DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

tvsam
Posty: 6
Rejestracja: 8 maja 2012, o 17:00
Odbiornik: SAMSUNG UE32C4000
Instalacja antenowa: sowar reflekta
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rabka, Luboń Wielki

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: tvsam » 10 września 2012, o 20:07

Witam! Mam problem a raczej mój sąsiad z mux2 z Lubonia od kilku dni nie ma w ogóle sygnału wcześniej jakość była 100% i żadnych błędów. Mux1 idzie bez zmian 100%. Antena to yagi 19 elementowa z symetryzatorem. Założyłem wzmacniacz lna 169 i dalej nic, zmieniałem antenę jak również próbowałem na innym odbiorniku i to samo. Dodam że mieszkam kilka metrów od niego i u siebie nie zauważyłem żadnych zmian wszystko pięknie działa. Co może być przyczyną takiej dziwnej utraty sygnału, bo zauważyłem że w ostatnim czasie wiele osób ma takie problemy?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: m@rtops » 10 września 2012, o 20:19

nich spróbuje przeskanować jeszcze raz kanały ;)

tvsam
Posty: 6
Rejestracja: 8 maja 2012, o 17:00
Odbiornik: SAMSUNG UE32C4000
Instalacja antenowa: sowar reflekta
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rabka, Luboń Wielki

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: tvsam » 10 września 2012, o 20:32

Próbowaliśmy wszystkiego, na tv z mpg4 i na tunerze i w ogóle nie widzi mux2.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2217
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: K63 » 10 września 2012, o 20:46

Poczytaj troche w tematach dotyczących innych nadajników nadających mux-2 na k.61 (Gorlice, Przehyba, Gubałówka). Jak donoszą koledzy od kilkunastu dni istnieje problem z odbiorem mux-2 z tych nadajników. Nastąpił on po zwiększeniu mocy nadawania z Suchej Góry. I albo jest to zbieg okoliczności, albo ma to związek z tym faktem. Najwyrażniej jest problem z synchronizacją SFN na k.61. Dziwne, że pomimo tylu wpisów na forum milczy Emitel. Jezeli nie ma dementi to znaczy, że jest problem. Czy nie jest dziwne, że wszystko pięknie działało przez kilka miesięcy i nagle koniec. Chyba nie padło w jednym dniu kilkanaście instalacji antenowych. Objawy które zaobserwowałem u siebie są dokładnie takie same jak już niegdyś bywało gdy padło synchro. Ja nie mam np. odbioru na k.61 z Gorlic, ani z Przehyby. No ale nie jest to dla mnie problemem, bo mam mux-2 z Suchej Góry.

tvsam
Posty: 6
Rejestracja: 8 maja 2012, o 17:00
Odbiornik: SAMSUNG UE32C4000
Instalacja antenowa: sowar reflekta
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rabka, Luboń Wielki

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: tvsam » 10 września 2012, o 21:01

Znalazłem na elektrodzie podobny temat i faktycznie problem leży w nadajniku w Suchej Górze. Cytat z elektrody

,, Problem z SFN na k.61 występuje od kilku dni i ma najprawdopodobniej związek ze zwiększeniem mocy nadawania z nadajnika w Suchej Górze, bo wystąpił zaraz po tym fakcie. Prawdopodobnie padła synchronizacja między nadajnikami które nadają mux-2 w SFN na k.61 Gorlice, Przehyba, Rabka, Gubałówka). Jak wynika z wpisów na forum Emitela podobny problem zgłaszają odbiorcy w okolicach Gorlic Przehyby i Gubałówki."

krzysztof3512
Posty: 4
Rejestracja: 10 września 2012, o 20:55
Odbiornik: mpeg4
Instalacja antenowa: 19dbi
Nadajnik - obiekt nadawczy: przehyba

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: krzysztof3512 » 10 września 2012, o 21:10

Witam u mnie tez znikł sygnał z mux2 z przehyby 5 wrzesnia i do dzis nic

Juras
Posty: 12
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 10:58

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: Juras » 11 września 2012, o 08:15

Witam, w okolicach Nowego Sacza od kilku dni równiez brak odbioru Mux-2 z Przechyby.Pisałem o tym w nowym watku, ale administratorzy z Emitela go usuneli nie udzielajac odpowiedzi gdzie tkwi problem, czy rzeczywiście jest to wina SFN.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: m@rtops » 11 września 2012, o 08:29

Juras pisze:ale administratorzy z Emitela go usuneli

może nie usunęli tylko przenieśli do odpowiedniego działu? :roll:

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: grzegorz0plonka » 11 września 2012, o 23:27

tvsam pisze:Znalazłem na elektrodzie podobny temat i faktycznie problem leży w nadajniku w Suchej Górze. Cytat z elektrody

,, Problem z SFN na k.61 występuje od kilku dni i ma najprawdopodobniej związek ze zwiększeniem mocy nadawania z nadajnika w Suchej Górze, bo wystąpił zaraz po tym fakcie. Prawdopodobnie padła synchronizacja między nadajnikami które nadają mux-2 w SFN na k.61 Gorlice, Przehyba, Rabka, Gubałówka). Jak wynika z wpisów na forum Emitela podobny problem zgłaszają odbiorcy w okolicach Gorlic Przehyby i Gubałówki."


