DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2352
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: K63 » 30 grudnia 2014, o 21:05

Mux-1 odbierasz zapewne z odbicia z Krakowa, a mux-3 z Suchej Góry k. Krosna. Próbowałeś obrócić antenę w kierunku południowym na Przehybę ? Jurków teoretycznie jest w zasięgu tego nadajnika http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=5840. Odbiór powinieneś złapać na k. 34, 36 i 45.
Masz antenę o dosyć dużym zysku, a mimo to odbierasz tylko kanały nadawane na najniższych częstotliwościach. Więc albo masz zbyt słaby sygnał, albo winna jest instalacja (stary lub zbyt długi kabel, źle wykonane połączenia).
Na jakim sprzęcie odbierasz, gdzie jest zamontowana antena, jakie masz lokalne warunki odbioru np. przeszkody w kierunku nadajnika w Tarnowie ?

Colore
Posty: 8
Rejestracja: 10 czerwca 2012, o 17:17
Nadajnik - obiekt nadawczy: góra św. Marcina, Maślana Góra

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Colore » 30 grudnia 2014, o 21:35

Nie próbowałem obracać anteny na stronę południową. Z tego co znalazłem musiałbym ją skierować na południowy zachód lekko a obecnie mam antenę na wschodniej ścianie domu. Kabel jest nowy, kupiony w zeszłym tygodniu, długość kabla to 10 metrów. Antena zamontowana na wysokości około 4 m. A odbieram na telewizorze Samsung z MPEG-4.
Obraz z układem terenu względem nadajnika w Tarnowie:
Obrazek

Z tego co wyczytałem z mapy nadajnika Przechyby akurat miejsce gdzie mam dom jest poza zielonym obszarem.


Co jeszcze dodam coś o kablu: DPM cyfrowy kabel koncentryczny PLATINUM series, podwójnie ekranowany, zgodny ze standardem RG6.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2352
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: K63 » 30 grudnia 2014, o 22:43

Kabel jest OK, 10 m to nie jest dużo. Tak czy siak w stosunku do sygnału z obydwu nadajników - w Tarnowie i na Przehybie - jesteś na żółtym polu (mapki mają charakter orientacyjny i czasami rzeczywistość okazuje się dużo lepsza niż to z nich wynika). Dlatego w Twoim wypadku wcale nie można wykluczyć możliwości odbioru z Przehyby na antenie pasywnej.
Pomimo że do nadajnika w Tarnowie masz bliżej, to z Przehyby masz dużo lepszy profil terenu. Możesz też spróbować skierować antenę (ok. 90 st. w prawo od kierunku na Tarnów) na nowy nadajnik koło Gorlic (Maślana Góra), ale nie sądzę by coś z niego do Ciebie doleciało. Chociaż ...(?)
Pozostają Ci więc takie warianty
- antenę skierowaną na Tarnów podnieść najwyżej jak sie da (w razie potrzeby zastosować wzmacniacz)
- przenieść trochę antenę i skierować ją na Przehybę (w razie potrzeby zastosować wzmacniacz)

Colore
Posty: 8
Rejestracja: 10 czerwca 2012, o 17:17
Nadajnik - obiekt nadawczy: góra św. Marcina, Maślana Góra

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Colore » 30 grudnia 2014, o 22:55

Maksymalnie antenę mogę podnieść o 2m w górę, nie wiem czy to wiele może dać. Wszystko wypróbuję w najbliższych dniach. Konieczna będzie u mnie zmiana kabla na jakieś niecałe 20 metrów gdybym musiał przenosić antenę na drugą stronę domu więc czy wtedy to nie będzie dużo?
I jakiś przykład wzmacniacza mógłbyś mi podać, jestem całkiem zielony w te klocki :/

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2352
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: K63 » 30 grudnia 2014, o 23:41

Czasami niewielka zmiana lokalizacji anteny może diametralnie zmienić parametry odbioru, a 2m to stosunkowo dużo.
Tłumienie Twojego kabla to ok. 1,3-1,7 dB na odcinku 10m, czyli na odcinku 20m będzie to ok. 2,5-3,5 dB. Nie jest to dużo, pod warunkiem odpowiednio wysokiej siły sygnału. Jeżeli jednak będziesz zmuszony do przeniesienia anteny, to sugeruję by zakupić lepszy kabel z grubszym rdzeniem o średnicy np. 1,13 mm. Może być dwukrotnie droższy, ale w Twoim wypadku kabel o dobrych parametrach ma duże znaczenie.
Jeżeli chodzi o wzmacniacz, możesz zastosować dedykowany do tej konkretnie anteny, ale zapewne łatwiej będzie dostać np.wzmacniacz przelotowy. No i do niego zasilacz antenowy 12V.

oloelektro
Posty: 3
Rejestracja: 1 stycznia 2015, o 11:41

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: oloelektro » 1 stycznia 2015, o 12:05

Witam , ostatnio mam problem u mojego Ojca w dębicy i babci w Czarnej zniknely kanaly TVP1 TVP2 i pewnie inne z MUX3 , okres ok 1 mca wczesniej wszystko bylo OK wszystkie kanaly odbieraly anteny byly pozostale z Analogowej (siatkow) ale odbieralo wszystko OK
i nie wiem czy zmienili nadawanie czy jakies inne sprawy , dziwi mnie to jednak bo ja mam obok babci dom ok 20 m i dobieram wszystkie kanaly mux 1,2,3 tyle ze ja mam dekoder na USB i antene kierunkową bez wzmacniacza ( techniyagi) i nastawiona na Tarnow , pzdr.

Colore
Posty: 8
Rejestracja: 10 czerwca 2012, o 17:17
Nadajnik - obiekt nadawczy: góra św. Marcina, Maślana Góra

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Colore » 2 stycznia 2015, o 16:23

Że tak wtrącę się z powrotem ze swoją sprawą. Przestawiłem antenę 2 metry w górę i jakość sygnału spadła i wzrosły poziomy błędów. Znalazłem mux3 na kanale 50 ale jakość jest fatalna. Zaczynam podejrzewać, że to też odbicie z Krakowa.

edit:

Ustawiłem na Maślaną Górę i odbieram mux1(Sygnał 60) i mux3(Sygnał 80) z bardzo małym poziomem błędów. Dziwne jest to, że złapałem mux2 z Krakowa. Działa może najgorzej spośród wszystkich ale jest to możliwe do pozostawienia. W planach mam zamontowanie anteny na dłuższym uchwycie, ponieważ nie mam już jak odchylić bardziej na południe. Najprawdopodobniej polepszy to sygnał już odbieranych multipleksów z Gorlic ale mam też nadzieję odebrania mux2, tak żebym już wszystko miał na jednym nadajniku.

Dziękuję bardzo za wszelką pomoc!

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2352
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: K63 » 2 stycznia 2015, o 18:59

@oloelektro
Nic nie piszesz jak stara jest ta instalacja po tv analogowej. Być może wymaga dokładnego sprawdzenia połączeń lub wymiany, np. kabla.

@Colore
Jest możliwe, że odebrany sygnał nie pochodzi z Maślanej Góry, a z Przehyby (obydwa nadajniki nadają na tych samych kanałach). Nie twierdzę że jest tak na pewno, ale może być że na tak ustawionej antenie Przehybę odbierasz z odbicia lub sygnał jest tak mocny że łapiesz go bokiem anteny. Jeżeli łapiesz k.34, to powinieneś odebrać także k.36 (mux-2), chociaż w wypadku Gorlic czasami tak właśnie bywa że k.34 jest OK, a k.36 jest kiepski lub odwrotnie. Jeżeli jest to jednak sygnał z Maślanej, to tym bardziej powinieneś stabilnie odbierać z Przehyby.
Mux-2 na k.23 odbierasz zapewne z odbicia z Tarnowa lub z Krakowa.

oloelektro
Posty: 3
Rejestracja: 1 stycznia 2015, o 11:41

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: oloelektro » 2 stycznia 2015, o 19:29

instalacje mają ok 10 lat (anteny)w tym że kable byly wymieniane w obu przypadkach wiem ze bez wymian anten nie wiele wskóram ale chodziło mi o to czy nadawanie moce nadajników itp MUX3 z nadajnika Marcinka sie nie pozmieniały ,... bo kanaly tak nagle zanikły .

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2352
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: K63 » 2 stycznia 2015, o 20:06

Wszystko z Marcinki idzie bez zmian. Przyczyna leży w instalacji lub mogły zmienić się lokalne warunki odbioru. Wystarczy że dotychczas sygnał był na pograniczu stabilnego odbioru i jakiś czynnik (np. nowy obiekt w okolicy, pora roku, pogoda) spowodował tą zmianę.
Jak wyglądają parametry sygnału (siła/jakość) poszczególnych mux-ów na odbiornikach na których występują problemy ? Instalacje ze wzmacniaczami czy bez ?

oloelektro
Posty: 3
Rejestracja: 1 stycznia 2015, o 11:41

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: oloelektro » 7 stycznia 2015, o 19:18

wracając do tematu ostatnio U ojca (tj dębica) cos zaczeło łapać sygnał tvp2.1 i inne tzn przerywało , wiec pomyslałęm ze faktycznie jakies anomalie cos zasłania ale , zgadałem sie ostatnio z rodziną co mieszka ok 2km od nadajnika Marcinki i odziwo oni tez juz nie mają tvp2 i inne wiec cos mi tu niegra instalajce ze wzmacniaczami

edit/ Pisownia PL! Regulamin forum.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Jarosław Bałuka » 8 stycznia 2015, o 10:00

Po stronie nadawczej emisje pracują stabilnie, bez zmian.

Dla lokalizacji bliskiej od nadajnika instalacja musi być bez wzmacniacza.

Awatar użytkownika
marek70
Posty: 47
Rejestracja: 29 stycznia 2011, o 22:51
Odbiornik: Bravia ex401, canva t710
Instalacja antenowa: biquad DIY
Nadajnik - obiekt nadawczy: G. św. Marcina

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: marek70 » 22 stycznia 2015, o 10:13

Czy u Was też brak sygnału na 45k? Konserwacja miała się zakończyć o 6.00 a u mnie brak sygnału do tej pory. Inne kanały bez problemów.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Domel28 » 22 stycznia 2015, o 10:19

Na tą chwilę u mnie też brak sygnału na k.45

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2352
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: K63 » 22 stycznia 2015, o 14:47

Prawdopodobnie odbieracie sygnał z Chorągwicy. W Limanowej w tej chwili brak odbioru z Tarnowa na k. 23 i 45. Jest na k. 50, ale to zapewne z lokalnego doświetlenia.

mrau34
Posty: 9
Rejestracja: 15 października 2014, o 13:56
Odbiornik: samsung tuner celebletech model urzo195
Instalacja antenowa: antena kierunkowa zawieszona na domu tzn na maszcin
Nadajnik - obiekt nadawczy: prehyba

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: mrau34 » 22 stycznia 2015, o 17:06

na przehybie to samo brak k45

Baca
Posty: 12
Rejestracja: 4 maja 2013, o 18:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: Góra św. Marcina - Tarnów

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Baca » 22 stycznia 2015, o 18:14

U mnie także brak kanałów 23 i 45. Przerwa miała być między 1.00 a 6.00, więc wygląda na to, że technikom coś się wymknęło i walnęło.

herman77
Posty: 3
Rejestracja: 28 maja 2014, o 18:03

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: herman77 » 22 stycznia 2015, o 19:23

Cały dzień brak MUX-2, albo znowu grzebali i trzeba antenę przestawić. I tak do usr...nej śmierci, patałachy z was straszne, tylko się dotkniecie i spier...., echh.

mrau34
Posty: 9
Rejestracja: 15 października 2014, o 13:56
Odbiornik: samsung tuner celebletech model urzo195
Instalacja antenowa: antena kierunkowa zawieszona na domu tzn na maszcin
Nadajnik - obiekt nadawczy: prehyba

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: mrau34 » 22 stycznia 2015, o 19:37

ja obawiam się tego samego jak przehybe włącza tak za zwyczaj jest jak już coś w miarę dobrze trzeba to popsuć

Baca
Posty: 12
Rejestracja: 4 maja 2013, o 18:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: Góra św. Marcina - Tarnów

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Baca » 22 stycznia 2015, o 20:08

Właśnie zauważyłem pojawienie się sygnału na kanałach 34 i 36. Czy to jakaś awaryjna zmiana kanałów czy coś z odbicia moja antena zaczęła odbierać?

Odpowiedz