DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: micial » 29 maja 2013, o 07:09

Cały czas jest nadawane na mux3, wyszukaj sobie ponownie kanały.

stolarek_1988
Posty: 33
Rejestracja: 23 kwietnia 2011, o 08:50
Odbiornik: Samsung LE46b620 / LE37c630/ WIWA HD90
Instalacja antenowa: Siatka + jakiś wzmak - stare jak świat
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4, czasem tyłem anteny MIKSTAT

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: stolarek_1988 » 29 maja 2013, o 09:44

W jednym muxie masz info Łódź, a w drugim info Wawa

piotrss
Posty: 19
Rejestracja: 4 stycznia 2012, o 13:29
Instalacja antenowa: Miton 142 Na dachu
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: piotrss » 29 maja 2013, o 22:26

Dzięki wielkie za odpowiedź. Dla innych forumowiczów Info Łódź jest na kanale 43 a Info Warszawa na kanale 46.

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: Kpc21 » 30 maja 2013, o 00:13

Dylvish pisze:no i wlasnie taki to nasz kraj...info na forum elmitela...a co z ludzmi ktorzy od rana nie maja ZADNEGO kanalu bo jakis bardzo madry czlowieczek wymyslil wylaczenie jednoczesnie dwoch nadajnikow?co z ludzmi ktorzy nie maja zielonego pojecia ze jakiekolwiek forum elmitela istnieje??
Oglądałeś w poniedziałek ŁWD? Ja nie, ale z doświadczenia wiem, że takie przerwy konserwacyjne zawsze zapowiadają właśnie w ŁWD. Tak było w czasach analogu, tak jest i teraz.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: momus » 3 czerwca 2013, o 22:19

Głupie pytanie, ale co dziś się dzieje z MUX1 i MUX3? Nie dość że mi tylko i wyłączenie moc i jakość MUX1 spadła dramatycznie (2 i 3 są OK). To dodatkowo, z jakiś dziwnych powodów, na MUX1 pojawiło się tvp info warszawa zamiast łodzi. A na mux3 trafiło łódź zamiast warszawy. Skąd taka zmiana?? Było jakieś ogłoszenie.

W domu się zdziwią...

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: belzebiusz » 3 czerwca 2013, o 22:21


Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: momus » 3 czerwca 2013, o 22:25

belzebiusz, to nie to, wtedy na MUX3 było też łódź, przez co mieliśmy x2 tvp info łódź. Poprawili to i na mux3 pojawiło się info warszawa. Teraz sytuacja jest odwrotna. Dodam że wczoraj było OK.

Anteną nie ruszałem, listą nie ruszałem (zmiana, dodanie kanału nie rozsypuje mi listy, chyba że wyleci kanał, który był zapisany wtedy tracę do niego dostęp :D).

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: Bartt » 3 czerwca 2013, o 22:58

@momus
Nie wiem jak tam jest u was, ale myślę że generalnie tendencja jest taka, że przy działających 3 mux-ach z danego nadajnika, w mux-3 jest wersja lokalna programu TVP Info (u was Łódź), a w mux-1 wersja dodatkowa (Warszawa).

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: belzebiusz » 3 czerwca 2013, o 23:00

I to jest prawidłowa koncepcja bo MUX-3 ma 170 kW, a MUX-1 100 kW.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: momus » 3 czerwca 2013, o 23:04

Chciałbym zatem delikatnie zapytać... nie dało się wcześniej? Tak jakby w domu dwa odbiorniki mają rozjechaną listę kanałów i info łódź które nie działa. Co by nie mówić... od momentu wyłączenia analogu... sporo ludzi się zdziwiło :D

Pomijam już, że jeśli faktycznie tak ma być... OK, ale gdzie jest jakiś komunikat? Wczoraj na kanałach mux3 nie widziałem żadnego ogłoszenia, co prawda info nie oglądałem.

edited:
Co do mocy nadajnika... poruszyłem wtyczką i kablem gdy info zniknęło, za słabo skręcona była... ale dzięki temu złapałem lepsze ustawienie anteny jak i nią ruszałem.

kaw
Posty: 1
Rejestracja: 10 czerwca 2013, o 22:46
Odbiornik: WIWA
Instalacja antenowa: ANTENA ZE WZM .max dB.Ulica Nowomiejska 3 1p
Nadajnik - obiekt nadawczy: teoret.ec4 -mux3

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: kaw » 10 czerwca 2013, o 23:12

Dzisiaj na ul.Nowomiejskiej -okolica Pl.Wolnosci - odebrałem / WIWA/ mux3
-w tym: podstawowe TVP1,TVP2HD, TVPINFO LODZ ,TVP KULTURA ,TVP POLONIA.
Ale metodą ustawienia częstotliwości -kanal 43.
Jakość do niczego -pokazywany poziom sygnału szarpany i niestały.
Kazda pozycja TV nie nadaje się do oglądania.
Na początku /WIWA/ W AUTOMACIE WYŁAPAŁA -kanał 40 -ok.30 kanałów zakodowanych -Polsat itp.Wysokość anteny od jezdni ok.10m - wzmocnienie ustalone -antena z zasilaczem.

Innych MUX-ów nie ma tutaj.

pawlak2
Posty: 34
Rejestracja: 14 maja 2011, o 09:44
Odbiornik: LV6TBOXHD, LV9H
Instalacja antenowa: DIPOL 16
5-te piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Łódź/EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: pawlak2 » 11 czerwca 2013, o 14:53

Usuń z anteny wzmacniacz i powinno być dużo lepiej.

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: zazdrosny » 14 czerwca 2013, o 17:01

kaw pisze:Dzisiaj na ul.Nowomiejskiej -okolica Pl.Wolnosci - odebrałem / WIWA/ mux3
-w tym: podstawowe TVP1,TVP2HD, TVPINFO LODZ ,TVP KULTURA ,TVP POLONIA.
Ale metodą ustawienia częstotliwości -kanal 43.
Jakość do niczego -pokazywany poziom sygnału szarpany i niestały.

Innych MUX-ów nie ma tutaj.
Będziesz miał duży problem z odbiorem tutaj. Niedaleko, bo na Solnej, swego czasu odbieraliśmy tylko MUX-3 z Sienkiewicza oraz analogowy TVN z tego samego nadajnika, ale często były problemy z odbiorem. A z Widzewa w dzień nie odbierało zupełnie nic. Jedynie wieczorami pojawiał się sygnał MUX-2 i 3 z Widzewa.
Do tego Wiwa ma bardzo kiepskie głowice i przy słabym sygnale obraz będzie się zacinał (mimo, że inny tuner może odbierać poprawnie). Jedyne rozwiązanie dla ciebie, to chyba założenie anteny na dachu kamienicy (lub gdzieś na zewnątrz od strony wschodniej).

mandrzej
Posty: 3
Rejestracja: 23 czerwca 2013, o 21:14
Odbiornik: wiwa 90
Instalacja antenowa: biquad własnej roboty
Nadajnik - obiekt nadawczy: nie wiem, chyba EC-4 Łódź

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: mandrzej » 23 czerwca 2013, o 21:34

Co może być przyczyną tego, że jednego muxa mam z jakością umożliwiająca odbiór, a z innych nie?
Łódź Retkinia.

Kanał 46 - siłą i jakość ok, ok 60-70 % skali, można oglądać
Kanał 24 - Jakoś pływa od 0 od 60, siła 60%
Kanał 43 - jakoś pływa od 0 d 15%, siła pływa od 0 do 25%

Czy teoretycznie jest to możliwe? Czy np. różne muxy nadawane są z różna mocą? zakładając, że "łapie" się z tego samego nadajnika?
Ostatnio zmieniony 23 czerwca 2013, o 21:55 przez mandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.

Sebastian
Posty: 7
Rejestracja: 30 grudnia 2012, o 23:59
Odbiornik: WIWA HD 80 NEW
WIWA HD 80 MINI
TechniSat DigitRadio 250
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olesno,Mikstat,Chrzelice

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: Sebastian » 23 czerwca 2013, o 21:44

Uzupełnij profil

tomemel
Posty: 2
Rejestracja: 25 czerwca 2013, o 15:26
Odbiornik: panasonic
Instalacja antenowa: ATX 91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Siła vs jakość sygnału

Post autor: tomemel » 25 czerwca 2013, o 15:48

Witam wszystkich, jestem tu nowy i mam taki problem:
Siła sygnału 90%, jakość 30%. Antena ATX 91 w antenie przedwzmacniacz nie wiem jaki, co zrobić?

Cyfrowytelewidz

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: Cyfrowytelewidz » 25 czerwca 2013, o 17:15

Wymień wzmacniacz na symetryzator a końcówkę kabla zastąp zwykłym wtykiem.

tomemel
Posty: 2
Rejestracja: 25 czerwca 2013, o 15:26
Odbiornik: panasonic
Instalacja antenowa: ATX 91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: tomemel » 25 czerwca 2013, o 18:00

Teraz przekręciłem na RASZYN i jest dużo lepiej, ale dzięki za pomoc. Nie mam tylko TVP1 w HD

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: seba133 » 12 lipca 2013, o 20:32

Witam wszystkich ponownie,

Czy zmieniło się coś w parametrach multipleksów z EC 4, ponieważ od wczoraj MUX 2 nie działa. Pozostałe muxy działają doskonale.

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Post autor: micial » 12 lipca 2013, o 21:11

Pod kominem mux2 działa, nawet na przysłowiowym gwoździu.

Odpowiedz