DVB-T w woj. lubuskim

koz
Posty: 42
Rejestracja: 20 czerwca 2009, o 20:29

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: koz » 22 czerwca 2010, o 18:38

Wczoraj o 20:05 zgasły wszystkie kanały było tylko TVP Info Gorzów przerwa trwała około minute.

Stupa

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: Stupa » 24 czerwca 2010, o 00:29

Witam! Jestem w takcie kupowania tunera DVB-T dziś nad jeziorem w domku ustawiłem zwykłą telewizję analogową odbiór tvp i tvp2 idealne tvp info i polsat troszkę śnieży ale nie przerywa czy DVB-T pójdzie w takich warunkach bez problemu???

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 527
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: DanielK » 24 czerwca 2010, o 00:35

Jeśli masz idealne TVP Info, to i DVB-T też powinieneś dobrze odbierać.
Sporo jezior jest całkiem niedaleko Jemiołowa i DVB-T jest tam dosyć atrakcyjne na niepogodę.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: voitek » 24 czerwca 2010, o 18:52

Takie są niestety efekty pisania bez przecinków :P
TVP Info i Polsat trochę Ci śnieży?

debe
Posty: 344
Rejestracja: 10 maja 2010, o 13:35
Odbiornik: SonyKDL-40EX700
Instalacja antenowa: WIWA AN 220
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wichów/ Jemiołów

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: debe » 24 czerwca 2010, o 20:53

Ja zrozumiałem tak:
Stupa pisze:tvp i tvp2 idealne
natomiast
Stupa pisze:tvp info i polsat troszkę śnieży
Właściwie to trudno odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie:
Stupa pisze:czy DVB-T pójdzie w takich warunkach bez problemu???
IMO to będzie odbierać, ponieważ te domki są blisko nadajnika.
To, że analog "śnieży" wcale nie znaczy, że DVB-T będzie kiepskie.
Ja od nadajnika w Jemiołowie mieszkam ok. 50 km. Analogu "zero" a DVB-T idealnie.

Stupa

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: Stupa » 24 czerwca 2010, o 21:11

debe pisze:Ja zrozumiałem tak:
Stupa pisze:tvp i tvp2 idealne
natomiast
Stupa pisze:tvp info i polsat troszkę śnieży
Właściwie to trudno odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie:
Stupa pisze:czy DVB-T pójdzie w takich warunkach bez problemu???
IMO to będzie odbierać, ponieważ te domki są blisko nadajnika.
To, że analog "śnieży" wcale nie znaczy, że DVB-T będzie kiepskie.
Ja od nadajnika w Jemiołowie mieszkam ok. 50 km. Analogu "zero" a DVB-T idealnie.
No to mnie pocieszyłeś bo ja podobno w linii prostej mam 23 km... i zamontowaną taką antenę, gdyż parę postów wcześniej ktoś mi powiedział, że taka wystarczy (antena). ok więc teraz tylko zakup tunerków i można testować ;)

Awatar użytkownika
Peter Parker
Posty: 151
Rejestracja: 18 czerwca 2009, o 23:16
Odbiornik: LV5T Deluxe USB
Samsung UE46EH5300 (TV)
Instalacja antenowa: Yagi 21
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań/Wichów

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: Peter Parker » 25 czerwca 2010, o 01:13

Czy mi się wydaje, czy jakość kanałów spadła? Na każdej ze stacji pokazuje się teraz pikseloza, szczególnie wokół logotypów i napisów. Wcześniej czegoś takiego nie zauważałem.

koz
Posty: 42
Rejestracja: 20 czerwca 2009, o 20:29

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: koz » 25 czerwca 2010, o 16:31

Potwierdzam jest gorzej :x

Awatar użytkownika
Peter Parker
Posty: 151
Rejestracja: 18 czerwca 2009, o 23:16
Odbiornik: LV5T Deluxe USB
Samsung UE46EH5300 (TV)
Instalacja antenowa: Yagi 21
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań/Wichów

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: Peter Parker » 2 lipca 2010, o 17:14

I znów fatalnie. Meczu się nie da oglądać, piłkarze mają niemal kwadratowe głowy i grają kwadratową piłką... :?

mclusky

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: mclusky » 12 lipca 2010, o 22:44

To ja sobie pozwolę troszkę ponarzekać, ale na MUX 3. Dopiero dziś natrafiłem na mapkę z harmonogramem uruchamiania i jestem nią zasmucony.

Po pierwsze datą II etapu, w jakim znalazło się lubuskie (27.04.2011).

Po drugie sformułowaniem "sygnał DVB-T dostępny dla min. 20% populacji". Cóż za "widełki". Czyli puszczony zostanie słaby sygnał na teren Zielonej Góry i Gorzowa, a reszta to i tak pustkowia. :/

To po uruchomieniu MUX 3 w lubuskim proponuję, aby abonament płaciło to 20% populacji województwa, raczone sygnałem TVP.

Wystarczy spojrzeć na sygnał analogowy. U siebie z anteny analogowo łapię jedynie TVP 1 i TVP 2 (z wrocławskim programem lokalnym!) i Polsat. Lubuskie, analogowe TVP Info mało kto odbiera, nawet w Żaganiu jest z tym problem. A abonament muszą wszyscy płacić, niezależnie ile kanałów się odbiera. :(

Mam nadzieję, że po zwolnieniu częstotliwości przez kanały analogowe, MUX 3 będzie WSZĘDZIE powszechnie dostępny. :)

apk
Posty: 679
Rejestracja: 5 sierpnia 2009, o 23:59

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: apk » 13 lipca 2010, o 10:40

W Zielonej Górze i Żaganiu sygnał analogowy zostanie wyłączony 30.06.2011 .

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 527
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: DanielK » 13 lipca 2010, o 10:44

Nie wiadomo na ile aktualny jest harmonogram wyłączeń.

Multipleks nr 3 początkowo będzie tylko w Gorzowie Wielkopolskim na k.21 - 5 kW.

cezet

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: cezet » 13 lipca 2010, o 20:41

Witam zakupiłem taki oto tuner do PC. http://www.[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/item1099569065_tu ... lotem.html

W programie "dvb dream" próbowałem robić tak jak pisał kolega w postach wcześniej
"Dragon25: Osobiście używam z tą kartą programu DVB Viewer Pro. Ale z programem DVB Dream też zadziała bo sprawdzałem. Najpierw w programie wybierz: Opcje->Urządzenia i w oknie które się pojawi wybierz: BDA Terrestrial i naciśnij później: Start i Ok. Następnie w Opcjach wybierz: Listy częstotliwości, w oknie co się pojawi naciśnij na: Dodaj listę a w następnym oknie: DVB-T Europe i naciśni: Ok i Ok. Następnie przejdź do skanowanie: Kanały->Ręczne skanowanie. W okienku co się pojawi w polu Satelita ma być DVB-T Europe, a Transponder wybierz: 666000kHz Ch.45 (UHF) i naciśnij: Skanuj i poczekaj aż pojawi Ci się lista kanałów, a gdy już się pojawi naciśnij: Zapisz kanał.
To tak na szybko, więc mogą być minimalne błędy ale powinno Ci już zaprogramować kanały. Normalnie DVB Dream pracuje mi z kartą Sky Sat Star 2.
"
Ale jeżeli chodzi o dvb-t nie łapie sygnału. Jedynie udało mi się złapać kanały z analoga.
Dodam ze mieszkam w Kozuhowie i do nadajnika z Wichowa w linii prostej mam około 7khm.

Proszę o jakies sugestie i porady. Z góry dziekuje.

Dodam że próbuje na takiej oto antenie http://www.[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/item1088850551_an ... ml#gallery

PS: czy muszę dograć jakieś sterowniki czy kodeki?
Ostatnio zmieniony 13 lipca 2010, o 21:10 przez cezet, łącznie zmieniany 2 razy.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: Tom345 » 13 lipca 2010, o 20:52

Próbuj programu Splash Lite.

cezet

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: cezet » 13 lipca 2010, o 21:25

Nic nie znalazł :(
PS: a Wichów ogóle dziś nadaje

Obrazek

tolus
Posty: 292
Rejestracja: 2 marca 2009, o 17:33
Odbiornik: 32B350, 40H5500, 40KU6000
Instalacja antenowa: ATX 55 GOLD ALL-ANT / symetryzator - 570 m n.p.m, 29 m.n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: wszystkie w promieniu ok 100km...

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: tolus » 13 lipca 2010, o 21:57

kolego mam ten sam tuner - a glowica ci za kazdym razem startuje? ona jest na specyficzne gniazdo pci-ex, bez problemu pracuje z dedykowanymi plytami do komputerow medion (produkcji siemensa lub gigabyte) w kazdym innym przypadku startuja 2 z 4 urzadzen - modem/tuner dvb-t/tuner dvb-s/ lub tuner analog, w zaleznosci ktore szybciej zalapie zasilanie - powiem tak odpusc sobie zabawe z mpeg4 na tej karcie bo nie warto.... a tuner dvb-s tez jest slabowity

cezet

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: cezet » 13 lipca 2010, o 22:04

A jak mam to sprawdzić czy za każdym razem startuje mi głowica, w tym temacie jestem zielony.
PS: co byś polecał do bezstresowego oglądania dvb-t?

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2368
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: JaroslawMroczkowski » 13 lipca 2010, o 22:57

wracamy do tematu wątku !

Rahm

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: Rahm » 14 lipca 2010, o 17:40

JaroslawMroczkowski pisze:wracamy do tematu wątku !
To trzeba ruszyć z jakimś wątkiem np. rusza trzeci mux na Lubuskie. Stoimy w miejscu, więc ludzie piszą nie o tym, co trzeba.

bacek
Posty: 9
Rejestracja: 10 listopada 2009, o 14:39

Re: DVB-T w woj. Lubuskim już działa

Post autor: bacek » 19 lipca 2010, o 21:50

Rahm pisze:
JaroslawMroczkowski pisze:wracamy do tematu wątku !
To trzeba ruszyć z jakimś wątkiem np. rusza trzeci mux na Lubuskie. Stoimy w miejscu, więc ludzie piszą nie o tym, co trzeba.
to oprócz kanału 45 już coś działa dodatkowo?

Odpowiedz