DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Awatar użytkownika
viacheslav
Posty: 4
Rejestracja: 7 grudnia 2011, o 19:19
Odbiornik: Viera TX-P50ST50E
Bravia 32EX501
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: viacheslav » 7 grudnia 2011, o 19:22

Ja podobnie jak kolega wyżej od wczoraj mam spore problemy z odbiorem z Trzeciewca. Jakość sygnału ok 5%, wcześniej było ponad 60. Mam nadzieję, że sytuacja wróci do normy.

BiTCity
Posty: 409
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: BiTCity » 7 grudnia 2011, o 20:23

Nie tylko u nas w województwie są takie problemy z odbiorem DVB-T dalej od nadajnika. Podejrzewam, że to nie wina mocy a dobrania parametrów wg tego co podają na stronach Emitela powinno być (modulacja 64-QAM, FEC 3/4) a pewnie jest wyżej i stąd musi być lepszy minimalny sygnał by odbiornik coś odebrał.

http://www.dipol.com.pl/pomiary_i_wzmac ... bib212.htm

arni1774
Posty: 22
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, o 16:33
Odbiornik: Samsung
Instalacja antenowa: Wysoko pasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec - Bydgoszcz

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: arni1774 » 7 grudnia 2011, o 22:14

dzisiaj faktycznie poziom nadawania jest słaby z Trzeciewca 7. 12.2011 , miałem 80-85% a teraz około 55- 65 % nie wiem co sie stało .Znowu coś mieszają obraz sie przycina itp

tidigi
Posty: 27
Rejestracja: 11 marca 2011, o 06:41

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: tidigi » 8 grudnia 2011, o 06:54

BiTCity pisze:. Podejrzewam, że to nie wina mocy a dobrania parametrów wg tego co podają na stronach Emitela powinno być (modulacja 64-QAM, FEC 3/4) a pewnie jest wyżej i stąd musi być lepszy minimalny sygnał by odbiornik coś odebrał.
Przeciez w nocy 5/6 grudnia nie zmieniano parametrow nadawania wg komunikatu http://www.emitel.pl/aktualnosci/dvbt-z ... -sid-i-lcn

Hm to ciekawe bo do Trzeciewca mam w lini prostej 35 km i od poczatku wrzesnia do 5 grudnia wszystko bylo dobrze (czyli przez ponad 3 miesiace) i nic nie zmienialem w instalacji od tego czasu i nagle 6 grudnia u mnie zmienilo sie ????? a jak pisalem wczesniej od tego samego czasu odbieram z Rachocina MUX3 gdzie mam 75 km do nadajnika a tu nie zmienilo sie nic i jak odbieralem przed 6 grudnia dobrze to odbieram i po 6 grudnia. Zadnego wierzowca w nocy z 5/6 grudnia nie postawili mi na lini Torun -> Trzeciewiec :-) wg mnie jest cos nie tak z sygnalem w Trzeciewcu ale wyglada ze musze wejsc na dach i przekrecici druga antene na Konin bo na Trzeciewiec nie mam co liczyc skoro juz kolejny dzien jest tak samo zle wiec widac tak juz bedzie.

Robert03
Posty: 887
Rejestracja: 24 lutego 2011, o 10:12
Miejscowość: Świecie
Instalacja antenowa: ATV 21/21-60(H),ATV 19/21-69(H),ATV 19/21-60(V),VHF Turbo-T(H)
2xUKF 5 elem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: *Kisielice*,*Trzeciewiec*,*Osielsko*

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Robert03 » 8 grudnia 2011, o 07:22

To rzeczywiście ciekawe. Ja mam do Trzeciewca w lini prostej 26 km a antenę skierowaną tyłem do masztu bo odbieram z Kisielic ze względu na MUX-3. Jakość sygnau z Trzeciewca niezmiennie 100%. Nie zauważam żadnych odchyleń, żadnych przycięć.
Posprawdzajcie swoje instalacje antenowe. Może coś "nie styka" albo się poluzowało, albo wzmacniacz się przesterowuje od jakiegoś lokalnego sygnału którego harmoniczna wypada akurat na częstotliwości Trzeciewca i obniża jakość sygnału.

Waldek1968
Posty: 142
Rejestracja: 15 września 2011, o 21:04
Odbiornik: Panasonic TX-46GT30
Instalacja antenowa: DIPOL 44/21-69 Tri Digit pasywna (UHF),TELMOR-Turbo-T pasywna (VHF)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Waldek1968 » 8 grudnia 2011, o 09:40

U mnie nie zauważyłem żadnych zmian w jakości odbioru. Wczoraj musiałem jednak przeskanować jeszcze raz pasmo, ale to ze względu na to, że nie zgadzały się opisy programów z tym co akurat miałem na ekranie TV, np. oglądając TV Puls wyświetlał mi się opis od PULS2 i na innych kanałach też się nie zgadzały opisy (w trakcie przełączania kanłów). Po przeskanowaniu wszystko wróciło do normy.

dziadoski
Posty: 20
Rejestracja: 22 sierpnia 2011, o 22:57

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: dziadoski » 8 grudnia 2011, o 11:48

Mam pytanie. Na sat kurier pisali niektorzy ze im wylaczyli tvp kulture i tvp historie. Rozumiem że one także beda w trzeciwecu od polowy 2012?

gg99gg
Posty: 29
Rejestracja: 24 października 2010, o 18:22
Odbiornik: technisat T4
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit x2sztuki 90m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN-Trzeciewiec+Rusinowo+Chojna

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: gg99gg » 8 grudnia 2011, o 12:10

dziadoski pisze:Mam pytanie. Na sat kurier pisali niektorzy ze im wylaczyli tvp kulture i tvp historie. Rozumiem że one także beda w trzeciwecu od polowy 2012?
MUX 3 masz z Chodkiewicza i tam są KURTURA i HISTORIA a MUX 3 w Trzeciewcu będzie dopiero jak wyłoczą analogową TVP2 k36 albo TVP1 k41 ale to będzie w 2013r

BiTCity
Posty: 409
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: BiTCity » 8 grudnia 2011, o 17:11

Robert03 pisze:To rzeczywiście ciekawe.
Dokładnie ciekawe co jest nie tak w kierunku Torunia z sygnałem z Trzeciewca i pytanie dlaczego tylko w tym mieście bo z innych części województwa czy sąsiednich regionów w których Trzeciewiec powinien odbierać nie ma problemu. Według mnie to nie może być przypadek, że tylko w Toruniu mają problemy z odbiorem - może jakaś część anteny odpadła która jest odpowiedzialna za wysyłanie sygnału w tą stronę po wichurach w ostatnich dniach ?
Robert03 pisze:To rzeczywiście ciekawe. Ja mam do Trzeciewca w lini prostej 26 km a antenę skierowaną tyłem do masztu bo odbieram z Kisielic ze względu na MUX-3. Jakość sygnau z Trzeciewca niezmiennie 100%.
To że masz 100% to nie oznacza że sygnał się nie zmienił chociaż w naszym przypadku ciężko pewnie jest uzyskać inny wynik niż zbliżony do 90 dB a nawet większy ale zobacz w instrukcji jaką masz podaną przy poziomie max sygnału w dB u mnie w Ferdku jest to 90,3 dB i gdy mam taki poziom sygnału to Ferdek głupieje a poziom sygnału wskazuje >92% z wartościami nawet do 115-120% ale o tym użytkownicy tego STB wiedzą. Pewnie możesz mieć mniej dlatego zawsze masz jakość 100%.

marsz
Posty: 8
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 11:59
Odbiornik: Philips 37PFL7606 / Samsung P2470HD
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: marsz » 8 grudnia 2011, o 21:02

U mnie od wtorku zdecydowane pogorszenie siły sygnały cyfrowej z 85 na 60 i do tego dużą kasza na analogowych programach:-(

tidigi
Posty: 27
Rejestracja: 11 marca 2011, o 06:41

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: tidigi » 9 grudnia 2011, o 19:53

Mialem sie jutro w sobote wdrapac sie na dach aby przestawic antene na Konin a tu dzis wrocilo wszystko do normy tzn jest tak jak bylo do 5 grudnia. Wiec trudno aby cos sie stalo w mojej instlacji tzn zepsulo sie 6 grudnia i naprawialo sie samo dzis. Sila sygnalu jest ponownie max i stabilna z Trzeciewca. Mam nadzieje ze tak juz zostanie

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2156
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Puma » 10 grudnia 2011, o 09:35

U mnie jest tam samo. Od 6 grudnia na analogu kasza a na cyfrze spadek o 10%, od wczoraj jest dobrze bez ruszania instalacji (sprawdzane na dwóch TV i dwóch różnych instalacjach antenowych).

Ps. Tutaj opisałem to bardziej szczegółowo.

manio93

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: manio93 » 10 grudnia 2011, o 16:12

Mieszkam pod Chojnicami i od 6 grudnia nie mogę złapać żadnego kanału, ani cyfry, ani analoga. Przed 6 wszystko działało normalnie. Ma ktoś jakieś pomysły co to może być?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2156
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Puma » 10 grudnia 2011, o 16:47

Skoro nie masz nic to sprawdź instalacje antenową.

Może coś zmieniałeś ostatnio?

manio93

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: manio93 » 10 grudnia 2011, o 17:24

Już sprawdzałem kilka razy. Nawet wymieniłem symetryzator i zasilacz, ale to nic nie dało, teraz został mi do sprawdzenia jedynie kabel i sam telewizor, ale przewód mam przykryty styropianem tak więc to może potrwać.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2156
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Puma » 10 grudnia 2011, o 17:28

Pociągnij kabel prowizorycznie od anteny do TV, po co rozrywać styropian jeśli okaże się że to nie kabel.

tidigi
Posty: 27
Rejestracja: 11 marca 2011, o 06:41

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: tidigi » 10 grudnia 2011, o 18:13

Jak widac osoby ktore sa w dalszej odleglosci od Trzeciewca od kilku dni a dokladnie od 6 grudnia maja problemy z odbiorem z Trzeciewca. Myslalem ze bylem sa ale widac jest wiecj osob. Milo byloby gdyby ktos emitela odpisal ze zadnych zmian w nadawaniu w Trzeciewcu nie bylo od 6 grudnia i wszyscy ci co maja problemy musza jednak szukac przyczyn u siebie w instalacji lub sprzecie odbiorczym.
Bo przykre byloby gdyby okazalo sie ze jednak zmiany byly lub przyczyny inne (usterka) w nadawaniu a brak informacji powoduje ze wielu ludzi odda sprzet do naprawy lub bedzie przebudowywac instalacje.

sparks77

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: sparks77 » 10 grudnia 2011, o 20:06

U mnie tez były zakłócenia kanały zmieniały same swoje pozycje lub pojawiał sie czarny ekran.Po przeskanowaniu wszystko wróciło do normy i złapałem TVP POLONIA nie wiem czy ja dodali do jakiegoś multipleksu?

rocklee
Posty: 68
Rejestracja: 27 marca 2011, o 23:44
Odbiornik: Avermedia Volar HX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze symentyzatorem, ale bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/SLR BDG

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: rocklee » 10 grudnia 2011, o 21:21

sparks77 pisze:U mnie tez były zakłócenia kanały zmieniały same swoje pozycje lub pojawiał sie czarny ekran.Po przeskanowaniu wszystko wróciło do normy i złapałem TVP POLONIA nie wiem czy ja dodali do jakiegoś multipleksu?
Tak do mux3 z Chodkiewicza :)

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2156
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: DVB-T z RTCN BYDGOSZCZ TRZECIEWIEC

Post autor: Puma » 11 grudnia 2011, o 10:12

sparks77 pisze:U mnie tez były zakłócenia kanały zmieniały same swoje pozycje lub pojawiał sie czarny ekran.Po przeskanowaniu wszystko wróciło do normy i złapałem TVP POLONIA nie wiem czy ja dodali do jakiegoś multipleksu?
To akurat coś innego, to było w całej Polsce.

Odpowiedz