DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

danon112

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: danon112 » 22 lipca 2011, o 16:40

naprawiliscie cos przez ten czas??

dominik920
Posty: 36
Rejestracja: 21 lipca 2011, o 17:18

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dominik920 » 22 lipca 2011, o 17:34

Chyba nie bardzo naprawili bo u mnie jak skakał sygnał wczoraj tak dzisiaj skacze tak samo,dodam że mam antenę przystosowaną do odbioru wysokich kanałów bowiem bokiem odbieram MUX3 ze Skrzycznego.

markez
Posty: 61
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków / RTCN Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: markez » 22 lipca 2011, o 18:06

Jakby minimalnie lepiej, ale dalej daleko od dobrego odbioru, choćby z czasów testów.
Posiadam antenę kierunkową Dipola 21-69, nowy, ekranowany koncentryk dł 7m. Sygnał skacze co chwile jak oszalały.

danon112

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: danon112 » 22 lipca 2011, o 18:41

mam jeszcze jedno pytanie, czy zwiekszycie sile sygnalu ??

Nardis
Posty: 150
Rejestracja: 17 lutego 2011, o 01:30
Odbiornik: Hyundai DVB4H 632 PVR
Instalacja antenowa: ATX DIPOL VENA o długości 4m +
wzmacniacz SWA9701 + 130m kabla TRISET
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Chorągw,Gubałówka,Wręczyca

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Nardis » 22 lipca 2011, o 18:44

Witam,

Wczoraj wieczorem testowałem odbiór na południu Olkusza na wzniesieniu 420m.n.p.m. antenie ATX-107 i sygnał z Chorągwicy 64k na Fergusonie 8100HD na poziomie 45% - brak odbioru! Odbieram Tarnów 23k, Luboń Wielki 61k a nawet Przehybę z poziomem 65%, a Kraków MUX-2 niestety nie idzie, tylko marne 40-45% ! Co prawda MUX-2 mamy dobry z Kosztów ale co będzie z Muxami z kanałem regionalnym TVP-INFO Kraków jak tu teraz przy mocy 63kW brak odbioru? A mam antenę wysoko w porównaniu z innymi w Olkuszu. Będę dalej obserwował sygnał.

pozdrawiam,

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: hol2 » 22 lipca 2011, o 18:56

U mnie na kanale 64 Kraków Choragwica mux2 nadal brak odbioru Gmina Zabierzów 20 km od Krakowa. Odbieram natomiast Katowice kanal 49 bardzo dobrze mux2 co uruchomili 14 lipca 2011. W miare dobrze Wisle Skrzyczne kanal 38 mux2 i kanał 62 mux3, oraz Czechy kanał 37 mux2 czeski i kanał 54 nux1 czeski z okolic Ostrawy, czasami tez po obruceniu anteny na Jesenik kanal 36 mux1 czeski. Instalacje mam raczej dobra, wzmacniacze anteny tez przenosza pasmo powyzej 60 kanału. Z Krakowa Choragwicy nawet nie ma sladu sygnalu, podczas gdy z Katowic moge odbierac sygnal super na kanale 49 mux2. Jesli antena jest obrocona bokiem do Katowic na Skrzyczne to tez sie da odbierac sygnal z Katowic, jest tak dobry w odl. ok 50 km od Katowice Kosztowy. Z Krakowa mam tutaj ok 30 km do Choragwicy kolo Wieliczki i jak pisze nie ma nawet sladu na wskaznikach ze na kanale 64 cos nadaja...! Wydaje mi sie ze jest to jakas niekompetencja ludzi lub zespsuty sprzet. Dwa lata temu tutaj w okolicy Zabierzowa i Krzeszowic ludzie odbierali dobrze sygnal cyfrowy testowy z Choragwicy. Pozdrawiam i prosze nie usuwac mojego postu jak poprzednio!

Awatar użytkownika
gorki
Posty: 234
Rejestracja: 6 marca 2009, o 13:26
Odbiornik: Samsung 40cali
Instalacja antenowa: Antena własnej konstrukcji.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN CHORAGWICA

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: gorki » 22 lipca 2011, o 19:34

Do kolegi @kemi73 @gorki pracujesz w dipolu że tak zachwalasz ich towar:). Nie kolego nie pracuje w dipolu tylko uwaznie kupuje odpowiednie anteny polecam lekture z tejze strony ew popros o porade pozniej czyn aluzje mimo to masz prawo byc zdezorientowany.Kto pyta nie bladzi ;)

sils
Posty: 70
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony CMT-MX550I
Kenwood KDC-BT73DAB
Dongle na RTL2832U

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: sils » 22 lipca 2011, o 19:50

Kraków, nadajnik: RTCN Kraków / Chorągwica, antena http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1112.htm, północna część Krakowa - Mistrzejowice, 2 piętro
tv: sharp - wynik poniżej (często tnie)

Obrazek

tuner compro E650F - niemiłosiernie tnie

dylemat24
Posty: 95
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dylemat24 » 22 lipca 2011, o 20:00

Dlaczego jeżeli sygnał mam na poziomie 80% to jakość sygnału pokazuje na 100%, nie powinno być odwrotnie

dominik920
Posty: 36
Rejestracja: 21 lipca 2011, o 17:18

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dominik920 » 22 lipca 2011, o 20:10

hol2 pisze:U mnie na kanale 64 Kraków Choragwica mux2 nadal brak odbioru Gmina Zabierzów 20 km od Krakowa. Odbieram natomiast Katowice kanal 49 bardzo dobrze mux2 co uruchomili 14 lipca 2011. W miare dobrze Wisle Skrzyczne kanal 38 mux2 i kanał 62 mux3, oraz Czechy kanał 37 mux2 czeski i kanał 54 nux1 czeski z okolic Ostrawy, czasami tez po obruceniu anteny na Jesenik kanal 36 mux1 czeski. Instalacje mam raczej dobra, wzmacniacze anteny tez przenosza pasmo powyzej 60 kanału. Z Krakowa Choragwicy nawet nie ma sladu sygnalu, podczas gdy z Katowic moge odbierac sygnal super na kanale 49 mux2. Jesli antena jest obrocona bokiem do Katowic na Skrzyczne to tez sie da odbierac sygnal z Katowic, jest tak dobry w odl. ok 50 km od Katowice Kosztowy. Z Krakowa mam tutaj ok 30 km do Choragwicy kolo Wieliczki i jak pisze nie ma nawet sladu na wskaznikach ze na kanale 64 cos nadaja...! Wydaje mi sie ze jest to jakas niekompetencja ludzi lub zespsuty sprzet. Dwa lata temu tutaj w okolicy Zabierzowa i Krzeszowic ludzie odbierali dobrze sygnal cyfrowy testowy z Choragwicy. Pozdrawiam i prosze nie usuwac mojego postu jak poprzednio!
Widzę że nie jestem jedynym mieszkańcem Gminy Zabierzów który ma problemy z odbiorem MUX2 Z Chorągwicy,dosyć dobrze natomiast odbierają u mnie obydwa MUX-y ze Skrzycznego choć bywa że na MUX2 obraz czasem się przytnie,bez problemu łapię również obydwa MUX-y z Ostravy a z najbliższego nadajnika na Chorągwicy odbieram niestety tylko skaczący sygnał nie umożliwiający złapania obrazu.

Awatar użytkownika
tomarex
Posty: 202
Rejestracja: 23 maja 2009, o 22:41

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: tomarex » 22 lipca 2011, o 20:12

Ponawiam.
tomarex pisze:Pytanie do przedstawicieli Emitela.

Na jakiej wysokości zamontowane są anteny MUX-2 na Chorągwicy.
Z pewnością przy szczycie 286 metrowego masztu nie było miejsca. A gdyby były montowane na wysokości np 50 m, jak kiedyś np anteny TVN-u, to wiadomo że pokrycie sygnałem przy tak wysokiej częstotliwości będzie o wiele gorsze.
Nie znając wysokości zainstalowania systemu antenowego, profile terenu do odbiorcy niestety są mylące. Różnica może przecież wynosić 200m.
Uważam że aby można wyciągnąć wnioski z tego że ktoś odbiera, lub nie w danym miejscu powinien podawać dokładną swoją pozycję geograficzną, a najlepiej zamieścić mapkę/zdjęcie satelitarne z zaznaczonym swoim położeniem.
Pomocna także jest informacja czy widać z miejsca posadowienia anteny maszt w Chorągwicy.

Naturalnie należy dodać, że przy tak wysokiej częstotliwości i przekazie cyfrowym wymagania dla instalacji odbiorczych są podobne jak dla przekazu satelitarnego.

sils
Posty: 70
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony CMT-MX550I
Kenwood KDC-BT73DAB
Dongle na RTL2832U

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: sils » 22 lipca 2011, o 20:42

na patyczaku - zwykły drut (zdjęcie poniżej :D ) własnej produkcji na mistrzejowicach (nie widzi nadajnika) w tunerze tv compro wskazuje siłe sygnału 100% i często tnie

Obrazek

awaria
Posty: 10
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 21:29

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: awaria » 22 lipca 2011, o 20:49

Gdzieś mi sie zapodziała w piwnicy antena siatkowa ,
wiec jutro wybieram sie na giełde do stoiska Dipola.
Do nadajnika mam ok 13 km. Tylko że Chorągwica nie jest widoczna z mojego balkonu/1piętro/
Obrazek

A-mój balkon
B-biurowiec
C-Chorągwica.

Jaką antenkę mam zakupić???
Jaki kabel??? Satelitarny???
Mam na balkonie nieużywaną satelite wiec zamiast niej mogę dać nową do DVB-T.
Aha mam 2 miesięczny tv Panasonic z mpeg4.

