Kodek dźwięku AC-4

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2905
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: Puma »

Może wiecie jak to będzie działać na WebOS 4.5 ?
W opisie telewizora jest:
AAC • AC3 • AC4 • APT-X • EAC3 • HE-AAC • MP2 • MP3 • PCM • WMA
https://www.lcd-compare.com/televiseur- ... LM6370.htm

Telewizora jeszcze nie mam ale korcie mnie go kupić ;)

Awatar użytkownika
MarioPL
Posty: 290
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 09:18
Miejscowość: Luboń k.Poznania
Odbiornik: LG 43UP78003LB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań "Śrem", AE Poznań

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: MarioPL »

Nie Cię nie korci. Nie odbierzesz na tym TV ewentualnych transmisji 4K (czego sam nie byłem świadom do niedawna). Ja tez jestem przed wyborem TV, ale kupowanie czegoś "mniejszego" niż 4K, wydaje się być bezsensu.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2729
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: hadam »

Takie są ścieżki dźwiękowe na TVP Kultura HD w testowym MUX5 TVP.
https://www.sat-charts.eu/artykul,5471, ... -AC-4.html
Na tv LG wygląda to tak:
Obrazek

pasjonat
Posty: 354
Rejestracja: 29 kwietnia 2021, o 12:52
Miejscowość: Powiat Lipsko
Odbiornik: Kruger&Matz KM0232. Rok produkcji- 2016.
Instalacja antenowa: Antena TV AX1000 + LTE combo, wzmacniacz W-20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce/Święty Krzyż, Radom/Wacyn

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: pasjonat »

Niestety, znikło ac-4 z testowego muxa

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2729
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: hadam »

Nie zniknęło, u mnie jest, sprawdzałem przed chwilą, na TVP Kultura jest 5 ścieżek zgodnie z obrazkiem jaki zamieściłem powyżej.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3031
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: Krosnoludek »

Obywatel DVB-T - Która ścieżka dźwiękowa widoczna na Twoim zdjęciu nadawana jest w AC-4 ?

Obrazek

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2729
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: hadam »

Właśnie ta która jest odświetlona "Audio 1"
Telewizor wybiera ją automatycznie.
"Audio 2" też jest AC-4, tylko z mniejszą przepływnością.
Ścieżki w telewizorze są dokładnie ułożone w takiej samej kolejności, jak w tabelce na stronie do której link podałem powyżej.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3031
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: Krosnoludek »

OK, dzięki

prezeswk
Posty: 73
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Miejscowość: Poznań / Swarzędz
Odbiornik: ST-SB920,T-D500,Dual-DAB4,Bolero-DAB,LE32B650T,40BL5EA,T760i
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: prezeswk »

A Sharp dalej ma klientów w 4 literach i jego wynalazek Android TV 40BL5EA miał (wg. wsparcia autoryzowanego serwisu) w kwietniu br. dostać aktualizację oprogramowania, tymczasem dalej nic i dalej na TVP Kultura z MUX5 telewizor pokazuje, że odbiera fonię POL, a w rzeczywistości wskakuje na Audio1 (AC-4), którego nie potrafi zdekodować, choć wg specyfikacji powinien, więc jest brak dźwięku.

j@n
Posty: 75
Rejestracja: 16 kwietnia 2021, o 22:59
Miejscowość: Warszawa

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: j@n »

Problem jest znacznie szerszy. Kodek AC-4 / Dolby Atmos są szeroko stosowane w telewizorach od niedawna (może 2019 / 2020). Wystarczy choćby sprawdzić parametry telewizorów Sony z 2018 roku. I co? Tylko najwyższy model wspierał ten kodek. Wszystkie pozostałe - nie, a przecież mają matryce 4K.

I widać to w praktyce. Bierzemy model średniej klasy z 2018 roku (oczywiście ma rozdzielczość 4K / UHD). DVB-T2 HEVC odbiera bez zarzutu, ale na TVP Kultura są tylko 3 ścieżki dźwiękowe. Brakuje AC-4. Sony opublikowało listę telewizorów zgodnych DVB-T2 HEVC, są tam modele od 2014 roku. Dopiero od 2019 zaczęto szeroko wspierać dźwięk AC-4, ale tamta lista nie uwzględnia dźwięku.

