Odbiór w Toruniu z Rachocina

Stentor
Posty: 38
Rejestracja: 5 lutego 2011, o 22:28
Odbiornik: TV Samsung B551, testowo tuner LV6TMPVR4
Instalacja antenowa: DIGIT Activia TELMOR, THOMSON ANT85, testowo OPTICUM AX 1000

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: Stentor » 18 lutego 2011, o 08:55

Dla zainteresowanych odbiorem w Toruniu i okolicach.
Sporo materiału zebrało się na forum DX-Antena
Podano przykłady anten na których uzyskano dobry odbiór z Rachocina.
Podano też kilka lokalizacji gdzie już przetestowano z wynikiem pozytywnym odbiór DVB-T.

tidigi
Posty: 27
Rejestracja: 11 marca 2011, o 06:41

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: tidigi » 11 marca 2011, o 06:58

Dla zainteresowanych odbiorem z Rachocina w Toruniu pisalem o problemach z MUX2 w watku:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... wrapheader

amarok4

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: amarok4 » 17 maja 2011, o 22:49

Witam.
Kupiłem ten oto sumator http://[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/rozdzielacz-sumator-s ... 80274.html od kilku dni usiluje podlaczyc 2 anteny 1 to analog siatka na strychu skierowana na konin druga to antena yagi usytulowana na dworzu na rachocin.LOkalizacja to okolice topólki\izbicy kujawskiej. Jest to dobra lokalicaja odbior indywidualny z kazdej anteny marzenie;)Wszystko sie psuje kiedy owe sygnały chce zsumowac podlaczam do sumatora i co sie dzieje? A no jest tylko analog z konina a rachocin ginie.Sytuacja sie zmienia kiedy przecinam zwore od analogu w sumatorze wtedy dvb-t dziala ale analogu nie ma:( I nie wiem co robic.Polaczenie jest nastepujace zasilacz standardowy potem sumator i 2 anteny ze standardowymi wzmacniaczami. Jesli chodzi o dvb-t to zanik i calkowity brak sygnalu jest o tyle dziwny ze na tym balokonie gdzie jest antena wystarczy kawalek kabelka dotchnac w dowolne miejsce na antenie i podlaczyc go do tunera imux3 dziala matomiast gorzej jest z mux2. Ostatnio wzialem w sam kabel wpialem po drodze zasilacz i podlaczylem go i trzymajac kabel w reku miale obydwa muxy a tu z taka antena problem:(probowalem wszystkiego zamienialem kolejnosc kabli od anten nawet wyrownalem dlugosci kabli ale nic nie pomoglo sygnal tylko z siatki:(brak pomyslów:(

_chris_

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: _chris_ » 18 maja 2011, o 21:50

amarok4 pisze:Polaczenie jest nastepujace zasilacz standardowy potem sumator i 2 anteny ze standardowymi wzmacniaczami.
Co do zasady przy sumowaniu anten powinno się sumować anteny pasywne, a dopiero po sumatorze dawać wzmacniacz. A jeśli poziomy są bardzo różne z obu anten, wtedy nie ma wyboru - mały wzmacniacz do puszki, ale główny po sumatorze.
amarok4 pisze:est to dobra lokalicaja odbior indywidualny z kazdej anteny marzenie;)Wszystko sie psuje kiedy owe sygnały chce zsumowac podlaczam do sumatora i co sie dzieje? A no jest tylko analog z konina a rachocin ginie.Sytuacja sie zmienia kiedy przecinam zwore od analogu w sumatorze wtedy dvb-t dziala ale analogu nie ma:( I nie wiem co robic
To by znaczyło, że problemem są sygnały z siatki, a mówiąc ściślej prawdopodobnie wzmacniacz zamontowany w 'siatce'. Do Konina jest blisko, moce nadajników są znaczne, więc w ogóle powinieneś odbierać te analogi bez wzmacniacza (być może na antenie na wewnątrz, a nie na strychu). Przy zastosowaniu wzmacniacza sygnały z Konina (głównie k34 i k58) są na tyle duże w stosunku do sygnałów z Rachocina, że mogą "zatykać" głowicę odbiornika. Do tego wzmacniacz może wprowadzać własne zakłócenie na kanałach mux-ów. Możliwe też, że 'siatka' zbiera również jakieś sygnały na kanałach mux-2 (k35) i mux-3 (k57), dodatkowo utrudniając odbiór.

Po wynikach prób z symetryzatorem w 'siatce' można pomyśleć co dalej.

amarok4

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: amarok4 » 19 maja 2011, o 20:18

Symetryzator to bylby ok ale nie bd sygnalu analogowego tvn-u wiec musi byc wzmacniacz.Robilem rozne kombinacje i nic. Zrobilem "prowizorke" tzn antene siatke na rachocin a z jej tylu zamontowalem tylem 2 siatke tak ze sie dotykaja.Ta druga na konin jest i nie ma nic w sobie tzn rzadnego symetryzatora ani wzmacniacza tylko podlaczona drutami do tamtej anteny ze wzmacniaczem.I o dziwo wszystko dziala:)analog tvn na 4+ a dvb-t rachocin jakosc 100% na obydwu muxach:)

mzamysle
Posty: 14
Rejestracja: 20 lutego 2012, o 10:04
Odbiornik: TV Philips
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT-6DT, 2-gie piętro, balkon ok 70km od Rachocina
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: mzamysle » 20 lutego 2012, o 10:11

Witam,

Od mniej więcej 3 tygodni mam antenę skierowaną na nadajnik w Rachocinie. Moja lokalizacja to Toruń (Stawki). Wszystko było OK przez 2 tygodnie...mux-2 idealnie, mux-3 lekka pikseloza od czasu do czasu. Od piątku w zeszłym tygodniu (17.02.2012) mux-3 milczy...totalny brak sygnału.
Nie podejrzewam problemu z instalacją bo jest raczej prosta, antena kierunkowa klon Tri Digit na balkonie, przejście podokienne i odbiornik dvb-t usb. Próbowałem już łączyć bezpośrednio antenę z tunerem...nic nie pomogło.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakiś problem w Rachocinie...czy to możliwe? Jak u Was z odbiorem z Rachocina w Toruniu?

Marek

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: bizon » 20 lutego 2012, o 12:25

wszystko idzie po staremu

mzamysle
Posty: 14
Rejestracja: 20 lutego 2012, o 10:04
Odbiornik: TV Philips
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT-6DT, 2-gie piętro, balkon ok 70km od Rachocina
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: mzamysle » 20 lutego 2012, o 13:42

No to mnie zmartwiłeś...bo nie mam pomysłu co mogło się u mnie zmienić, że nagle sygnał jest słabszy. Chyba antena nie reaguje na zmianę pogody? :)
Sygnał zaczął słabnąć po załamaniu pogody i silnym wietrze, ale drobna korekta anteny pomogła, ale w piątek nie było już nic...i faktycznie mux-2 też się zaczął lekko haczyć od czasu do czasu czego wcześniej nie robił. Jakieś pomysły?

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: bizon » 20 lutego 2012, o 15:28

mzamysle pisze:No to mnie zmartwiłeś...bo nie mam pomysłu co mogło się u mnie zmienić, że nagle sygnał jest słabszy. Chyba antena nie reaguje na zmianę pogody? :)
Sygnał zaczął słabnąć po załamaniu pogody i silnym wietrze, ale drobna korekta anteny pomogła, ale w piątek nie było już nic...i faktycznie mux-2 też się zaczął lekko haczyć od czasu do czasu czego wcześniej nie robił. Jakieś pomysły?
coś może zawilgotniało lub padł zasilacz

Awatar użytkownika
juter
Posty: 198
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 21:11
Odbiornik: Panasonic TX-L42U3E
Instalacja antenowa: Antena z avatara (symetryzator+druty), zawieszona na 4m, teren - 120m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: juter » 20 lutego 2012, o 16:45

A ja bym się zajął tym przejściem okiennym. W miarę możliwości spróbowałbym podłączyć antenę bez przejścia okiennego, możliwe, że tam coś nie łączy.

Masz wzmacniacz czy symetryzator?

mzamysle
Posty: 14
Rejestracja: 20 lutego 2012, o 10:04
Odbiornik: TV Philips
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT-6DT, 2-gie piętro, balkon ok 70km od Rachocina
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: mzamysle » 21 lutego 2012, o 09:56

juter pisze:A ja bym się zajął tym przejściem okiennym. W miarę możliwości spróbowałbym podłączyć antenę bez przejścia okiennego, możliwe, że tam coś nie łączy.

Masz wzmacniacz czy symetryzator?
Więc odpowiadając na Wasze rady: nie mam wzmacniacza, tylko symetryzator więc za bardzo nie ma co zamoknąć. Wczoraj zdjąłem antenę, posprawdzałem połączenia i zgodnie z sugestią ominąłem przejście podokienne.
Nic nie pomagało do czasu kiedy nie zacząłem kręcić anteną w większym zakresie niż to wynika z kąta jaki podaje http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html.
I jak już porządnie zmarzłem...wreszcie ponowne wyszukiwanie odniosło efekt :). Mam wrażenie, że nie jest tak dobrze jak było...ale działa i haczy się tylko sporadycznie.
Myślę, że jestem na granicy zasięgu tego 20kW nadajnika mux-3 i do tego jeszcze nie najwyższej jakości tuner USB stąd taka wrażliwość na każdą zmianę położenia anteny.
Jeszcze raz dziękuję za rady!

Przy okazji...czy jest szansa, że normalny tuner telewizyjny będzie miał większą czułość niż taki USB?

Marek

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: Puma » 21 lutego 2012, o 10:08

Przy okazji...czy jest szansa, że normalny tuner telewizyjny będzie miał większą czułość niż taki USB?
Tak, jest spora szansa... ale gwarancji nikt Ci takiej nie da.

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: bizon » 21 lutego 2012, o 10:17

mzamysle pisze:
juter pisze:A ja bym się zajął tym przejściem okiennym. W miarę możliwości spróbowałbym podłączyć antenę bez przejścia okiennego, możliwe, że tam coś nie łączy.

Masz wzmacniacz czy symetryzator?
Więc odpowiadając na Wasze rady: nie mam wzmacniacza, tylko symetryzator więc za bardzo nie ma co zamoknąć. Wczoraj zdjąłem antenę, posprawdzałem połączenia i zgodnie z sugestią ominąłem przejście podokienne.
Nic nie pomagało do czasu kiedy nie zacząłem kręcić anteną w większym zakresie niż to wynika z kąta jaki podaje http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html.
I jak już porządnie zmarzłem...wreszcie ponowne wyszukiwanie odniosło efekt :). Mam wrażenie, że nie jest tak dobrze jak było...ale działa i haczy się tylko sporadycznie.
Myślę, że jestem na granicy zasięgu tego 20kW nadajnika mux-3 i do tego jeszcze nie najwyższej jakości tuner USB stąd taka wrażliwość na każdą zmianę położenia anteny.
Jeszcze raz dziękuję za rady!

Przy okazji...czy jest szansa, że normalny tuner telewizyjny będzie miał większą czułość niż taki USB?

Marek

Ja mam niestety dalej od ciebie do rachocina i na ogół jest wszystko dobrze z mux3 ale przy dobrej pogodzie niestety ale zdarza się pikseloza. Na razie musimy się cieszyć tym, co jest, bo bliżej nic nie mamy

mzamysle
Posty: 14
Rejestracja: 20 lutego 2012, o 10:04
Odbiornik: TV Philips
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT-6DT, 2-gie piętro, balkon ok 70km od Rachocina
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: mzamysle » 21 lutego 2012, o 14:23

bizon pisze:edit/ Czytaj Zasady forum
TVP1, TVP2 i TVPInfo będziemy mieli już pod koniec maja z mux-1 na pełnej mocy 100kW. Pozostałe kanały z mux-3 ja przynajmniej oglądam dużo rzadziej.

mzamysle
Posty: 14
Rejestracja: 20 lutego 2012, o 10:04
Odbiornik: TV Philips
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT-6DT, 2-gie piętro, balkon ok 70km od Rachocina
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: mzamysle » 27 lutego 2012, o 12:37

Postanowiłem opowiedzieć ciąg dalszy moich problemów. Więc sukces w złapaniu mux-3 był tylko chwilowy, następnego dnia znowu cisza.
Mux-2 z Rachocina działa z niestabilną jakością ok 70% i nie nadaje się do oglądania z uwagi na powtarzające się zacięcia. Przestawiłem antenę na Żółwieniec do którego mam dokładnie tyle samo co do Rachocina (69km) i tu moc sygnału 100%! Poza tym na praktycznie dowolnym ustawieniu anteny łapię odbicia sygnału z Trzeciewca (ok 50km) z jakością ok 80-90% choć niestabilne.
Tak więc udało mi się wykluczyć wszelkie problemy z instalacją/anteną. Ponadto zauważyłem u sąsiada mieszkającego nieopodal, że jego antena wcześniej zwrócona na Rachocin teraz odbiera Trzeciewiec. Widać więc, że problem nie występuje wyłącznie u mnie i dotyczy większego obszaru. Jak zrozumiałem kolega spod Inowrocławia nie zauważył pogorszenia jakości...
Czy ktoś z Was ma jakieś sugestie co się zmieniło ok 17.02?

wtol
Posty: 14
Rejestracja: 2 listopada 2010, o 09:05
Odbiornik: LV6TMPVR4
LV5TDelux USB 2.0
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin, Trzeciewiec

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: wtol » 27 lutego 2012, o 14:51

Nie zauważyłem u siebie zmiany poziomu nadawania z Rachocina. Mam stabilne 85% jakości sygnału zarówno na MUX-3 jak i MUX-2. Być może w Twojej okolicy powstało w ostatnim czasie jakieś dodatkowe źródło zakłóceń ( np wieża GSM ) i to powoduje realny spadek poziomu sygnału. Skoro używasz samego symetryzatora, to zawsze możesz założyć nie duży wzmacniacz.
Używam wzmacniacza i nie przeszkadza mi on ani na tunerze STB ani USB wbrew opiniom niektórych użytkowników, że tunery USB "nie lubią wzmacniaczy". Najczęściej jest to sprawa indywidualna.

Stentor
Posty: 38
Rejestracja: 5 lutego 2011, o 22:28
Odbiornik: TV Samsung B551, testowo tuner LV6TMPVR4
Instalacja antenowa: DIGIT Activia TELMOR, THOMSON ANT85, testowo OPTICUM AX 1000

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: Stentor » 21 marca 2012, o 16:42

Co się dzieje w Rachocinie?
Od wczoraj nie możemy odbierać obu muxów w Toruniu .
Nigdzie nie mogę znaleźć na ten temat żadnych informacji.
Czy ktoś może, coś wie na ten temat?
Jakaś awaria, spadek mocy nadajnika ? Co się dzieje?

Awatar użytkownika
Railroad
Posty: 240
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 08:16
Odbiornik: Sony Bravia KDL26ex320
Samsung UE43KU6072u.
Instalacja antenowa: Antena UHF Yagi
ANTENA SONUS TV MINI LOG 6-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec, Chodkiewicza

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: Railroad » 21 marca 2012, o 21:24

kasior83 pisze:MUX3 od 20.03.2012 nadaje z mniejszą mocą i może nie "dolecieć" do Włocławka.
Informacja jaką uzyskałem w Emitelu:
W obiekcie RTCN Płock / Rachocin prowadzone są prace przy wymianie
szczytowego systemu antenowego,
z którego prowadzona jest normalnie emisja programów TV analogowej i
cyfrowej.
Na czas prac, których zakończenie planwane jest na drugą połowę maja
emisja jest realizowana z zastępczego,
niżej zawieszonego systemu antenowego, z obniżonymi mocami. Może
wiązać się z tym niestety pogorszenie jakości
odbieranych programów TV z obiektu.

mzamysle
Posty: 14
Rejestracja: 20 lutego 2012, o 10:04
Odbiornik: TV Philips
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT-6DT, 2-gie piętro, balkon ok 70km od Rachocina
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: mzamysle » 4 czerwca 2012, o 11:25

Bardzo proszę o Wasze doświadczenia w odbiorze sygnału z Rachocina w Toruniu. Chciałbym odbierać MUX-3 i jedyny dostępny dla mnie sygnał pochodzi właśnie spod Sierpca...ale mam problem ze stabilnością sygnału, nie tylko MUX-3 co jest zrozumiałe, ale również MUX-2. Pierwszy multipleks działa bardzo stabilnie.
Jak jest u Was? Jest jeszcze ktoś w Toruniu kto nie przestawił się na Trzeciewiec?

Stentor
Posty: 38
Rejestracja: 5 lutego 2011, o 22:28
Odbiornik: TV Samsung B551, testowo tuner LV6TMPVR4
Instalacja antenowa: DIGIT Activia TELMOR, THOMSON ANT85, testowo OPTICUM AX 1000

Re: Odbiór w Toruniu z Rachocina

Post autor: Stentor » 4 czerwca 2012, o 18:02

mzamysle pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum
Myślę że na tej antenie powinno być OK . Na podobnej antenie na Kmicica odbiór idealny.
Nic Cię nie zastawia? Połączenia zrobione staranie, kabel nie uszkodzony?
Sprawdź teren na poniższej mapie. Zieloną strzałkę postaw na miejscu zamieszkania.
http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html; ... E679AE79AF
A może w pobliżu jakiś maszt GSM albo inne źródło zakłóceń?
U mnie na DIGIT Activia TELMOR , Na Skarpie działa ok przy czym zdarzają się króciutkie momenty przycięć

Odpowiedz