DVB-T w woj. lubuskim

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1734
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T w woj. lubuskim

Post autor: ObywatelDVB-T » 20 sierpnia 2016, o 10:03

markus 69 pisze: Ponadto jak parę postów wyżej pisałem co do tvp historia na jednym z moich tv obraz na programach pana Wołoszańskiego jest ucięty po bokach, (tv samsung b651) natomiast na drugim tv (samsung ue es6100) obraz prawidłowy wcześniej było wszędzie poprawnie i to jest ewidentna wina nadawcy, gdyż oba tv spełniają normy dotyczące odbioru DVB T na terenie polski.
Przycisk P.SIZE na pilocie przyciśnij kilkakrotnie, ustaw tak jak masz na tym tv co jest według Ciebie dobrze.
Ja mam na automatyczny, ale Tobie może się podobać inaczej, kwestia gustu.

markus 69
Posty: 233
Rejestracja: 23 października 2009, o 12:14

Re: DVB-T w woj. lubuskim

Post autor: markus 69 » 20 sierpnia 2016, o 11:09

ObywatelDVB-T pisze:
markus 69 pisze: Ponadto jak parę postów wyżej pisałem co do tvp historia na jednym z moich tv obraz na programach pana Wołoszańskiego jest ucięty po bokach, (tv samsung b651) natomiast na drugim tv (samsung ue es6100) obraz prawidłowy wcześniej było wszędzie poprawnie i to jest ewidentna wina nadawcy, gdyż oba tv spełniają normy dotyczące odbioru DVB T na terenie polski.
Przycisk P.SIZE na pilocie przyciśnij kilkakrotnie, ustaw tak jak masz na tym tv co jest według Ciebie dobrze.
Ja mam na automatyczny, ale Tobie może się podobać inaczej, kwestia gustu.
Czy poprzedni post przeczytałeś ze zrozumieniem, wyraźnie napisałem iż zmiana ustawień proporcji obrazu nic nie daje ....


Może dla zobrazowania błędnego wyświetlania proporcji obrazu podam kilka zdjęć z tej samej audycji w dwóch różnych tv.

Błędne proporcje
1 http://www.fotosik.pl/zdjecie/53c3646906e779fe
2 http://www.fotosik.pl/zdjecie/d9e527d79e70a01a
3 http://www.fotosik.pl/zdjecie/d1972d397e259995
4 http://www.fotosik.pl/zdjecie/dfab4a1164743f36 wyraźnie widać że logo stacji jest ucięte...
Prawidłowe proporcje
1 http://www.fotosik.pl/zdjecie/7544e708b0e2b72e
2 http://www.fotosik.pl/zdjecie/50c1b840959536a9
3 http://www.fotosik.pl/zdjecie/6e5c849d7a016ef9
4 http://www.fotosik.pl/zdjecie/c76b78313efab390

Rozsądny
Posty: 124
Rejestracja: 1 sierpnia 2016, o 23:32

Re: DVB-T w woj. lubuskim

Post autor: Rozsądny » 20 sierpnia 2016, o 22:49

Chodziło mi o to, że sygnał odbija się od chmur/troposfery/jonosfery czy tam stacji MIR ;)

A co do uciętego obrazu.
Być może masz Overscan włączony?
Wyłącz przełączając na 1:1, czy jak to tam zwał w Samsungach.

Edit może tu:
Menu -> Picture -> Screen Adjustment -> Picture Size -> Screen Fit

markus 69
Posty: 233
Rejestracja: 23 października 2009, o 12:14

Re: DVB-T w woj. lubuskim

Post autor: markus 69 » 21 sierpnia 2016, o 09:31

Tak wiem o co chodzi, zmiana tamtych proporcji obrazu również nic nie zmienia, obecnie mam ustawione na autoszerokość...

Pozdrawiam i dziękuje za dobre rady.

Może dodam jeszcze zdjęcie w tej samej konfiguracji tv z tvp2 http://www.fotosik.pl/zdjecie/4ca9d3bae35e348d wyraźnie widać jak nadawany jest obraz nic, nie ucina ... czarne pasy po bokach, pełne logo stacji.

Rozsądny
Posty: 124
Rejestracja: 1 sierpnia 2016, o 23:32

Re: DVB-T w woj. lubuskim

Post autor: Rozsądny » 21 sierpnia 2016, o 15:39

Co do tych zakłóceń - to może wieczorem jakieś lampy uliczne (sodowe czy tam inne) się załączają?
A może jakaś neonowa reklama w pobliżu?
I to one powodują problemy?

Bo dziś w innym temacie omawiano cyrki z sygnałami widmo ze źle wykonanego połączenia kabla sieci kablowej u sąsiada...
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 60#p215307

Pewnie już to zrobiłeś ale zapytam; najnowsze firmware w tym Samsungu?
(chyba ten model, z końca 2010 roku)
http://www.samsung.com/pl/support/model/LE32B651T3WXXH

markus 69
Posty: 233
Rejestracja: 23 października 2009, o 12:14

Re: DVB-T w woj. lubuskim

Post autor: markus 69 » 21 sierpnia 2016, o 20:56

Dziś wymieniłem antenę na taką http://www.settopbox.com.pl/media/produ ... 1443912323 z filtrem LTE żadnych zmian jak pikselowało tak pikseluje ... żadnych reklam neonowych ani nic podobnego w pobliżu czysta i wolna przestrzeń, sprawdziłem już chyba wszystkie możliwości żadnych ale to żadnych zmian, szlak już mnie trafia .....do końca lipca tego roku było wszystko ok z dvb t korzystam prawie od samego początku ponieważ testy były w lubuskim jako pierwsze..

poxipol
Posty: 1812
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T w woj. lubuskim

Post autor: poxipol » 21 sierpnia 2016, o 22:39

Tak jak nadmieniał poprzedni rozmówca ,każe źródło energii generuje promieniowanie,co może być przyczyną zakłóceń,niezależnie na jakim kanale ono występuje.
Zakłócenia mogą wnikać niekoniecznie przez antenę,również poprzez kabel zasilający, jak i bezpośrednio do odbiornika.
Czasem nawet nieświadomie możemy sobie sami stworzyć zakłócenia.
Podobne przypadki były już na Forum.
Zlokalizowanie takiego źródła zakłóceń bywa nieraz bardzo trudne,a bez specjalistycznych przyrządów jeszcze bardziej.
Można snuć różne przypuszczenia.
A to np.włączający się monitoring bezprzewodowy,przesyłanie danych na nielicencjonowanym paśmie tensometrycznym.Stosowanie różnych urządzeń bez homologacji.
Może mieć ktoś uszkodzoną antenę z potężnym wzmacniaczem ,gdzie wskutek niedopasowania większa część energii wylatuje z powrotem siejąc spustoszenie.
Przypadki można mnożyć.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 523
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: DVB-T w woj. lubuskim

Post autor: DanielK » 23 sierpnia 2016, o 16:12

@markus 69
Zgłoś problem do Urzędu Komunikacji Elektronicznej, najlepiej e-mailem, opisz możliwie dokładnie co się dzieje i w jakich godzinach. Podaj im także swój kontaktowy numer telefonu.
Delegatury UKE:
www.uke.gov.pl/delegatury-uke-1064

markus 69
Posty: 233
Rejestracja: 23 października 2009, o 12:14

Re: DVB-T w woj. lubuskim

Post autor: markus 69 » 23 sierpnia 2016, o 20:28

Już to zrobiłem w dniu wczorajszym

patro
Posty: 2
Rejestracja: 22 listopada 2016, o 20:57

Re: DVB-T w woj. lubuskim

Post autor: patro » 22 listopada 2016, o 23:26

Hm ciekawi mnie jedna sprawa, moja antena pokojowa odbiera o dziwo 3 Mux-y z nadajnika w Szczecinie :shock: ( siła 100% jakość 100%) nawet nadajnik z Gorzowa działa gorzej (siła 90 jakość 60) :D czym to jest spowodowane? :D

sajlos
Posty: 4
Rejestracja: 22 stycznia 2017, o 19:17

Problem z odbiorem DVB-T

Post autor: sajlos » 22 stycznia 2017, o 19:32

Witam.
Mam problem z odbiorem sygnału tv naziemnej. Posiadam antenę Telmor classic P20. Podłączone dwa tunery, jeden USB Stick podłączony do tunera satelitarnego a drugi tuner z wbudowanym dekoderem DVB-T. Moja pozycja: 52,975769, 15,432111.

Problem polega na tym, że obraz szatkuje, zacina się. Próbowałem również podłączenie bezpośrednie do tv z wbudowanym dekoderem dvbt i nic to nie zmieniło. W czym może tkwić problem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
SAT-COM
Posty: 407
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 01:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Obecnie testowane ATX-91 VHF 5 elementowa + miernik DIGISAT PCM-1200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dolnośl.+Czechy+Sachsen

Re: Problem z odbiorem DVB-T

Post autor: SAT-COM » 23 stycznia 2017, o 00:55

Na pewno masz błąd współrzędnych geograficznych, które podałeś 52,975769,
Po południku 15,432111 można się domyślać ,że zamieszkujesz gdzieś w pasie na wchód od Gorzowa do Zielonej Góry.
To i tak trochę za mało informacji, żeby tobie coś doradzić bo nie wiemy z jakich nadajników odbierasz jakie multipleksy. Ciekawe jest również jak rozdzielony jest sygnał z ASR-ki na dwa tunery.

sajlos
Posty: 4
Rejestracja: 22 stycznia 2017, o 19:17

Re: Problem z odbiorem DVB-T

Post autor: sajlos » 23 stycznia 2017, o 22:00

52.975767
15.432111
Rozdzial sygnalu byl poprzez tzw trójnik ale to nie dzialalo więc skreciłem przewód antenowy razem z przewodami idącymi do tunerów. Antenę mam ustawioną w kierunku Gorzowa.

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: Problem z odbiorem DVB-T

Post autor: Kolor » 23 stycznia 2017, o 22:13

Mieszkasz w tak złej lokalizacji, że z tej anteny nic więcej nie uzyskasz. Antena droga, ale beznadziejna na takie odległości do nadajników. Ponad to, prawie dla każdego nadajnika jesteś na granicy zasięgu i po za nim (według mapy Emitela).

szymon9904
Posty: 49
Rejestracja: 23 lipca 2015, o 14:36
Odbiornik: Samsung UE40K5672 (DVB-T2), RTL2832u
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żagań/Wichów & J. Góra/Śnieżne Kotły

Re: Problem z odbiorem DVB-T

Post autor: szymon9904 » 23 stycznia 2017, o 22:17

Słaba instalacja antenowa. Ewentualnie problem z zasilaczem. Moim zdaniem powinieneś poszukać innej anteny - do nadajników po około 70 km, całkiem sporo.
skreciłem przewód antenowy razem z przewodami idącymi do tunerów
Najbardziej partyzancki sposób. Nie dziw się, że masz problemy z odbiorem.

Poza tym, masz jeszcze do wyboru odbiór z innych obiektów - Szczecin/Kołowo (kanały 6 w pol. H, 34, 41, 48) i Piła/Rusinowo (31, 42, 43; MUX 8 będzie późną wiosną). Próbuj, może coś się uda.

sajlos
Posty: 4
Rejestracja: 22 stycznia 2017, o 19:17

Re: Problem z odbiorem DVB-T

Post autor: sajlos » 24 stycznia 2017, o 17:26

Po prostej do nadajnika mam nieco ponad 30 km (Gorzów). Zasilacz zmieniałem na inny. Instalacja była również sprawdzana na jednym tv bez trójnika, bez efektu. Macie jakieś jeszcze pomysły?

Awatar użytkownika
SAT-COM
Posty: 407
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 01:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Obecnie testowane ATX-91 VHF 5 elementowa + miernik DIGISAT PCM-1200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dolnośl.+Czechy+Sachsen

Re: Problem z odbiorem DVB-T

Post autor: SAT-COM » 24 stycznia 2017, o 17:38

Według symulacji najlepiej wygląda Piła/Rusinowo.
Jeszcze jedno pytanie - jak do tego wszystkiego jest podłączony zasilacz ?

Według standardu GPS (po prze-konwertowaniu) twoja pozycja: 52° 58' 32.7612" N /15° 25' 55.5996" E

poxipol
Posty: 1812
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Problem z odbiorem DVB-T

Post autor: poxipol » 24 stycznia 2017, o 17:56

Jak zasilacz to i przedwzmacniacz.
Jeżeli na skrętkę idzie lepiej niż z trojakiem ,to może być za mocny sygnał -przesterowany.
Jeżeli uwalony jest przedwzmacniacz to sygnał będzie za słaby.

sajlos
Posty: 4
Rejestracja: 22 stycznia 2017, o 19:17

Re: Problem z odbiorem DVB-T

Post autor: sajlos » 24 stycznia 2017, o 21:28

Zależy mi na kanale TVP Gorzów. 15km od miejsca mojego zamieszkania na linii nadawania sygnału jest nadajnik LTE, może on zakłócać sygnał DVB-T? 300metrów od domu, montowałem antenę znajomemu i u niego działa wzorowo. Zasilacz jest podłączony do koncentryka przy tunerze. Wzmacniacz jedynie ten to znajduje się w antenie.

Awatar użytkownika
SAT-COM
Posty: 407
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 01:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Obecnie testowane ATX-91 VHF 5 elementowa + miernik DIGISAT PCM-1200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dolnośl.+Czechy+Sachsen

Re: Problem z odbiorem DVB-T

Post autor: SAT-COM » 25 stycznia 2017, o 09:38

Do Gorzowa masz ok 30 km i tylko MUX3 o mocy 4KW przy najmniej korzystnym profilu terenowym !
Piła/Rusinowo oraz Szczecin/Kołowo to dystans ok 60Km, ale mają lepszy profil terenu i trzy podstawowe multipleksy nadawane z mocą 100KW !!!
Jeżeli masz taką możliwość to spróbuj pokręcić anteną i napisz na jakich kanałach jest jakikolwiek odbiór.
Na razie nie ma pewności czy twoja antena i podłączenia są sprawne.

Odpowiedz