DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Awatar użytkownika
GigaWat
Posty: 46
Rejestracja: 29 czerwca 2013, o 11:24
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: GigaWat » 3 grudnia 2013, o 12:48

Coś około 5 zł.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: Domel28 » 3 grudnia 2013, o 13:05

I do tego zwykłą wtyczkę najlepiej typu "F" nakręcane na kabel.

akro
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 2012, o 13:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa Anprel ze wzmacniaczem SWA-4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - Komin EC 4

Re: Jakość MUX 2 na poziomie 30-40% od około tygodnia z EC-4

Postautor: akro » 5 grudnia 2013, o 18:51

akro pisze:Witam, jak w temacie, mógłby mi ktoś wytłumaczyć co się w tym czasie wydarzyło, obraz rwie co chwila pomimo że siła sygnału 100% to jego jakość spadła poniżej 40%. Czy zmienialiście moce nadajników? Czy inne osoby odbierające z komina EC-4 też mają podobne problemy z MUX 2? Dodam że odległość od nadajnika to 38.817km i inne MUX-y odbierają idealnie.


Rozwiązane!

Podziękowania dla @GUTEK@
Zgodnie z tym co napisał tutaj: "To albo zbyt mocny sygnał dla głowicy tunera albo wina SFN. Raczej stawiałbym na to pierwsze.
Tak samo miałem gdy miałem wzmacniacz, a Katowice po ASO zaczęły już nadawać z docelową mocą.

Co do tego że miesiąc temu jeszcze działało, to przypominam że zmieniła się pora roku - z drzew opadły liście i jest inna pogoda, zmieniła się propagacja."

Wina była po stronie zbyt mocnego sygnału.

Jednak nie zmieniałem nic w instalacji poza podłączeniem do końcówki anteny zasilacza z regulacją mocy i ustawieniem prawie minimalnego wzmocnienia.

Może komuś się przyda ;)

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: Domel28 » 5 grudnia 2013, o 22:13

Jakieś rozwiązanie to jest, ale ustawienie Zasilacza na minimalne wzmocnienie potwierdza że na symetryzatorze również by zadziałało. Ale skoro w takiej konfiguracji działa... A nie łapie Ci zakłóceń np. od tel. komórkowych?

akro
Posty: 49
Rejestracja: 12 marca 2012, o 13:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa Anprel ze wzmacniaczem SWA-4
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - Komin EC 4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: akro » 6 grudnia 2013, o 20:55

Musiałbym potestować, w sumie kiedyś to zawsze jak motorynka przejeżdzała to tragedia była, ale teraz zimno to pochowali te kosiarki :D Może kiedyś przetestuje albo prędzej kupie telewizor nowy bo znajomej od razu po zamianie dekodera na nowy telewizor z wbudowanym wszystko jak ręką odjął chociaż nawet nic z instalacją antenową nie zmieniała.

Tutaj profil terenu: http://imagizer.imageshack.us/v2/589x296q90/842/887n.png

s56v4
Posty: 9
Rejestracja: 9 grudnia 2013, o 13:16
Odbiornik: Ariva T650i
Instalacja antenowa: Log 5-69 bez wzmacniacza - balkon i wysunięcie
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Zygry za słaby odbity sygnał ;)

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: s56v4 » 9 grudnia 2013, o 13:34

Witam

W wątku ogólnym przy sygnale do 5km znalazłem informacje "~z EC4 do 5km wystarczy widelec..."

Widzę niezasłoniętą górę kominów (odległość 4,4km). Czy zakup zwykłej prostej anteny TV "z dwoma rozsuwanymi teleskopami" wystarczy już w pokoju(widać kominy z okna) czy na balkon trzeba by ją wystawić ?

