TVP HD nie tylko w Poznaniu

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
spamerman

TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: spamerman » 14 czerwca 2010, o 14:45

Witam

Czy istnieje realna szansa na włączenie kanału TVP HD dla Pozostałych nadajników nie tylko w Poznaniu. Dlaczego nie można tego kanału oglądać za darmo kiedy opłacany jest obowiązkowo abonament za TVP.

krokodyl
Posty: 124
Rejestracja: 7 grudnia 2009, o 21:13
Odbiornik: ADB 2850ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jelenia Góra / Śnieżne Kotły

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: krokodyl » 14 czerwca 2010, o 16:15

Zgodnie z harmonogramem będzie startował mux3
Tutaj masz taki mini harmonogram: http://satkurier.pl/news/50620/tvp-zamo ... -mux3.html

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: Tom345 » 14 czerwca 2010, o 19:43

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=2&t=856

Tutaj znacznie aktualniejsze daty.

danielmat
Posty: 225
Rejestracja: 30 września 2009, o 12:34
Odbiornik: Samsung LE32B650
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 16/21-69 DVB-T
Balkon w bloku, 6 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: danielmat » 14 czerwca 2010, o 21:36

Tom345 pisze:http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=2&t=856

Tutaj znacznie aktualniejsze daty.
Nie tylko daty, także stopień pokrycia sygnałem populacji danego województwa.

Awatar użytkownika
jano
Posty: 129
Rejestracja: 15 maja 2010, o 10:23
Odbiornik: Signal HD-507
Terratec H5
Philips DCB188 DAB+
KDC-DAB41U
Instalacja antenowa: Fracarro Sigma Combo bez wzm., dach bloku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa/PKiN +Raszyn/Rachocin

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: jano » 18 czerwca 2010, o 22:16

Może by tak TVP HD, jak w Poznaniu, zamiast TVN Warszawa na PKiN?

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: Kafar » 18 czerwca 2010, o 23:39

A może nie. Dla równowagi ilości kanałów w pozostałych miejscach Polski, na południu w szczególności - chcecie mundial w HD, to płaćcie kablówkom i platformą albo bierzcie przykład z niemców- talerz lub zez na Astre i mamy HD za free.

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: piotr2802 » 19 czerwca 2010, o 11:47

Skończy się Mundial w RPA to będą wcisakć za darmo w platformach TVP HD.
Wedłu mnie kanał ten powinien być w każdym pakiecie ponieważ jest to nadawca publiczny a my płacimy abonament.
W DVB-T tym bardziej powinien się ten kanał znaleźć choćby dlatego że jest to dobry kanał do sprawdzenia możliwości telewizorów Full HD ponieważ jest nadawany z dobrym Bitrate i wiele osób w końcu może zauważyć na czym polega róznica między HD a Full HD.

Ale w obecnej sytuacji kiedy w Polsce się tylko testuje od 10 lat DVB-T (dla nielicznych ) najlepiej jest testować sprzęt na zagranicznych kanałach HD nadawanych z satelity choćby wspomnianych wyżej kanałach niemieckich nadawanych za darmo z satelity Astra

krokodyl
Posty: 124
Rejestracja: 7 grudnia 2009, o 21:13
Odbiornik: ADB 2850ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jelenia Góra / Śnieżne Kotły

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: krokodyl » 19 czerwca 2010, o 13:28

A przypadkiem TVP HD nie jest nadawany w 720p w DVB-T???? Poza tym nie zobaczysz w full HD tego kanału bo żadna platforma nie nadaje w 1080p - jedynie w 1080i

piotr'ek
Posty: 128
Rejestracja: 4 sierpnia 2009, o 13:43

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: piotr'ek » 19 czerwca 2010, o 22:24

Żadna platforma na świecie nie nadaje żadnego kanału w 1080p i raczej w najbliższej dziesięciolatce nie będzie nadawała. W DVB-T leci 720p, a w n-ce 1080i. Nie wiem jak w C+.

ffff
Posty: 31
Rejestracja: 17 stycznia 2009, o 17:15

Warszawa DVB-T HD

Post autor: ffff » 20 czerwca 2010, o 22:02

Panowie z Emitela, czy dało by radę żebyście wrzucili jakieś HD na Warszawę? Mistrzostwa są, przydało by się;)

ffff
Posty: 31
Rejestracja: 17 stycznia 2009, o 17:15

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: ffff » 24 czerwca 2010, o 23:53

nie da rady? ;)

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: igorlan » 25 czerwca 2010, o 00:13

ffff pisze:nie da rady? ;)
W chwili obecnej nie, było o tym mówione już.

ffff
Posty: 31
Rejestracja: 17 stycznia 2009, o 17:15

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: ffff » 25 czerwca 2010, o 00:16

było, minęło. trzeba drążyć temat.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: Drekan » 30 czerwca 2010, o 14:36

jano pisze:Może by tak TVP HD, jak w Poznaniu, zamiast TVN Warszawa na PKiN?
TVP szukając oszczędności planuje zwolnienia grupowe. Mają one przynieść 32 mln zł oszczędności, więc może i na uruchomienie nowych nadajników 3 MUX REG coś się znajdzie. :twisted:

http://finanse.wp.pl/kat,104130,title,W ... omosc.html

Najważniejsze, że nie ucierpi na tym jakość programów TVP. Zwolnienia na szczęście nie obejmą tych najwartościowszych pracowników. Żadnych redukcji nie będzie na stanowiskach dyrektorskich, a minimalne - na kierowniczych i w administracji. :lol:

apk
Posty: 679
Rejestracja: 5 sierpnia 2009, o 23:59

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: apk » 30 czerwca 2010, o 20:00

Uruchamiając 2 nadajniki na Ślęży i w Wiśle dużej mocy można było by pokryć większe obszary dolnośląskiego opolskiego śląskiego małopolskiego a ze względu na duże zaludnienie objęło by 25% obywateli Polski a więc większe wpływy z reklam . :D

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: Drekan » 1 lipca 2010, o 23:02

apk pisze:Uruchamiając 2 nadajniki na Ślęży i w Wiśle dużej mocy można było by pokryć większe obszary dolnośląskiego opolskiego śląskiego małopolskiego a ze względu na duże zaludnienie objęło by 25% obywateli Polski a więc większe wpływy z reklam . :D
I tutaj popełniasz poważny błąd myślowy. :shock:

Należy zatrudnić dodatkowych dyrektorów i rozbudować kierownictwo i administrację, a wtedy pojawią się nowe strategie i projekty dające kolosalne dochody. Przykładowo można zaprzestać przerywania reklam jakimiś durnymi programami i wpływy z reklamy nadawanej 24 godziny na dobę będą gigantyczne. :lol:

Dudi91
Posty: 38
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32E4050
Instalacja antenowa: Tylko Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: Dudi91 » 2 lipca 2010, o 22:48

Ja w sprawie MUXa3 z Poznania.Mam dekoderek telewizji na karteHD i nie mam foni na TVP1 i TVP2 czy ktoś z was ma podobny problem? :shock:

lpm11
Posty: 109
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE37B650 (DVB-T)
Instalacja antenowa: Antena siatkowa (+ symetryzator) na dachu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: lpm11 » 3 lipca 2010, o 21:57

@Dudi91:Tak, ja mam taki problem że nie mam fonii na TVP1 i TVP2. Nie mam także obrazu, a nawet sygnału. Może dlatego że mieszkam w Krakowie i nie ma tu czynnego nadajnika DVB-T.. w każdym razie nie uważasz że piszesz o tym w niewłaściwym miejscu?

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: Kafar » 23 lipca 2010, o 05:36

W komentarzach na pewnym portalu znalazłem taki oto wpis:
A PROPO KIEDY TVP HD POLECI JAKO DVB-T ZE SKRZYCZNEGO.A GÓRALE CZEKAJĄ I JUŻ OSTRZĄ CIUPAGI.RADZIŁBYM SIĘ POŚPIESZYĆ.BO JAK RUSZĄ Z CIUPAGAMI TO MOŻE BYĆ ZA PÓŹNO.

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: TVP HD nie tylko w Poznaniu

Post autor: igorlan » 23 lipca 2010, o 09:20

Kafar pisze:W komentarzach na pewnym portalu znalazłem taki oto wpis:
A PROPO KIEDY TVP HD POLECI JAKO DVB-T ZE SKRZYCZNEGO.A GÓRALE CZEKAJĄ I JUŻ OSTRZĄ CIUPAGI.RADZIŁBYM SIĘ POŚPIESZYĆ.BO JAK RUSZĄ Z CIUPAGAMI TO MOŻE BYĆ ZA PÓŹNO.
Doskonały komentarz, tylko na kogo ruszą z tymi ciupagami? :)

Odpowiedz