, o 19:54

Giaur500 świetna sprawa ta kompresja, naprawdę, przy tak niskim bitrate nie ma zauważalnych błędów kompresji, tylko co zauważyłem przechodzący człowiek z brodą został trochę rozmyty w twojej kompresji, reszta wygląda ok. Twoje źródło zawiera szum, po kompresji szumu nie widzę i jest obraz bardziej "zlany", bez ziaren. Ciekawe czy używałeś filtra czy koder sam to zrobił. Brak szumu pomaga w lepszej kompresji. W każdym razie jestem pod wrażeniem!


Co do wersji kodera, to numer wersji jest widoczny w programie mediainfo jako metadane kodeka: x265 1.3:[Windows][GCC 4.8.0][64 bit] - może zapomnieli zmienić po protu numerek jeśli faktycznie widzisz w systemie 1.4.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: giaur500 » 2 stycznia 2015, o 12:06

sirdaniel pisze:Twoje źródło zawiera szum, po kompresji szumu nie widzę i jest obraz bardziej "zlany", bez ziaren. Ciekawe czy używałeś filtra czy koder sam to zrobił.
Żadnych filtrów, koder sam chyba uznał że ten szum można pominąć. Ciekawe, bo finalnie wyglada nawet lepiej niż oryginał pod tym względem.
sirdaniel pisze:Co do wersji kodera, to numer wersji jest widoczny w programie mediainfo jako metadane kodeka: x265 1.3:[Windows][GCC 4.8.0][64 bit] - może zapomnieli zmienić po protu numerek jeśli faktycznie widzisz w systemie 1.4.
Nie... to była wersja 1.3. Najnowszy handbrake nightly na Windows używa już 1.4. Mozna to sprawdzić po rozpoczęciu kompresji, wchodzimy w Activity Log, są tam komunikaty generowane na konsole i m.in. info o uzytej wersji biblioteki.
sirdaniel pisze:nie ma zauważalnych błędów kompresji, tylko co zauważyłem przechodzący człowiek z brodą został trochę rozmyty w twojej kompresji, reszta wygląda ok
Z tego co widzę, to właśnie tu leży problem. Nawet przy nieco wyższych bitrate (rzędu 10-12 Mbps) zjawisko to jest zauważalne. Nie widać żadnych typowych artefaktów, ale obiekty w ruchu są rozmyte. Jeśli na obrazie jest mało ruchu i są tylko małe obiekty poruszające się powoli, to nawet i 5 Mbps przy 4096x2160 wystarczy. Ale jeśli jest dużo ruchu, to co najmniej 15 Mbps, a i tak to co ruchome staje się nieco rozmyte, zwłaszcza jeśli ruchomy obiekt zajmuje cały kadr. Tym mniej im lepsza dokładność kodowania jest ustawiona.

Oczywiście przy mniejszej rozdzielczości (nawet UHD zamaist DCI 4k) można już obniżyć bitrate, ale tutaj nie eksperymentowałem.

robbo2k
Posty: 40
Rejestracja: 10 grudnia 2012, o 09:42
Odbiornik: Samsung UE40ES6100
Shiru Shogun 7
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-60

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: robbo2k » 5 stycznia 2015, o 13:25

Jakby kogoś interesowało jak sobie radzi HEVC na jego komputerze dla
rozdzielczości SD prosto z DVD. Pliki malutkie od 3MB do 8MB.

Sample DVDRIP 1 min (użycie dozwolone)

http://catshare.net/AOr8bKpWFBoe013w/Bo ... 200kbs.AC3
http://catshare.net/Rg0gTnAec0ZmSvFY/Bo ... 500kbs.AC3
http://catshare.net/oIkmOwMV7yz8DX35/Bo ... 000kbs.AC3

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: giaur500 » 5 stycznia 2015, o 14:36

No tak szczerze, to tylko ten z bitrate 1k akceptowalny (ale tez kiepski). Pozostałe to obraz nędzy i rozpaczy.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2361
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: JaroslawMroczkowski » 5 stycznia 2015, o 14:37

Na przeciętnym laptopie bez problemu (odtwarzane przez VLC). Zajętość procesora poniżej 30% wraz z całym kompletem otwartych aplikacji biurowych. Jakość przy największej przepływności "niezła". Przy najniższej dla mnie nieakceptowalna.

Tyle, że H.265 będzie miało sens, dopiero gdy pojawi się w STB i TV oraz będą dostępne kodery sprzętowe po rozsądnych cenach. Zabawa w kodowanie offline na PCcie jest fajna, ale słabo przekłada się na ewentualne wykorzystanie tego standardu w naziemnej telewizji cyfrowej.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: giaur500 » 5 stycznia 2015, o 15:41

No to tutaj możecie zobaczyć, co da się obecnie "wycisnąć" z enkodera przy jakości SD i niskim bitrate:

https://mega.co.nz/#!yMYiiLhJ!BHK5qutL8 ... MnDKy2cevY

Wycinek nagrania z dvb-t (TVN, SD). Hevc, bitrate 200 kbps + usunięty przeplot (BOB). Jak na tak niskie bitrate to trzeba przyznać że jest nawet znośnie.Jak czasem patrzę na to co nadaje tvp info, albo polo tv to jakość tam jest porównywalna z tym plikiem.

Enkoder: handbrake hevc, na ustawieniach placebo/2pass, libx265 w wersji 1.4. Być może jakieś komercyjne enkodery mogłyby dać lepszy efekt, ale nie posiadam żadnego żeby to sprawdzić.

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 187
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: sirdaniel » 5 stycznia 2015, o 17:45

Robbo2k, trzeci klip najlepiej wygląda, ale zauważyłem że użyłeś presetu około "fast" więc gdybyś użył coś około slow/slower albo wolniej to dla SD powinno wystarczyć 500kb/s bo wtedy bitów na piksel było by 0.063
Giaur500 celuje cały czas w 0.04 b/p ale klip troche rozmyty, lepiej jak placebo nie da się;) ale troche jakby źle/niepotrzebnie przeplot usunięty ;) tylko gdybam.

Giaur jeszcze tylko o ustawieniach x265. Warto włączyć optymalizacje psy-rdo http://x265.readthedocs.org/en/latest/c ... al-options ustaw w handbrake w linii komend np na 1.0 lub nawet więcej dwie opcje psy-xx powinno pomóc na tego gościa z brodą w klipie miasto lub inne rozmazania, jeśli chce ci się skompresowac raz jeszcze. Tylko kompresja znowu zwolni.

Awatar użytkownika
radier
Posty: 298
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 23:07
Odbiornik: Samsung UE48H6400 + UPPLEVA 2.1
Instalacja antenowa: DPM GT-961
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: radier » 6 stycznia 2015, o 10:38

giaur500 pisze:Użyłeś kiepskich kodeków, przejrzyj ten wątek. i5 powinien wystarczyć do płynnego odtwarzania. Ja na i7 mam użycie CPU do 30%
Zainstalowałem najnowsza paczkę K-lite Standard. VLC tez najnowsze i obciążenie takie samo.

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 187
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: sirdaniel » 6 stycznia 2015, o 15:36

Post z typu newsy:
Najnowsza Tegra X1 nagrywa hevc 4k30fps, a odtwarza hevc 4k60fps 10-bit. Nie myślałem że tak szybko wejdzie do powszechnego użytku, poprzeczka ustawiono wysoko. Najprowdopodobniej to powinno się znaleźć w kartach graficznych następnej generacji, trudno powiedzieć jak u konkurencji.
http://images.anandtech.com/doci/8811/T ... 20Spec.PNG

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: giaur500 » 6 stycznia 2015, o 17:49

Przecież nvidia jest i tak do tyłu za Chińczykami. Pisałem juz o tym, że mój tablet na Rockchipie pliki 10bit 4k hevc i 60fps łyka bez żadnego problemu. A Nvidia dopiero PREZENTUJE swoje nowe osiągnięcie, wejdzie to do użycia gdzieś za rok w sprzęcie za 3500k.

Fakt że chińczyk nie nagrywa (tylko odtwarza sprzętowo), ale ten układ jest w użyciu pewnie już dobre pół roku jak nie dłużej.

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 187
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: sirdaniel » 6 stycznia 2015, o 21:09

Hmm.. nie pamiętam abyś pisał o dekodowaniu 60 fps wraz z 10 bit w tym wątku i link który zapodałeś http://www.bestchinatablets.com/pipo-p1 ... processor/ nie potwierdza tego.

Jednakże, sprawdzając możliwości i specyfikację proca RK3288 potwierdzam że powinien obsłużyć ww format. XMBC już na tym działa, jak teraz dużo się dzieje.., HTPC można stworzyć na androidowym urządzeniu albo nawet na kostce wielkości dłoni. Centrum rozrywki wideo za kilka watów..

