Co będzie z przemiennikami?

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: hol2 » 27 listopada 2011, o 21:59

Z Choragwicy kolo Wieliczki cale podkrakowskie wsie lub ich duze czesci od strony zachodniej (okolice Gminy Zabierzów i Krzeszowic) nie maja zasiegu ani cyfrowego ani analogowego np Kochanów, Rudawa, Mlynka, Niegoszowice, Pisary, Zabierzow od strony zachodniej) dalej takze okoloce Tenczynka te w dole.
Mozna zobaczyć to na mapie: dla mux2 kanal 64 moc 63kW na http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=5209, analogi tez nie ida lub sa straszliwe odbicia, podobnie mux3 tylko 2kW http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=5784 biala plama u nas w duzej czesci Gminy Zabierzów i takze okolicy Tenczynka Gmina Krzeszowice na zach od Krakowa, oraz Olszanica na pold Krakowa co sa relatywnie blisko centrum Krakowa.

Mieszkamy ok 7-16 km od granic miasta Krakowa, od Rynku Glównego w Krakowie ok 15-25 km dojezdzaja tu autobusy w ramach Aglomeracji Krakowskiej a mamy BIALA PLAME z CHORAGWICY!

MOZE BY TAK POSTAWIC JAKIS dodatkowy NADAJNIK na PASTERRNIKU w KRAKOWIE lub na gorze w KLESZCZOWIE-BUROWIE nad Zabierzowem co przeslaniaja nam tu na zachodzie Krakowa sygnal z CHORAGWICY, ktora az jest pod Wieliczka. Taki nadajnik moglby byc takze w kolo zamku Rudno-Tenczynek doswietlajac zachodnia Malopolske dookolnie. Bo kolo Tenczynka tez maja biale plamy (woj. Malopolskie)

WYLACZYC JAK NAJSZYBCIEJ WSZYSTKIE ANALOGI I W ICH MIEJSCE PUSCIC MUXy Z DUZO WIEKSZA MOCA takze z dodatkowych lokalizacji, nadajace synchronicznie na tym samym kanale co Choragwica lub na innych wolnych kanalach po zwolnieniu kanalaow analogowych.

Nie ma i juz... mozna blisko mieszkac i co z tego (20-35 km w lini prostej od Choragwicy). Nie wszyscy tutaj moga tez dobrze odbierac sygnal z Katowic-Kosztowy lub Bielska i Skrzyczne tak jak mnie sie udalo ze anteny akurat sie widza, a z Krakowa mam zero sygnalu, bardzo slabo ida u mnie tez Czechy. Niektorzy tutaj zrezygnowali juz na stale z odbioru telewizji naziemnej cyfrowej czy analogowej, nawet nie chca o tym slyszec, bo posiadaja telewizje satelitarna. Gdzie niegdzie w tym rejonie prawie kazdy dom ma przynajmniej jedna antene satelitarna i zwykle jakis pakiet cyfrowy zwykle Polsata, Cyfre lub TVN na karte.
Ostatnio zmieniony 28 listopada 2011, o 11:15 przez hol2, łącznie zmieniany 2 razy.


Hamer
Posty: 111
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 08:59
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: Hamer » 28 listopada 2011, o 06:34

Teraz to już za późno NTC już wystartowała i tylko doświetlania drogą naziemną wchodzą w grę. Nastąpi to prawdopodobnie dopiero wtedy jak wdrażanie NTC się zakończy i wszystkie główne nadajniki będą siały z maksymalną mocą ale...

Gdyby jednak pociągnięto platformę cyfrową to rozwiązało by się kilka problemów na raz.
1.Poszczególne MUX'y były by włączanie jednym "pstryknięciem" w całym kraju jednocześnie i nawet poza granicami.
2.Sianie za granicę wymusiło by z kolei konieczność zakodowania sygnału. Tu nastąpiła by niewygodna i pewnie kosztowna dla rządu/KRRiT dystrybucja dekoderów z różnymi dofinansowaniami (co i tak jest brane pod uwagę przy NTC)ale potem już z górki.
3.Rejestrowane dekodery z kolei rozwiązałyby problem ściągalności abonamentu. Przy całkowitym przejściu na cyfrowa TV ściągalność=100% od posiadaczy dekoderów.

Mogło by być tak pięknie, a wyszło jak zwykle...

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: K63 » 29 listopada 2011, o 13:26

Byłem na SatKrak na konferencji poświęconej DVB-T, i o ile dobrze pamiętam to TSR-y będą przechodziły na "cyfrę" dopiero po wyłączeniu analogu. Ale w dużej mierze będzie to zależało od woli nadawców lub lokalnej społeczności. Czyli jeżeli nadawcy stwierdzą, że nadawanie z danego TSR-a nie jest uzasadnione ekonomicznie, wówczas do akcji będą musiały wkroczyć samorządy lokalne.

NERA
Posty: 35
Rejestracja: 6 listopada 2010, o 18:51
Odbiornik: Tuner HDTV Overmax OV-TN-01 na USB 2.0
Instalacja antenowa: Antena z zestawu, drut 10cm długości.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mobile

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: NERA » 6 stycznia 2012, o 23:13

Polecam mieszkańcom innych mniejszych miejscowości.
http://sadeczanin.info/aktualnosci-gospodarka/art/29264

odbiornik

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: odbiornik » 7 stycznia 2012, o 00:06

121167 pisze:Obserwując maszty TSR-ów zauważyłem, że sygnał (analogowy) odbierany jest za pomocą zwykłych anten typu Yagi (pewnie z Krakowa) i nadawany na innym kanale. ... Jak rozwiązano ten problem na TSR Rajcza? Czy jest tam radiolinia?
To prawda to OGROMNY PROBLEM, którym nikt się kompletnie nie zajmuje a czasu coraz mniej, nie ma nawet słowa w żadnym harmonogramie co się stanie z miejscami gdzie stoją dziś przemienniki {województwa dolnośląskie, śląskie {beskidzkie górskie miasteczka} czy wasze małopolskie lub inne mi nieznane miejsca :? }

Obecnie trwają prace nad kolejnym 4 etapem wdrażania MUX3 ale czy będzie tam mowa o malutkich stacjach nadawczych - przekaźnikach? :|

Nie tak dawno pytałem się na forum czy jest możliwość zaczerpnięcia szczątkowych informacji jakie w ogóle mają parametry niektóre z przekaźników oraz ich mapki pokrycia ale niestety z emitela brak info. :oops:

Dlatego też zostaje jedynie prowizoryczny amatorski test jaki można sobie przeprowadzić dzięki tej stronie www:

http://www.heywhatsthat.com/

zamieścić obie krzyżyk w miejscu takiego przekaźnika i sprawdzić jaki ma zasięg {niestety tylko optyczny} :shock:

Powiem szczerze że kiepsko widzę pokrycie terenu górzystego, ciężko przyzwoitej jakości analogiem a co dopiero cyfrą ze śmiesznymi mocami jak na przekaźniki :? Choćby nadajnik postawił na najwyższym lokalnym szczycie to i tak w doliny teoretycznie nie dojdzie :cry:

Coś mi się wydaje że w Polsce problem się zamiecie pod dywan no chyba że będą jakieś skargi od lokalnych mieszkańców po wyłączeniu im TV naziemnej [ale kto by tam pisał listy do TVP :P ]

Uruchomi się tylko wielkie, miejskie stacje nadawcze a małe obecnie pracujące w analogu TSR'y się po prostu powyłącza i tak to się skończy cyfryzacja w mniejszych miasteczkach "na końcu świata" :geek:

TVP pewnie powie że jak nie płacicie abonamentu to wam nie będziemy opłacali przekaźników a przez satelitę wam nadajemy TVPInfo w FTA [czyli za darmo] i to powinno wam wystarczyć w dziurach daleko w górach :|

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: axelmateuss » 7 stycznia 2012, o 08:32

Problem ewentualnych doświetleń, jak już wielokrotnie na forum pisano, będzie rozpatrywany po ASO - kiedy moce wielu nadajników zostaną podniesione, a kanały zmienione na docelowe. Jeśli wtedy okaże się, że praca przemienników jest potrzebna, rozważone zostanie ich użycie. Bez apokaliptycznych wizji - przecież cyfryzacja jeszcze nie została zakończona - jak wtedy będą problemy, to będzie odpowiednia pora i miejsce, by o tym poinformować.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: Matteo87 » 7 stycznia 2012, o 12:05

