DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

stolarek_1988
Posty: 33
Rejestracja: 23 kwietnia 2011, o 08:50
Odbiornik: Samsung LE46b620 / LE37c630/ WIWA HD90
Instalacja antenowa: Siatka + jakiś wzmak - stare jak świat
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4, czasem tyłem anteny MIKSTAT

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: stolarek_1988 » 23 kwietnia 2013, o 08:23

Pomimo, że nie pamiętam czasów tylko jednego czy dwóch kanałów telewizyjnych, to wiem, ze tak było. Patrzę na to jednak z drugiej strony jako młody człowiek. TVP, abonament, media publiczne, misja i wizja, etc. Wszystko ok, choć nie ze wszystkim się zgadzam. Uważam jednak, że jakość dzisiejszych mediów publicznych, czy to patrząc na content filmowy, czy dokumentalny, czy informacyjny, w stosunku do innych nadawców posiadających większe środki z reklam i możliwe, że wyższy budżet (tu nie chcę dywagować) jest po prostu kiepski. Mamy XXI wiek. Nie jestem przeciwnikiem mediów publicznych (rodzice oglądają kanały TVP, płacą abonament = nie chcę tego odbierać ani im, ani innym ludziom). Chciałbym tylko równego podejścia. Mam świadomość, że zawsze można odebrać MUX 1 i MUX 2 z innych obiektów nadawczych, ale po co Kowalski ma montowac 2 anteny, w sytuacji w której mógłby mieć jedną. 100kW to dla DVB-T nie jest mało, ale gdyby 170kW było na wszystkie MUXy to nie wiem czy niezbędny byłby SFN czy jakiekolwiek doświetlenia w obrebie woj. łódzkiego. Po prostu staram się doszukać logiki w tym postępowaniu. Padły tu sformułowania o doświetlaniu z Kamieńska i jeszcze jakiś lokalizacji. Hmmm... Jeśli jest potrzeba doświetlać cokolwiek z województwie, to czemu doświetlanie jest tylko dla MUXu nadawcy publicznego?

Może tu udzieliłby nam odpowiedzi ktoś z administracji forum?

Ewidentnie po wyłaczeniach analogu ja odczułem poprawę już na tym etapie. Jak pisałem kilka/kilkanaście postów wcześniej na chwilę obecną da się u mnie oglądać MUX3. Miesiac temu jeszcze nie miałem takiej możliwości. Działa i na samsungu i na wiwie. Jakość sygnału jeszcze skacze, ale nie jest źle. Zacięcia są bardzo rzadko.

@seba133 - własnie według mnie nie musi. Kwestia rozsądnego myślenia. Poza tym liczę że admini powiedzą jakie będą faktyczne moce docelowe i lokalizacje nadajników.

kocin77
Posty: 10
Rejestracja: 8 kwietnia 2013, o 07:52

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: kocin77 » 23 kwietnia 2013, o 19:07

Bardzo dziękuję za pomoc. Wywaliłem wzmacniacz, zamontowałem symetryzator - siła sygnału 65 %, jakość 85 % i wszystko śmiga super.Sygnał był przesterowany. Ile minimum procentowo powinna być jakość sygnału aby NTC działała bez przycinek ?

Awatar użytkownika
domino16297
Posty: 337
Rejestracja: 10 maja 2012, o 15:30
Odbiornik: Cabletech URZ 0083
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin-Żółwieniec

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: domino16297 » 23 kwietnia 2013, o 19:56

Ten sygnał co masz w zupełności ci wystarczy do stabilnego odbioru :)

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: Domel28 » 23 kwietnia 2013, o 20:27

Wszystko zależy od odbiornika. W jednym przy 60% będą zacinki a w drugim przy 30% będzie stabilny odbiór.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: kb997 » 23 kwietnia 2013, o 20:28

@Kocin77
Nie da się powiedzieć ile procent. Każdy producent odbiornika inaczej skaluje wskaźnik. W moim LG już przy 10% q i 3%s czeskie i słowackie muxy chodzą bez przycinek, nasze potrzebują trochę więcej

sp7vcl
Posty: 13
Rejestracja: 4 maja 2013, o 18:30
Odbiornik: SONY KDL-40s5600
Instalacja antenowa: Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4, RTON Sienkiewicza