Ja mieszkam w Murzasichlu i odbieram gubałówki kanał 60 i 61. Właczyłem sobie program Prog Finder i niestety ogóle nie widzę zadnych zmian. Wyniki mam siły sygnały około 71-74 i jakoscią aż 100%. Wszystko działa od dawnie. Sprawuje bardzo dobrze.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2217
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: K63 » 12 września 2012, o 15:13

Zapewne jesteś w zasięgu tylko tego jednego nadajnika i sygnał SFN z innych nadajników do Ciebie nie dociera, więc odbiór nie jest zakłócony. Podobnie jest w okolicach Gorlic. W miejscach bardzo blisko nadajnika sygnał na k.61 jest aktualnie odbierany, Problem zaczyna sie kilka kilometrów dalej, gdzie pojawia sie możliwość równoczesnego odbioru z Przehyby. Wczoraj do instalacji podłączyłem tłumik regulowany TR-5 http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa ... 5/3510.dat w celu osłabienia sygnału i wyeliminowania potencjalnego słabszego sygnału zakłócającego. Niestety pomimo podkręcenia tłumienia do maksimum, nie udało mi sie uzyskać odbioru na k.61 ani z Gorlic , ani przy skierowaniu anteny na Przehybę.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: grzegorz0plonka » 12 września 2012, o 22:50

jesli pojawia duzy problemy z SFN to najlepiej było zrezygnowac po prostu. Naprawde nie wiem dlaczego emitel nie chce zrezygnowac.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: Jarosław Bałuka » 12 września 2012, o 22:59

K63 pisze: Problem zaczyna sie kilka kilometrów dalej, gdzie pojawia sie możliwość równoczesnego odbioru z Przehyby.

W ostatnich dniach nasze służby bardzo szczegółowo sprawdziły pracę i synchronizację nadajników. Wykluczamy problem z SFN-em.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: grzegorz0plonka » 12 września 2012, o 23:10

Ok. Jak pan nie wierzy jak ludzie narzekają w naszym forum to weż laptopa i dobrego tunera, sprawdz sam jak wyglada praktykę. Jak sprawadzali służby? Sprawdzali od daleka nadajnika?

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: axelmateuss » 13 września 2012, o 08:27

Jeśli nie będzie SFN, to skąd weźmiesz kanały pod emisję na tym terenie? Masz jakiś sposób na rozciągnięcie widma? Chyba zdajesz sobie sprawę, że w okresie przejściowym nie ma możliwości wygospodarowania większej ilości kanałów na emisję cyfrową - stąd też konieczność użycia SFN. Poza tym kto wie lepiej, czy sieć działa prawidłowo? Specjalista z Emitela, czy Ty? Pan Jarosław napisał, że wyklucza problem z SFN, więc nie ma powodu mu nie wierzyć. Nigdy nie podał nam na forum informacji niesprawdzonych albo nieprawdziwych. Nie napisał też, że w ogóle wszystko jest tam w porządku, tylko, że nie jest to problem z synchronizacją nadajników. Zgłaszajcie problemy, pytajcie o rozwiązanie, ale nie oskarżajcie kogoś o "niedowiarstwo" i kłamstwo, jeśli nie ma takich podstaw.
Ostatnio zmieniony 13 września 2012, o 13:19 przez axelmateuss, łącznie zmieniany 1 raz.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: grzegorz0plonka » 13 września 2012, o 13:24

Wcale nie denerwowałem. Tylko pomagam. Ludzie ciagle samego kółko piszą o problemach sfn i brak odbióru. Ile można? naprawdę bez sensu, szkoda rozwija posty stron. Bardzo szkoda, ze emitel nie chce uwiezy ludzom. Zeby emitel zrezygnował koncu sfn to wszytkie problemy odbióru na 100 % konczyły. Jedyny najprostsze rozwiązanie problemu odbióru. Nie ma sensu miec sfn, bo nic nie daje dobrego.

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: axelmateuss » 13 września 2012, o 13:28

Ale w tym momencie wybór jest prosty - albo SFN, albo nic. Nie ma wolnych kanałów. Nie ma innej możliwości pokrycia zasięgiem - szczególnie na terenach przygranicznych, kiedy niemal każdy kanał, nawet jeśli w kraju jest wolny, okazuje się być wykorzystywany przez sąsiadów. Gdyby nie trzeba było tak zrobić, to nikt by się w to nie bawił. Przecież to nie jest widzimisię jednego człowieka.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: grzegorz0plonka » 13 września 2012, o 14:21

Ok. Jak po wyłączeniu emisji analogowej to będą zrezygnowac sfn?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: belzebiusz » 13 września 2012, o 14:32

Tu znajdziesz odpowiedź odnośnie docelowych planów kanałowych po wyłączeniu analogu (od 8 strony):
http://www.transport.gov.pl/files/0/179 ... nikBIP.pdf

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: arik92 » 13 września 2012, o 14:56

Po wyłączeniu analogu będzie jeszcze więcej sieci SFN. MUX3 ma osiągnąć pokrycie 98%, więc bez SFN się nie obejdzie. Natomiast w przypadku MUX2 po wyłączeniu analogu Luboń będzie tworzył SFN z RTON Zakopane/Gubałówka, RTON Szczawnica/g. Przechyba oraz z SN Gorlice/ EC Glinik na kanale 36.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON RABKA LUBOŃ WIELKI

Postautor: grzegorz0plonka » 13 września 2012, o 22:22

No to bardzo złe. Bedzie duży problemy z odbiorem.


Wróć do „Województwo Małopolskie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika