Multipleks lokalny L7 TVL

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 579
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Multipleks lokalny L7 TVL

Post autor: DanielK » 12 kwietnia 2020, o 14:15

@eter napisz jeszcze skąd odbierasz TTV, ogólnie cały MUX-1.

eter
Posty: 641
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Multipleks lokalny L7 TVL

Post autor: eter » 12 kwietnia 2020, o 15:26

Śnieżne Kotły

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 579
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Multipleks lokalny L7 TVL

Post autor: DanielK » 14 kwietnia 2020, o 14:56

@eter Nawet pidy Audio/Video są zupełnie różne, więc ewidentnie coś po stronie TV.

monter1981
Posty: 201
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: Multipleks lokalny L7 TVL

Post autor: monter1981 » 14 kwietnia 2020, o 16:47

Philips wrzuca na listę wg nr LCN, więc prawdopodobnie TOP Kids dostał ten sam nr LCN co TTV. Mam już nieco nowszego Philipsa, bo z tunerem DVB-T2 i miałem podobny objaw z Polsatem (MUX-2) i Polsatem HD(MUX-TVS). Jeśli wyszukuję MUX-y oddzielnie, to w zależności od kolejności w której to robię na pozycji 4 mam albo Polsat, albo Polsat HD. Oba mają ten sam nr LCN.
@DanielK Jeśli możesz sprawdź LCN Top Kids JR. Z wrzuconych screenów widzę, że masz odbiornik, który prezentuje bardzo bogaty zestaw informacji. Z ciekawości co to za sprzęt? Przy okazji jeśli możesz, to podaj SID-y i LCN wszystkich stacji w tym MUX-ie. Zauważyłem, że w MUX-ach lokalnych jest bardzo duży bałagan jeśli chodzi o numerację serwisów. Bywa tak, że ten sam program ma inne SID-y w różnych MUX-ach.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 579
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Multipleks lokalny L7 TVL

Post autor: DanielK » 15 kwietnia 2020, o 10:06

Zagadka rozwiązana.
TOP KIDS JR z MUX-L7 ma taki sam SID jak TTV, czyli 1C [hex] lub 28 [dec].

@monter 1981 - większość screenów to z tunera AB Cryptobox 752HD Combo ;-)

eter
Posty: 641
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Multipleks lokalny L7 TVL

Post autor: eter » 15 kwietnia 2020, o 11:08

Czyli bałagan nie koniecznie wynika z oprogramowania TV, chociaż Philips bardzo "skromne" a wręcz ubogie daje informacje odnośnie menu programowego. Nawet nie daje oznaczeń kanałów a jedynie ich częstotliwości, poza tym uniemożliwienie usunięcie pojedynczego programu cyfrowego z listy to zupełne nieporozumienie według mnie.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2417
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Multipleks lokalny L7 TVL

Post autor: JaroslawMroczkowski » 15 kwietnia 2020, o 11:20

Parametry sygnalizacyjne określa "Stanowisko Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji w sprawie nadania programom i usługom w strumieniu DVB-T obowiązujących w Polsce numerów identyfikacyjnych ONID, NID, TSID, SID i LCN"
Każdy programu MUSI mieć unikalny SID na terenie kraju, w przeciwnym razie odbiornik może mieć problem z odróżnieniem tych programów. Numer 28 jest zarezerwowany dla TTV.

eter
Posty: 641
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Multipleks lokalny L7 TVL

Post autor: eter » 15 kwietnia 2020, o 23:03

Widocznie w Lubinie mają to gdzieś i zapodają z tym samym numerem.....ALE NUMER:)
Philips należy do tych, które mają problem...

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2417
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Multipleks lokalny L7 TVL

Post autor: JaroslawMroczkowski » 16 kwietnia 2020, o 01:01

Problem powinien być już rozwiązany..
Prośba o potwierdzenie,

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 579
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Multipleks lokalny L7 TVL

Post autor: DanielK » 16 kwietnia 2020, o 13:07

POWER, NUTA i TOP KIDS JR mają już zmienione SID-y. Więc powinno być ok. Zauważyłem na 2 odbiornikach, że potrzebne było całkowite czyszczenie listy kanałów.
Żaden z kanałów na MUX-L7 nie ma przypisanego LCN.

eter
Posty: 641
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Multipleks lokalny L7 TVL

Post autor: eter » 16 kwietnia 2020, o 22:25

U mnie już wszystko OK.
Śmiech bierze, kiedy kanał NUTA TV, reklamuje się jako kanał muzyczny o wysokiej jakości nadawania obrazu w HD a serwują w tym muxie biedne SD....pewnie nie mają urządzeń, bo miejsce jak najbardziej.

monter1981
Posty: 201
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: Multipleks lokalny L7 TVL

Post autor: monter1981 » 17 kwietnia 2020, o 19:32

Miejsca to akurat nie ma. Przy obecnych parametrach (modulacja QPSK, FEC:5/6, GI: 1/8) przepływność jest na poziomie 9,22 MBit/s, co daje średnio na jeden program (obecnie jest ich cztery) mniej niż w MUX-ach 1,2,3 i 8.

eter
Posty: 641
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Multipleks lokalny L7 TVL

Post autor: eter » 17 kwietnia 2020, o 22:00

Czyli?
Po zmianie parametrów nadawania, nie uzyskaliby więcej miejsca?
Rozumiem, że tak dobrane parametry pozwalają na "bardziej odporne na zakłócenia" nadawanie, jednak przecież parametry można korygować wedle potrzeb, co przecież cały czas ma miejsce w DVB-T, gdzie dowolność ich dobierania jest nieograniczona.
A właściwie zdublowanie programu muzycznego SD Eski na bliźniaczy, również w SD jak i ta sama sytuacja z Polo...raczej nie ma sensu.
Co innego, jeśliby dorzucili chociaż coś w HD, lub nawet jakiś inny ogólnokrajowy przekaz informacyjny w SD, bo poza skrajnie propagandowym TVP Info, nie ma innego źródła informacji.

Odpowiedz