DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Pager
Posty: 39
Rejestracja: 16 kwietnia 2011, o 10:20
Odbiornik: Sony Bravia KDL-46EX500
Instalacja antenowa: UHF-Tridigit,VHF- Televes V BIII +wzm.Telkom-Telmor WW12/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Giżycko/Miłki

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: Pager » 9 grudnia 2016, o 09:12

M,am taką antenkę http://www.telmor.pl/Katalog-produktow/ ... -VHF-DVB-Toczywiscie ze wzmacniaczem.
Jeśli masz antenę tylko na VHF to lepiej zastosować symetryzator na kanały 1-12

pepe40
Posty: 5
Rejestracja: 7 grudnia 2016, o 17:59
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: pepe40 » 9 grudnia 2016, o 09:33

Antenę mam na UHF. Na niej odbieram mux 1,2,3. Koledzy tu na forum piszą, że na takiej antenie odbierają mux 8.
JanMis pisze:30km od Piask, na północ od Lublina na zwykłej Yaga 19/21-69 do tej pory używanej do MUX1-3 zgłosił się MUX-8 z poziomem 70% (poprzednie MUX ok 90%) - 4 programy i 3 testy. Jest OK :)
radion pisze:U mnie o dziwo Mux8 odbiera poprawnie, bez zakłóceń na antenie UHF. W prawdzie siła sygnału jaką pokazuje TV to 55, a jakość sygnału cały czas skacze od 70 do 100 to nie ma problemów z obrazem. W drugim pokoju na tunerze Ariva T65, na której Muxy 1,2,3 odbierają poprawnie na małej antence od komputerowego tunera USB nie udało się w ogóle odebrać sygnału Mux8.
Wolałbym odbierać na jednej antenie. Polaryzacja ta sama, może się jakoś uda. Mam krótki maszt i nie mam gdzie założyć drugiej anteny i zwrotnicy.

Awatar użytkownika
Michał Bernacki
Posty: 54
Rejestracja: 3 października 2015, o 11:49
Odbiornik: GLOBO STB HD N2, GLOBO STB HD N3, PHILIPS 32PHH4200/88.
Instalacja antenowa: 2 anteny kierunkowe DPM SOLID HN51WK.
Kantówka na wysokości 2 piętra.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin/Piaski, Zamość/Tarnawatka

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: Michał Bernacki » 10 grudnia 2016, o 14:46

sadza pisze:Witam,

czy ktoś zaobserwował problemy z MUX 2 z Piask.

18.10.2016 około 22:00 poznikały mi kanały, przy czym MUX 1 i 3 działały bez problemu.
19.10.2016 około 17:00 wyszukałem kanały ponownie. Za drugim razem znalazło. Ponownie około 22:00 kanały wyparowały.
Dziś z rana w dalszym ciągu problem z odbiorem.

MUX 1 i 3 działa na 100%.

Żadnych informacji o pracach konserwacyjnych nie znalazłem.

Czy komuś coś wiadomo?
Ja zaobserwowałem.
Miałem te same problemy.

Awatar użytkownika
Michał Bernacki
Posty: 54
Rejestracja: 3 października 2015, o 11:49
Odbiornik: GLOBO STB HD N2, GLOBO STB HD N3, PHILIPS 32PHH4200/88.
Instalacja antenowa: 2 anteny kierunkowe DPM SOLID HN51WK.
Kantówka na wysokości 2 piętra.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin/Piaski, Zamość/Tarnawatka

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: Michał Bernacki » 10 grudnia 2016, o 18:57

Witam

Co myślicie o antenie VHF CA-RTV 6 MUX 8?
https://dvbsklep.pl/antena-vhf-ca-rtv-6-mux-8

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: poxipol » 30 grudnia 2016, o 11:38

Jest to uniwersalne szerokopasmowe zastosowanie dla wszystkich kanałów z pasma VHF,o zubożałej konstrukcji ( brak reflektora kątowego )
Wszystko jest tu wypośrodkowane i parametry jej są zmienne w zależności od odbieranego kanału.
W trudniejszych warunkach odbioru nie powinno się stosować tego typu anten.
Przy montażu jej w pol.V konieczny jest wysięgnik masztowy-poziomy,chyba że przykręci się ją do drewnianego drąga.

WazzaP
Posty: 10
Rejestracja: 5 stycznia 2017, o 20:27

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: WazzaP » 5 stycznia 2017, o 20:30

Witam,

Po raz pierwszy mam zamiar skorzystać z oferty Naziemnej Telewizji, posiadam telewizor: LG 37LG3000 (Wygląd), no i próbowałem podłączyć dwie anteny pokojowe do niego i za każdym razem nie chce znaleźć ani jednego kanału, anteny: LTC DVBT04 (36 wzmocnienia) oraz aktualna, ponieważ wcześniejszą wymieniłem: VIVANCO DVB-T TVA 302 (46 wzmocnienia. Nie mam pojęcia czemu ani jednego kanału nie chce u mnie znaleźć, nie mieszkam daleko od nadajnika, bo w Łęcznej, koło Lublina, a nadajnik, który jest najbliżej to raczej jest w miejscowości Piaski (ok. 30 km). Podłączam raczej wszystko dobrze, bo trudne to raczej nie jest, tak wygląda to na telewizorze:

Wchodząc w menu mam tylko to do wyboru:

Obrazek

Wchodząc w strojenie ręczne mam to:

Obrazek

Wchodząc w strojenie automatyczne pojawia się to:

Obrazek

Za każdym razem po wyszukiwaniu wyskakuje 0 znalezione programy:

Obrazek

Po przeszukaniu wyskakuje to:

Obrazek

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2399
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: K63 » 5 stycznia 2017, o 20:49

Po pierwsze - tv masz ustawiony na odbiór telewizji analogowej. Aby odbierać cyfrową, musisz w opcjach strojenia wybrać DTV.
Po drugie - to na tym co chcesz odebrać sygnał można nazwać wszystkim, ale nie antenami. To drogie marketowe gadżety które przede wszystkim mają na celu ładnie wyglądać , a nie służyć do odbioru tv
Po trzecie - nigdy nie klasyfikuj jakości anteny po sile zamontowanego w niej wzmacniacza
Po czwarte - masz możliwość zamontowania anteny zewnętrznej i skierować ją w kierunku nadajnika?

Awatar użytkownika
Kuba.G
Posty: 147
Rejestracja: 24 października 2016, o 21:05
Odbiornik: Panasonic TX-P42GT20E
Instalacja antenowa: UHF antena GSM ATK 20
Antena VHF 3 elementowa
Wzmacniacz MA082L Terra
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok "Krynice"

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: Kuba.G » 5 stycznia 2017, o 20:51

Up'
Wyglada na to, ze szukasz programów analogowych ,w strojeniu ręcznym u góry gdzie masz pole TV (czerwone ) dajesz raz w prawo i wybierasz pole DTV
Ostatnio zmieniony 5 stycznia 2017, o 20:57 przez Kuba.G, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał Bernacki
Posty: 54
Rejestracja: 3 października 2015, o 11:49
Odbiornik: GLOBO STB HD N2, GLOBO STB HD N3, PHILIPS 32PHH4200/88.
Instalacja antenowa: 2 anteny kierunkowe DPM SOLID HN51WK.
Kantówka na wysokości 2 piętra.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin/Piaski, Zamość/Tarnawatka

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: Michał Bernacki » 5 stycznia 2017, o 20:53

Może to wina anteny pokojowej.
Spróbuj podłączyć antenę zewnętrzną.
Najlepiej kierunkową.
Odbiór jest zawsze lepszy na zewnątrz niż wewnątrz.

WazzaP
Posty: 10
Rejestracja: 5 stycznia 2017, o 20:27

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: WazzaP » 5 stycznia 2017, o 22:46

K63 pisze:Po pierwsze - tv masz ustawiony na odbiór telewizji analogowej. Aby odbierać cyfrową, musisz w opcjach strojenia wybrać DTV.
Po drugie - to na tym co chcesz odebrać sygnał można nazwać wszystkim, ale nie antenami. To drogie marketowe gadżety które przede wszystkim mają na celu ładnie wyglądać , a nie służyć do odbioru tv
Po trzecie - nigdy nie klasyfikuj jakości anteny po sile zamontowanego w niej wzmacniacza
Po czwarte - masz możliwość zamontowania anteny zewnętrznej i skierować ją w kierunku nadajnika?

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, spróbuję na razie zostać przy tej "antenie" co mam, jak będzie słabo się sprawować to spróbuję antenę zewnętrzną.

Co do tego DTV, to to się ustawia w strojeniu ręcznym? Bo nie widzę jakoś tego napisu.

Przy tym polu TV nie mogę nic zmienić.
W System mam: I, DK, L, BG.
W Pasmo mam: V/UHF, TV Kab.

Mógłbym prosić o wytłumaczenie dla kompletnego laika w tych sprawach? :-)

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: Kolor » 5 stycznia 2017, o 23:08

A do tej pory co na tym telewizorze odbierałeś? Podświetlony na czerwono napis TV należy zamienić na DTV.

WazzaP
Posty: 10
Rejestracja: 5 stycznia 2017, o 20:27

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: WazzaP » 5 stycznia 2017, o 23:20

Kolor pisze:A do tej pory co na tym telewizorze odbierałeś? Podświetlony na czerwono napis TV należy zamienić na DTV.
Za nic nie da się zmienić tego podświetlanego pola, wcisnąłem na pilocie chyba wszystko mając ciągle podświetlone te pole.

Całe życie na tym telewizorze był odbierany Cyfrowy Polsat.

Awatar użytkownika
Kuba.G
Posty: 147
Rejestracja: 24 października 2016, o 21:05
Odbiornik: Panasonic TX-P42GT20E
Instalacja antenowa: UHF antena GSM ATK 20
Antena VHF 3 elementowa
Wzmacniacz MA082L Terra
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok "Krynice"

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: Kuba.G » 5 stycznia 2017, o 23:27

Przywróć ustawienia fabryczne TV wybierz kraj UK albo DE i potem spróbuj.

WazzaP
Posty: 10
Rejestracja: 5 stycznia 2017, o 20:27

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: WazzaP » 5 stycznia 2017, o 23:47

Kuba.G pisze:Przywróć ustawienia fabryczne TV wybierz kraj UK albo DE i potem spróbuj.
Zmiana na UK pomogła i znalazło kanały, lecz teraz jest taki problem, że przy wyszukiwaniu staje na pewnym procencie i dalej nic nie idzie, ale skoro znalazło kanały, to to chyba nie jest problemem? https://zapodaj.net/6ebd45538ff51.jpg.html


Ale największy problem jest taki, że zamiast obrazu z kanałów wyskakuje mi taki napis jak w poniższym obrazku: https://zapodaj.net/0de39f140e49f.jpg.html

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2399
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: K63 » 6 stycznia 2017, o 00:18

Wg informacji dostępnych w sieci wygląda na to że Twój tv może odbierać tylko MPEG-2. Musisz dokupić zewnętrzny dekoder.

Awatar użytkownika
Kuba.G
Posty: 147
Rejestracja: 24 października 2016, o 21:05
Odbiornik: Panasonic TX-P42GT20E
Instalacja antenowa: UHF antena GSM ATK 20
Antena VHF 3 elementowa
Wzmacniacz MA082L Terra
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok "Krynice"

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: Kuba.G » 6 stycznia 2017, o 00:21

Twój tuner w telewizorze nie obsłuje sygnału w rozdzielczości HD, może pomoże aktualizacja firmware (w co wątpię) ale spróbować można (na własną odpowiedzialność)

http://www.lg.com/uk/support/support-pr ... g-37LG3000

WazzaP
Posty: 10
Rejestracja: 5 stycznia 2017, o 20:27

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: WazzaP » 6 stycznia 2017, o 00:22

K63 pisze:Wg informacji dostępnych w sieci wygląda na to że Twój tv może odbierać tylko MPEG-2. Musisz dokupić zewnętrzny dekoder.
A czy tam nie piszą o mniejszym 32 calowym telewizorze? Też widziałem coś takiego w internecie. Mój telewizor ma 37 cali, no i mam nadzieję, że jest przystosowany i żadnych problemów nie będzie.

WazzaP
Posty: 10
Rejestracja: 5 stycznia 2017, o 20:27

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: WazzaP » 6 stycznia 2017, o 00:25

Kuba.G pisze:Twój tuner w telewizorze nie obsłuje sygnału w rozdzielczości HD, może pomoże aktualizacja firmware (w co wątpię) ale spróbować można (na własną odpowiedzialność)

http://www.lg.com/uk/support/support-pr ... g-37LG3000

Kompletnie się na tym nie znam, tak więc jeżeli nie będzie tej aktualizacji to nie będę mógł normalnie oglądać?

Aktualizacja jest trudna? Zwykły szary nieznający się za bardzo na tym człowiek poradzi sobie z takimi rzeczami? Co się może stać jeżeli zaaktializuje skoro piszesz, że na własną odpowiedzialność? :-)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2399
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: K63 » 6 stycznia 2017, o 00:33

WazzaP pisze:A czy tam nie piszą o mniejszym 32 calowym telewizorze?
Przekątna nie ma znaczenia. Przeważnie wszystkie modele danej serii mają takie same parametry.
A zmiana softu nic Ci nie da. Właściwości tunera w ten sposób nie zmienisz.

WazzaP
Posty: 10
Rejestracja: 5 stycznia 2017, o 20:27

Re: MUX-8 Lublin/Piaski

Post autor: WazzaP » 6 stycznia 2017, o 00:35

K63 pisze:
WazzaP pisze:A czy tam nie piszą o mniejszym 32 calowym telewizorze?
Przekątna nie ma znaczenia. Przeważnie wszystkie modele danej serii mają takie same parametry.
A zmiana softu nic Ci nie da. Właściwości tunera w ten sposób nie zmienisz.
Czyli przez ten tuner nie jestem w stanie normalnie oglądać naziemnej telewizji?

Odpowiedz