DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: kroczek12 » 23 lipca 2013, o 07:13

Sygnał przełączony z k.61 na k.36. Parametry jakość/moc w Grybowie identyczne jak z MUX3 na kanale 34.

SN ns
Posty: 50
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 16:46
Odbiornik: Ferguson Ariva T65,USB Cabletech Urz0186
Instalacja antenowa: Antena pokojowa DPM Apok,antenka od tunera USB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczawnica/RTON Przechyba

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: SN ns » 1 września 2013, o 13:59

Czy ktoś wie co stało się z kanałem TVP Info w DVB-T bo zamiast tego mam TVP Kraków i TVP Rzeszów?Przeskanowałem tuner kilka razy i dalej brak TVP Info.

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: kroczek12 » 1 września 2013, o 15:37

Tej nocy zostały wprowadzone zmiany w kanałach na MUX1 i MUX3. W MUX1 (k45) będzie TVP Info bez wstawki lokalnej (chodź obecnie jest teraz TVP Rzeszów - pewnie wkrótce będzie to poprawione). Zostało to jeszcze nie poprawione ze względu że tu był TVP Info Rzeszów. W MUX3 jest lokalny TVP Kraków bez pasma ogólnopolskiego.

Awatar użytkownika
Robertus
Posty: 163
Rejestracja: 12 maja 2012, o 13:43

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Robertus » 1 września 2013, o 20:46

Jeżeli pozostawienie TVP Rzeszów w MUX1 nie jest pomyłką, to może być związane z tym, że MUX1 z Przehyby nadawany jest SFN z Tarnowem i Gorlicami. Po przejściu w tej sieci na TVP Info pewne obszary podkarpackiego zostaną odcięte od programu lokalnego (np. Dębica i okolice). Myślę, że teraz dopiero się głowią jak zapewnić wymagane pokrycie programem regionalnym. Konieczne będą doświetlenia. Na dostosowanie mają czas - koniec kwietnia 2014 r.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: K63 » 2 września 2013, o 14:33

Może doświetlenia w rodzaju tego z Chorągwicy dla woj. świętokrzyskiego. Np. mux-3 kierunkowo z Gorlic i Tarnowa ( może także z Przehyby) na k.29 w wersji rzeszowskiej i analogicznie na k.34 z Suchej Góry w wersji małopolskiej.

Informacja ze strony TVP Kraków
Emisja TVP Rzeszów z nadajników Tarnów, Gorlice, Przehyba ma być prowadzona do 29.09.2013 !
http://www.tvp.pl/krakow/dvbt/cyfrowa-t ... ce/5406017

megajoy
Posty: 4
Rejestracja: 16 lipca 2011, o 21:33
Odbiornik: SAMSUNG LE40C550
Instalacja antenowa: Antena DIGITmax HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczawnica - g. Przehyba

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: megajoy » 4 września 2013, o 20:18

W miejscowości Łącko oraz Kamienica mam dzisiaj brak sygnału MUX3 na 34 kanale pozostałe tj mux1 i 2 jakość po 90% różne odbiorniki, czy to jakaś awaria, jeśli tak to kiedy zostanie usunięta?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: K63 » 6 września 2013, o 18:37

Przy okazji wczorajszej przerwy konserwacyjnej na kominie EC w Gorlicach, przekonałem się skąd tak naprawdę odbieram sygnał mając antenę skierowaną właśnie na Gorlice. A więc odbieram sygnał z ... Przehyby. W czasie gdy w Gorlicach trwała konserwacja, ja bez problemu odbierałem wszystkie mux-y na tych samych kanałach. Siła sygnału na wszystkich mux-ach pozostała bez zmian, natomiast generował on błędy, których nie ma przy emisji z Gorlic. Co ciekawe im niższy kanał błędów było więcej. I tak na k.45 błędów nie było, na k.36 było ich od kilkunastu do kilkudziesięciu, a na k.34 było ich najwięcej - od kilkuset do kilku tysięcy. I to pomimo że w odl. ok. 7,5 km mam idealnie widoczny gapfiller na Maslanej G. z doświetleniem właśnie na k.34.
Po zakończeniu konserwacji wszystko wróciło do normy, czyli k.34 i 36 bez błędów, a k.45 z pojedynczymi błędami. Nie po raz pierwszy przekonałem się jak pięknie "sieje" nam Przehyba.
Tak więc w najbliższym czasie przekręcam antenę na odleglejszą Przehybę, pomimo że najbliższy nadajnik mam w odległości 10 km, a Przehyba 45 km. Tak oto wygląda moje położenie względem Przehyby, Gorlic i Maślanej Góry.
Obrazek

adrjannn
Posty: 32
Rejestracja: 7 lipca 2011, o 15:43

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: adrjannn » 15 września 2013, o 21:34

