DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: micial » 4 lutego 2015, o 20:29

Zgadza się, pod kominem też cisza na mux-3

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: Kpc21 » 4 lutego 2015, o 20:53

Potwierdzam, 30 km od komina też brak sygnału.

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: micial » 4 lutego 2015, o 21:41

Już działa.

pol2006
Posty: 6
Rejestracja: 2 lipca 2014, o 14:29

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: pol2006 » 5 lutego 2015, o 10:09

To dobrze że już wszystko działa.
Dla zainteresowanych w Piątek planowane są prace konserwacyjne

01:00-06:00 (BE2015/0068)
(DODR_EXOR3) TON Łódź / komin EC-4
MUX1 - Telewizja Polska S.A. (od 2015-02-06 01:00 do 2015-02-06 06:00)

MUX3 - Telewizja Polska S.A. (od 2015-02-06 01:00 do 2015-02-06 06:00)

waperr
Posty: 3
Rejestracja: 18 marca 2015, o 18:19

Problemy z odbiorem kanału 46

Postautor: waperr » 18 marca 2015, o 18:29

Witam,
od kilku dni mam problemy z odbiorem Kanału 46 na Dąbrowie, okolice skrzyżowania Kilińskiego/Dąbrowskiego. Antena "pokojowa" ze wzmacniaczem ustawiona na EC4.
Wszystkie programy mają siłę sygnału 100% i jakość 100%, poza tymi z kanału 46,
głównie oglądamy Fokus TV i TVP ABC. Tu sytuacja wygląda tak że siła jest na 100%
a jakość skacze 100%-30% i wtedy się przycina, jest pixeloza, ucina głos.
Czy ktoś ma podobne problemy z tymi kanałami ?
Instalacja antenowa sprawdzona i nie budzi zastrzeżeń.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2321
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Problemy z odbiorem kanału 46

Postautor: JaroslawMroczkowski » 18 marca 2015, o 18:50

Znany i szeroko komentowany na forum problem.
Najprawdopodobniej przesterowanie ukladów wejściowych odbiornika, czyli zbyt silny sygnał. Za mało anteny, za dużo wzmacniacza.
W dziale antenowym jest sporo na ten temat.

waperr
Posty: 3
Rejestracja: 18 marca 2015, o 18:19

Re: Problemy z odbiorem kanału 46

Postautor: waperr » 18 marca 2015, o 20:10

Ok, sprawdzę. Dziwi mnie tylko że rok to działało poprawnie.

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 298
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: Problemy z odbiorem kanału 46

Postautor: ANDPOL » 19 marca 2015, o 13:45

Proszę kogoś z Emitela o sprawdzenie, co się dzieje na obiekcie. Od kilku dni (wychodzi, że od niedzieli) są problemy z odbiorem. Potwierdzone w wielu miejscach, wszędzie tam, gdzie są gorsze warunki albo słabsza antena. Przydałby sie jakiś oficjalny komunikat.

smartelectronic
Posty: 1
Rejestracja: 19 marca 2015, o 19:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: KOMIN EC4 Łódź

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: smartelectronic » 19 marca 2015, o 19:25

Potwierdzam słowa ANDPOL, problem z sygnałem
W centrum miasta, ul. Wierzbowa problemy z odbiorem przy antenie ATW12 + symetryzator, na wysokości 4-5 Piętra (antena widzi komin EC4)

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson T65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: fred » 19 marca 2015, o 20:00

Faktycznie występuje pogorszenie jakości odbioru MUX1 i MUX3. MUX2 nie ma zakłóceń.

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 298
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: ANDPOL » 23 marca 2015, o 18:17

Panie Jarosławie, miał Pan sprawdzić, co się dzieje na obiekcie i ...?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: Jarosław Bałuka » 25 marca 2015, o 14:50

Po stronie emisyjnej nie ma żadnych zmian, służby techniczne na bieżąco monitorują stan pracy urządzeń, nie stwierdzono żadnych różnic, odchyłek.

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson T65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: fred » 25 marca 2015, o 23:07

Dziękuję.

Ostatnio faktycznie u mnie jest dobrze. Może aktywność słońca?

griszas24
Posty: 4
Rejestracja: 19 maja 2015, o 18:56

Problem z odbiorem dóbr lodz gorna

Postautor: griszas24 » 19 maja 2015, o 19:07

Witajcie,

Otóż posiadam antenę zew opticum 800 mieszkam na parterze w odległości od nadajnika Max 3-4 km. Telewizor dość stary bo Sony jadł z wejściem na kartę do odbioru tv naziemnej. Po podłączeniu status sygnału pokazuje po środku jako średni ale obraz się rwie czasem nie ma obrazu a jest tylko dz wiek. Karta to neotion pocked dość Stara. wcześniej tv z tą kartą stał u mojego ojca antena na dachu blisko nadajnika też się trwało, czasem ojciec mówił że powstawał robił twardy reset tv i działało przez jakiś czas, podobnie u mnie,

Moje pytanie zamiast karty chce użyć tunera czy to powinno pomóc, czy przyczyny sZukać gdzie indziej?