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: giaur500 » 6 stycznia 2015, o 21:35

No ale sprawdziłem to empirycznie... działa i hula, zero problemów. Co do xbmc to na razie kupa, ma jakies problemy ogólnie z 4k na Androidzie. Ale inne odtwarzacze i owszem, działają idealnie (systemowy i np MX Player).

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: giaur500 » 7 stycznia 2015, o 09:20

Ciekawostka dotycząca enkodera. Na i5 koduję sobie 4 minutowy filmik 4k DCI w Handbrake na ustawieniach placebo, bitrate 7000 i z ustawionym --psy-rd=1.0. Oczywiście kodowanie 2pass.

Kodowanie trwa już od 18.5 godziny i za około 8 godzin skończy się dopiero pierwsza faza ;) A potem jeszcze druga faza, zakładam że potrwa tyle samo czasu. Oby rezultat był tego wart :mrgreen:

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: Anduraki » 10 stycznia 2015, o 11:13

Za kilkaset zł można już kupić odtwarzacze multimedialne z h265 przykładowo Minix X8H Plus. Technologia nie jest taka droga moim skromnym zdaniem, ale koszt jej globalnego wdrożenia może być ogromny.

Nie chodzi o nadajniki, ale o koszt wdrożenia odbiorników w gospodarstwach domowych - wdrażanie musi się odbyć w stopniowy sposób (nie na zasadzie zastępstwa - czytaj gwałtowna zmiana systemu i wymuszenie zakupu nowego urządzenia, ale uruchomienie równoległe transmisji i ogłoszenie wygaszenia nadajników w systemie h264 za X lat) -wiąże się to z kosztami inwestycyjnymi, gdyż na początku nie będzie przynosiło to zysków, chyba, że jakieś porozumienie z nadawcami zostanie zawarte.

W innych krajach które telewizję cyfrową mają od dawna nadal występują przestarzałe technologie MPEG2 czy alternatywne - dlaczego tego nie wymieniają - bo się nie opłaca - nie mają strategii wdrożenia.

Kraje bogate lub te które dopiero teraz wprowadzają NTC wybierają najnowsze technologie.

Awatar użytkownika
radier
Posty: 298
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 23:07
Odbiornik: Samsung UE48H6400 + UPPLEVA 2.1
Instalacja antenowa: DPM GT-961
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: radier » 16 stycznia 2015, o 08:37

New Intel IGP drivers add H.265, VP9 hardware decode support

http://techreport.com/news/27677/new-in ... de-support

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: H.265 czyli idzie nowe

Post autor: kasper93 » 23 stycznia 2015, o 22:26

Taka informacja dla wszystkich malkontentów, którzy mówią, że HEVC to dopiero za kilka lat.

GTX 960 ma pełny dekoder sprzętowy HEVC. Z pełną obsługą HEVC_Main10 i wyjściem P010. Czyli pełne dekodowanie 10-bit.

Pozwolę sobie przetoczyć kilka wyników (wyniki nie są moje, ale są pewne.)

1.Beauty-2160p@30fps-12.3Mbps

LAV x86 DXVA2 Native, Decode, 125 fps
LAV x86 DXVA2 Native, Playback (scaling to 1080p), 125 fps

LAV x86 DXVA2 CopyBack, Decode, 118 fps

2.Fitness-2160p@30fps-8Mbps

LAV x86 DXVA2 Native, Decode, 148 fps
LAV x86 DXVA2 Native, Playback (scaling to 1080p), 145 fps

LAV x86 DXVA2 CopyBack, Decode, 140 fps

3.Ducks-2160p@50fps-4Mbps

LAV x86 DXVA2 Native, Decode, 153 fps
LAV x86 DXVA2 Native, Playback (scaling to 1080p), 152 fps

LAV x86 DXVA2 CopyBack, Decode, 143 fps

I oczywiście jako, że to jest sprzętowy dekoder to o wiele lepiej sobie radzi z wysokim bitrate. Na przykład 80Mbps nie robi na nim, żadnego wrażenia.

SamsungNX1.Leaves.2160p@30fps-80Mbps

LAV x86 DXVA2 Native, Decode, 118 fps
LAV x86 DXVA2 Native, Playback (scaling to 1080p), 116 fps

LAV x86 DXVA2 CopyBack, Decode, 115 fps

Oczywiście przy wykorzystaniu native wykorzystanie CP było zerowe...

Odpowiedz