Już od jutra mieszkańcy odbierający sygnał z Przehyby zamiast TVP Rzeszów będą mieć nareszcie dostęp do TVP INFO: http://malopolskie-media.info/tv-news/3 ... 2013r.html

fajny06
Posty: 4
Rejestracja: 31 marca 2013, o 19:15

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: fajny06 » 16 listopada 2013, o 16:34

witam jestem mieszkańcem Ochotnicy Górnej,odbierałem tylko mux 3 z anteny pokojowej. teraz mam antenę siatkową na podwórku i skierowana na przehybe w Szczawnicy i obiera mi super mux 2 i 3 a mux 1 w ogóle mi nie odbiera bardzo dziwne bo mux 2 odbiera bez żadnych problemów a 1 nie chce wyłapać z tego samego nadajnika co polecacie w takiej sytuacji zrobić ?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: K63 » 16 listopada 2013, o 20:15

Antena ze wzmacniaczem czy bez ? Jakie masz parametry odbioru (siła / jakość) na odbieranych mux-ach ? Na jakich dokładnie kanałach odbierasz te mux-y ? To że masz antenę skierowaną na Przehybę, nie znaczy że odbierasz stamtąd. W górach bywa różnie.

fajny06
Posty: 4
Rejestracja: 31 marca 2013, o 19:15

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: fajny06 » 17 listopada 2013, o 09:13

tak jest ze wzmacniaczem mux 3 na kanale 34 a mux 2 na kanale 36 , a co do jakości to mux 3 odbiera jakoś sto i siła sto a mux 2 odbiera siła sto a jakoś 41

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: K63 » 21 listopada 2013, o 21:55

Jak widzisz na k.34 masz sygnał na 100%. Ale na pobliskim k.36 następuje nagła degradacja jakości sygnału do 40%. Więc nie ma się co dziwić, że na k.45 nie masz nic.
W trudnych (górzystych) warunkach odbioru bardzo ważna jest jakość kabla. Kiepskiej jakości lub stary kabel ma duże tłumienie na wyższych kanałach. Zwróć uwagę na jakość wszystkich połączeń. Siatka co prawda jest anteną która ma dosyć szeroki kąt widzenia, ale z doświadczenia wiem, że czasami trzeba ją ustawić bardzo precyzyjnie. Lekkie przekręcenie, niewielka zmiana wysokości może powodować pogorszenie, utratę lub polepszenie odbioru któregoś kanału. Nie pozostaje Ci nic innego, jak szukać lepszej lokalizacji dla anteny. Bez miernika może to być niestety bardzo żmudne zajęcie. Możesz także szukać odbioru z odbicia. W górach czasami dobry odbiór jest niekoniecznie z kierunku nadajnika.

odroncza
Posty: 10
Rejestracja: 31 maja 2012, o 20:00
Odbiornik: dsr7201/91 cyfra+
Instalacja antenowa: ATX91 2m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przechyba a na wsód Tarnów

Śnieg i problem z sygnałem

Post autor: odroncza » 25 listopada 2013, o 23:11

Już kiedyś o tym problemie pisałem ale przez lato było OK do dziś gdy spadł śnieg.Z k.34 i k.36 pozostały tylko sporadyczne szarpane wejścia jedynie k.45 jako tako da się oglądać.Dla przypomnienia mieszkam w Laskowej k.Limanowej gdzie praktycznie 2/3 gminy niema odbioru .Chciałem zapytać czy ma ktoś podobny problem? i dlaczego tak słabnie sygnał w zimowych warunkach.Nawiasem mówiąc Emitel ma w nosie naszą gminę.


Oczywiście chodzi o nadajnik na Przechybie .Zresztą niepotrzebnie zacząłem nowy wątek ale to przez pomyłkę bo chciałem o tym napisać w dziale DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZECHYBA.


/przeniesiono

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: K63 » 27 listopada 2013, o 21:23

Wiem że teren Laskowej jest trudny dla sygnału dvbt. Ale zapewne zależy to w dużej mierze od lokalizacji miejsca odbioru. Na forum limanowskim czytałem że w Laskowej są miejsca gdzie można załapać stabilny odbiór z Tarnowa (k.23,45,50), a nawet z Krosna-Suchej Góry (k.29,32,52).
Piszesz ze odbiór pogorszył sie w momencie gdy spadł śnieg. U mnie akurat wtedy odbiór się poprawia, szczególnie wówczas gdy śnieg oblepi anteny.
Napisz jakie dokładnie parametry siły i jakości masz na poszczególnych kanałach z Przehyby.
Mam rozumieć, ze ten ATX 2m nad ziemią jest wynikiem poszukiwań najlepszego odbioru ?

