Odbiór w Toruniu z Rachocina

waldek83503

Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: waldek83503 » 4 października 2010, o 22:33

Z tego co widać Rachocin ruszy szybciej niz Trzeciewiec .czy złapie kanały z Rachocina? i jaka antene polecicie?

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: Tomasz Berezowski » 4 października 2010, o 22:40

waldek83503 pisze:Z tego co widać Rachocin ruszy szybciej niz Trzeciewiec .czy złapie kanały z Rachocina? i jaka antene polecicie?
A czy my jesteśmy jasnowidzami i wiemy, gdzie mieszkasz? ;-)Podaj współrzędne, odbiór w Toruniu zalezy od lokalizacji.

waldek83503

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: waldek83503 » 5 października 2010, o 09:49

W Toruniu na wrzosach.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: Tomasz Berezowski » 5 października 2010, o 10:20

waldek83503 pisze:W Toruniu na wrzosach.
Jest szansa. Profil terenu jest zachęcający.
http://www.geocontext.org/publ/2010/04/ ... 7106428149
Zakładając wysokość anteny nadawczej 300m i odbiorczej 10m niby jest bezpośrednia widoczność, a dystans to tylko 73km. Problemem może być wysoka zabudowa w centrum torunia, ale ja byłbym umiarkowanym optymistą.


_chris_

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: _chris_ » 15 października 2010, o 23:27

Pierwsze trzy maja podobne wzmocnienia - w okolicy 17dB (dla pozycji 2. trzeba odjąć od tego co wpisano w parametrach technicznych dla zysku (18dB) około 1dB straty na symetryzatorze, który trzeba założyć samemu). Ja bym wybierał pomiędzy 1. a 3. (ta jest extra - z certyfikatem CAI -2) z tym, że wygląda na to, iż jeśli zajdzie konieczność dodania wzmacniacza, to w 1. chyba można zamontować do puszki antenowej, a przy 3. to już tylko zewnętrzny masztowy.
Odpowiednik 1. masz jeszcze w Dipolu, Telmorze oraz w Rajsacie (bardzo dobra).

Siatkę bym sobie odpuścił przy twojej odległości - dużo mniejszy zysk (o 4 - 5dB) i dużo większy kąt widzenia od pozostałych.

W sumie wszystko zależy od sygnału, który masz u siebie. Najlepiej by było na początek skombinować jakąś antenę, albo podłączyć się istniejącej, i zobaczyć co się dzieje. W zależności co by się okazało można myśleć o antenie - pasywnej lub aktywnej.

A, jeszcze nie masz sygnału - to najlepiej poczekaj , aż będzie sygnał i wtedy dobierz antenę.

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: handrzej » 16 października 2010, o 13:37

A Rachocin ponoć też już w eterze ;))

To czekamy kiedy Rusinowo ruszy jeszcze.

igal
Posty: 18
Rejestracja: 16 października 2010, o 14:31
Odbiornik: Sony KDL40EX720 / KDL32EX500
Instalacja antenowa: Maximum UHF-200 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock / Rachocin i Raszyn Warszawa

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: igal » 16 października 2010, o 17:39

Jest, jest, póki co tylko TVP1 i TVP2.

Pozdrawiam,
Przemek

wachcio
Posty: 64
Rejestracja: 8 grudnia 2009, o 22:15
Odbiornik: TV Samsung LE37B530, tuner wbudowany w laptop Asus A7K
Instalacja antenowa: TriDigit + Yaga 3 el. UKF - 3 mnpt, instalacja TV/SAT z multiswichem Triax-a
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin,Iława,Trzeciewie

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: wachcio » 17 października 2010, o 03:42

Nie przepłacaj na Allegro. Jedna z najlepszych anten to http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A3710.htm w dodatku z pewnej firmy lub http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A2675.htm Mam tę drugą lecz ze wzmacniaczem wewnętrznym Alcad. Analog odbieram z Trzeciewca z 90 km i jest dość dobry odbiór. DVB-T z Iławy pod kątem 90 stopni z 65km szatkuje a Rachocin tyłem z 25km bez problemów. Pamiętaj, że jeśli będziesz zakładał ją do 27 października możesz nie łapać nic. To są testy i na dzień dzisiejszy od godzin popołudniowych ani Iława ani Rachocin nie nadają DVB-T.
Poza tym bardziej na Twoim miejscu nastawiał bym się na Iławę bo odległość ta sama a moc ponad dwukrotnie większa.
Igal była jeszcze TVP Kultura przedstawiająca się jako TVP Info Warszawa...

waldek83503

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: waldek83503 » 17 października 2010, o 18:43

Czy ktoś z Torunia odbiera jakikolwiek kanał z Rachocina lub Kisielic (w wersji testowej)?

wachcio
Posty: 64
Rejestracja: 8 grudnia 2009, o 22:15
Odbiornik: TV Samsung LE37B530, tuner wbudowany w laptop Asus A7K
Instalacja antenowa: TriDigit + Yaga 3 el. UKF - 3 mnpt, instalacja TV/SAT z multiswichem Triax-a
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin,Iława,Trzeciewie

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: wachcio » 17 października 2010, o 22:32

Kolego jak już pisałem dużo łatwiej będziesz miał odebrać z Iławy. Większa moc. Jeśli ja odbierałem z boku w dodatku kierunek zasłonięty blaszanym dachem mojego domu to Tobie powinno się udać. Nie musisz się "przebijać" przez cały Toruń.
Porównaj http://przelaczenie.eu/?s=kiedyigdzie&w ... omazurskie i http://przelaczenie.eu/?s=kiedyigdzie&w ... ckie#Plock
PS
Dziś nadajniki też nie nadawały.

EDIT:
Teraz zauważyłem, że nadajnik Płock "Rachocin" jest źle umiejscowiony na tej mapie.

waldek83503

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: waldek83503 » 18 października 2010, o 00:04

Nom.Rachocin jest koło Sierpca.

Tharazi
Posty: 78
Rejestracja: 12 października 2010, o 14:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 250
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69; siatka ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin;Włocławek

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: Tharazi » 18 października 2010, o 15:09

:arrow: http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html Na tej stronie są mapki z MUX-3.

wachcio
Posty: 64
Rejestracja: 8 grudnia 2009, o 22:15
Odbiornik: TV Samsung LE37B530, tuner wbudowany w laptop Asus A7K
Instalacja antenowa: TriDigit + Yaga 3 el. UKF - 3 mnpt, instalacja TV/SAT z multiswichem Triax-a
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin,Iława,Trzeciewie

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: wachcio » 18 października 2010, o 23:29

Rzeczywiście mapka dokładniejsza. Tę z mojego linka po mailu poprawiono.

waldek83503

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: waldek83503 » 25 października 2010, o 17:30

Ludziska z Torunia !! napiszcie co macie po 27.10.2010 i na czym odbieracie!!

waldek83503

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: waldek83503 » 23 listopada 2010, o 17:06

Cóż widzę że z Torunia nie ma nikogo tylko ja.Tunerek z lg flatrona m2262d testowalem w Skrwilnie antena siatkowa skierowana na Trzeciewiec. Odległość od Rachocina 14,2km w linii prostej wszystko super.Złapałem (chyba) i Kisielice nadajnik tvp info Gdansk a odległość to 70,2 km i tez smiga.

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: krystianb » 20 grudnia 2010, o 17:50

Mux2 też już powinien dotrzeć. RTCN płock uruchomiony.

drzp
Posty: 29
Rejestracja: 31 października 2010, o 13:25

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: drzp » 20 grudnia 2010, o 17:59

Dociera, a poprawny odbiór (u mnie) jest możliwy już nawet na zwykłej antenie pokojowej.

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: krystianb » 20 grudnia 2010, o 18:18

To ładnie grzeją. Ja mam dużo bliżej, odbieram tyłem siatki ze wzmacniaczem...

torun-sky

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: torun-sky » 22 grudnia 2010, o 14:24

Witam


Jak w tytule ,czy ktoś złapał MUX-2 e Toruniu ? podobno w Gronowie pod Toruniem oraz Złotorii śmiga aż miło :D.Ja testy przeprowadzę po świętach z anteną kierunkową przedział 21-69 kanał i symetryzatorem , i podłączeniem do TNK HD. Mieszkam na 9 piętrze z "czystym" widokiem, w lini prostej mam 74 km ,teoretycznie jest szansa,
więc liczę na "sukces" :D
Piszcie czy komuś się udało złapać sygnał jaki poziom i w jakiej części Torunia lub miejscowości pod Toruniem

Zdrowych i Wesołych świąt

Pozdrawiam

Odpowiedz