Ponadto pamiętajmy, że MUX3 z kanałami TVP ma mieć pokrycie przynajmniej 98% ludności. Czyli będzie docierał do większej liczby odbiorców niż MUX 1 i 2. Teraz na górskich przemiennikach i tak mamy tylko TVP1 i TVP2, gdzieniegdzie TVP Info. Oferta programowa się tak czy inaczej poszerzy mimo dalszego braku programów komercyjnych, którym nigdy nie będzie zależało na zwiększeniu zasięgu o 2% kosztem uruchamiania kilkudziesięciu przemienników. Obecnie więcej niż 98% pokrycia ma chyba tylko TVP1. Czy ktoś ma dokładne dane na temat procentowego pokrycia programów analogowych w naszym kraju?

odbiornik

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: odbiornik » 7 stycznia 2012, o 12:08

axelmateuss pisze:Problem będzie rozpatrywany po ASO ... Bez apokaliptycznych wizji
Ale chłopie nad czym się tu zastanawiać, przecież to oczywiste że sygnał z głównych nadajników NIE DOLECI to czysta "propaganda mapkowa" np. mówi się o skrzycznem że pokrywa swoim zasięgiem całe podbeskidzie - że jak? pytam się? to po co obecnie aż kilkanaście stacji retransmisyjnych w całych beskidach? bo tam nie ma śladu po skrzycznym i ten sam problem jest w dolnosląskiem nie wiem jak tam w małopolsce ale problem jest i to ogromny a pozbywanie ludzi sygnału i mówienie "później się s tym zajmiemy" - to tym stwierdzeniem powinien się zajać już jakiś detektyw śledczy z FBI :? skoro WIADOMO już dziś że bez doświetlaczy się nie obejdzie - dokładnie tych samych które obecnie pokrywają analogiem, nie ma co wciskać ludziom że jakiś odbiór cyfry będzie możliwy z odbić od gór i tym podobne bajeczki, odbicia w niczym nie pomagają sygnałowi, jedynie cyfra lepiej sobie radzi z odbiciami i tyle w temacie, nie ma cudów. :|

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: Jarosław Bałuka » 7 stycznia 2012, o 13:07

Jest napisane wyraźnie, że MUX3 osiągnie pokrycie 98%, a taki zasięg nie jest możliwy tylko i wyłącznie z obiektów dużej mocy. W czwartym etapie w sieci pojawi się wiele obiektów małej i średniej mocy, które wraz z obiektami dużej mocy zapewnią wymagane pokrycie.

andiks
Posty: 356
Rejestracja: 16 marca 2011, o 12:48
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jaworzyna Krynicka

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: andiks » 7 stycznia 2012, o 14:40

W porównaniu z telewizją analogowa wynik zasięgu jest gorszy TVP2 mA 99,9% a co zpozostałymi muxami 1 i 2

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: axelmateuss » 7 stycznia 2012, o 14:54

@odbiornik

Mam nadzieję, że odpowiedź pana Jarosława wreszcie Cię usatysfakcjonowała, a ja chcę jeszcze dorzucić tylko dwa zdania w kwestii odbić przy odbiorze sygnału cyfrowego.

Otóż moja antena stoi na parapecie, dokładnie 1 metr nad ziemią. Odbieram na niej:
MUX 1 ze Skrzycznego z jakością wg tunera 18/20
MUX 2 z Chorągwicy z jakością 16/20
MUX 3 z tejże 13/20.
Antena obrócona jest właśnie w kierunku Chorągwicy, skierowana w stronę sąsiadujących zabudowań. Kontaktu wzrokowego z Chorągwicą (ok. 25 km w linii prostej) nie ma, wszystko zasłonięte przez budynki i wzniesienia, o Skrzycznym nie wspomnę (74 km), kierunek dodatkowo zasłonięty sporym wzniesieniem 500 m od domu. Powiedz mi więc jakim cudem mam ten odbiór, jeśli nie dzięki odbiciom? I ze Skrzycznego, które jest zupełnie bokiem do anteny mocniejszy sygnał niż z Krakowa? Oczywiście, widocznie mam spory fuks, a Ty masz rację, że nie da się tak odbierać sygnału wszędzie, ale nie masz racji pisząc, że odbicia nie pomagają sygnałowi.
Zgadzam się z Tobą, że doświetlenia są potrzebne, ale na razie DVB-T dopiero jest uruchamiana, nie wszystkie nadajniki pracują i wydaje mi się, że na wnioski jest jeszcze zbyt wcześnie.