odroncza
Posty: 10
Rejestracja: 31 maja 2012, o 20:00
Odbiornik: dsr7201/91 cyfra+
Instalacja antenowa: ATX91 2m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przechyba a na wsód Tarnów

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: odroncza » 13 grudnia 2013, o 14:52

No i dziś rano tj.13.12.2013 wszystko wróciło do normy(nawet trochę lepiej bo sygnał bardziej stabilny)a nic nie korygowałem anteny.Pożyjemy zobaczymy po następnych opadach śniegu czy mrozie.Sygnał w tej chwili około70/60.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Puma » 13 grudnia 2013, o 15:13

U mnie też były problemy ale z nadajnika Trzeciewiec, wpierw MUX 1 i a potem MUX 3, natomiast dziś rano sygnał wrócił.

Podejrzewam że to wyjątkowo niekorzystne warunki pogodowe gdyż jeszcze nie miałem takiej sytuacji, odbiór sprawdzany na dwóch TV i oddzielnych antenach.

tarecki
Posty: 18
Rejestracja: 20 lipca 2011, o 11:54
Odbiornik: LG 55uh6507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczawnica Przehyba - 16km

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: tarecki » 4 marca 2014, o 15:33

Witajcie:)
Mieszkam w Nowym Sączu na Porębie Małej. Odległość od Przehyby w linii prostej ok. 18km.
Mam problem z doborem anteny, do tej pory używałem anteny pokojowej coś pokroju tego http://www.ceneo.pl/10764290#tab=click_scroll. Wiem, że szału nie ma. Niestety nie była to dobra antena. Obraz czasem pikselował, a jakość i sygnał był w okolicach 40-50%.
Pożyczyłem ze sklepu "lepszą" antenę Fuba DAT902B http://www.hollex.pl/anteny-tv-naziemne ... ba-dat902b. Sprzedawca twierdził, że powinno być lepiej. Nic z tego :( Antena nic nie odbiera, a na domiar złego nie można w niej wymienić symetryzatora, antena nie posiada również zasilacza (nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie).
Co byście mi doradzili.
Z góry wielkie dzięki i Pozdrawiam

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: kroczek12 » 9 marca 2014, o 20:39

Sprzedawca bardzo dobrą antenę Ci polecił do twoich warunków. Z Poręby Małej jest bezpośrednia widoczność optyczna do Przehyby. W takim wypadku wystarczy Ci antena z tym fabrycznym symetryzatorem i nic więcej. Kabel prosto do tunera i ma działać! Wtyk do telewizora/tunera musi być koniecznie zwykły bez separatora zasilania - jeśli obecnie masz taki i na domiar podłączony zasilacz sieciowy to od tego prawdopodobnie nie masz sygnału.

tarecki
Posty: 18
Rejestracja: 20 lipca 2011, o 11:54
Odbiornik: LG 55uh6507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczawnica Przehyba - 16km

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: tarecki » 10 marca 2014, o 15:44

@kroczek12
Dzięki za odpowiedź :)
Właśnie problem w tym, że ma działać, a nie działa. Antena bezpośrednio wpięta do telewizora. Żadnych wzmacniaczy, zasilaczy, tylko wbudowany symetryzator. Kabel 100% sprawny. Na w/w pokojówce działa.
Pytam, bo chciałem "złapać" też słowackie MUXy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: K63 » 10 marca 2014, o 18:08

Z antenami pokojowymi różnie bywa. Są podatne na zakłócenia występujące wewnątrz mieszkania. Ta Twoja to raczej gadżet. Na forum najlepsze opinie wśród "pokojówek" ma antena tego typu. Widziałem je ostatnio w E.Leclerc-u w Trzech Koronach.
Jednak mimo wszystko najpewniejsza jest antena zewnętrzna. Ta która próbowałeś to markowa antena z dobrym zyskiem i - jak napisał kol. krocczek12 - powinna bez problemu działać na zamontowanym w niej symetryzatorze. Chyba musiałeś podłączyć coś nie tak, albo masz kiepskie lokalne warunki odbioru (np. drzewa , budynki). Na antenach z mniejszym zyskiem i przy gorszym profilu terenu, łapałem sygnał z Przehyby z ponad 40 km. Do tej Fuby można zastosować wzmacniacz przelotowy (na kabel), a do odbioru Słowaków trzeba antenę przekręcić o 90 stopni. Można to łatwo zrobić dzięki temu uchwytowi.
Tak dla Bardejova, jak i Starej Lubovni profil terenu masz trudny, ale warto spróbować.

Odpowiedz