Jeżeli TVP / Emitel zdecydują się na kanale TVP 4K nadawać tylko dźwięk AC-4, będzie delikatnie mówiąc katastrofa. Niemal wszystkie telewizory tego renomowanego producenta z lat 2014-2018 będą bezużyteczne z powodu braku dźwięku na kanale 4K. Natomiast z kodekiem HEVC radzą sobie bardzo dobrze, także w 4K 50fps.

Rozumiem chęć nadawców do eliminowania starych kodeków i technologii, ale nadawanie dodatkowej ścieżki dźwiękowej E-AC3 (choćby stereo 128kbps) do podstawowej AC-4 to jak widać konieczność.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2729
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: hadam »

Rozporządzenie w sprawie wymagań technicznych w tym AC-4 weszło w życie 1 grudnia 2019r, i od tej daty producenci mają obowiązek stosowania między innymi i tego standardu.
Myślę, że nadawca TVP o tym wie, że w zasadzie to tylko roczne odbiorniki spełniają te warunki, oszczędność przepływności też jest niewielka, dlatego pewnie jeśli w ogóle zastosują ścieżkę AC-4 to nie jako jedyną.
Na razie TVP 4K ma być w ramach testów, ale jeśli na stałe kiedyś będą kanały 4K, to może się okazać, że niektóre odbiorniki się po prostu zestarzeją, tak jak było z niektórymi tunerami DVB-T które miały już MPEG-4 ale nie wyświetlały kanałów HD.
Myślę, że raczej szybko to nie nastąpi, dopiero jak rynek się nasyci kompatybilnymi odbiornikami, mogą na początku nadawać dodatkowe ścieżki a dopiero z czasem wyłączyć.
Tak więc ja bym się tym nie przejmował, AC-4 czy HbbTV w wersji minimum 2.0.1 które obowiązuje jeszcze później bo od początku 2021, to kwestia kilku lat. Najważniejsze aby odbiornik miał tuner DVB-T2 HEVC.
Co nie oznacza, że kupując nowy telewizor nie trzeba na to zwracać uwagi, wręcz przeciwnie, ale już jeśli chodzi o tuner zewnętrzny to według mnie ma to mniejsze znaczenie.

prezeswk
Posty: 73
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Miejscowość: Poznań / Swarzędz
Odbiornik: ST-SB920,T-D500,Dual-DAB4,Bolero-DAB,LE32B650T,40BL5EA,T760i
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: prezeswk »

Tyle, że w chwili obecnej ten program (TVP Kultura z MUX-5) jest dla mnie niemy, z małymi wyjątkami, kiedy wymuszam jako pierwszy język audio "nieokreślony" i przypadkiem (bo nie jest to regułą) na tym programie wskoczy jakaś inna ścieżka i uaktywni się menu wyboru pozostałych ścieżek, która pozwoli na wybór polskiego (w AC3).

Aktualizacja: Kilka dni temu android telewizor, rzeczony Sharp 40BL5EA zaciągnął aktualizację. Niestety najnowsze oprogramowanie jest jeszcze gorsze od poprzedniego, oprócz braku audio (w dalszym ciągu) na Kulturze HD w MUX5, programiści osiągnęli niewątpliwy sukces, jakim jest umieranie obrazu telewizji naziemnej po skorzystaniu z HbbTv (jeśli w ogóle to HbbTv uda się odpalić, co też jest rzadkością, bo w nieskończoność "trwa pobieranie"). Jeśli przypadkiem skorzystamy z HbbTV, albo odpalimy Kulturę 2 (która i tak nie odtwarza się), to obraz na dowolnym innym kanale naziemnym mamy dopiero po restarcie telewizora. Oczywiście ustawienia fabryczne nie rozwiązują problemu. Brawa dla Sharpa!

Aktualizacja 05.08.2021
Ponieważ aktualizacje online Sharpa 40BL5EA nie przynosiły efektu, telewizor oddałem do serwisu producenta (serwis door-to-door, czas trwania naprawy i transportu od - do ok. 2 tyg), który potwierdził usterkę i jako naprawę wgrał kodeki - przynajmniej tyle widzę w protokole z naprawy. Wynika z tego, że aktualizacje Androida nie wpływają na kodeki wgrane przez producenta, a mój tv był wybrakowany (brak AC-4). W tej chwili wszystkie 5 ścieżek TVP4K odtwarzane jest poprawnie.
HbbTv zaczęła działać, ale to chyba był jakiś problem z dostawcą tej usługi, bo ruszyło już przed oddaniem TV do serwisu.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3031
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: Krosnoludek »

Jest jeszcze dźwięk AC-4 nadawany w NTC ?

dvbtowiec
Posty: 2352
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: dvbtowiec »

Nie ma. Pisałem już jakiś czas temu o tym w wątku z testami HEVC.

Banister
Posty: 75
Rejestracja: 6 października 2011, o 13:41
Odbiornik: Philips 40"
Instalacja antenowa: Dipol z ATX91 + SWA9701
Nadajnik - obiekt nadawczy: dookolna + Raszyn

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: Banister »

Witam serdecznie !!
Mam pytanie odnośnie kodowania dźwięku który będzie nadawany. W internecie nie można znaleźć jakiś informacji szczegółowych.
Chciałbym aby kto się zna wypowiedział się -> jaka jest hierarchia kodeków?? Od tzw najwyższego do najniższego.
Czy kodek HE AAC ogarnia E-AC3 (DD+) czyli czy odtworzy dźwięk z E-AC3 (DD+) ??
Czy jak tuner ma HE AAC to będzie ogarniał DVB-T2 ??

prezeswk
Posty: 73
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Miejscowość: Poznań / Swarzędz
Odbiornik: ST-SB920,T-D500,Dual-DAB4,Bolero-DAB,LE32B650T,40BL5EA,T760i
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: prezeswk »

dvbtowiec pisze: 21 listopada 2021, o 17:41 Nie ma. Pisałem już jakiś czas temu o tym w wątku z testami HEVC.
Ale kilka dni temu pojawił się na TVP Kultura HEVC. Niestety, aktualnie go nie ma.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3031
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: Krosnoludek »

Powinni z powrotem jak najszybciej powrócić że ścieżką dźwiękową w AC-4, ludzie kupują nowe telewizory i nie mają gdzie sprawdzić czy poprawnie odtwarza AC-4.

prezeswk
Posty: 73
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Miejscowość: Poznań / Swarzędz
Odbiornik: ST-SB920,T-D500,Dual-DAB4,Bolero-DAB,LE32B650T,40BL5EA,T760i
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: prezeswk »

Tez tak uważam, do tego co jakiś czas wychodzą aktualizacje oprogramowania urządzeń, które przy okazji naprawy jednego błędu mogą "psuć" inne opcje. Uważam, że skoro TVP nadaje Sprawdzam TV, to na tym programie powinna być także fonia w AC-4 i emisji winna towarzyszyć właściwa wersja HbbTV.

some83
Posty: 300
Rejestracja: 20 maja 2018, o 23:35
Miejscowość: Poznań
Odbiornik: wGniazdko220V ethernetWiFi
chciałbymTaki Dab+
SW/MW/LW DRM+
Instalacja antenowa: wannabe:220V w gniazdko na ethernet/WiFi
over IP na wszystko

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: some83 »

dowiedziałem się ze stron wikipedii, że Licencja na ten Kodek Dolby AC4, jest znacznie droższa niż Licencja na VVC = MPEGi = H266.

AC4 kosztuje od 15¢ do 1.20$ od urządzenia (profesjonalne urządzenie, to Licencja nawet 50$),
a VVC tylko 5¢ :!: !
przy czym do 1mln sztuk Sprzedanych Rocznie GRATiS :!: !


Sami pomyślcie co byście Woleli: VVC czy AC4
Jeśli AC4 kosztuje 1,20$ to Licencja VVC może kosztować tyle co wahanie kursu $…

a Pewnie dla małych producentów jak Manta czy Wiwa to pewnie gratis jest tylko VVC

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3209
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Kodek dźwięku AC-4

Post autor: qwerty »

Jak zmienić ścieżki audio na lg? Przez menu strasznie dużo klikania.

ODPOWIEDZ