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: sp7vcl » 4 maja 2013, o 18:42

Od jakiegoś czasu coś się zmieniło w parametrach nadawania sygnału MUX1, co powoduje problemy z odbiorem na TV SONY z rodziny KDL-XXs5600.
Dotyczy to TV o przekątnej 32 i 40 cali i dokładnym typie KDL-32s5600 oraz KDL-40s5600.
Problem dotyczy w zasadzie tylko MUX1 i pojawia się na kilku różnych egzemplarzach tych odbiorników.
Objawia się to zacinaniem i szatkowaniem co kilka/kilkanaście sekund obrazu na wszystkich kanałach nadawanych z pakietu MUX1.
Dotyczy to wszystkich kanałów pakietu ale najbardziej widać to na programie TVP2 nadawanym w SD.
Na odbiornikach innego typu i odbiornikach komputerowych podobny problem nie występuje.
Do pewnego problemu nie mbyło najmniejszych problemów z odbiorem i nagle się pojawiły opisywane zacięcia.
Problem na 1000% nie wynika z kiepskiego sygnału, gdyż poziom sygnału jest bardzo silny, a nadajnik jest bezpośrednio widoczny w miejscu odbioru.
Czy ktoś może zaobserwował u siebie podobne problemy lub może wie co Emitel dodał do sygnału wywołując na w/w odbiornikach zakłócenia odbioru ?
Ze względu na to, że identyczny problem pojawia się na kilku znanych mi odbiornikach, raczej wykluczam jednoczesne ich uszkodzenia w dokładnie taki sam sposób.
Być może oprogramowanie czegoś nie trawi ale do niedawna nie było najmniejszych problemów z odbiorem.
Na pozostałych MUXach nie ma tego problemu. Jest tylko na MUX1.
Ma ktoś może podobny problem i/lub pomysł na jego rozwiązanie ?

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: micial » 4 maja 2013, o 20:11

Nie mam sony, ale na podforum mazowsza przerabiali jakiś problem z tv sony.
Oby to nie ten sam problem, bo tam konkluzja ze strony producenta była taka, że tv z 2008r to niewspierany staroć nowego firmware nie będzie i zalecali STB....

Awatar użytkownika
Railroad
Posty: 240
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 08:16
Odbiornik: Sony Bravia KDL26ex320
Samsung UE43KU6072u.
Instalacja antenowa: Antena UHF Yagi
ANTENA SONUS TV MINI LOG 6-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec, Chodkiewicza

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: Railroad » 4 maja 2013, o 20:17

Po prostu Emitel zabawił się ostatnio w zmiany parametrów na MUX-1, zmiany bitrate i nie wiadomo co jeszcze. Twierdzi, że wszystko jest zgodne z normami, ale na tunerach Manty, też występuje szatkowanie. Teraz na Sony, niedługo się okaże, że na kolejnym sprzęcie.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: belzebiusz » 4 maja 2013, o 20:18

sp7vcl pisze:Od jakiegoś czasu coś się zmieniło w parametrach nadawania sygnału MUX1, co powoduje problemy z odbiorem na TV SONY z rodziny KDL-XXs5600.
Dotyczy to TV o przekątnej 32 i 40 cali i dokładnym typie KDL-32s5600 oraz KDL-40s5600.
Problem dotyczy w zasadzie tylko MUX1 i pojawia się na kilku różnych egzemplarzach tych odbiorników.
Objawia się to zacinaniem i szatkowaniem co kilka/kilkanaście sekund obrazu na wszystkich kanałach nadawanych z pakietu MUX1.
Dotyczy to wszystkich kanałów pakietu ale najbardziej widać to na programie TVP2 nadawanym w SD.
Na odbiornikach innego typu i odbiornikach komputerowych podobny problem nie występuje.
Do pewnego problemu nie mbyło najmniejszych problemów z odbiorem i nagle się pojawiły opisywane zacięcia.
Problem na 1000% nie wynika z kiepskiego sygnału, gdyż poziom sygnału jest bardzo silny, a nadajnik jest bezpośrednio widoczny w miejscu odbioru.
Czy ktoś może zaobserwował u siebie podobne problemy lub może wie co Emitel dodał do sygnału wywołując na w/w odbiornikach zakłócenia odbioru ?
Ze względu na to, że identyczny problem pojawia się na kilku znanych mi odbiornikach, raczej wykluczam jednoczesne ich uszkodzenia w dokładnie taki sam sposób.
Być może oprogramowanie czegoś nie trawi ale do niedawna nie było najmniejszych problemów z odbiorem.
Na pozostałych MUXach nie ma tego problemu. Jest tylko na MUX1.
Ma ktoś może podobny problem i/lub pomysł na jego rozwiązanie ?
W tym wątku znajdziesz podobny przypadek, ale z tunerem Manta:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=164411#p164411

Oczywiście Emitel nie widzi problemu.

sp7vcl
Posty: 13
Rejestracja: 4 maja 2013, o 18:30
Odbiornik: SONY KDL-40s5600
Instalacja antenowa: Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4, RTON Sienkiewicza

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: sp7vcl » 4 maja 2013, o 20:27

Dzięki za podpowiedź.
SONY KDL-40s5600 oraz KDL-32s5600 jest na oficjalnej liście zgodności ze standardem DVB-T i teoretycznie nie powinno być z tym problemu.
Do niedawna problem nie występował, pojawił się całkiem niedawno w momencie ostatnich wyłączeń analoga w okolicach woj. łódzkiego.
W sumie to TV jest jeszcze na gwarancji i po iluś tam zgłoszeniach usterki należy się wymiana na sprzęt wolny od wad lub zwrot kasy, a to czy jest to wina sprzętu czy oprogramowania to już jest ich problem...., chociaż jak znam życie to odbije się to wielką czkawką na użytkownikach sprzętu.
Nie wiem czy jest to tylko kwestia parametrów transmisji, czy Emitel coś dodatkowo wykombinował.
Na MUX 1 jest modulacja 64QAM, Transmission mode, 8k, Guard Interval 1/8, Code Rate 3/4.
Poza inna częstotliwością nadawania oraz numerem streamu, parametry nadawania MUX-3 są identyczne, a jednak na MUX-3 problem (jak dotąd) nie występuje.
Pozostaje jednak walczyć z producentem sprzętu, a może producenci sprzętu po wydaniu kasy na poprawę softu lub zwroty sprzętu, wywalczą coś z naszym monopolistą.
Ciekawe czy "innowacje" w nadawaniu programów są podstawą do zaprzestania płacenia abonamentu RTV.
Nie dość, ze wartość merytoryczna tego co nadają jest denna to teraz zaczynają dziwną walkę z widzami, którzy za chwilę będą przez oficjalnego operatora technicznego zmuszeni do wywalenia kasy bo ktoś wykombinował "innowację"......
P.S.
Faktycznie zbyt niski bitrate może mieć wpływ na szatkowanie obrazu ale swoją drogą czy to powinno dotykać przeciętnego widza ?

Problem jednak jest szerszy niż się Emitelowi wydaje.
Na forum elektroda tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 0#12276390
znalazłem wpisy osób z podobnymi problemami na TV Sony.
Mam nadzieję, że te osoby odezwą się tutaj.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2013, o 23:19 przez sp7vcl, łącznie zmieniany 2 razy.

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: Cyfrowyjanusz » 5 maja 2013, o 01:02

To jest rzeczywiście problem zbyt niskiego bitrate i tak jak sądziłem pewne odbiorniki interpretują niski bitrate (1 Mbit i poniżej) jako zanik sygnału. Oj widzę afera niezła się zrobiła, ciekawe ile % społeczeństwa ma podobne problemy a tak tylko mantę oczerniano a tu proszę problem jest o wiele większy nawet w droższym sprzęcie! Ale odwrotu już nie ma, ciekawe kto teraz zapłaci firmie manta i sony za aktualnie naprawiane w serwisie odbiorniki ?!

irjanas
Posty: 32
Rejestracja: 12 marca 2012, o 12:55
Odbiornik: TV sharp lc-40lx814e
Instalacja antenowa: Antena DIPOL
16/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Łódź EC-4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: irjanas » 5 maja 2013, o 08:54

Wczoraj w godzinach porannych również zaobserwowałem szatkowanie\pixeloze na wszystkich kanałach MUX-1 na moim odbiorniku Sharpa. Teraz nie mam zakłóceń mimo, ze nic nie zmieniałem.
PS. Dotarł ktoś do info na jakim kanale pracować bedzie MUX-3, nadawany z EC-4, po 20 maja?

Sebastian
Posty: 7
Rejestracja: 30 grudnia 2012, o 23:59
Odbiornik: WIWA HD 80 NEW
WIWA HD 80 MINI
TechniSat DigitRadio 250
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olesno,Mikstat,Chrzelice

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: Sebastian » 5 maja 2013, o 11:30

kanał 43

bilek1
Posty: 40
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 17:53
Odbiornik: SAMSUNG LE40A756
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa, jedna gałąź na Pabianice, druga na TON na Sienkiewicza
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON(OTVP Łódź)

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: bilek1 » 5 maja 2013, o 22:41

JA mam samsunga i przy poziomie sugnału skaczącego z 85 na 78 występują artefakty -pikseloza kolorowa. Wydaje mi się, po dłuższych obserwacjach, że firmware odbiornika nie radzi sobie ze skakaniem poziomu sygnału. Niestety nie ma już od dłuższego czasu update'u firmwaru i nie będzie. Co tu zrobić? Nie wiem czy samsungi faktycznie takie czułe są? Może ktoś z posiadaczy takiego sprzętu się wypowie. Dodam, że mój odbiornik ma oznaczenie SAMSUNG LE40A756R1MXXH.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: seba133 » 6 maja 2013, o 18:39

U mnie jakiś nagły skok sygnału z EC 4. Przedtem nie mogłem odebrać, a teraz na symetryzatorze i dipolu 16 mam 86%.

Awatar użytkownika
wodzu177
Posty: 25
Rejestracja: 2 października 2010, o 16:59
Odbiornik: T-HD1000,TV Thomson 32HU5253, T-HD210
Instalacja antenowa: ATX-91+LNA177-Łódź/EC4,Yaga na kanały 21-39-Góra Kamieńsk
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kalisz/Mikstat,Łódź/EC4,G. Kamieńsk

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: wodzu177 » 6 maja 2013, o 18:50

U mnie Mux1 z EC4 też zaliczył skok. Antena ustawiona na Ślężę złapała Mux1 z Łodzi tyłem z jakością 60-80%. Wcześniej antena tyłem nie łapała żadnego muxa z EC4.

Wydaje się mi, że to tylko spowodowane jest polepszeniem się warunków propagacji.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: cyber » 18 maja 2013, o 12:51

Łódź /komin EC4 k.43 (Mux3) od 20maja 170kW ERP - będzie spooore "pole rażenia" ;)

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: pajda75 » 18 maja 2013, o 13:00

to jest do tej pory rekord w Polsce ;)

dario9678
Posty: 142
Rejestracja: 12 października 2010, o 16:02
Odbiornik: Samsung UE32D6500
Instalacja antenowa: Tri Digit 44/21-69 LNA-177+DIPOL-4/5-12 symetryzator + zwrotnica ant. ZA-104Ms
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: dario9678 » 18 maja 2013, o 13:25

Na http://www.dvbtmap.eu pojawiła się mapa zasięgu dla MUX-3.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: grzegorz0plonka » 18 maja 2013, o 22:35

cyber pisze:Łódź /komin EC4 k.43 (Mux3) od 20maja 170kW ERP - będzie spooore "pole rażenia" ;)
Naprawdę bezczelnie moc 170kW.

Na wątku RTON RABKA LUBOŃ WIELKI przysłałem link filmik youtube. Przez małym mocy nadawcze 0.1kW bardzo dobrze odbierało takie odległość 35 km!

Naprawdę zupełnie nie ma potrzeby takie duży moc. Szkoda zdrowia szkodliwego fale promieniowania elektromagnetyczne.

Uważam 100kW jest zupełnie wystarczy. Po drugie, ktoś mieszka blisko nadajnika to może być problem odbiorem, tuner będzie docierało za silny sygnał.

Odpowiedz