DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: micial » 19 sierpnia 2013, o 12:04

Na miejscu emitela przeniósłbym do zygier stricte lotnicze emisje z sieradza.
Dla tego zastosowania maszt stoii w idealnym miejscu ;)

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: belzebiusz » 22 sierpnia 2013, o 14:41

JaroslawMroczkowski pisze:W tabelce jest jasno napisane "MOC ERP [kW] koncesja".
Moc "koncesyjna" to maksymalna dopuszczona. W szczególnych przypadkach emisja prowadzona jest z mocą mniejszą.
Jutro postaram się sprawę wyjaśnić...
No to ile w końcu kW ma ten MUX-3 w Łodzi? ;)

akck
Posty: 1
Rejestracja: 4 września 2013, o 23:57
Odbiornik: T-HD 210

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: akck » 5 września 2013, o 00:13

wieslaw18 pisze: ...mam dekoder z polsatu TH-D 210...
wszystko było by super tylko ze dekoder po prostu sam sie co jakiś czas wylącza i włącza
(z zielonego robi się pomarańczowe światełko jak by się usypiał potem załącza się od nowa i dalej ekstra widac raz nie wyłącza się godzinę a nieraz po 10 minutach
...
Witam
Przepraszam, że tutaj, ale znalazłem podobny problem, więc pozwoliłem sobie zapytać w tym wątku.
Mam taki sam dekoder z Polsatu T-HD 210, sygnał jest, problem z tym, że co kilka minut a czasami co kilkadziesiąt sekund dekoder sam się wyłącza (zapala się na sekundę czerwone światełko) potem kilkanaście sekund pomarańczowe i włącza się na zielone, potem znowu kilka minut i od nowa.
Odłączyłem antenę i dekoder tak się nie zachowuje, cały czas świeci się na zielono, a więc to raczej nie wina dekodera. Zmieniałem różne ustawienia w menu ale to nic nie dawało. Zmieniałem także na ustawienia fabryczne - efekt ten sam, czyli żaden.
Czy ktoś z Państwa spotkał się z czymś takim?
Domyślam się, że to coś z przewodem antenowym lub anteną...

skopek
Posty: 28
Rejestracja: 8 października 2009, o 00:30
Odbiornik: LG M2262D, Samsung LE32B450, OVERMAX TN-06B
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Przysucha / Kozłowiec

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: skopek » 14 września 2013, o 19:10

Dzisiaj przestawiłem antenę na nadajnik w Łodzi EC4 i ku mojemu zdziwieniu z Mux-3 mam tylko 3 programy: TVP1, TVP2HD i TVP Łódź. W Mux1 i Mux2 znajduje wszystkie programy. Wcześniej antena ustawiona była na nadajnik Przysucha / Kozłowiec ale często pojawiały się błędy w obrazie. Tuner zewnętrzny Overmax OV-TN-06. Ktoś miał takie problemy?

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: fred » 14 września 2013, o 21:43

Przeskanuj ponownie kanały. MUX zawiera cały pakiet. Może wykasowałeś/zablokowałeś pozostałe programy?

Jeżeli nie pomoże przywróć ustawienia fabryczne i od nowa ustaw wszystko.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: belzebiusz » 25 września 2013, o 15:40

Prace konserwacyjne na obiekcie RTCN Łódź / EC-4
http://www.emitel.pl/strona-glowna/prac ... lodz-/-ec4
W związku z pracami konserwacyjnymi na obiekcie nadawczym RTCN Łódź/EC-4 w godzinach od 6:00 do 15:00 mogą występować chwilowe przerwy oraz czasowe pogorszenie warunków odbioru sygnału telewizyjnego nadawanego z tego obiektu.

Prace prowadzone będą  do 25 października.

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 300
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: ANDPOL » 27 września 2013, o 11:23

Jaki charakter będą miały te prace? Cały miesiąc? Przecież nadajnik jest nowy, od maja. Czy to może remont komina?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: Jarosław Bałuka » 27 września 2013, o 20:55

Sprawdzę, dam znać czy chodzi o komin. Na pewno nie nadajnik bo przecież całkiem nowy jest.

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 300
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: ANDPOL » 28 września 2013, o 20:36

No właśnie. Remont komina o tej porze? Przecież zaczął się już sezon grzewczy. Czy tu nie ma jakiegoś błędu w komunikacie :?:

kriseu
Posty: 3
Rejestracja: 24 lutego 2013, o 22:26
Odbiornik: WIWA HD90
Instalacja antenowa: Antena siatkowa - dach
+ wzmacniacz

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: kriseu » 20 października 2013, o 00:10

Witam.
Jakiś czas temu pisałem o swoim problemie z odbiorem MUX-2.
Programy z MUX-2 strasznie krzaczą, cała reszta działa bez zarzutu.
Miejsce odbioru: Ł. Olechów, 4km po linii prostej do komina EC-4. Antena: Telmor ASR-860.
2 odbiorniki TV: jeden z wbudowanym tunerem (lepiej sobie radzi, ale też czasami krzaczy), drugi z tunerem WIWA (tutaj sytuacja wygląda nieco gorzej)
Według WIWY, na MUX-2 siła sygnału wynosi ~75%, jakość sygnału pływa między 40% a 70%.

Poczynione kroki:
- Wymiana kabla antenowego
- Wymiana trójnika rozdzielającego sygnał na 2 telewizory
- Zamiana wzmacniacza antenowego na symetryzator
- Sprawdzenie wszystkich połączeń przewodów.

Po wykonaniu tych czynności krzaczy jeszcze bardziej... ale za to MUX-1 i MUX-3 osiągnęły 100% jakości i siły sygnału (przedtem było 90%).
Zaczyna brakować mi pomysłów jak rozprawić się z tym problemem.

Eksperymentalnie zrobiłem z kawałka drutu biquada i zarzuciłem na okno - i nie krzaczy tak jak na antenie dachowej, jakość sygnału nieco wzrasta, pływa, ale krzaczenie występuje rzadko (prędzej łapie zakłócenia z iskrownika w kuchence gazowej :) ).

_chris_

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: _chris_ » 20 października 2013, o 10:33

kriseu pisze:Miejsce odbioru: Ł. Olechów, 4km po linii prostej do komina EC-4. Antena: Telmor ASR-860.
kriseu pisze:Według WIWY, na MUX-2 siła sygnału wynosi ~75%, jakość sygnału pływa między 40% a 70%.
kriseu pisze:Eksperymentalnie zrobiłem z kawałka drutu biquada i zarzuciłem na okno - i nie krzaczy tak jak na antenie dachowej, jakość sygnału nieco wzrasta, pływa, ale krzaczenie występuje rzadko
Czyli najprawdopodobniej za silny sygnał podawany na odbiorniki, a głównie na Wiwę, która bardzo nie lubi dużych poziomów.

Spróbuj włożyć tłumik antenowy, najlepiej regulowany. Albo odkręć ASR tyłem.

krzysiek_s
Posty: 1
Rejestracja: 20 października 2013, o 14:43
Odbiornik: Panasonic TX 42S10E
Instalacja antenowa: Dipol 11 el. (sym.) + Dipol FM (sym.)+ ZA106BMs FM + Triset 113 PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: krzysiek_s » 20 października 2013, o 15:23

kriseu pisze:Jakiś czas temu pisałem o swoim problemie z odbiorem MUX-2.
Programy z MUX-2 strasznie krzaczą, cała reszta działa bez zarzutu.
kriseu, antena widzi bezpośrednio nadajnik, czy odbierasz sygnał odbity lub z jakąś przeszkodą po drodze?

Również mam problemy z MUX2 z EC4 Łódź.
Moja instalacja jak w opisie, położona starannie, nic nie zagięte, każde połączenie zrobione dokładnie.
Lokalizacja:
- Dąbrowa,
- 3 km od komina EC4,
- odbieram sygnał odbity od wieżowca naprzeciw mojego bloku.
Siła odbioru: 100% lub prawie 100%
Jakość odbioru: skacze między 90-80%
Wrażenie z odbioru: MUX1 i 3 stabilne jak skała, żadnych zacięć. MUX2 pikseloza, zakłócenia co kilka minut. Rzadko jest tak, że sygnał znika całkowicie. Częściej pojawiają się makrobloki więc da się to oglądać, ale i tak zastanawiam się dlaczego tylko na MUX2 tak się dzieje.
Podejrzewałem za silny sygnał i przesterowanie (siła 100%, jakość 90-80%), ale po zainstalowaniu tłumika zmiany były na minus. Przy tłumieniu -20dB siła spada do około 70%, jakość 70-80%, ale częstotliwość zakłóceń zwiększa się i są bardziej dokuczliwe (zwłaszcza wieczorem - sąsiedzi?). Antena ustawiona optymalnie na jak najmniejszą ilość zakłóceń.
Moja opinia: MUX2 (kanału 24) jest bardzo podatny na zakłócenia elektromagnetyczne od odbiorników prądu, pojazdów itp. Robiłem już próby z odpięciem anteny FM od zwrotnicy (wkręciłem opornik 75Ohm) i teoretycznie taka konfiguracja wycinała mi wszystko poniżej częstotliwości 470 MHz, ale zakłócenia i tak występowały.
Instalacja elektryczna w mieszkaniu jest nowa. Próbowałem też montażu filtrów ferrytowych na kablach zasilających - bez zmian.

Anteny nie mogę przestawić w inne miejsce, musi być tam gdzie jest. nawet pogodziłem się już że czasem coś się przytnie, ale dlaczego tylko MUX2 ?
Podobną sytuację mam w drugiej instalacji moich rodziców w Ozorkowie, którą się "opiekuję" ;). MUX1 i 3 stabilne, a MUX2 wykrzacza się od przejeżdżających samochodów lub niektórych urządzeń AGD. O ile urządzenia AGD rodziców mogę naprawić to na sąsiadów i przejeżdżające samochody nie mam już wpływu. I znowu pytanie dlaczego tylko MUX2 ?
Kolega mieszkający na Dąbrowie również ma problemy z MUX2. On też odbiera sygnał odbity.

Andrzej311
Posty: 1
Rejestracja: 21 października 2013, o 15:49
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC-4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: Andrzej311 » 21 października 2013, o 15:58

Witam wszystkich mam ten sam problem mux 2 w łodzi strasznie zacina co sie dzieje????
Aktualnie teraz łape sygnał mux2 z alisza bo nie zacina tak jak jest to teraz z łodzi. Nawet biorąc szukając kanały to nie chce wyszukać mux2 z łodzi a tylko łapie z kalisza dziwne, a antena skierowana na wschód a lapie mi kalisz z zachodu. A jak wyszukam ręcznie kanał 24 to znikają mux1 i 3 z łodzi i wchodzą automatycznie z kalisza. Wie ktoś z forum co to może być.??
Pozdrawiam.

akro
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 2012, o 13:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa Anprel ze wzmacniaczem SWA-4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - Komin EC 4

Jakość MUX 2 na poziomie 30-40% od około tygodnia z EC-4

Post autor: akro » 16 listopada 2013, o 11:15

Witam, jak w temacie, mógłby mi ktoś wytłumaczyć co się w tym czasie wydarzyło, obraz rwie co chwila pomimo że siła sygnału 100% to jego jakość spadła poniżej 40%. Czy zmienialiście moce nadajników? Czy inne osoby odbierające z komina EC-4 też mają podobne problemy z MUX 2? Dodam że odległość od nadajnika to 38.817km i inne MUX-y odbierają idealnie.

irjanas
Posty: 32
Rejestracja: 12 marca 2012, o 12:55
Odbiornik: TV sharp lc-40lx814e
Instalacja antenowa: Antena DIPOL
16/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Łódź EC-4

Re: Jakość MUX 2 na poziomie 30-40% od około tygodnia z EC-4

Post autor: irjanas » 17 listopada 2013, o 21:38

Potwierdzam, ze również zauważyłem spadek jakości MUX-2. Wczoraj szatkowało mi obraz, dzisiaj jest juz lepiej.

debro
Posty: 3
Rejestracja: 3 grudnia 2013, o 12:26

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: debro » 3 grudnia 2013, o 12:32

Od kilku dni zauważyłem spore problemy z odbiorem wszystkich multipleksów. Otóż siła i jakość sygnału skacze z 50 - 100%, a obraz wygląda jak poszatkowany. Nie wiem, gdzie mam szukać przyczyny.

Awatar użytkownika
GigaWat
Posty: 46
Rejestracja: 29 czerwca 2013, o 11:24
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: GigaWat » 3 grudnia 2013, o 12:35

Napisz jaką masz instalację antenową oraz jak daleko mieszkasz od nadajnika.

debro
Posty: 3
Rejestracja: 3 grudnia 2013, o 12:26

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: debro » 3 grudnia 2013, o 12:41

UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit + LNA-177 (kupiłem 2 miesiące temu). Do nadajnika mam około 30 km.

Awatar użytkownika
GigaWat
Posty: 46
Rejestracja: 29 czerwca 2013, o 11:24
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: GigaWat » 3 grudnia 2013, o 12:46

Właściwie, to mógłbyś na samym symetryzatorze spróbować. Ja jednak obstawiam jakiś problem z zasilaczem, albo wzmacniaczem antenowym, bo skoro wcześniej działało i nagle pojawił się problem.

debro
Posty: 3
Rejestracja: 3 grudnia 2013, o 12:26

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: debro » 3 grudnia 2013, o 12:47

A dorgi jest ten symetryzator?

Odpowiedz