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: Domel28 » 9 grudnia 2013, o 14:36

Przede wszystkim musi to być antena bez wzmacniacza, a gdzie będzie najlepiej odbierać to już musisz sam sprawdzić.

wlodek11213
Posty: 15
Rejestracja: 5 lutego 2014, o 19:36
Odbiornik: Philips 42PFL3108H/12
Instalacja antenowa: antena kierunkowa AX1000 symetryzator ,budynek 2 piętrowy ,instalacja dachowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódż EC4

Re: DVB-T problem z dziwnymi zakłóceniami

Postautor: wlodek11213 » 5 lutego 2014, o 22:16

Witam,jestem nowy na forum ,ale naziemną telewizję cyfrową mam od początku uruchomienia w Łodzi.Na początku było różnie,później było bardzo dobrze, odbiór był prawie idealny, a teraz jest wielka KISZKA .Obraz na wszystkich programach jest bardzo zakłócony.Zaobserwowałem to pod koniec 2013r,i stopniowo zjawisko to się nasila,występuje z różnym natężeniem na różnych programach.Z tego powodu oddałem nawet nowy telewizor do serwisu,po przeprowadzeniu testów żadnych usterek nie stwierdzono.Tv przywieziono z serwisu i dalej jest to samo .Ale w czasie kiedy Tv był w serwisie użytkowałem mały Tv z kuchni i na tym telewizorku również występowały te zakłócenia.W związku z tym mam pytanie czy ktoś spotkał się z czymś podobnym ? Zapomniałem dodać że siła sygnału jest:92-96 a jakość 100. Jeszcze jedno pytanie, jak obecnie powinna być ustawiona antena :na Sienkiewicza,czy na EC4 ? Mieszkam w Łodzi na Bałutach ,Pojezierska- Brzóski.
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2014, o 18:46 przez wlodek11213, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: Jarosław Bałuka » 6 lutego 2014, o 08:58

Wszystkie emisje pracują z EC więc tam kieruj antenę. Po stronie nadawczej nie było zmian.
Z Twojego opisu można wnioskować, że skoro dzieje się to na wszystkich kanałach i na dwóch TV to źródłem problemów mogą być:
a) jakieś lokalne zakłócenia (może jakieś urządzenia w okolicy, coś włączono w zimie może do ogrzewania,..)
b) stopniowa degradacja instalacji antenowej, np. zamoknięty kabel, śniedziejące styki w antenie, uszkodzony kabel itp.
Swoją drogą jaki jest powód zastosowania tak silnej anteny w odległości kilku km od nadajników po 100kW każdy? Czy zwykła, prosta antena nie sprawdza się? Może występuje przesterowanie sygnałem...

wlodek11213
Posty: 15
Rejestracja: 5 lutego 2014, o 19:36
Odbiornik: Philips 42PFL3108H/12
Instalacja antenowa: antena kierunkowa AX1000 symetryzator ,budynek 2 piętrowy ,instalacja dachowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódż EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4- problem z dziwnymi zakłóceniami

Postautor: wlodek11213 » 6 lutego 2014, o 10:17

Dziękuje za odpowiedź,myślę że sygnał nie jest przesterowany,próbowałem go wytłumić jednym rozgałęźnikiem -3,5 db,potem dwoma,sygnał był 74-80 ale zakłóceń to nie zlikwidowało.Antena dlatego jest "mocna" bo mieszkam w 2 piętrowym budynku a na kierunku w którym jest nadajnik mam 2 " piękne " 10 piętrowe bloki.Wcześniej miałem siatkową ze wzmacniaczem , ale na niej bardzo stawał obraz i często był całkowity zanik sygnału.Teraz wykorzystuję tą antenę do małego Tv LCD w kuchni i niestety jest ten sam problem co z tv w pokoju.A zdażaią się momenty bardzo wcześnie rano i późnym wieczorem że obraz jest idealny.Dlatego też myślę że te zakłócenia mają związek z zasilaniem 230V, ale jak to sprawdzić?
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2014, o 18:48 przez wlodek11213, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: TLW/SZA » 6 lutego 2014, o 15:05

Jeśli są momenty że sygnał jest idealny a w miarę upływu dnia pojawiają się problemy z odbiorem to są one spowodowane zakłóceniami ,(maszyny,urządzenia,może to być lodówka a równie dobrze silnik elektryczny),podejrzewam ze te dwa wielgachne bloki też w jakiś sposób odbijają promień fal ,i w ten sposób też pojawia się problem w poprawnym odbiorze.

Chcący sprawdzić co jest przyczyną,a piszesz że podejrzewasz ,że ma na to wpływ zasilanie elektryczne,to musiałbyś nająć fachowca ,który zmierzy miernikiem wpływ pola elektromagnetycznego i elektrostatycznego,ale nie wiem czy ma to jakiś sens.

wlodek11213
Posty: 15
Rejestracja: 5 lutego 2014, o 19:36
Odbiornik: Philips 42PFL3108H/12
Instalacja antenowa: antena kierunkowa AX1000 symetryzator ,budynek 2 piętrowy ,instalacja dachowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódż EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4- problem z dziwnymi zakłóceniami

Postautor: wlodek11213 » 6 lutego 2014, o 23:02

Obie instalacje antenowe są stosunkowo nowe ,ta kierunkowa z listopada 2013 r,siatka troszkę starsza, ale sprawna. Wyłączałem w mieszkaniu wszystko co tylko jest ,nawet profile w suficie podwieszanym uziemiłem,i nic to nie pomogło.Jutro zrobię taki eksperyment :mam przetwornicę 12V prąd stały, na 230V prąd zmienny.przetwornica daje radę przy dobrym akumulatorze do 150W więc telewizor który bierze około 70W powinien bez problemu ruszyć.Jeżeli nadal będą te same zakłócenia ,będzie wiadomo że to nie wychodzi z gniazda zasilania 230V. Tak sobie myślę dlaczego wcześniej na to nie wpadłem,jakieś zaćmienie czy co?
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2014, o 19:05 przez wlodek11213, łącznie zmieniany 2 razy.

wlodek11213
Posty: 15
Rejestracja: 5 lutego 2014, o 19:36
Odbiornik: Philips 42PFL3108H/12
Instalacja antenowa: antena kierunkowa AX1000 symetryzator ,budynek 2 piętrowy ,instalacja dachowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódż EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4- problem z dziwnymi zakłóceniami

Postautor: wlodek11213 » 7 lutego 2014, o 09:53

Dziś podłączyłem telewizor pod akumulator przez przetwornicę z 12V NA 230V,i nic się nie zmieniło względem zakłóceń na obrazie TV.Czyli zakłócenia raczej nie pochodzą od sieci 230V. Podłączyłem prowizoryczną antenę na której sygnał był bardzo słaby:siła 24-30 jakość zła,i wtedy zakłócenia były jeszcze bardziej wyraźne.Chciałbym pokazać jak to wygląda ,ale nie mogę dołączyć zdjęcia. Wniosek z tego jest taki że silny sygnał z anteny raczej nie powoduje tych zakłóceń. W związku z powyższym mam pytanie: czy jest możliwe emitowanie takich zakłóceń które zakłócają częstotliwości DVB-T ,a nie szkodzą lokalnej TV kablowej? W związku z nie otrzymaniem żadnej konkretnej odpowiedzi na zadane pytanie,zamówiłem w TV kablowej Multimedia zainstalowanie pakietu TV analogowej .Okazało się że na kablówce zakłócenia są jeszcze bardziej widoczne i dokuczliwe niż na DVB-T.Fachowiec z kablówki 2 godziny kombinował : sprawdzał połączenia, robił pomiary sygnału, wymienił kabel ,wymienił wzmacniacz, i nic .Poprawiło się o tyle że prawie wyeliminował śnieżenie, ale zakłócenia jak były tak są, widać było że się stara , ale na koniec stwierdził że nic więcej nie może zrobić.Ja w związku z tym myślę że muszę dalej drążyć temat w Multimedia ,no bo skoro ktoś lub coś zakłóca ich sygnał to chyba powinni coś z tym zrobić. Wpis uaktualniony 15 02 2014 r.

sirmike1
Posty: 10
Rejestracja: 14 listopada 2012, o 00:20

Koszmarny zasięg w okolicy Rzgowskiej i Leczniczej

Postautor: sirmike1 » 17 lutego 2014, o 12:34

Witam,

Od dłuższego czasu mam problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej.
Sprawa wygląda następująco:

1) mieszkanie w bloku
2) parter
3) okolice Rzgowskiej i Leczniczej czyli w linii prostej do EC4 ok 5-6 km
4) pokój w którym chcę odbierać tv naziemną ma okna na południe czyli kierunek EC4 zasłonięty przez resztę mieszkania i bloku
5) mieszkanie nad węzłem grzejnym (być może dlatego jakieś zakłócenia i słaby sygnał)

A czytałem że w wielu sytuacjach i takiej małej odległości od nadajnika wystarczy "widelec" czy spinacz.......

Nie mam możliwości zamontowania anteny zewnętrznej od drugiej strony bloku aby wychodziła na kierunek EC4. Jedynie w grę wchodzi albo antena wewnętrzna w pokoju w którym mam tv.

Nie mniej po przeczytaniu różnych poradników skonstruowałem biquada i biegałem z nim po całym pokoju. Oczywiście "zasięg" się znalazł w okolicach kaloryfera pod oknem - ale na takim ustawieniu mogłem odebrać mux-1 i mux-2. Muxa-3 w ogóle nie łapałem.
Siła sygnału dla mux-1 i mux-2 wynosiła w granicach ok. 80% za to jakość skakała między 20% a 80% - powodowało to że w trakcie oglądania ciągle się ciął obraz albo dźwięk - aż się odechciewało patrzeć. Oczywiście przejazd po Rzgowskiej tramwajów automatycznie oznaczał ponownie zakłócenia. Koszmar.

Po wystawieniu tego samego biquada na balkon - czy to położeniu go na zewnętrznym parapecie czy powieszeniu go na kracie bywało różnie. Jakość ciągle skakała. Znalazłem mux-3 z wielkimi "przycinkami" za to straciłem mux-1 i mux-2

Natomiast od 15 lutego kiedy musiałem przeprogramować dekoder to już w ogóle koszmar (mimo że się poza 2 nowymi kanałami nic nie zmieniło). Mux-1 tnie strasznie, mux-2 też. Mux-3 jak nie łapałem tak nie łapię.

Czy może ktoś mi cos doradzić? Nie chcę inwestować w anteny wiedząc że mam problem z sygnałem czy to w domu czy na balkonie...No chyba że ktoś zna jakąś antene która by temu zaradziła....

sirmike1
Posty: 10
Rejestracja: 14 listopada 2012, o 00:20

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4- problem z dziwnymi zakłóceniami

Postautor: sirmike1 » 17 lutego 2014, o 12:36

Witam,

Od dłuższego czasu mam problem z odbiorem naziemnej telewizji cyfrowej.
Sprawa wygląda następująco:

1) mieszkanie w bloku
2) parter
3) okolice Rzgowskiej i Leczniczej czyli w linii prostej do EC4 ok 5-6 km
4) pokój w którym chcę odbierać tv naziemną ma okna na południe czyli kierunek EC4 zasłonięty przez resztę mieszkania i bloku
5) mieszkanie nad węzłem grzejnym (być może dlatego jakieś zakłócenia i słaby sygnał)

A czytałem że w wielu sytuacjach i takiej małej odległości od nadajnika wystarczy "widelec" czy spinacz.......

Nie mam możliwości zamontowania anteny zewnętrznej od drugiej strony bloku aby wychodziła na kierunek EC4. Jedynie w grę wchodzi albo antena wewnętrzna w pokoju w którym mam tv.

Nie mniej po przeczytaniu różnych poradników skonstruowałem biquada i biegałem z nim po całym pokoju. Oczywiście "zasięg" się znalazł w okolicach kaloryfera pod oknem - ale na takim ustawieniu mogłem odebrać mux-1 i mux-2. Muxa-3 w ogóle nie łapałem.
Siła sygnału dla mux-1 i mux-2 wynosiła w granicach ok. 80% za to jakość skakała między 20% a 80% - powodowało to że w trakcie oglądania ciągle się ciął obraz albo dźwięk - aż się odechciewało patrzeć. Oczywiście przejazd po Rzgowskiej tramwajów automatycznie oznaczał ponownie zakłócenia. Koszmar.

Po wystawieniu tego samego biquada na balkon - czy to położeniu go na zewnętrznym parapecie czy powieszeniu go na kracie bywało różnie. Jakość ciągle skakała. Znalazłem mux-3 z wielkimi "przycinkami" za to straciłem mux-1 i mux-2

Natomiast od 15 lutego kiedy musiałem przeprogramować dekoder to już w ogóle koszmar (mimo że się poza 2 nowymi kanałami nic nie zmieniło). Mux-1 tnie strasznie, mux-2 też. Mux-3 jak nie łapałem tak nie łapię.

Czy może ktoś mi cos doradzić? Nie chcę inwestować w anteny wiedząc że mam problem z sygnałem czy to w domu czy na balkonie...No chyba że ktoś zna jakąś antene która by temu zaradziła....


P.S.

Wydaje mi się że przez omyłkę dodałem gdzieś mój post w innej kategorii....zatem prosiłbym o usunięcie tamtego, za kłopot przepraszam

dominos
Posty: 1
Rejestracja: 17 lutego 2014, o 15:28

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: dominos » 17 lutego 2014, o 15:34

wlodek11213 - mieszkam niedaleko Ciebie i mam podobny problem - szczególnie nasila się to wieczorami - tak pomiędzy powiedzmy 18 a 22 - sygnał jest tak posiekany zakłóceniami że praktycznie często zupełnie pada. Ja mam nieodparte wrażenie że jest to związane z sieciami komórkowymi i z nadajnikami które są (akurat w moim przypadku) tuż za oknem na dwóch wieżowcach - przy malinowej i sierakowskiego (przy lutomierskiej) Próbowałem założyć filtr przeciwzakłóceniowy GSM - niestety nic to nie dało - skutecznie wycinał cały sygnał ;) Do tej pory nie znalazłem żadnego rozwiązania. Swoją drogą nie wiem co na to jakiś urząd regulacji że pasma tak się pokrywają i zakłócają.

wlodek11213
Posty: 15
Rejestracja: 5 lutego 2014, o 19:36
Odbiornik: Philips 42PFL3108H/12
Instalacja antenowa: antena kierunkowa AX1000 symetryzator ,budynek 2 piętrowy ,instalacja dachowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódż EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: wlodek11213 » 18 lutego 2014, o 14:26

Dominos- no właśnie liczę na to że jeżeli więcej osób będzie dzwonić do działu technicznego w Multimedia (podaję nr telefonu :244-244-244 ),to Multimedia zacznie coś robić w tym kierunku żeby zlikwidować albo znacznie ograniczyć te zakłócenia.Bo my szaraczki w pojedynkę to sobie możemy napisać skargę ,i na tym się skończy. U mnie wczoraj był wyjątkowo dobry odbiór na :DVBT ,jedynie TVN7 był poszatkowany poziomymi liniami ,wygląda to jak by rozciągnięte linie w kineskopowym TV. Nawet na kablówce analogowej było mało zakłóceń ,ale radość nie trwała zbyt długo ,dziś już tak pięknie nie jest. W domu w którym mieszkam nie ma z kim gadać , u dwu sąsiadów byłem i widziałem te same zakłócenia co u mnie ,ale jeden rozmazał sobie obraz filtrem anty szumowym w telewizorze i udaje że mu to nie przeszkadza, drugi ma kineskopowy TV i też mu to zwisa ,reszta ma satelitarną i koniec tematu . Pozostaje tylko dzwonić, napierać ,namawiać innych abonentów kablówki żeby poprawili ostrość w swoich telewizorach ,to może wtedy zobaczą za jaką "KASZANĘ" płacą i zaczną interweniować. Multimedia dział techniczny: 244 244 244 .Oczywiście dotyczy to tylko abonentów TV kablowej Multimedia.
Ostatnio zmieniony 22 kwietnia 2014, o 10:13 przez wlodek11213, łącznie zmieniany 1 raz.

maciek8966
Posty: 1
Rejestracja: 12 marca 2014, o 19:34
Odbiornik: Cabletech URZ0083Q
Instalacja antenowa: zwykla antena na dachu 15 letnia

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: maciek8966 » 12 marca 2014, o 20:08

Witam,miałem telewizor ustawiony w domu w salonie i odbierałem wszystkie kanały bezproblemowo.Teraz mam remont przeniosłem telewizor na 2 piętro w moim domu podłączyłem dekoder i nie wiem dlaczego teraz odbieram tylko 8 kanałów nie mam tvp 1.Nie wiem co się stało antena jest ta sama umiejscowiona na dachu tylko poprowadzona innym kablem(nie wiem czy to ma znaczenie) ale jest on grubszy od tego w salonie znaczy ten drucik w srodku jest grubszy i ciężej jest go zgiąć.Zapomniałem dodać mieszkam w Łodzi na rudzie a dokładniej na ulicy Woźniczej wiec pewnie odbierałem sygnał z EC-4.Proszę o pomoc :) Pozdrawiam i dziekuje

wlodek11213
Posty: 15
Rejestracja: 5 lutego 2014, o 19:36
Odbiornik: Philips 42PFL3108H/12
Instalacja antenowa: antena kierunkowa AX1000 symetryzator ,budynek 2 piętrowy ,instalacja dachowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódż EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: wlodek11213 » 13 marca 2014, o 17:44

Witam Maciek 8966 , z tego co napisałeś wnioskuję że w twojej instalacji antenowej musi być jakiś rozgałęźnik sygnału z anteny na dwa telewizory.Po pierwsze sprawdź czy na tym grubszym kablu nie ma zwarcia żyły środkowej z oplotem ekranującym, (wtyczka do tv oraz złączka przy rozgałęźniku ),często przy nie uważnym montażu tych elementów można zostawić jeden cienki drucik z oplotu który powoduje zwarcie .Po drugie: zamienić miejscami kable na rozgałęźniku, i po trzecie: wykonać ponowne wyszukiwanie programów .Proszę napisać co z tego wyszło,powodzenia.

kuba_bed
Posty: 56
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-47W805A
Instalacja antenowa: ATX-55 (MUX1-3/L3), a'la ATZ-7 (MUX8) ~ 9-10 metrów
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŁDZ TON EC4/ TON Sienkiewicza/RTCN Zygry

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: kuba_bed » 5 kwietnia 2014, o 17:11

Witajcie!

Mam nadzieję, że wybrałem dobry temat :D Jeśli nie, proszę o przeniesienie posta.

Tak z ciekawości... Czy możliwe jest odbieranie wszystkich MUX-ów bez podłączenia anteny do zasilania? W teorii to u mnie działa, ale pytanie czy nie mogłoby być lepiej? W ciągu dnia często poprawny jest odbiór wszystkich MUX-ów, a w nocy działa właściwie tylko MUX2, reszta szatkuje albo w ogóle nie ma sygnału.

Dodam, że nie mam pojęcia jakimi antenami dysponuję (w sumie nigdy sprawy techniczne naziemnej telewizji mnie aż tak nie interesowały), a ustawienie trzech anten jest jeszcze z czasów analogu, które były wymieniane kilka lat temu i na pewno to nie siatki :D Czy przestawienie ich wszystkich na EC4 coś by dało? W tym momencie każda jest w inną stronę... Jedynie środkowa może być mniej więcej nakierowana na EC4.

Widok mniej więcej od zachodu (trochę na południe):
Obrazek


Wróć do „Województwo Łódzkie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika