DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: kemi73 » 7 maja 2012, o 18:50

Czy obecnie w Krakowie jest włączony MUX1 ? Bez problemu wyszukuje mi MUX2 oraz MUX3 a MUX1 ani śladu :(.

elimar555
Posty: 36
Rejestracja: 17 sierpnia 2010, o 10:34
Odbiornik: UE46D8000
Instalacja antenowa: VENA 21-69 + LNA177 kabel Televes T100HD-30m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Luboń Wielki

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: elimar555 » 7 maja 2012, o 18:54

tak włączony. W tym momencie oglądam jedynkę w okolicach Rabki z Chorągwicy. Kan 25.

Hamer
Posty: 111
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 08:59
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Hamer » 8 maja 2012, o 06:47

Ja mam taką ciekawostkę, antena skierowana na Katowice (z tyłu ściana) a odbieram MUX1 z Krakowa (pewnie gdzieś z odbicia) ale MUX2 z Kraka ani śladu, pasek z mocą nawet nie drgnie.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: kemi73 » 8 maja 2012, o 09:03

Proszę o pomoc bo nijak mogę to zrozumieć, wyszukuję bez problemu MUX2 oraz MUX3 plus TV Mobilna, czasem nawet MUX2 z Katowic ale nijak nie mam żadnego sygnału z MUX1 w okolicach Wieczystej. Może mi to ktoś w jakiś sposób wyjaśnić ?. Mam rozumieć że na tym terenie jest czarna dziura czy jak ?.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: m@rtops » 8 maja 2012, o 09:09

Hamer pisze:MUX2 z Kraka ani śladu, pasek z mocą nawet nie drgnie.
masz tam wzmacniacz w siatce i może jest on tylko na częstotliwości kanałów 21-60 :shock:

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Jarosław Bałuka » 8 maja 2012, o 09:10

kemi73 pisze:Mam rozumieć że na tym terenie jest czarna dziura czy jak ?.
Niemożliwe, full sygnału na Pilotów.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: kemi73 » 8 maja 2012, o 09:18

Mogę się tylko domyślać że jest. Antena to pokojowa ze wzmacniaczem i na pełny zakres. Najdziwniejsze jest to że odbieram MUX3 przy 2kW mocy a po MUX1 przy mocy 25kW ani śladu. Jeszcze żeby był jakiś szczątkowy sygnał a tu nic.

markez
Posty: 61
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków / RTCN Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: markez » 8 maja 2012, o 09:42

kemi73 pisze:Mogę się tylko domyślać że jest. Antena to pokojowa ze wzmacniaczem i na pełny zakres. Najdziwniejsze jest to że odbieram MUX3 przy 2kW mocy a po MUX1 przy mocy 25kW ani śladu. Jeszcze żeby był jakiś szczątkowy sygnał a tu nic.
Na TV? może masz jak u mnie, TV przeskakiwał ten kanał i też nic nie znajdował. Pisałem kilka postów wyżej co było przyczyną. Zapuść autoprogramowanie / zresetuj TV.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: kemi73 » 8 maja 2012, o 09:51

To na pewno nie to bo jest to tuner AverMedia i szukałem kanału w dwóch różnych programach (AverTV oraz AltDVB) w obu przypadkach efekt jest ten sam. Nic zrobię pełne wyszukiwanie, ale wątpię że to pomoże. Panie Jarku MUX1 nadawany jest na 506000 Hz i nic na +,- ?. Może tu jest problem.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Jarosław Bałuka » 8 maja 2012, o 12:06

Równe 506MHz

eldoka17
Posty: 19
Rejestracja: 5 marca 2012, o 10:16
Odbiornik: Cabletech urz 0086
Daewoo 42 Plazma DT-42A1
Instalacja antenowa: Antena DVB-T 44/21-69 Tri Digit ECO
na wys od ziemi 14 m, na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: eldoka17 » 8 maja 2012, o 16:12

Po zmianie anteny niby problem zniknał, posiadam teraz tri digit 44/21-69 eco,
dostałem do niej LNA-177, po zamontowaniu mux 1 - siła 73 jakosć 97%, mux 2 którego wczesniej nie odbierało siła 70 jakość 54-56 co powoduje lekka czasem pikseloze, ale co zauważyłem, zmieniłem wzmacniacz lna 177 na starszy zwyły Turbo tv 7 to jakis z serii SWA. i na mux 2 siła 70 ale jakosć waha się nawet od 90% do 56 czasem niiestety jest 25 i nie da się oglądać.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Bartt » 8 maja 2012, o 16:18

@eldoka17
Możesz spróbować jeszcze na MC9102, pod względem jakości sygnału u mnie wypadł lepiej niż LNA-177 i 169, ale ma też wady - jest bardziej podatny na zakłócenia ;).

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: m@rtops » 8 maja 2012, o 16:47

ze słabszych wzmacniaczy to raczej LNA-101 bo te wahania jakości mogą być właśnie od silnego wzmocnienia (zasilasz zasilaczem czy z dekodera?)

eldoka17
Posty: 19
Rejestracja: 5 marca 2012, o 10:16
Odbiornik: Cabletech urz 0086
Daewoo 42 Plazma DT-42A1
Instalacja antenowa: Antena DVB-T 44/21-69 Tri Digit ECO
na wys od ziemi 14 m, na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: eldoka17 » 8 maja 2012, o 17:10

aha i zauważyłem ze gdy dodaje do tego zasilacz to siła na mux 1 i 2 rosnie o 1 procent ale za to jakosć na mux 2 jest 25% a na mux1 bez zmian 97%

Po odpięciu zasilacza jakosć rosnie do 56,

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: kb997 » 8 maja 2012, o 17:17

@Eldoka17
A próby z symetryzatorem przeprowadzone?? Jeśli bez zasilania masz takie parametry odbioru to na symetryzatorze powinno działać, tylko zamiast wtyczki od zasilacza trzeba dać zwykłą.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Bartt » 8 maja 2012, o 17:18

eldoka17 pisze:...
Po odpięciu zasilacza jakosć rosnie do 56,
Trochę to dziwne. Zasilasz jednocześnie wzmacniacz z tunera i z zasilacza :?:
Jeśli jest jakiś sygnał z odłączonym zasilaniem to nie z anteny bo w zasadzie jest ona wtedy odłączona od tunera ponieważ wzmacniacz bez zasilania praktycznie nie przepuszcza sygnału. Może lepiej zamontować symetryzator zamiast wzmacniacza :idea:

O, widze że kolega kb997 podpowiada to samo ;)

eldoka17
Posty: 19
Rejestracja: 5 marca 2012, o 10:16
Odbiornik: Cabletech urz 0086
Daewoo 42 Plazma DT-42A1
Instalacja antenowa: Antena DVB-T 44/21-69 Tri Digit ECO
na wys od ziemi 14 m, na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: eldoka17 » 8 maja 2012, o 17:27

A próby z symetryzatorem przeprowadzone?? Jeśli bez zasilania masz takie parametry odbioru to na symetryzatorze powinno działać, tylko zamiast wtyczki od zasilacza trzeba dać zwykłą.
Narazie mam podpięte na "dziko", kupie wejscie samiec i bedzie ok, symetryzator też kupie i dam znac co i jak

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: m@rtops » 8 maja 2012, o 18:47

eldoka17 pisze: kupie wejscie samiec i bedzie ok,
proponuję typu "F"

eldoka17
Posty: 19
Rejestracja: 5 marca 2012, o 10:16
Odbiornik: Cabletech urz 0086
Daewoo 42 Plazma DT-42A1
Instalacja antenowa: Antena DVB-T 44/21-69 Tri Digit ECO
na wys od ziemi 14 m, na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: eldoka17 » 8 maja 2012, o 20:09

proponuję typu "F"
trzeba mieć owe wejscie w dekoderze :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: m@rtops » 8 maja 2012, o 20:26

chodziło mi raczej o coś takiego - bo te "zwykłe" na śrubeczki to nieporozumienie ;)
http://www.dipol.com.pl/przejscie_gniaz ... _E8260.htm
http://www.telmor.pl/pl/offer/302
http://www.telmor.pl/pl/offer/303
dużo trwalsze i wygodniejsze w montażu :D

Odpowiedz