DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Awatar użytkownika
paolus5
Posty: 15
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 18:02
Odbiornik: tv LG 47LM765S
VU+ ultimo
Instalacja antenowa: zwykła siatka bez zasilacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: czarna góra

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: paolus5 » 23 kwietnia 2013, o 09:16

Chemical Attack pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
a próbowałeś na zwykłej siatce?u mnie na antenie digi też miałem lipe,założyłem siatke i jest znaczna poprawa sygnału

Awatar użytkownika
Chemical Attack
Posty: 249
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 16:51
Odbiornik: Odbiornik w TV Panasonic/NOT LV5T Deluxe na chipie RTL 2832u
Instalacja antenowa: ATX 107MAX+wzmacniacz LNA 177/5m nad ziemią/10m kabla żelowanego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cerna Hora/Opole Chrzelic/g. Anny

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: Chemical Attack » 23 kwietnia 2013, o 09:51

Próbowałem jakiś czas temu już i jest lipa:(

jarek93
Posty: 26
Rejestracja: 22 maja 2012, o 01:25
Odbiornik: Samsung Le46C650
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kłodzko Czarna Góra

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: jarek93 » 23 kwietnia 2013, o 10:11

Haha nie wierzę :) Najprawdopodobniej padła synchronizacja sfn mux2 po nocnym wprowadzeniu mux 3.

mux1 k.55 i mux3 k.25 odbiór bez problemu natomiast mux2 wykrywalny ale sygnał zakłócony waha się raz 0% raz 100% takie skoki poziom błędów stoi na 2000 bez zmian.

Chyba powtórzyła się sytuacja z maja ubiegłego roku.
Ktoś może potwierdzić?

arcik
Posty: 11
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 21:03

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: arcik » 23 kwietnia 2013, o 10:21

Dziś rano około 7.30 włączyłem telewizor, aby sprawdzić czy ruszył mux 3, na kanale 25 ładny odbiór muxu 3, pozostałe mux-y działały jak wcześniej (na 55. i 55 kanale) tzn. sygnał 10/10, zielony, bez błędów. Więc chyba jest nieźle. Chyba, że akurat trafiłem w moment, że było dobrze. Mam jednak nadzieję, że tak się utrzyma. Będę jeszcze obserwował po południu, po powrocie z pracy.

jarek93
Posty: 26
Rejestracja: 22 maja 2012, o 01:25
Odbiornik: Samsung Le46C650
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kłodzko Czarna Góra

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: jarek93 » 23 kwietnia 2013, o 10:27

A dostępny jest sygnał ze Ślęży i z Czarnej Góry w Twojej lokalizacji?
Czy tylko jeden z nich?
Będę jeszcze obserwował po południu, po powrocie z pracy.
Dzięki :)


Ja większość nocy siedziałem przed tv i obserwowałem jak muxy się pojawiały i znikały przed 3 rano były dostępne wszystkie muxy się ucieszyłem ale już kilka minut po 3 nad ranem w mux2 magicznie zaczął skakać sygnał :). hehe dla mnie to już komiczne bo identycznie było w ubiegłym roku. Z biegiem dnia pewnie w mojej lokalizacji mux2 na 58. w ogóle przestanie być wykrywany gdy sygnał ze Ślęży będzie na tyle silny (pewnie dzięki pogodzie) aby całkowicie zakłócić Czarną Górę.
:)
Ostatnio zmieniony 23 kwietnia 2013, o 15:39 przez jarek93, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: Wojewoda82 » 23 kwietnia 2013, o 10:54

Ja koło północy sprawdzałem sygnał z Czarnej Góry, i jakiś tam sygnał z mux 1 wyłapałem choć nie zapisywałem kanałów. Z mojej lokalizacji wpływ Czarnej Góry na odbieranie ze Ślęży jest dość znikomy. Wszystkie muxy polskie 100/100.

Ale u was to faktycznie nieciekawie...

rege86
Posty: 5
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 09:59
Odbiornik: wiwa HD-100
Instalacja antenowa: szerokopasmowa - siatkowa

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: rege86 » 23 kwietnia 2013, o 11:43

czy jeszcze się coś zmieni?? fajnie, że na Szczytniku jest doświetlacz bo działa wszystko pięknie jak skieruję antenę w stronę zamku, tylko że w ogóle wtedy nie mam maux 2

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: Wojewoda82 » 23 kwietnia 2013, o 13:54

Kombinuj sumator i 2 anteny, ewentualnie zamiast sumatora dobrze dobrana zwrotnica.

arcik
Posty: 11
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 21:03

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: arcik » 23 kwietnia 2013, o 17:45

jarek93 pisze:A dostępny jest sygnał ze Ślęży i z Czarnej Góry w Twojej lokalizacji?
Czy tylko jeden z nich?
Tu chyba masz rację, rzeczywiście antenę skierowaną na Ślężę mam odłączoną, a na tej skierowanej na Czarną Górę jest ekran, więc chyba zaburzona synchronizacja nie rujnuje odbioru, właśnie przypominam sobie, w ubiegłym roku, tak jak piszesz, gdy ze zwrotnicy miałem 2 anteny (jedna na Ślężę, druga na Czarną Górę) były problemy i musiałem jedną odłączyć, chociaż z tego co pamiętam po jakimś czasie coś zrobili, że już działało. Kilka miesięcy temu, jednak odłączyłem antenę ze Ślęży, tak że obecnie nie mam jej wpływu na odbiór.

Awatar użytkownika
Ranid
Posty: 24
Rejestracja: 16 listopada 2011, o 18:32
Odbiornik: Funai32LED,Samsung37
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
Nadajnik - obiekt nadawczy: Czarna Góra-Szczytnik-Szklana Góra

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: Ranid » 23 kwietnia 2013, o 18:43

Mam telewizor Funai 26'' i 32'' oba mają MEG-4 odbieram Czarną Górę i ten 32'' odbiera 15 kanałów a ten 26'' tylko 7 kanałów,dodam że sprawdzane na tej samej antenie [Telmor asr 860] ten 32'' sciągał już pół roku temu np.TVN - Polsat,a ten mały nie ma tych.Co jest grane.

Awatar użytkownika
Chemical Attack
Posty: 249
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 16:51
Odbiornik: Odbiornik w TV Panasonic/NOT LV5T Deluxe na chipie RTL 2832u
Instalacja antenowa: ATX 107MAX+wzmacniacz LNA 177/5m nad ziemią/10m kabla żelowanego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cerna Hora/Opole Chrzelic/g. Anny

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: Chemical Attack » 23 kwietnia 2013, o 20:25

Może wykonanie tunerów jest różnej jakości... albo występują różnice w oprogramowaniu.

bordovy
Posty: 6
Rejestracja: 3 kwietnia 2013, o 09:33
Odbiornik: WIWA HD-95
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z płytką SWA 3501
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczytnik i Czarna Góra

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: bordovy » 24 kwietnia 2013, o 14:04

Witajcie.
Nie odzywałem się jakiś czas, bo chciałem wyczekać na sygnał od 23.04. Więc teraz jest tak, że do siatkowej anteny z symetryzerem 1-69, która skierowana jest na Szczytnik, łapię wszystkie kanały TVP:
TVP1, TVP2 HD, TVP Info, TVP Kultura, TV Polonia, TVP Historia, TVP Rozrywka.
Więc prawdopodobnie jest to MUX3.

Na wspomnianym przeze mnie "hardcorze" rówież łapię powyższe programy. O dziwo: podczas gdy na siatce jakość 90 / siła 90-91, to na wynalazku _chris_ 'a jakość 100 / siła 94-95... ;)
_chris_ - opatentowałeś ten wynalazek? ;)


OK. Tak zupełnie przy okazji, by nie zakładać nowego tematu:
W mieszkaniu mam dwa telewizory - dwa stare pudła. W tunerze mam wejście antenowe, do którego podpięta jest obecnie siatka (przez którą nota bene odbieram MUX3, o czym pisałem wcześniej), ale mam też wyjście na wtyk antenowy żeński.
Pytanie moje jest takie:
Czy do tego wyjścia mogę "podpiąć" drugie pudło, tak by z jednego dekodera mieć obraz na obu telewizorach (oczywiście ten sam obraz, bo jak sądzę, musiałbym mieć dwa dekodery do każdego z CRT)? Chcę to zrobić kablem antenowym, ale mam jakieś nieodparte wrażenie, że to może nie zadziałać, gdyż albo będę miał jedynie obraz bez dźwięku, albo nie miał po prostu nic. W instrukcji tunera stoi, że jest to "LOOP OUT - wyjście antenowe dla innego odbiornika TV, więc dlatego pytam.
Odległość jednego pudła od drugiego, to jakieś 7m kabla.

Jak udałoby mi się złapać coś Bukowej bądź z Kameli (Metalowiec), to oczywiście dam znać.

Z góry podziękował za odpowiedzi.

Pozdrawiam!!!

damiz74
Posty: 8
Rejestracja: 8 sierpnia 2012, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD90, TV LG 37LS5600
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF 11-elementowa Dipol 11/21-69 , Stronie Śl
Nadajnik - obiekt nadawczy: Czarna Góra

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: damiz74 » 25 kwietnia 2013, o 19:23

Ranid - masz po prostu słaby tv - Funai , instalowałem cyfrówkę na takich i mają beznadziejną czułość, nawet super antena Telmor nie pomoże bo te tv to szajs jest...

Awatar użytkownika
Ranid
Posty: 24
Rejestracja: 16 listopada 2011, o 18:32
Odbiornik: Funai32LED,Samsung37
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
Nadajnik - obiekt nadawczy: Czarna Góra-Szczytnik-Szklana Góra

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: Ranid » 25 kwietnia 2013, o 20:12

damiz74 - ten 32'' jest LED i odbiera dobrze 15programów a ten 26'' jest LCD i on może mieć słabszy Meg-4,jutro będę miał nowy tuner WIWA HD 95 MC i spróbuje go podłączyć ale nie antenowo tylko przez HDMI to napiszę jak się sprawuje.

Jugowianin
Posty: 8
Rejestracja: 14 maja 2012, o 19:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: 51UITF

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: Jugowianin » 26 kwietnia 2013, o 10:10

Witam,
proszę o podpowiedz. Czy z nadajnika na Czarnej Górze nadawany jest (i z jaką mocą) sygnał MUX3?
Pytam ponieważ mówiono (również na tym forum), że po 22 kwietnia po wyłączeniu sygnału analogowego będzie włączony MUX3. U mnie w parametrach odbioru kanał 55 siła:60% jakość 100%, kanał 58 siła 70% jakość 100% natomiast kanał 25 siła 15% jakość 0%.
O co chodzi?
Pozdrawiam

Y32
Posty: 13
Rejestracja: 26 lipca 2012, o 17:16
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kłodzko/Czarna Góra

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: Y32 » 26 kwietnia 2013, o 12:16

Jest nadawany z mocą 20kW. U mnie siła i jakość sygnału MUX 3 jest 100%.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: belzebiusz » 26 kwietnia 2013, o 12:19

Wykaz pozwoleń telewizyjnych UKE i Emitel twierdzą, że jest 50 kW. Strona cyfryzacja.gov.pl twierdzi, że jest 20 kW.

Jugowianin
Posty: 8
Rejestracja: 14 maja 2012, o 19:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: 51UITF

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: Jugowianin » 26 kwietnia 2013, o 13:03

Na stronach cyfryzacja.gov.pl w wyszukiwarce dla gminy oraz miasta Nowa Ruda podają, że MUX3 w ogóle nie ma!. Poza tym na stronach http://telewizja-cyfrowa.com/ też napisali, że Czarna Góra nie ma MUX3 I to by się u mnie zgadzało. MUX1 i MUX2 śmigają z Czarnej Góry a MUX3 ledwo 15% siła i jakość 0%

Awatar użytkownika
Ranid
Posty: 24
Rejestracja: 16 listopada 2011, o 18:32
Odbiornik: Funai32LED,Samsung37
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
Nadajnik - obiekt nadawczy: Czarna Góra-Szczytnik-Szklana Góra

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: Ranid » 26 kwietnia 2013, o 15:25

damiz74 pisze:Ranid - masz po prostu słaby tv - Funai , instalowałem cyfrówkę na takich i mają beznadziejną czułość, nawet super antena Telmor nie pomoże bo te tv to szajs jest...
Właśnie podłączyłem do tego Funai 26'' tuner WIWA 95 HD MC i sam znalazł 19 programów,podłączony przez HDMI,obraz jest Ekstra.

jarek93
Posty: 26
Rejestracja: 22 maja 2012, o 01:25
Odbiornik: Samsung Le46C650
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kłodzko Czarna Góra

Re: DVB-T z RTON KŁODZKO CZARNA GÓRA

Post autor: jarek93 » 26 kwietnia 2013, o 18:49

u mnie nadal nie ma mux2. apeluje do kogos z emitela aby sprawdził synchronizacje sfn mux2 ze ślężą.

Odpowiedz