DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: fred » 12 lipca 2013, o 23:19

Żadnych zmian. Wszystko działa.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: belzebiusz » 24 lipca 2013, o 13:35

MUX-3 z Łodzi ma błędnie wpisane 100 kW zamiast 170 kW:
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... misji-dvbt
;)

wieslaw18
Posty: 2
Rejestracja: 24 lipca 2013, o 13:22

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: wieslaw18 » 24 lipca 2013, o 14:13

belzebiusz pisze:edit/ Nie cytuj posta pod postem. Czytaj regulamin forum.
Witam i proszę o pomoc
bo ja jestem laikiem i nie umiem sobie z tym poradzić
mieszkam na karolewie 1 piętro na ul wioślarskiej okna mam na wschód ,
antenę mam na zewnątrz
mam dekoder z polsatu TH-D 210
przy anatenie w puszcze jest przed wzmacniacz i zmacniacz
po włączeniu nie pokazuje wcale siły sygnału ani jego jakości no bo jak jak go niema
obracanie anteną nic nie daje (jak by jej nie widział ale jak się ją odłączy to niema nic)
ale wyszukuje wszystkie programy
obraz jest idealny !
głos też !
wszystko było by super tylko ze dekoder po prostu sam sie co jakiś czas wylącza i włącza
(z zielonego robi się pomarańczowe światełko jak by się usypiał potem załącza się od nowa i dalej ekstra widac raz nie wyłącza się godzinę a nieraz po 10 minutach
ludzie ratujcie bo ciotka mi życ nie daje bo to jest jej jedyne okno na świat bo ona z domu wcale nie wychodzi
za pomoc z góry serdecznie dziekuje

pawlak2
Posty: 34
Rejestracja: 14 maja 2011, o 09:44
Odbiornik: LV6TBOXHD, LV9H
Instalacja antenowa: DIPOL 16
5-te piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Łódź/EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: pawlak2 » 24 lipca 2013, o 14:57

Ciężko było zrozumieć wszystko co napisałeś, ale rozumiem, że odbiór jest super tylko tuner się sam wyłącza?
Jeżeli tak to tuner jest uszkodzony. Oddać na gwarancji albo wymienić na nowy.

wieslaw18
Posty: 2
Rejestracja: 24 lipca 2013, o 13:22

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: wieslaw18 » 24 lipca 2013, o 18:21

pawlak2 pisze:edit/ Nie cytuj posta pod postem. Czytaj regulamin forum.

Tak obraz i głos są bardzo dobre tylko wyłącza się dekoder a co dla mnie ciekawe to nie pokazuje wcale siły sygnału tak jak by go wcale nie było no a jak niema sygnału to niema i też jego jakości , czyli nie powinno być nic widac .
dziękuję za poradę muszę zobaczyć jak to jest z tą gwarancja czy się gdzieś wysyła czy w łodzi na miejsu można to załatwić
Dziękuję

Awatar użytkownika
domino16297
Posty: 337
Rejestracja: 10 maja 2012, o 15:30
Odbiornik: Cabletech URZ 0083
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin-Żółwieniec

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: domino16297 » 25 lipca 2013, o 17:40

Zawsze możesz przywrócić do ustawień fabrycznych. Może to coś da

Awatar użytkownika
Robertus
Posty: 156
Rejestracja: 12 maja 2012, o 13:43

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: Robertus » 25 lipca 2013, o 22:21

belzebiusz pisze:MUX-3 z Łodzi ma błędnie wpisane 100 kW zamiast 170 kW:
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... misji-dvbt
;)
Z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że moce podane w tabelach EmiTel-a odzwierciedlają rzeczywiste parametry emisyjne.
Przypuszczam, że po analizach i/lub pomiarach poziomu sygnału na danym obszarze moc promieniowana MUX-3 z obiektu Łódź/ Komin EC została zmniejszona do poziomu 100kW. Należy zauważyć, że emisja z nadajnika MUX-3 w obiekcie Kamieńsk/Zwałowisko, pracującego w sieci SFN z nadajnikiem w Łodzi, ma natomiast w obecnej tabeli wyszczególnioną większą moc, niż było bezpośrednio po wdrożeniu V etapu. Może to potwierdzać tezę, że parametry emisyjne tych dwóch nadajników pracujących w sieci SFN zostały dostosowane do warunków rzeczywistych, tzn. moc promieniowania nadajnika w Łodzi została obniżona do poziomu 100kW a moc promieniowania nadajnika w Kamieńsku została zwiększona do poziomu 15kW.

