Odbiór DVB-T w woj. kujawsko-pomorskim

leszekpo59
Posty: 11
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: LG 32 LD750
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec / Iława-Kisielice

Re: Odbiór DVB-T w woj. kujawsko-pomorskim

Postautor: leszekpo59 » 30 marca 2012, o 15:20

Witam. dziękuje za dalsze sugestje odnośnie mojego problemu. Ale kolejno. Wpierw do Robert03. Wcześniej, zanim zainstalowalem wzmacniacz, testowałem pracę układu z symetyzatorem. Niestety, ale skutek był marny. Bardzo słabe albo żadne odbiory. Dopiero wzmacnacz pozwolił mi uzyskać sygnał . Jak wspominałem, Trzeciewiec mam względnie bez przeszkód, natomiast Kisielice to łapie z odbicia. Tytułem dalszych poszukiwań, wystawię antenę na wschodnią strone, aby ,,pozbyć " się sygnału z Kalinkowej ( no i pewnie Trzeciewiec troszke mi sie osłabi ), a sprawdzę tym sposobem parametry odbioru sygnału z Kisielic, zwłaszcza kanał 24. Niewątpliwie dam znać , jakie miałem odbiory. Odpowiadając biopar, wspomnę, że ten kabel to mam około 7-8 metrów i nie jest on na czas poszukiwań na rolce, lecz swobodnie sobie rozciągnięty leży. To tyle na ten moment. Raz jeszcze dziękuje i pozdrawiam - leszekpo59


Witam ponownie. Zrobiłem jak wspomniałem wcześniej. Wystawiłem antenę od wschodniej strony. Sygnał z Kisielic na obydwu MUX-ach jest 100 na 100. Potwierdza się tym opinia ( za którą dziękuje) od Robert03, o tym, że zakłócenia odbioru MUX-a z kanału 24 zakłóca mi analogowy sygnał z Kalinkowej ( kanały 23 i 25. ). Na wschodniej ścianie sygnał z Trzeciewca ma na poziomie 95 %, czyli nie jest żle. Jednak, instalacja docelowa przewidziana jest na stronie zachodniej, uwzględniając do czasu nadawania z Kalinkowej niedogodności związane z analogiem. Raz jeszcze dziękuje i pozdrawiam - leszekpo59

max2003
Posty: 12
Rejestracja: 16 kwietnia 2012, o 14:28
Odbiornik: sony 32'vega, LCD 26'SAMSUNG LE 26
plazma 42' z dvb-t, mpeg4
Instalacja antenowa: ANALOGOWA ZE WZMACNIACZEM
tuner dvb-t plus satelitarna antenka
Nadajnik - obiekt nadawczy: TRZECIEWIEC

trzeciewiec daje 15 w terenie programów a bydgoszcz 8

Postautor: max2003 » 17 kwietnia 2012, o 17:02

dlaczego w bydgosczzy tylko 8 odbieramy programów ?

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: Odbiór DVB-T w woj. kujawsko-pomorskim

Postautor: krystianb » 18 kwietnia 2012, o 14:20

Wystarczyło by odrobinę własnej inwencji poszukania informacji, mux3 nadawany jest z innego obiektu z symboliczną mocą, mux1 pojawi się zapewne na koniec maja.

max2003
Posty: 12
Rejestracja: 16 kwietnia 2012, o 14:28
Odbiornik: sony 32'vega, LCD 26'SAMSUNG LE 26
plazma 42' z dvb-t, mpeg4
Instalacja antenowa: ANALOGOWA ZE WZMACNIACZEM
tuner dvb-t plus satelitarna antenka
Nadajnik - obiekt nadawczy: TRZECIEWIEC

Re: Odbiór DVB-T w woj. kujawsko-pomorskim

Postautor: max2003 » 19 kwietnia 2012, o 12:52

wszyscy o tym dawno wiedzą!.
ja też, nie czytasz wyższych postów moich gdzie jest czarno na białym wyjaśnione o co chodzi w tym problemie :D

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: Odbiór DVB-T w woj. kujawsko-pomorskim

Postautor: pivo » 5 maja 2012, o 15:37

Złapałem "coś" na k 46. Są to testy TV mobilnej. Emisja prawdopodobnie z Włocławka. Moc to około 70%, w sumie są to 22 puste kanały, część z nich jest zablokowana.