@andiks
Chyba żartujesz. Skąd takie dane? 99,9? Byłbym bardzo zaskoczony, gdyby faktycznie tak było.

andiks
Posty: 356
Rejestracja: 16 marca 2011, o 12:48
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jaworzyna Krynicka

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: andiks » 10 stycznia 2012, o 20:23

A co z pozostałymi dwoma multipleksami mux 1 i mux 2 czy będą doświetlenia a po drugie kiedy zostanie opublikowany czwarty etap wdrażania mux 3 na razie są gdybania. Emitel i TVP już wie tylko jest jakiś probolem że nie ma żadnych szczegółów

_chris_

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: _chris_ » 10 stycznia 2012, o 21:11

axelmateuss pisze:Powiedz mi więc jakim cudem mam ten odbiór, jeśli nie dzięki odbiciom?
od razu cuda... :D

Fale odbite i ugięte (przyziemna, bezpośrednia) & modulacja OFDM... ale, szczęśliwa lokalizacja też się przydaje... :D

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: Drekan » 10 stycznia 2012, o 21:27

Podejrzewam, że w przypadku 1 i 2 multipleksu, dopiero po przejściu na docelowe kanały i moce nadawania, nadawcy zdecydują się czy uruchomione zostaną jakieś dodatkowe nadajniki. :?

Co się tyczy 3 multipleksu, to rozmowy zapewne trwają, ale nie ustalono jeszcze oficjalnej wersji harmonogramu ostatniego etapu. Jednak powoli, niektóre informacje wypływają na światło dzienne i przykładowo w przypadku województwa śląskiego, planowane jest emisja z dziesięciu nadajników w sieci synchronicznej na kanale 41. Oznacza to, że poza trzema głównymi nadajnikami (Wręczyca, Kosztowy, Skrzyczne), będzie jeszcze siedem mniejszych. ;)

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: Tomasz Berezowski » 10 stycznia 2012, o 22:50

Drekan pisze:Podejrzewam, że w przypadku 1 i 2 multipleksu, dopiero po przejściu na docelowe kanały i moce nadawania, nadawcy zdecydują się czy uruchomione zostaną jakieś dodatkowe nadajniki.
Dokładnie tak.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: zsk » 8 marca 2012, o 11:29

Jarosław Bałuka pisze:Jest napisane wyraźnie, że MUX3 osiągnie pokrycie 98%, a taki zasięg nie jest możliwy tylko i wyłącznie z obiektów dużej mocy. W czwartym etapie w sieci pojawi się wiele obiektów małej i średniej mocy, które wraz z obiektami dużej mocy zapewnią wymagane pokrycie.
A można Panie Jarku poznać szczegóły kiedy który nadajnik będzie uruchamiany? - konkrety np. rejon Zawoja - nieciekawe położenie wśród gór

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: K63 » 8 marca 2012, o 12:50

Myślę, że szczegółów nikt Ci nie poda.. Może są przygotowane jakieś warianty. Ale wszystko okaże się dopiero po włączeniu wszystkich nadajników określonych w harmonogramie - z docelową mocą i na docelowych częstotliwościach. Wówczas okaże się gdzie są białe plamy w odbiorze. Tym bardziej, że teoretyczny (wyliczony) zasięg sygnału, nie zawsze pokrywa się z faktycznym.

andiks
Posty: 356
Rejestracja: 16 marca 2011, o 12:48
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jaworzyna Krynicka

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: andiks » 16 marca 2012, o 12:55

W tym roku mała jest szansa na uruchomienie mux 3 w ramach czwartego etapu wszystko bedzie w 2014 na szybkiego i znowu beda problemu bo terminy beda napięte

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: Co będzie z przemiennikami?

Post autor: daruncio1 » 10 kwietnia 2012, o 14:59

a przemiennik w Gromniku stoi i prąd tylko ciągnie po zmianie kanału na 27 tvp1 silnie zaszumione i brak dziwięku nicam stereo(na25 kanale było zdecydowanie lepiej) tvp2 potężnie zakłócone na obrazie kreski zygzaki obraz niestabilny i chyba lepiej to wyłączyć

Odpowiedz