DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Greg21
Posty: 20
Rejestracja: 17 lipca 2011, o 20:31

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Greg21 » 11 kwietnia 2013, o 21:45

@K63 poszperam na satkurierze, jak znajdę to wkleję link. Wydaje mi się, że była to dodatkowa informacja od UKE.

@MG_DVB-T
Z Krakowa? to raczej niemożliwe - za duża odległość. Piwniczna-Zdrój jak i Rytro, który ma własny TSR będą wyłączone teraz, w IV etapie czyli oba muszą brać sygnał sygnał z Przehyby. Można też odbierać zaśnieżony analogowy Polsat z tego właśnie nadajnika (odbicie) więc chyba nie ma innej możliwości.

MG_DVB-T
Posty: 39
Rejestracja: 11 października 2012, o 22:14
Odbiornik: SAMSUNG
Instalacja antenowa: Antena DVB-T 44/21-69 Tri Digit - ze wzmacniaczem LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / Raszyn

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: MG_DVB-T » 11 kwietnia 2013, o 21:57

@Greg21

Pisząc poprzedni post posiłkowałem się następującymi danymi, które (według mojej wiedzy) w dużym stopniu są prawdziwe:

TVP1 -> http://obrazki.elektroda.pl/5533079300_1307457125.jpg
TVP2 -> http://obrazki.elektroda.pl/2302823300_1307457265.jpg

Poza tym, w wykazie stacji wyłączanych w IV etapie nie ma stacji w Piwnicznej -> http://cyfryzacja.gov.pl/Wykaz,nadajnik ... ,1217.html

W związku z powyższym jestem bardziej niż pewien, że MUX3 z Piwnicznej ruszy w maju.

Greg21
Posty: 20
Rejestracja: 17 lipca 2011, o 20:31

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Greg21 » 11 kwietnia 2013, o 22:08

Ale jak ma się to do tego:
http://cyfryzacja.gov.pl/Gminy,objete,I ... ,1203.html
W poprzednim etapie podawali które gminy nie stracą analogu ze względu na odbiór z innego rejonu. Szczerze? Już sam nie wiem. Zobaczymy co będzie po godzinie zero...
Edit
Zobacz sobie na Tylmanową. Wg spisu z elektrody też ciągnie z Krakowa a wyłączają w IV etapie, jest w spisie wyłączanych nadajników i gmin (Ochotnica Dolna)... teraz wydaje mi się że ktoś popełnił błąd bo po co umieszczać gminę na liście skoro analog ma niby być...

Awatar użytkownika
Robertus
Posty: 164
Rejestracja: 12 maja 2012, o 13:43

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Robertus » 12 kwietnia 2013, o 17:03

Na stronie TVP Kraków, jest taka odpowiedź na pytanie zadane przez telewidza:

"Odpowiedź dla mieszkańca miejscowości Barcice (k/ Starego Sącza)
Obszar jest w zasięgu MUX 1 i MUX 2 z nadajników Szczawnica , antena kierunkowa, wieloelementowa może w odbiorze pomóc i odbiór z odbicia. Stacja doświetlająca na TSR Piwniczna / G.Kicarz będzie uruchomiona po wyłączeniu przemiennika analogowego w następnym etapie ASO tj. 20 maja."
(źródło: http://www.tvp.pl/krakow/dvbt/aktualnos ... ow/5454327).

Greg21
Posty: 20
Rejestracja: 17 lipca 2011, o 20:31

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Greg21 » 12 kwietnia 2013, o 19:20

LOL a jednak...
A ja się właśnie dodzwoniłem na tę ich infolinię. Miła pani powiedziała mi tylko że sygnał analogowy zniknie z Piwnicznej, w kwestii przemienników odsyła do UKE. Trzeba będzie miesiąc przemęczyć o ile wyłączą ten TSR - mam wrażenie że tam wszyscy czytają z tabelek na cyfryzacja.gov.pl...

Awatar użytkownika
a.d.
Posty: 455
Rejestracja: 1 maja 2011, o 08:39
Odbiornik: Optic SLOTH Combo plus, Ferguson FT-8100, Cabletech URZ0083Q
Instalacja antenowa: siatka+SWA-9701 pol.V siatka+LNA-177 pol.V
Nadajnik - obiekt nadawczy: (PL)-Przehyba / G.Sw.Marcina (SK)-Kotnik

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: a.d. » 12 kwietnia 2013, o 19:23

Robertus pisze: Stacja doświetlająca na TSR Piwniczna / G.Kicarz będzie uruchomiona po wyłączeniu przemiennika analogowego w następnym etapie ASO tj. 20 maja."
  • To jeszcze małe uzupełnienie:
  • Na obecną chwile emisja po 20 maja z obiektow(gapfilerow) Kicarz,Cycowka jest planowana na K50
  • K50 Mux-3 TSR Piwniczna Góra Kicarz 14.1dBW(25W) H ND
    Mux-3 K50 TSR Rytro Góra Cycówka H ND
  • Emisja analogowa na wspomnianych obiektach prawdopodobnie zostanie utrzymana do 20 maja.

Awatar użytkownika
Robertus
Posty: 164
Rejestracja: 12 maja 2012, o 13:43

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Robertus » 12 kwietnia 2013, o 20:57

Z analizy informacji zamieszczonych na stronie cyfryzacja.gov.pl wynika, że w ramach IV etapu wyłaczeń telewizji analogowej zostaną uruchomione m.in. 4 gapfillery na k.58, t.j. Ochotnica Górna/G.Utocze, Ochotnica Dolna/G. Koci Zamek, Żegiestów Zdrój/G.Kiczera i Żegiestów Wieś/G.Cypel.
Zagadką pozostaje to, z którą stacja główną na k.58 będą one współpracowały?
Do tej pory brak jest oficjalnych informacji o kanale przydzielonym dla stacji głównej Szczawnica/G.Jarmuta.

Awatar użytkownika
Martinez1989
Posty: 375
Rejestracja: 8 października 2010, o 01:40
Odbiornik: LG M237WDP FergusonAriva210,250 FT-8100 HD,RTL2838 DualDab4
Instalacja antenowa: ATX-107 pol.V, 7 el. VHF

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Martinez1989 » 12 kwietnia 2013, o 21:39

Ja mam pytanie. Czy w Małopolsce musi być MUX-3 na 3 innych kanałach?? K. 34, 50 i 57 czy 58??

Czy nie można było tego zrobić na jednym kanale SFN??

Pozdrawiam.

tarecki
Posty: 18
Rejestracja: 20 lipca 2011, o 11:54
Odbiornik: LG 55uh6507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczawnica Przehyba - 16km

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: tarecki » 14 kwietnia 2013, o 20:27

Witam:)
Wziąłem na wypróbowanie ze sklepu antenę: TV Mini LOG Aktywna 40dB http://[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/antena-tv-mini-log-ak ... 24133.html. Antena logarytmiczna z wbudowanym wzmacniaczem LG2 i zasilaczem.
Antenę zamontowałem na kominie domu, odbiór MUX1 (20kW) rewelacyjny, natomiast MUX2 (5kW) o wiele gorszy. Zauważyłem, że im wyżej wyciągałem antenę tym polepsza się jakość drugiego multipleksu.
Problem polega jednak na tym, że nie chcę montować anteny zbyt wysoko (nie mam gdzie zamontować masztu), dlatego pytam czy dłuższa antena np. typu Yagi, montowana niżej np. na kominie, polepszy mi odbiór. Słyszałem też, że nie zawsze wzmacniacz poprawia jakość.
Z góry wielkie dzięki

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Bartt » 14 kwietnia 2013, o 20:57

@tarecki
Tu masz parametry samej anteny:
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A4011.htm

Tu wzmacniacz LG2 25dB:
http://www.hollex.pl/anteny-tv-naziemne ... znych-25db

Jak widać zysk pasywny tej anteny jest bardzo mały (około 6dB) i bardziej się ona nadaje na antenę pokojową ;).

W twoim przypadku (jesli masz możliwość zwrotu lub wymiany anteny) możesz zamontować antenę z symetryzatorem np. siatkową, yagę 19, albo ATX-a (np. ATX-55) i w przypadku dalszych problemów z odbiorem dobrać odpowiedni wzmacniacz.
Ja oczywiście polecam ATX-a gdyż z tych 3 anten ma najlepsze parametry ;)
Niestety wykonanie ATX-ów jest takie sobie :(.

Inna sprawa to obecne parametry mux-2 które pewnie niedługo się zmienią (docelowo ma być 20kW na k36).

kubus.kul
Posty: 48
Rejestracja: 2 marca 2009, o 16:20
Odbiornik: TV SAMSUNG LE37B651
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Szczawnica/G.Prehyba

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: kubus.kul » 20 kwietnia 2013, o 16:02

RTON Szczawnica / G.Przehyba

Po wyłączeniu 23 kwietnia emisji sygnału analogowego nastąpi uruchomienie nadajnika MUX 3 na kanale 34 (22kW, H, D - dane wykaz pozwoleń UKE).

Na obiekcie nie będzie przejścia MUX-2 na parametry docelowe K36 z powodu prowadzonej emisji MUX2 z obiektu Kielce Św. Krzyż(przejściowo K36).

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: grzegorz0plonka » 20 kwietnia 2013, o 16:37

Na Gubałówki chyba tez nie będzie docelowe K36.
W takie razie kiedy będzie przejścia MUX-2 na parametry docelowe K36?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: belzebiusz » 20 kwietnia 2013, o 16:45

Zapewne po przejściu MUX-2 na Świętym Krzyżu na docelowy kanał 37, czyli do końca tego roku:
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania-mux-2

Odbiorcy MUX-1 z RTCN Siedlce/Łosice też się ucieszą. :D

fuji74
Posty: 7
Rejestracja: 25 marca 2013, o 14:54

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: fuji74 » 20 kwietnia 2013, o 19:40


pablo82
Posty: 312
Rejestracja: 29 grudnia 2008, o 11:24
Odbiornik: Tv Samsung UE32F5000 Tv Samsung LE26D450
Radio Dual DAB+14
Instalacja antenowa: Ant. EMME ESSE UNI LINE LOG 5-60 VHF UHF + rozgał. Signal R2 + 30 m kabla RG6Cu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/Kozłowiec/Radom Wacyn

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: pablo82 » 21 kwietnia 2013, o 13:05

Teoretycznie mam szanse od 22 kwietnia na odbiór MUX-3 ze Szczawnicy na k.34 z mocą 20kW, gdyż sygnał naziemny z Prehyby dociera do Skarżyska bez przeszkód (zarówno radio RMF 103,2 Radio Kraków 90,0 jak i Radio Zet 97,8) jak i analog TVP1 k.56 mimo nadającego TV4 z Kielc na tym samym kanale -da się odebrać. Tak samo jak i Polsat- chociaż przebija się TVP Kielce ze Św. Krzyża oraz trochę zaśnieżone TVP2 k.39. To tyle o analogu, który od jutra zniknie ze Szczawnicy. Natomiast co do DVB-T, to jedyne trudności z odbiorem na k.34 MUX-3 mogę mieć spowodowane przez analogową TV4 z Radomia nadającą na tym samym kanale, która nawet tyłem anteny w przeciwnym kierunku niż Radom - odbiera znośnie (tj średni śnieg i odbicia). Zależny mi na lokalnym TVP Kraków. Tarnów G. Św. Marcina - również u mnie odpada (na k.57 nadaje u mnie analogowe TVP INFO Warszawa). Niech już jak najszybciej ten analog wyłączą- bo nawet odkąd z Przysuchy włączyli Mux-1 na k.50 to nie mam nawet analogowego TVP Kraków z Chorągwicy na tym samym kanale. Wcześniej odbierało bardzo dobrze mimo sporej odległości pomiędzy moim miastem a Chorągwicą (jak również i Prehybą).

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Domel28 » 22 kwietnia 2013, o 06:53

@pablo82- do mnie jakieś szczątki z Przehyby dolatują, ale o odbiorze nie ma nowy bo tylko wskaźnik jakości miga. Antena też nie jest dokładnie ustawiona.

Artek Ł.
Posty: 665
Rejestracja: 9 sierpnia 2011, o 07:31
Odbiornik: LG 55LM860V,LG 42LS9000,tablet z dvb-t do basenu
Instalacja antenowa: antena ATX107 i jest na balkonie z Multiswitch MP-0516
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica - MX 1,2,3

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Artek Ł. » 22 kwietnia 2013, o 15:30

MUX 3 z Szczawnicy działa mi na antenie pokojowej bez problemu .
na tych samych ustawieniach anteny z Chorągwicy działa MUX 1 i MUX 2

Awatar użytkownika
Robertus
Posty: 164
Rejestracja: 12 maja 2012, o 13:43

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Robertus » 22 kwietnia 2013, o 17:19

Czy aby na pewno odbierasz sygnał z Przehyby skoro w harmonogramie uruchomienie tego nadajnika przewidziano na wtorek 23-go kwietnia?
Może odbierasz sygnał z Lubonia Wielkiego?

Artek Ł.
Posty: 665
Rejestracja: 9 sierpnia 2011, o 07:31
Odbiornik: LG 55LM860V,LG 42LS9000,tablet z dvb-t do basenu
Instalacja antenowa: antena ATX107 i jest na balkonie z Multiswitch MP-0516
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica - MX 1,2,3

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Artek Ł. » 22 kwietnia 2013, o 19:00

na pewno, na kanale 34 mam mux 3 , a na kanale 45 mux 1 .

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: K63 » 22 kwietnia 2013, o 19:12

Skoro Przehyba jeszcze nie nadaje mux-3, to k.34 łapiesz zapewne z Rabki lub Zakopanego . Chyba że odbierasz Gorlice (te same kanały co Przehyba)? Ale to mało prawdopodobne. Mux-1 zapewne z Przehyby.

Odpowiedz