DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Sdz
Posty: 114
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, o 07:04
Odbiornik: Panasonic 42S10
Samsung LED
Instalacja antenowa: ATX 55
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Sdz » 20 kwietnia 2011, o 22:44

kurczak880 pisze:witam , mieszkam w Łodzi na osiedlu lumumbowo , posiadam tuner do laptopa avermedia A835 patrzylem dzisiaj i nie moge sciagnac zadnego sygnalu , ten sygnal jest az tak slaby czy cos jest z tunerem nie tak ?? pozdrawiam
Z tego co wiem to jeszcze nie uruchomili, w końcu mają na to jeszcze kilka dni.

kurczak880

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: kurczak880 » 20 kwietnia 2011, o 22:46

tylko przeciez na stronie nadajnikow juz jest wpisany wiec nie wiem czy podali wczesniej i jeszcze nie uruchomili ??

Sdz
Posty: 114
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, o 07:04
Odbiornik: Panasonic 42S10
Samsung LED
Instalacja antenowa: ATX 55
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Sdz » 20 kwietnia 2011, o 22:53

O jakiej dokładnie stronie mówisz?


stixy

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: stixy » 20 kwietnia 2011, o 23:04

W komentarzach na satkurier do artykułu o DVB-T i Emitelu ktoś napisał "A w Łodzi też dupa, bo nie dysponują nadajnikiem gdzie można by zmniejszyć moc aż do przyznanych 400W."

Nie wiem, czy ktoś napisał tak sobie... czy faktycznie napisał to na podstawie informacji z Emitela. W Łodzi na razie cisza, termin 27.04. Lista nadajników jest na stronie Emitela, załącznikiem do niej jest harmonogram. :) Także, jak ktoś spojrzy na listę bez uwzględnienia harmonogramu to wygląda to faktycznie świetnie.

kurczak880

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: kurczak880 » 20 kwietnia 2011, o 23:08

myslalem ze tuner mam walniety bo kupilem go rok temu ( mialo byc duzo wczesniej to uruchomione), no to nic trzeba czekac. do uslyszenia

stixy

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: stixy » 20 kwietnia 2011, o 23:17

kurczak880 pisze:myslalem ze tuner mam walniety bo kupilem go rok temu ( mialo byc duzo wczesniej to uruchomione), no to nic trzeba czekac. do uslyszenia


wcześniej ? :-) cud, że w ogóle już się coś dzieje w tym temacie. Historia DVB-T jest bardzo wyboista i ukręcana politycznie kilka razy.

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 300
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: ANDPOL » 21 kwietnia 2011, o 09:13

Ja kartę do komputera kupiłem jakieś 2 lata temu, bo wtedy była mowa o uruchomieniu pierwszych nadajników. Karta już po gwarancji a ja nawet nie wiem, czy jest sprawana :evil:

stixy

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: stixy » 22 kwietnia 2011, o 12:00

Instalacja azart, Pabianice (Bugaj), Jakość sygnału - marna wg wskazań odbiornika (4/10). Nie mniej jednak, obraz+dźwięk bez zastrzeżeń, nie ma zacinania.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Tomasz Berezowski » 22 kwietnia 2011, o 12:07

AZART wymaga dodania nowego modułu dla nowego kanału. Przypuszczam, że dzisiejszy odiór to przeciek przez nieszczelną instalację. To jest problem, o którym ustawodawca zapomniał (również w nowej ustawie cyfryzacyjnej) - narzucenie obowiązku transmisji przez AZARTY nowych kanałów DVB-T.

stixy

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: stixy » 22 kwietnia 2011, o 12:15

Niespełna rok temu instalacja AZART była modernizowana. Nie wiem jednak czy oprócz wymiany odcinków przewodów dokonywano jakiś zmian w filtrowaniu.


EDIT: po południu zaczęło szatkować.

nur31

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: nur31 » 23 kwietnia 2011, o 07:44

Lokalizacja Bełchatów
antena POLARIS przedwzmacniacz 25dbm
siła sygnału 87/100
jakość 62/100
obraz od czasu do czasu przymrozi.

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 300
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: ANDPOL » 23 kwietnia 2011, o 08:13

Nie mów, że w Bełchatowie oglądasz MUX3 z Łodzi? Jeżeli tak, to znaczy, że moc jest dużo większa niż 400W.

stolarek_1988
Posty: 33
Rejestracja: 23 kwietnia 2011, o 08:50
Odbiornik: Samsung LE46b620 / LE37c630/ WIWA HD90
Instalacja antenowa: Siatka + jakiś wzmak - stare jak świat
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4, czasem tyłem anteny MIKSTAT

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: stolarek_1988 » 23 kwietnia 2011, o 08:57

Tak się zastanawiam:
Mieszkam we Wrzącej - około 20km na zachód od Łodzi. Mux 3 odbieram na antenie szerokopasmowej z reflektorem siatkowym ze wzmacniaczem szerokopasmowym - czyli beznadziejna antena...
Teoretyczny zysk takiej anteny to 30 dB. Czy po zmianie kierunku (antena jest na wysokości około 7 - 8 metrów nad ziemią) jest szansa na odbiór z Kalisza - Mikstat - mux2?
Jakiej ewentualnie anteny użyć.
Jak mogę sprawdzić siłę i jakość sygnału przy aktualnym ustawieniu? TV to samsung LE37c630.
Tak czy inaczej dzięki dla EMITELA i czekamy na mux 2 w Łodzi.

A może kolega nur31 odbiera mux2 z Częstochowy?

Sdz
Posty: 114
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, o 07:04
Odbiornik: Panasonic 42S10
Samsung LED
Instalacja antenowa: ATX 55
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Sdz » 23 kwietnia 2011, o 13:15

stolarek_1988 pisze:Tak się zastanawiam:

A może kolega nur31 odbiera mux2 z Częstochowy?
Tylko, że on o MUXie 2 z Częstochowy pisał w innym wątku. Niech sam się wypowie najlepiej na ten temat.

nur31

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: nur31 » 23 kwietnia 2011, o 13:55

nie mogę kontrolować odbioru na bieżąco te parametry były z wczoraj wieczór .

Dziś godz 13:30

Siła sygnału 78/100
jakość 48/100
obrazu brak(bardzo tnie)
fonia brak
to są parametry mux3 kanał 47

mux2 z Klepaczki kanał 39:
Siła sygnału 99/100
jakość 91/100
obraz bez jakichkolwiek zacięć
fonia żyleta

stolarek_1988
Posty: 33
Rejestracja: 23 kwietnia 2011, o 08:50
Odbiornik: Samsung LE46b620 / LE37c630/ WIWA HD90
Instalacja antenowa: Siatka + jakiś wzmak - stare jak świat
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4, czasem tyłem anteny MIKSTAT

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: stolarek_1988 » 23 kwietnia 2011, o 17:23

O innym temacie nie wiedziałem. Swoją drogą ponawiam pozostałe pytania, może się ktoś z Was orientuje?
Co do wczoraj, to pewnie się dobrze po prostu niosło, bo i tak czasem bywa - np ja czasem łapię Radio Katowice.

Tak czy inaczej jakie mam szanse bez wymiany anteny (a potem w przypadku wymiany na ATX 91 lub podobną na Mikstat?)
EDIT:
Siła 92% pokazuje mi TV, ale co jakiś czas robi się nawet 800 - 1300 błędów i się zawiesza. Zazwyczaj poziom błędów nie przekracza poziomu 0 - 20, ale co jakiś czas mam powyższe.

tomek19999

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: tomek19999 » 24 kwietnia 2011, o 23:18

stolarek_1988 pisze:O innym temacie nie wiedziałem. Swoją drogą ponawiam pozostałe pytania, może się ktoś z Was orientuje?
Co do wczoraj, to pewnie się dobrze po prostu niosło, bo i tak czasem bywa - np ja czasem łapię Radio Katowice.

Tak czy inaczej jakie mam szanse bez wymiany anteny (a potem w przypadku wymiany na ATX 91 lub podobną na Mikstat?)
EDIT:
Siła 92% pokazuje mi TV, ale co jakiś czas robi się nawet 800 - 1300 błędów i się zawiesza. Zazwyczaj poziom błędów nie przekracza poziomu 0 - 20, ale co jakiś czas mam powyższe.
Kolego, ja na zachodnich granicach Łodzi (Szczecińska/Rojna) odbieram Mikstat (99 km) na antenie Tri Digit ze wzmacniaczem http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A2675.htm. Poziom sygnału 50-60, czasami szatkuje obraz. Na tej samej antenie odbieram też MUX-3 z Łodzi, chociaż antena jest skierowana na Kalisz. Po świętach pobawię się jeszcze z ustawieniami anteny, to może się poprawi. Szatkowanie występuje rzadko i w sumie mi nie przeszkadza - trwa to chwilę. Obraz super.

Pozdrawiam
Tomek

Sdz
Posty: 114
Rejestracja: 19 kwietnia 2011, o 07:04
Odbiornik: Panasonic 42S10
Samsung LED
Instalacja antenowa: ATX 55
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź

Re: MUX3 W Łodzi zasięg

Post autor: Sdz » 25 kwietnia 2011, o 10:53

Akurat jest objęty :o , od Łodzi do Sdz mamy jakieś 55km a moc tylko 400W. U mnie sygnał tylko na 10/15% z tego nadajnika.

neonbloow-----> w której części Sieradza mieszkasz?
Ostatnio zmieniony 25 kwietnia 2011, o 11:00 przez Sdz, łącznie zmieniany 1 raz.

DVBManiak

Re: MUX3 W Łodzi zasięg

Post autor: DVBManiak » 25 kwietnia 2011, o 11:00

Sdz pisze:Akurat jest objęty, od Łodzi do Sdz mamy jakieś 55km a moc tylko 400W. U mnie sygnał tylko na 10/15% z tego nadajnika.

neonbloow-----> w której części Sieradza mieszkasz?
To zależy w jakim rejonie mieszka przecież pisałem. Mapy pokazują że sygnał jest nawet zielony czyli dosyć dobry. Trzeba się zaopatrzyć w dobrą antenę i powinno być ok.

Odpowiedz