DVB-T z RTCN ZAMOŚĆ TARNAWATKA

Wojtek12345
Posty: 3
Rejestracja: 25 października 2013, o 10:44
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnawatka

Re: DVB-T z RTCN ZAMOŚĆ TARNAWATKA

Post autor: Wojtek12345 » 25 października 2013, o 13:42

Z Krasnobrodu do Tarnawatki jest ok. 13 km!

Odbieram z telewizora Sony LCD.
To samo występuje na CabelTech DVB-T USB podłączonym do komputera.
Czyżby moc MUX 2 z Tarnawatki nie wynosiła 50 kW?

_chris_

Re: DVB-T z RTCN ZAMOŚĆ TARNAWATKA

Post autor: _chris_ » 25 października 2013, o 14:28

@ Wojtek12345:
mea culpa - wpisałem sobie Krasnystaw... ;)

Jeśli masz jakąś górkę na kierunku, to oczywiście utrudnia odbiór (każdy mux może odbierać inaczej), ale to nie zmienia faktu, że coś jest nie w porządku z twoją instalacją antenową.

Nie opisałeś dokładnie, jak wygląda instalacja antenowa, to jak mamy ci coś sensownego doradzić?

Wojtek12345
Posty: 3
Rejestracja: 25 października 2013, o 10:44
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnawatka

Re: DVB-T z RTCN ZAMOŚĆ TARNAWATKA

Post autor: Wojtek12345 » 12 lutego 2014, o 12:24

Przepraszam _chris_ ,że dopiero teraz piszę :roll:

Antena kierunkowa synfazowa UHF 200 Maximum do odbioru cyfrowej telewizji DVB-T . 18 dB
Wzmacniacz APL-109.


Obrazek

Może ktoś mi coś doradzi?

MonteCristo
Posty: 4
Rejestracja: 2 kwietnia 2015, o 17:39
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Zamość Tarnawatka

Cabeltech URZ0299 pod monitorem nie wyszukyje kanałów .

Post autor: MonteCristo » 2 kwietnia 2015, o 18:22

Witam

Otóż mam taki problem podłączyłem sobie ostatnio pod monitor tuner. Tylko że gdy przychodzi do wyszukania kanałów tuner nic nie wyszukuje tz przy paru pasmach pojawia się "OK" ale w efekcie wyskakuje informacja "Kanałów nie znaleziono "

Cała instalacja wygląda tak :

Tuner połączony jest kablem HDMI z monitorem drugim kablem HDMI podłączony jest pc . Do tunera podłączona jest antena ze wzmacniaczem DPM KORONA HP15 wystawiona za okno .

Dodam że sprawdzałem antenę na tunerze na USB Not Only TV LV5TDELUX i tam sygnał w programie Total Media 3,5 osiąga 6 kresek . Aczkolwiek tuner ma tendencje do wieszania,a obraz czasem się "rwie" .

Na Cabeltechu ta sama antena i siła sygnału 10%,co ciekawe przy odłączeniu anteny to samo . Tuner za to normalnie działa jako odtwarzacz . Sprzęt był kupiony może rok temu podłączony do tv użyty może kilka razy i wylądował na szafie więc raczej nie powinien być uszkodzony .

Dodam że kombinowałem trochę z ręcznym ustawianiem a że nie znam się na tym mogłem coś przestawić . Aczkolwiek problem pojawił się na początku tylko wcześniej podejrzewałem uszkodzony zasilacz antenowy . Teraz zasilacz mam nowy a problem występuje nadal .

Obiekt nadawczy to RTCN Tarnawatka .

systemlan
Posty: 252
Rejestracja: 17 czerwca 2012, o 11:52
Odbiornik: Panasonic TX-L32CX3E
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 19/21-69 DVB-T bez wzmacniacza, kabel Triset 113
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, TON Człuchów

Re: Cabeltech URZ0299 pod monitorem nie wyszukyje kanałów .

Post autor: systemlan » 2 kwietnia 2015, o 19:23

Zanim napiszę, że skontaktuj się z fachowcem z wiedzą i miernikiem :P to ile masz km do nadajnika? Na jakim piętrze mieszkasz?

MonteCristo
Posty: 4
Rejestracja: 2 kwietnia 2015, o 17:39
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Zamość Tarnawatka

Re: Cabeltech URZ0299 pod monitorem nie wyszukyje kanałów .

Post autor: MonteCristo » 2 kwietnia 2015, o 20:24

Parter ok 35km od nadajnika . Ale jak pisałem tuner na USB "jako tako" działa . Więc nie jest to raczej kwestia samej anteny .

Jak można sprawdzić czy gniazdo antenowe w tunerze jest ok ?

systemlan
Posty: 252
Rejestracja: 17 czerwca 2012, o 11:52
Odbiornik: Panasonic TX-L32CX3E
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 19/21-69 DVB-T bez wzmacniacza, kabel Triset 113
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, TON Człuchów

Re: Cabeltech URZ0299 pod monitorem nie wyszukyje kanałów .

Post autor: systemlan » 2 kwietnia 2015, o 20:27

Napewno podłączając do prawidłowo wykonanej instalacji DVB-T :) są różne selektywnośći głowic. Pierwsze co zrób to wykonaj prawidłowo instalację...

MonteCristo
Posty: 4
Rejestracja: 2 kwietnia 2015, o 17:39
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Zamość Tarnawatka

Re: Cabeltech URZ0299 pod monitorem nie wyszukyje kanałów .

Post autor: MonteCristo » 2 kwietnia 2015, o 21:45

Nie bardzo rozumiem . U mnie za instalacje robi jedna antena podpięta pod tuner i postawiona na parapet tyle . Nic nie było przy niej grzebane poza wymianą zasilacza na taki o dokładnie tych samych parametrach . Nie mogę sprawdzić tunera na innej antenie bo takowej po prostu nie posiadam :(

Powiedz na jakiej podstawie winisz właśnie antenę ?

I jakim cudem antena działa na jednym tunerze a na drugim nie ? I jak mam wykonać prawidłowo instalację ?

Sorry ale jako laik zawsze myślałem że wystarczy wsadzić nawet kawałek druta w wejście antenowe i o ile jesteśmy odpowiednio blisko nadajnika musi działać . :D A anteny są po to by wzmocnić sygnał w miejscach dalej od nadajnika i ew go ustabilizować .

To mówisz że nie da się sprawdzić wejścia antenowego w tunerze bez 2 anteny ?

Cóż najprawdopodobniej czeka mnie kupno nowego tunera . :(

systemlan
Posty: 252
Rejestracja: 17 czerwca 2012, o 11:52
Odbiornik: Panasonic TX-L32CX3E
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 19/21-69 DVB-T bez wzmacniacza, kabel Triset 113
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, TON Człuchów

Re: Cabeltech URZ0299 pod monitorem nie wyszukyje kanałów .

Post autor: systemlan » 2 kwietnia 2015, o 22:48

Wszystko jest opisane tutaj na forum. Nie da się w kilku zdaniach wytłumaczyć Ci zasadę działania systemu DVB-T, a nie rozumiejąc pojęć nic nie zrobisz. Nie wymagaj też aby na takim forum technicznym pisać Ci jak dziecku krok po kroczku. Zaglądając tutaj powinieneś mieć choć minimum wiedzy.
Odpowiadając na pierwsze i drugie pytanie - odpowiedź padła w drugim moim poście
Kawałek druta powiadasz? Naprawdę poczytaj na temat Cię frapujący inaczej przepraszam, ale nie mam kompana do dalszej dyskusji :P

Reasumując aby zaspokoić Twoje obawy co do tunera, udaj się do znajomego, sąsiada, babci, siostry, kochanki posiadających poprawnie wykonaną instalację antenową i tam podłącz tuner i nie zapomnij aby ustawić na prawidłowe kanały multipleksowe zgodne z ustawieniem anteny :)

MonteCristo
Posty: 4
Rejestracja: 2 kwietnia 2015, o 17:39
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Zamość Tarnawatka

Re: Cabeltech URZ0299 pod monitorem nie wyszukyje kanałów .

Post autor: MonteCristo » 3 kwietnia 2015, o 17:03

Poradziłem sobie z problemem ręcznie wpisując parametry każdego multipleksu . Nie wiem dlaczego w trybie auto nie chciał mi ich wyszukać . No ale nic to obyło się bez fachowców mierników i latania po sąsiadach . :D

Pozdrawiam

systemlan
Posty: 252
Rejestracja: 17 czerwca 2012, o 11:52
Odbiornik: Panasonic TX-L32CX3E
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 19/21-69 DVB-T bez wzmacniacza, kabel Triset 113
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, TON Człuchów

Re: Cabeltech URZ0299 pod monitorem nie wyszukyje kanałów .

Post autor: systemlan » 3 kwietnia 2015, o 20:09

Też Ci pisałem o prawidłowym ustawieniu kanałów z odpowiednich MUX :) Nie wyszukało ci z automatu bo? Ja wiem dlaczego, a Ty?

ratek
Posty: 1
Rejestracja: 5 września 2015, o 18:44
Odbiornik: WIWA HD-95
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnawatka

Re: DVB-T z RTCN ZAMOŚĆ TARNAWATKA

Post autor: ratek » 5 września 2015, o 18:52

Ktoś mi wyjaśni dlaczego MUX2 zamiast na 562MHz (wg. wyszukiwarki) jest na 730 (wg. mojego dekodera)?

Czy ktoś jeszcze ma taki problem, że chyba od pewnej wiosennej konserwacji, MUX1 (706MHz) nie da się oglądać, bo co kilka sekund jakość sygnału znacznie spada i pojawiają się artefakty?

Kamilx
Posty: 823
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T z RTCN ZAMOŚĆ TARNAWATKA

Post autor: Kamilx » 6 września 2015, o 09:15

ratek pisze:Ktoś mi wyjaśni dlaczego MUX2 zamiast na 562MHz (wg. wyszukiwarki) jest na 730 (wg. mojego dekodera)?
Błąd wyszukiwarki. MUX2 nadaje na 730 MHz. Polecam sprawdzać częstotliwości multipleksów tu: http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... misji-dvbt .

MUX2 według planów genewskich z 2006 roku powinien nadawać na 562 MHz, ale ze względu na nadawanie analogowe telewizji na Ukrainie (na 562 MHz ze Lwowa nadaje kanał STB), jest emisja na 730 MHz. Dopiero po wyłączeniu sygnału analogowego na 562 MHz, emisja MUX2 zostanie przeniesiona na docelową częstotliwość.

Odpowiedz