Edit (22:47): Moja pomyłka, te dwie stacje nie pracują w sieci SFN.
Jednak korekty mocy mogą być z sobą powiązane.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: seba133 » 27 lipca 2013, o 19:14

Nie wydaje mi się żeby moc została zmniejszona z 170kW do 100kW.
Chociaż wszystko możliwe.

DVBManiak

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: DVBManiak » 27 lipca 2013, o 19:31

Miało być max 100kW i tak jest. To co było wcześniej to może jakieś tymczasowe ekstremalne moce. Teraz nigdzie nie ma więcej niż 100kW.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: seba133 » 27 lipca 2013, o 19:34

Nadajnik na EC 4 170kW miał zapewnić dobry odbiór na terenie woj. Łódzkiego, chyba że będą jakieś nadajniki z mniejszą mocą np. w Sieradzu czy Wieluniu.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: belzebiusz » 27 lipca 2013, o 21:12

DVBManiak pisze:Miało być max 100kW i tak jest. To co było wcześniej to może jakieś tymczasowe ekstremalne moce. Teraz nigdzie nie ma więcej niż 100kW.
Widać, że nie jesteś na bieżąco.

MUX-3:
170 kW - Łódź/EC4
150 kW - Kielce/Święty Krzyż
130 kW - Warszawa/Raszyn
110 kW - Poznań/Śrem

Wszystko zgodnie z pozwoleniami UKE.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: seba133 » 28 lipca 2013, o 19:18

Czyli nic się nie zmieniło.

Zmiana z 170kW na 100kW zapewne odcięłaby 1/3 województwa od kanału TVP Łódź.

agravator
Posty: 99
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 23:12
Odbiornik: NOT Lv6tmpvr
Instalacja antenowa: Siatka ze wzmacniaczem, 8m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn+|EC4, Rachocin

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: agravator » 8 sierpnia 2013, o 10:42

Nie wiem jak u innych, ale u mnie brak MUX1 i MUX3 z EC4. Mux dwa dalej działa z 94% jakości.

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 300
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: ANDPOL » 8 sierpnia 2013, o 17:33

Przerwy w MUX-1 nie zauważyłem, ale MUX-3 kilkakrotnie już dzisiaj zanikał. Teraz też nie ma MUX-3.

agravator
Posty: 99
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 23:12
Odbiornik: NOT Lv6tmpvr
Instalacja antenowa: Siatka ze wzmacniaczem, 8m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn+|EC4, Rachocin

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: agravator » 8 sierpnia 2013, o 17:44

MUX1 działa już normalnie. Ciągle brak odbioru MUX3. Czyżby upał przegrzewał elektronikę na kominie?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: belzebiusz » 12 sierpnia 2013, o 12:37

belzebiusz pisze:MUX-3 z Łodzi ma błędnie wpisane 100 kW zamiast 170 kW:
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... misji-dvbt
Nadal niepoprawione. ;)

Awatar użytkownika
ayreon
Posty: 100
Rejestracja: 16 czerwca 2013, o 11:23
Odbiornik: LG 42LX6500
Instalacja antenowa: antena siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż/Kielce Komin EC

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: ayreon » 12 sierpnia 2013, o 14:13

Niekoniecznie bo na telegazecie TVP1 (strona 349) w wykazie nadajników MUX 3 też jest podana moc 100kW,także chyba tak musi być w rzeczywistości :?:

A tak reasumując to dziwi mnie fakt że obiekt nadawczy Zygry stoi odłogiem i nic z niego nie nadaje,a wszyscy wynieśli się na Łódzki komin EC ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/RTCN_Zygry

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: belzebiusz » 12 sierpnia 2013, o 18:08


Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2352
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: JaroslawMroczkowski » 12 sierpnia 2013, o 20:10

W tabelce jest jasno napisane "MOC ERP [kW] koncesja".
Moc "koncesyjna" to maksymalna dopuszczona. W szczególnych przypadkach emisja prowadzona jest z mocą mniejszą.
Jutro postaram się sprawę wyjaśnić...

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: Kpc21 » 13 sierpnia 2013, o 13:17

ayreon pisze:A tak reasumując to dziwi mnie fakt że obiekt nadawczy Zygry stoi odłogiem i nic z niego nie nadaje,a wszyscy wynieśli się na Łódzki komin EC ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/RTCN_Zygry
Bo leży na skraju województwa, więc MUX3 stamtąd nadawać nie można (tzn. wschód wielkopolskiego miałby dodatkowo program łódzki, a wschód łódzkiego wymagałby doświetleń), a pozostałe multipleksy idą z tego samego obiektu, co MUX3 dla wygody - by do odbioru wystarczała jedna antena.

Odpowiedz