Grzegorz_Grudziądz
Posty: 9
Rejestracja: 16 kwietnia 2011, o 17:24
Odbiornik: Toshiba 40VX733
Instalacja antenowa: Fracarro Sigma 6HD, 8 m. n. p. t.
TELEVES 105001
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Iława / Kisielice, RTCN Trzeciewiec

Trzeciewiec w Grudziądzu odbierany z problemami

Postautor: Grzegorz_Grudziądz » 10 maja 2012, o 20:30

W Grudziądzu odbiór mux 1 i mux2 jest utrudniony szczególnie tam, gdzie sygnał jest odbity,a nadajnik w Trzeciewcu jest zasłonięty przez inne budynki. W takich przypadkach nie warto szukać sygnału z Trzeciewca. Trud jest daremny. Jakość jest gorsza w porównaniu do syganłu z Kisielc. Odbiór nadajnika z Kisielc jest silniejszy i bardziej stabilny. Choć mógłby być jeszcze bardziej stabilny i odporny na zakłócenia. Obecny system kodowania 5/6 jest podatny na zakłócenia. Mam nadzieję, że gdy skończy się emisja testowa nastąpi poprawa parametrów technicznych. W końcu firma Emitel na swoich stronach informuje kodowaniu 3/4, w którym powinien być mux 2 z Kisielc. Jak widzę na stronie http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.asp ... t=DODR_N2D nie podano już kodowania obowiązującego na mux 1 z Kisielc. Czyżby dla świętego spokoju? Szkoda.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: Odbiór DVB-T w woj. kujawsko-pomorskim

Postautor: Bartt » 13 maja 2012, o 12:56

@Grzegorz_Grudziądz
Fec 5/6 jest stosowany tylko gdy emisja jest w trybie SFN czyli na tej samej częstotliwości z innym pobliskim nadajnikiem. W tym przypadku tak nie jest, dlatego nie ma sensu aby był inny fec niż 3/4. Kiedyś były (są) takie przypadki przy mux-2 które wynikały z tego że jest on identyczny dla całego kraju i odbiorniki mogą błędnie odczytywać fec, np 5/6 mimo że z danego nadajnika jest 3/4. Być może tu jest podobna sytuacja i w strumieniu są po prostu takie wpisy. Na szczęście odbiorniki ignorują to i efekt tych wpisów ogranicza się jedynie do informacji wyświetlanej w menu tunera ;).
Obecne parametry emisji mux-ów z Kisielic wyglądają na docelowe i wygląda na to że nic się w tej kwestii nie zmieni. Inna sprawa to ten nieszczęsny fec który moim zdaniem standardowo powinien wynosić 2/3. Niestety tak nie jest i mamy więcej miejsca w mux-ach kosztem dostępności sygnału. Moim zdaniem to błąd bo to miejsce jest zupełnie zbędne i marnowane na kanały "zapchajdziury" :evil:.

karolgrabowski

Problem - "brak modułu CI"

Postautor: karolgrabowski » 24 maja 2012, o 10:57

Witam,

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że w kwestiach telewizji cyforwej nie jestem specjalistą i dlatego szukam pomocy na forum. Przejrzałem znajdujące się tu posty, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Posiadam telewizor (w zasadzie monitor z funkcją TV) LG M2262D-PZ z wbudowanym tunerem TV MPEG-4, werjsa oprogramowania to V.3.05.0

Zakupiłem antenę pokojową Thomson ANT517

Po podłączeniu zestawu i wyszukaniu kanałów wyświetla mi się komunikat "Brak modułu CI" i nie ma ani obrazu ani dźwięku.
TV wyszukał 32 kanały DTV oraz 12 radiowych. Pierwsze 9 kanałów znalazł jako kanały testowe od "Polsat News Test" do "Polsat Sport Extra Test" natomiast kanały od 10 do 32 nie posiadają nazwy.

W Menu "Diagnostyka" TV pokazane są następujące informacje:
UHF CH. 39
Nadajnik - Network 13313
Siła sygnału - waha się od 59 do 65%
Jakość sygnału - 100%
ONID - 0x2268
TSID - 0xF001
Identyfikator sieci - 0x3401
Wskaźnik kodu - 1/2
Interwał ochrony - 1/8
Konstelacja - 64QAM
Tryb FFT - 8K

Instalacja ma miejsce w Toruniu przy ulicy Bydgoskiej.

Kontaktowałem się z serwisem LG - twierdzą oni że z TV wszystko jest w porządku a wina leży po stronie firmy Emitel.

Czy jesteście w stanie udzielić mi jakiejś rady.

Dziękuję i pozdrawiam.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: Problem - "brak modułu CI"

Postautor: vigoo » 24 maja 2012, o 11:01

Znalazłeś kanały tzw. "Telewizji Mobilnej Polsatu", które są kodowane. Stąd masz napis "brak modułu CI". Emitel nie ma z tym nic wspólnego...

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Problem - "brak modułu CI"

Postautor: m@rtops » 24 maja 2012, o 11:01

złapałeś tv mobilną - kodowaną
nie złapałeś żadnego z mux-ów
może przy wyszukiwaniu jest podział - wyszukaj -wszystkie,darmowe,kodowane? :?

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: Problem - "brak modułu CI"

Postautor: loleklolek » 24 maja 2012, o 11:02

Rada jest taka: "kup sobie lepszą antenę". Wyłapałeś testy tv mobilnej cyfrowego polsatu (kanały kodowane) nadawane w polaryzacji pionowej. Nie wyłapałeś ani jednego niekodowanego muxa nadawanego w polaryzacji poziomej.

Rozwiązania problemu możesz szukać w tych wątkach:
viewforum.php?f=21
viewforum.php?f=39

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Problem - "brak modułu CI"

Postautor: Anduraki » 24 maja 2012, o 11:02

zignoruj kanały kodowane
"Polsat News Test" do "Polsat Sport Extra Test"

wykrył ci kanały z multipleksu do urządzeń mobilnych polsatu - te programy nie będą ci działać bo są kodowane, lista programów dostępnych we wszystkich 3 multipleksach jest dostępna na stronie głównej emitela

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Problem - "brak modułu CI"

Postautor: Puma » 24 maja 2012, o 11:41

Mam ciut inny model monitora i programy odbiera dobrze, jak wyżej koledzy napisali, znalazłeś konały kodowane czyli płatne.

luki0506

MUX3 w Inowrocławiu

Postautor: luki0506 » 12 czerwca 2012, o 10:59

Witam, mam antenę ustawioną na Bydgoszcz. Mój dekoder odbiera MUX1 oraz MUX2, niestety brak MUX3 ;/ . DLACZEGO???

mzamysle
Posty: 14
Rejestracja: 20 lutego 2012, o 10:04
Odbiornik: TV Philips
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT-6DT, 2-gie piętro, balkon ok 70km od Rachocina
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: MUX3 w Inowrocławiu

Postautor: mzamysle » 12 czerwca 2012, o 11:08

MUX3 jest nadawany z Bydgoszczy (Chodkiewicza) z mocą jedynie 0,5kW. To zdecydowanie zbyt mało aby odebrać go z takiej odległości.
Dla porównania MUX1 i MUX2 to 100kW.
Sytuacja zmieni się po wyłączeniu nadajników analogowych tzn. za ok rok lub dopiero w 2014r (sprzeczne prognozy).

luki0506 pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum

luki0506

Re: MUX3 w Inowrocławiu

Postautor: luki0506 » 12 czerwca 2012, o 11:14

a np. z Płocka lub Poznania złapie sygnał MUX3?

mzamysle
Posty: 14
Rejestracja: 20 lutego 2012, o 10:04
Odbiornik: TV Philips
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT-6DT, 2-gie piętro, balkon ok 70km od Rachocina
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: MUX3 w Inowrocławiu

Postautor: mzamysle » 12 czerwca 2012, o 11:23

Oto co podaje http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html dla Inowrocławia:

Bydgoszcz - Trzeciewiec
Odległość 53.0 km, Azymut 353.9 °

Płock - Rachocin
Odległość 94.2 km, Azymut 82.8 °

Iława - Kisielice
Odległość 111.6 km, Azymut 34.6 °

Konin - Żółwieniec
Odległość 44.1 km, Azymut 173.9 °

MUX3 jest nadawany z Rachocina (20kW) i z Kisielic (50kW)...myślę jednak, że możesz mieć poważny problem z odbiorem z tych odległości nawet na najlepszych antenach kierunkowych. Ja odbieram sygnał MUX3 z Rachocina z 70km ze zmiennym szczęściem...zależnie od warunków.
Jeśli masz dobrą antenę i wzmacniacz (przy takich odległościach już wskazany) możesz potestować.


luki0506 pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum

KMY
Posty: 1
Rejestracja: 16 lipca 2012, o 12:02
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin

co można odebrać w Toruniu?

Postautor: KMY » 16 lipca 2012, o 12:22

Witam wszystkich
ponieważ od października będę mieszkać w Toruniu na ul. Głowackiego 10, 3 piętro, okno od strony północnej, i chciałbym odbierać naszą kochaną TV cyfrowa,
w związku z tym mam pytanie, czy jest szansa na odbiór na antenie pokojowej ustawionej w oknie (na północ)?
na zewnętrzną antenę nie mam szans, w bloku nie ma anteny zbiorczej, jest tylko Tv kablowa, ale droga,
ewentualne nadajniki to Trzeciewiec lub Iława, Rachocin za blokiem, nie ten kierunek.

D17
Posty: 5
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 23:26

Re: Odbiór DVB-T w woj. kujawsko-pomorskim

Postautor: D17 » 20 lipca 2012, o 23:29

Witam. Mieszkam w promieniu 50km od Płocka. Okolice Włocławka dokładnie. Czy mam szansę na antenie pokojowej złapać coś z Płocka lub Bydgoszczy? Czy jednak pokojowa odpada.

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: Odbiór DVB-T w woj. kujawsko-pomorskim

Postautor: krystianb » 20 lipca 2012, o 23:56

Nadajnik "płock" to się znajduje jakieś 2-3km na zachód od sierpca, nigdy tego nie zrozumiem skąd się płock wziął.
Zależy gdzie jeszcze w okolicach włocławka mieszkasz, bo skarpa wiślana utrudnia odbiór.
Zależy też jaką masz tą antenę pokojową, bacikiem od tunera usb nic nie zdziałasz, czymś większym może i się uda. Ale zawsze lepiej użyć zewnętrznej.


Wróć do „Województwo Kujawsko-Pomorskie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika