DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

piotrss
Posty: 19
Rejestracja: 4 stycznia 2012, o 13:29
Instalacja antenowa: Miton 142 Na dachu
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: piotrss » 30 sierpnia 2015, o 15:21

Czy macie jakieś dzisiaj w tej chwili problemy z odbiorem Mux-2 czyli TVN i Polsat?
Antena na dachu, obraz od razu nie wskakuje, do minuty czasu się pojawia. I działa aż nie przełącze na inny MUX. Jeśli przełącze to znów trzeba gdzieś minute czekać. Mux-1 i Mux-3 Siła 80% jakość 75. Mux-2 jak już wskoczy to też ma takie parametry. Byłem dzisiaj na dachu aby peszel zaizolować do innego kabla aby nielatał po dachu. Dziwi mnie to że reszta MUX niema problemu. Co może być przyczyną?

waperr
Posty: 3
Rejestracja: 18 marca 2015, o 18:19

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: waperr » 12 października 2015, o 18:12

Co się dziej z sygnałem z EC4, od jakiegoś czasu zanika i tyle go widziano.
Po kilku godzinach wszystko wraca do normy.
Aktualnie również nie działa, żaden program, całkowity brak sygnału na wszystkich MUX`ach. :evil:

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 300
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: ANDPOL » 28 października 2015, o 15:29

Czy w ostatnich dniach były jakieś prace na EC4 powodujące zmiany w sygnale?

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: fred » 28 października 2015, o 21:21

Też tak mam. Przełączam na jakiś program a moc i jakość zero. Dioda sygnału co kilka sekund mruga, aż za którymś razem załapie. Przełączanie w obrębie jednego MUX-a nie powoduje utraty sygnału.

Co dziwne, nie zawsze to ten sam MUX.

telkomp
Posty: 1
Rejestracja: 9 listopada 2015, o 13:37

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: telkomp » 9 listopada 2015, o 13:42

Witam. Czy poradziliście sobie z problemem z jakością na Mux-2? Mam takie same objawy jak przedmówcy... Sygnał jest parę godzin później spada do zera.... mija parę godzin i znowu się pojawia. Ktoś umie to logicznie wytłumaczyć?

Pozdrawiam

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: fred » 9 listopada 2015, o 16:34

Wg mnie to zbyt wysoki poziom kompresji. Sygnał jest bardziej czuły na błędy i zakłócenia przemysłowe lub domowe uniemożliwiają dekodowanie.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: Jarosław Bałuka » 13 listopada 2015, o 10:39

telkomp pisze:Witam. Czy poradziliście sobie z problemem z jakością na Mux-2? Mam takie same objawy jak przedmówcy... Sygnał jest parę godzin później spada do zera.... mija parę godzin i znowu się pojawia. Ktoś umie to logicznie wytłumaczyć?

Pozdrawiam
Po stronie nadawczej nie ma zmian które mogłyby skutkować wyżej opisanymi objawami. Wygląda na jakieś lokalne zakłócenia powodujące problem w odbiorze. O rożnych zakłóceniach jest sporo informacji na forum.

s56v4
Posty: 9
Rejestracja: 9 grudnia 2013, o 13:16
Odbiornik: Ariva T650i
Instalacja antenowa: Log 5-69 bez wzmacniacza - balkon i wysunięcie
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Zygry za słaby odbity sygnał ;)

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: s56v4 » 11 listopada 2016, o 19:58

Mam problem z nową anteną.

Na początku wszystkie kanały :
Siła sygnału 69%
Jakość 90%

Ok 18:00 sygnał osłabł, ale powrócił.

Teraz przed dziennikiem zaskoczenie znów problem:
Mux z TVP:
Siła sygnału 68%
Jakość 58%
Dekoder nie mruga - zielona dioda stale świeci.


Polsat, TVN i reszta bez problemów.

Log 5-69 za słaba ?? Do EC4 ~ 5km wcześniej odbiór był na antence z dwóch drutów - ale nowy budynek zasłonił komin z nadajnikiem.

Lokalne różne zakłócenia w wolny dzień 11 listopada ? I to dla każdego z muxów w różnym stopniu choć nadawane są wszystkie z EC4 ? Zrozumiałbym gdyby wszystkie przerywały ?

---
20:30
Sygnał wrócił ale można było obserwować stopniowy wzrost pików jakości i siły i nie było to na zasadzie nagle dobre parametry bo ustało "zakłócenie?" coś w stylu "jakość nagle z 0 na 1 ;] .

fborowski
Posty: 2
Rejestracja: 23 grudnia 2018, o 20:35
Odbiornik: Panasonic VIERA
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łódź / Komin EC-4

problem z MUX3 RTCN Łódź / Komin EC-4

Post autor: fborowski » 24 grudnia 2018, o 13:36

Witam,

ponizszy nadajnik/przekaznik nie dziala dobrze na multipleserze 3:

MUX3
RTCN Łódź / Komin EC-4
TVP1 HD, TVP2 HD, TVP Kultura, TVP Historia, TVP Polonia, TVP 3, TVP Rozrywka
k.43 (650MHz)
H
170 kW
EmiTel

odboir z miasta OPIESIN/ZDUNSKA WOLA:
- jakosc sygnalu: 10%
- sila sygnalu: 40%
bitowa stopa bledow: 3-4 E-02
nazwa sieci: NW 08 LOD

Kanaly ktore snieza/ nie dzialaja na multiplekserze 3 z tego nadajnika:
MUX 3
TVP1 HD
TVP2 HD
TVP INFO HD
TVP 3
TVP Kultura
TVP Rozrywka
TVP Historia


Po skierowaniu anteny kierunkowej na ponizszy odbiornik/przekaznik:
RTCN Kalisz / Mikstat

wszystko dziala dobrze

Filip

dvbtowiec
Posty: 561
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: problem z MUX3 RTCN Łódź / Komin EC-4

Post autor: dvbtowiec » 24 grudnia 2018, o 13:41

A na jakiej podstawie oceniasz że to wina nadajnika a nie warunków lokalnych, np. ukształtowania terenu w miejscu którym masz instalację?

fborowski
Posty: 2
Rejestracja: 23 grudnia 2018, o 20:35
Odbiornik: Panasonic VIERA
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łódź / Komin EC-4

Re: problem z MUX3 RTCN Łódź / Komin EC-4

Post autor: fborowski » 24 grudnia 2018, o 21:04

bo jeszcze kilka dni temu dzialalo wszystko ok na nadajniku/przekazniku: RTCN Łódź / Komin EC-4.
Od kilku dni mimo tego ze antena kierunkowa byla skierowana na lodz to lepszy sygnal byl wylapywany z odbiornika: RTCN Kalisz / Mikstat ktory jest zupelnie w innym kierunku (ale mimo tego byl i tak slaby).
W koncu przestawilem antene kierunkowa na Kalisz i dzis jest juz perfekcyjnie.

Filip

dvbtowiec
Posty: 561
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: problem z MUX3 RTCN Łódź / Komin EC-4

Post autor: dvbtowiec » 26 grudnia 2018, o 12:49

To nadal niczego nie wyjaśnia.

mobilefan
Posty: 2
Rejestracja: 1 marca 2019, o 21:18
Odbiornik: TV LG
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR Szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: mobilefan » 4 marca 2019, o 14:06

Witam.
Mam podobny problem. Od około 2 miesięcy przez większość dnia nie mam sygnału. Moja antena to Telkom Telmor ASR (jakaś stara, jeszcze z czasów analogu) ze wzmacniaczem dopuszkowym 20 dB i zasilacz 12V. Antena skierowana na EC4 odbierała bez problemu wszystkie cztery MUXy, nawet VHF z nadajnika Zygry. Dodatkowo na maszcie jest jakiś rozdzielacz na 3 TV.
Objaw jest taki, że najlepiej odbiera MUX2, gdzie siła sygnału wynosi 100%, a jakość skacze od 0 do 75%. Na pozostałych jakość i siła sygnału równa 0%. Brak mi pomysłów co może być tego przyczyną. Co ciekawe, telewizja potrafi odbierać przez parę godzin w ciągu dnia, gdzie później sygnał zanika zupełnie. Dzieje się to o różnych porach dnia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2454
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: K63 » 4 marca 2019, o 14:48

mobilefan pisze:
4 marca 2019, o 14:06
antena to Telkom Telmor ASR (jakaś stara, jeszcze z czasów analogu) ze wzmacniaczem dopuszkowym 20 dB i zasilacz 12V
Jeżeli cały zestaw ma kilka lat, to być może zasilacz wymaga wymiany.
Wcześniej jednak sprawdź kabel i jakość wszystkich połączeń.

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 300
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: ANDPOL » 4 marca 2019, o 20:02

Typowe. Elektrolit w zasilaczu wysechł. Albo wymienić albo nowy zasilacz.

mobilefan
Posty: 2
Rejestracja: 1 marca 2019, o 21:18
Odbiornik: TV LG
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR Szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: mobilefan » 5 marca 2019, o 08:21

Zasilacz jest nowy, kupiłem dwa różne. Na każdym jest identyczny objaw.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2454
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: K63 » 5 marca 2019, o 09:46

Być może tzw. zespół łączący uległ uszkodzeniu. Ja w swojej ASR, po kilku latach jej używania, musiałem wymienić przewód łączący i gniazdo antenowe (beczkę), bo do wzmacniacza nie dochodziło zasilanie.

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 300
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: ANDPOL » 6 marca 2019, o 15:30

A jest różnica na włączonym/wyłączonym zasilaczu?

Odpowiedz