I co mam zrobić aby odbierać TVP1,2,INFO ???

Aktualnie jadę na Azarcie, zresztą nędznie odbiera.

Awatar użytkownika
Martinez1989
Posty: 375
Rejestracja: 8 października 2010, o 01:40
Odbiornik: LG M237WDP FergusonAriva210,250 FT-8100 HD,RTL2838 DualDab4
Instalacja antenowa: ATX-107 pol.V, 7 el. VHF

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Martinez1989 » 22 lipca 2011, o 20:56

awaria pisze:...,
wiec jutro wybieram sie na giełde do stoiska Dipola.
Tak poza tematem, ale nie jestem z Krakowa i chciałem zapytać gdzie jest giełda techniczna w Krakowie?

sils
Posty: 70
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony CMT-MX550I
Kenwood KDC-BT73DAB
Dongle na RTL2832U

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: sils » 22 lipca 2011, o 21:04

Martinez1989 pisze:
awaria pisze:...,
wiec jutro wybieram sie na giełde do stoiska Dipola.
Tak poza tematem, ale nie jestem z Krakowa i chciałem zapytać gdzie jest giełda techniczna w Krakowie?
ul. Balicka 56
Otwarta, soboty, niedziele od 8.00 do 14.00

gallus76
Posty: 7
Rejestracja: 21 lipca 2011, o 23:12

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: gallus76 » 22 lipca 2011, o 21:09

awaria pisze:Gdzieś mi sie zapodziała w piwnicy antena siatkowa ,
wiec jutro wybieram sie na giełde do stoiska Dipola.
Do nadajnika mam ok 13 km. Tylko że Chorągwica nie jest widoczna z mojego balkonu/1piętro/
Obrazek

A-mój balkon
B-biurowiec
C-Chorągwica.

Jaką antenkę mam zakupić???
Jaki kabel??? Satelitarny???
Mam na balkonie nieużywaną satelite wiec zamiast niej mogę dać nową do DVB-T.
Aha mam 2 miesięczny tv Panasonic z mpeg4.

I co mam zrobić aby odbierać TVP1,2,INFO ???

Aktualnie jadę na Azarcie, zresztą nędznie odbiera.
Jeśli korzystasz z AZART w "KABLU" to rozmawiałem z serwisantem i do końca przyszłego tygodnia będą poprawiać tak, aby móc oglądać

satowiec

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: satowiec » 22 lipca 2011, o 21:21

A ja mam problem
mam philipsa 7665 i na nim nic nie moge odebrac cyfrowego
wchodze w odpowiednie menu
wpisuje czestotliwosxc 818 MHz
międli dłuższą chwile i pokazuje 0 znalezionych kanałów

do tej samej instalacji antenowej wpiąłem monitor od kompa z tynerem MPEG i od razu znalazł 8 kanałów z siłą wyższą niż średnia

zepsuty TB Philips?
bo ja nie mam już pomysłu
pozdrawiam

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: kemi73 » 22 lipca 2011, o 21:54

A szukasz w menu DTV czy analogu :) Przeczytaj dokładnie instrukcje.

awaria
Posty: 10
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 21:29

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: awaria » 22 lipca 2011, o 22:08

gallus76 pisze:
awaria pisze:Gdzieś mi sie zapodziała w piwnicy antena siatkowa ,
wiec jutro wybieram sie na giełde do stoiska Dipola.
Do nadajnika mam ok 13 km. Tylko że Chorągwica nie jest widoczna z mojego balkonu/1piętro/
Obrazek

A-mój balkon
B-biurowiec
C-Chorągwica.

Jaką antenkę mam zakupić???
Jaki kabel??? Satelitarny???
Mam na balkonie nieużywaną satelite wiec zamiast niej mogę dać nową do DVB-T.
Aha mam 2 miesięczny tv Panasonic z mpeg4.

I co mam zrobić aby odbierać TVP1,2,INFO ???

Aktualnie jadę na Azarcie, zresztą nędznie odbiera.
Jeśli korzystasz z AZART w "KABLU" to rozmawiałem z serwisantem i do końca przyszłego tygodnia będą poprawiać tak, aby móc oglądać
No w tym długim bloku za pawilonem mieszkam, Z tymi gościami z kabla nie chce mieć nic do czynienia, Jak do tej pory nie zrobili porządnie analogowej instalacji to i nie zrobią DVB-T.A może stare kable mamy w ścianach ????blok z początku lat 70tych. Chce mieć swoje za oknem:):) jak sie da.

Slayter67

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Slayter67 » 22 lipca 2011, o 22:16

kemi73 pisze:A jaki posiadasz telewizor ? 65% to trochę mało spróbuj na razie z anteną.
TV to LG 26LG30 czy potrzebne są jakieś inne ustawienia w TV? skoro nie m aobrazu?

Odpowiedz