poxipol
Posty: 1724
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Problem z odbiorem dóbr lodz gorna

Postautor: poxipol » 19 maja 2015, o 23:12

Stosowanie tego typu anteny ze wzmacniaczem 64 dB,w tak niewielkiej odległości od nadajnika,to po prostu katastrofa.
Powinieneś wymienić tą antenę na jakąś niewielką bez wzmacniacza.

griszas24
Posty: 4
Rejestracja: 19 maja 2015, o 18:56

Re: Problem z odbiorem dóbr lodz gorna

Postautor: griszas24 » 20 maja 2015, o 05:03

Witaj,

Rozumiem, ale kolego w momencie, kiedy operuje pokretlem wzmacniacza (zwlaszcza ze to jest parter) a przed blokiem stoja mi drzewa, plus blok, ktory w zasadzie mi zaslania dostep do nadajnika to sila sygnalu mi strasznie spada. Ja w zasadzie podejrzewam, ze chodzi o karte Neotion Pocketd, ktora ma swoje lata. I obserwuje dzialanie tego i mniej wiecej wyglada to tak:

Wczoraj kiedy wlaczylem telewizor przez jakies 30 min bylo w porzadku bez rwania (pokoj pusty) w momencie, kiedy byla jedna osoba raz na jakis czas na 1 gora 2 sek sie zerwalo, ale dosc szybko wracalo do poziomu sprzed. 2 osoby w pokoju, rwanie zaczelo sie czesciej. No ale przeciez nie bede chyba zakladal, ze w danym momencie tylko jedna osoba, powinna byc w pokoju, bo nie szkodzi antenie. Poza tym wskaznik poziomu sygnalu wciaz "sztywno" trzyma sie srodka czyli "sredni".

Tak wiec biorac pod uwage doswiadczenia, mojego Ojca, ktory mial ten telewizor z ta karta, smiem podejrzewac ze to wina karty moze byc w znacznym stopniu. Jakie wnioski ?

Pytam bo nim wywale jakies tam pieniadze na tuner zewnetrzny, to chcialbym wiedziec, ze albo to moze byc jedna z glownych przyczyn, albo poprostu sobie odpuscic i szukac gdzie indziej rozwiazan.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2015, o 13:25 przez Jarosław Bałuka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o publikację zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Wymagamy tego Regulaminem.

griszas24
Posty: 4
Rejestracja: 19 maja 2015, o 18:56

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: griszas24 » 20 maja 2015, o 21:01

Pytam bo nim wywale jakies tam pieniadze na tuner zewnetrzny, to chcialbym wiedziec, ze albo to moze byc jedna z glownych przyczyn, albo poprostu sobie odpuscic i szukac gdzie indziej rozwiazan.


Ostatnio edytowano 20 maja 2015, o 13:25 przez Jarosław Bałuka, łącznie edytowano 1 raz
Proszę o publikację zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Wymagamy tego Regulaminem.


Dobrze Panie Jarosławie !

A może Pan ma jakąś sugestie odnośnie, mojego małego problemu ?

poxipol
Posty: 1724
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: poxipol » 20 maja 2015, o 23:48

Żeby nie wchodzić w koszty,twój problem może być albo po stronie odbiornika,albo instalacji antenowej.
najprościej jest pożyczyć na próbę od kogoś odb.zew.albo podpiąć swój do sprawnie działającej anteny.

Dam ci taki przykład z dzisiejszego dnia,gdzie poproszono mnie o pomoc.
Stopniowo zaczęły narastać problemy z odbiorem MUX-ów -zaniki pikseloza zwłaszcza na wyższych częstotliwościach.Doradzono że musi być wzmacniacz efekt jeszcze gorszy, odbiór tak na zmianę.Pózniej doradzano że musi być antena do odbioru cyfrowego z mocniejszym wzm.

Wziąłem swój odb zew.podłączyłem i tragedia -zaniki pikseloza (przesterowany sygnał)
Po wyrzuceniu wzmacniacza parametry odbioru idealne.
Przyczyną całego zamieszania okazało się mechaniczne uszkodzenie gniazda antenowego w telewizorze Manta,do którego podłączony był gruby sztywny kabel zewnętrzny,a głównym winowajcą okazała się zasłona okienna.

griszas24
Posty: 4
Rejestracja: 19 maja 2015, o 18:56

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: griszas24 » 22 maja 2015, o 04:45

Dziękuje kolego za małą i bardzo znaczącą sugestie. Z pożyczeniem tunera zewnętrznego, bedzie pewnie problem, ale można kupić z możliwością zwrotu.

trigle
Posty: 10
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 10:28
Odbiornik: Ariva T650i FW 1.01B4
WiFi W03
Cabletech URZ0083E FW 1.09
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁÓDŹ EC4

Re: DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Postautor: trigle » 12 czerwca 2015, o 21:25

Witajcie,

Czy u was też co jakiś czas nie możecie odbierać MUX1. Bo nie wiem czy to wina mojej anteny, czy to problemy z nadajnikiem na EC-4.


Wróć do „Województwo Łódzkie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika