Odbiór w Toruniu z Rachocina

igal
Posty: 18
Rejestracja: 16 października 2010, o 14:31
Odbiornik: Sony KDL40EX720 / KDL32EX500
Instalacja antenowa: Maximum UHF-200 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock / Rachocin i Raszyn Warszawa

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: igal » 23 grudnia 2010, o 13:01

Nie tylko teoretycznie ale i praktycznie nie powinieneś mieć żadnych problemów, przy takich warunkach odbiorczych.

tempel54
Posty: 53
Rejestracja: 5 grudnia 2010, o 20:59

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: tempel54 » 29 grudnia 2010, o 23:17

waldek83503 pisze:Z tego co widać Rachocin ruszy szybciej niz Trzeciewiec .czy złapie kanały z Rachocina? i jaka antene polecicie?
Teoretycznie niemożliwe..
Masz krzywiznę ziemii i niekorzystną topografie. Tu profil od nadajnika do Wisły przy moście.
Obrazek
Co możliwe to jakieś załamania i odbicia elektromagnetyczne, ale nadajnik z odbiornikiem nigdy się nie zobaczą. Pozostaje kwestia szczęścia.
po

amarok4

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: amarok4 » 30 grudnia 2010, o 21:42

Witam.
Mam problem z odbiorem kanłow cyfrowych z Rachocina.Mieszkam w ok Izbicy Kujawskiej.Bez problemu odbieram analog z Konina anteną siatkową umieszczona na strychu.Ostatnio ustawiłem antene i mo tv lg nie znalazl mi muxa.Nie wiem co to może być za przyczyna.
Dodam że kolega mieszka za Brześciem Kujawskim i też nie może odebrac sygnału choć on antene ma na dworzu i mieszka o wiele bliżej.Nie wiem co to może być.Telewizory mają wsparcie dla odbioru dvb-t jeden nawet ma dysk twardy choć tu nie jest to istotne...

Tharazi
Posty: 78
Rejestracja: 12 października 2010, o 14:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 250
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69; siatka ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin;Włocławek

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: Tharazi » 30 grudnia 2010, o 21:48

Witam ja mieszkam w Wieńcu i bez problemu na siatce odbieram MUX2 i 3 z pełnym sygnałem może kolega niech poda jaki to dokładnie model tv?

A poza tym antena musi odbierać anologowe kanały z Płocka tak to i cyfrowa nie może odbierać!

amarok4

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: amarok4 » 31 grudnia 2010, o 10:57

U mnie odbiera dość ładnie analog z Płocka na k29 i 39 chodz lekko szatkuje.Moc analogo to 1000kW a cyfrowki 100kW.Nie chce mi nic wyszukać;(

_chris_

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: _chris_ » 31 grudnia 2010, o 11:15

amarok4 pisze:U mnie odbiera dość ładnie analog z Płocka na k29 i 39 choć lekko szatkuje.Moc analogu to 1000kW a cyfrówki 100kW.Nie chce mi nic wyszukać;(
mux-2 - 100kW (k57)
mux-3 - 20kW (k35)
Jeśli masz nie za dobry odbiór TVP1 i 2 nadawanych z mocami 1000kW, to możesz mieć problemy z odbiorem kanałów cyfrowych - a zwłaszcza mux-3. Mux-2 z kolei nadawy jest na wysokim kanale i być może antena ma tam już trudności, zwłaszcza, że umieszczona jest na strychu.

Po pierwsze więc należałoby wyciągnąć na próbę antenę ze strychu, a jak nie pomoże - wypadałoby ją wymienić na inną.

I jeszcze jedno - sygnał z anteny idzie bezpośrednio na jeden TV, czy jest rozgałęziony na kilka TV? Jeśli jest rozgałęziony należy w takiej sytuacji wyrzucić na początku rozdzielacz i podłączyć antenę bezpośrednio do TV. I posprawdzać wszystkie złącza i wtyki.

amarok4

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: amarok4 » 1 stycznia 2011, o 09:06

Tak wszystko pod rozdzilacz na kilka tv.Usunąłem jednak rozdzilacz i dałem bezpośrednio sygnał ale zero rezultatu:(

amarok4

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: amarok4 » 1 stycznia 2011, o 09:15

A tv to lcd lg 42lg5000

amarok4

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: amarok4 » 1 stycznia 2011, o 10:34

Przestaiłem kraj na Uk i wyszukało mi oba muxy ale wyświetla sie napis serwisHD i nie ma ani głosu ani obrazu:(nie wiem co robić:(

mc-fit
Posty: 123
Rejestracja: 24 października 2010, o 19:03

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: mc-fit » 1 stycznia 2011, o 10:45

zmien kraj na finlandia albo norwegia

jenzyk moze byc polski


ten lg 42lg5000 nie ma mpeg4 tylko ma mpeg2

amarok4

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: amarok4 » 1 stycznia 2011, o 17:00

Czyli zmiana kraju nic nie pomoże..DA radę na tym tv cos ogladać bez dokupienia modułu?
Bo jesli kupic moduł to wole kupić stick do nboxa chociaz bd mógł nagrywać...

_chris_

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: _chris_ » 1 stycznia 2011, o 17:31

amarok4 pisze:DA radę na tym tv coś oglądać bez dokupienia modułu?
nie, całe DVB-T leci w mpeg-4.

amarok4

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: amarok4 » 30 stycznia 2011, o 21:08

Witam.
Mam problem z odbiorem podczas mgły.Na nboxie normalnie mam jakość 100% a jak nawet niewielka mgła to 0% czy to normalne?okolice izbicy kuj.

Awatar użytkownika
juter
Posty: 198
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 21:11
Odbiornik: Panasonic TX-L42U3E
Instalacja antenowa: Antena z avatara (symetryzator+druty), zawieszona na 4m, teren - 120m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: juter » 30 stycznia 2011, o 21:43

amarok4 pisze:Witam.
Mam problem z odbiorem podczas mgły.Na nboxie normalnie mam jakość 100% a jak nawet niewielka mgła to 0% czy to normalne?okolice izbicy kuj.
1. Czy zawsze podczas KAZDEJ mgły?
2. W ostatnich dniach nad Polską są podwyższone warunki propagacyjne, co wbrew pozorom wcale nie poprawia odbioru, a raczej go zakłóca przez nakładanie się częstotliwości z innych nadajników. Wczoraj i dziś świetnie mogłem zaobserwować spadki mojego sygnału z Rusinowa, w momencie gdy nie miałem sygnału z Rusinowa, miałem bardzo wysoki zasięg berlińskich multipleksów (odległość od Berlina ponad 300km) Z map wynika, że taka sytuacja utrzyma się jeszcze przez kilka dni.

amarok4

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: amarok4 » 31 stycznia 2011, o 12:54

Tak.Przy każdej mgle;(Teraz nadal polsatu nie mam;(

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: grzesk511 » 4 lutego 2011, o 20:52

juter pisze:Wczoraj i dziś świetnie mogłem zaobserwować spadki mojego sygnału z Rusinowa, w momencie gdy nie miałem sygnału z Rusinowa, miałem bardzo wysoki zasięg berlińskich multipleksów (odległość od Berlina ponad 300km) Z map wynika, że taka sytuacja utrzyma się jeszcze przez kilka dni.
Witaj juter.
Mam do ciebie prośbę. Czy możesz dać jakieś linki do map z warunkami propagacyjnymi.
Z góry dziękuję.

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: pivo » 4 lutego 2011, o 21:23

Proszę. Oto strona z mapkami propagacyjnymi.

http://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html

Adaś70

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: Adaś70 » 7 lutego 2011, o 19:23

Witam.Mieszkam w Toruniu na Wrzosach.W sobotę zamontowałem antenę televes DAT HD ,a więc taką niby z wyższej półki.Wzmacniacz AWS 130 podkręcony na maksa.Telewizor 32LG7000 znalazł 13 programów MUX3 siła do 38 jakość 100,MUX2 siła do 70 jakość 100.Ale po ekranie napis HD SERVICE i ani śladu dzwięku chociaż powinien być.We wtorek po podłączeniu tunera zewnętrznego MUX3 chodzi bajka ,ale MUX 2 ma jakieś zakłócenia chociaż nie jest typowa pikselioza na całym ekranie.a więc reasumując szału nie ma .Dodam,że w telewizorze zmieniłem soft na 3.27 ,który podobno umożliwia odbiór cyfrówki i likwiduje napis HD SERVICE.Czy ktoś miał podobny przypadek z tym modelem?

Adaś70

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: Adaś70 » 7 lutego 2011, o 19:32

Sorry dziś jest poniedziałek.

Awatar użytkownika
juter
Posty: 198
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 21:11
Odbiornik: Panasonic TX-L42U3E
Instalacja antenowa: Antena z avatara (symetryzator+druty), zawieszona na 4m, teren - 120m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: juter » 7 lutego 2011, o 21:06

Adaś70 pisze:Witam.Mieszkam w Toruniu na Wrzosach.W sobotę zamontowałem antenę televes DAT HD ,a więc taką niby z wyższej półki.Wzmacniacz AWS 130 podkręcony na maksa.Telewizor 32LG7000 znalazł 13 programów MUX3 siła do 38 jakość 100,MUX2 siła do 70 jakość 100.Ale po ekranie napis HD SERVICE i ani śladu dzwięku chociaż powinien być.We wtorek po podłączeniu tunera zewnętrznego MUX3 chodzi bajka ,ale MUX 2 ma jakieś zakłócenia chociaż nie jest typowa pikselioza na całym ekranie.a więc reasumując szału nie ma .Dodam,że w telewizorze zmieniłem soft na 3.27 ,który podobno umożliwia odbiór cyfrówki i likwiduje napis HD SERVICE.Czy ktoś miał podobny przypadek z tym modelem?
Co do telewizora - to ma on wbudowany tuner MPEG-2 i nic aktualizacją softu nie wskórasz, bo w Polsce obowiązuje MPEG-4.
Co do zaklóceń mux2 - spróbuj trochę skręcić wzmacniacz, może masz za mocny sygnał.

Odpowiedz