DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: belzebiusz » 19 kwietnia 2013, o 18:37

Tubus to cała ta duża, biało czerwona konstrukcja na szczycie masztu. Jest to tylko obudowa z tworzywa sztucznego, pod którą znajdują się anteny nadawcze.
Zobacz jak to wygląda w Łodzi; tam wszystkie szczytowe anteny telewizyjne znajdują się wewnątrz tubusa - nie ma innych:
http://zapodaj.net/images/e677adbd0f1a2.jpg

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: grzegorz0plonka » 19 kwietnia 2013, o 18:42

Już pojawił nowe wykaz pozwoleń i mamy informacje, ze mux 3 będzie nadawane mocy 20kW:)

Tyle rozumiem, ze mux 3 będzie nadawał w obecnie anteny?

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: twmichal » 19 kwietnia 2013, o 19:10

Taki tubus chroni anteny przed warunkami zewnętrznymi - zwłaszcza śniegiem i lodem. Anteny nadawcze na pasmo UHF zwykle mają postać "kostek" Ta kostka to także obudowa anteny - w środku umieszczone są dipole.

Oczywiście obudowy anten i tubusy wykonane są z materiałów nie przewodzących.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: grzegorz0plonka » 19 kwietnia 2013, o 19:32

Końcu pokazała się http://www.emitel.pl/strona-glowna/czwa ... -naziemnej
Wykazuje, ze nie będzie mian kanale Gubałówki:((
Dalej trzeba czekac czekac.

orion
Posty: 26
Rejestracja: 19 listopada 2012, o 14:40
Odbiornik: ORION TV32PLT906
Ferguson ariva 120 cambo
Wiwa HD 50 New
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Azart/ Mux1 k 60/
Mux2 k 61
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zakopane/Gubałowka

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: orion » 21 kwietnia 2013, o 10:57

Mux3 z Gubałówki będzie na kanale 34 ???

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: belzebiusz » 21 kwietnia 2013, o 12:40


grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: grzegorz0plonka » 21 kwietnia 2013, o 20:06

Tutaj http://emi.emitel.pl/EMITEL/przeglad_serwisowan.aspx tez zaważyłem, ze będzie przerwa od 1:00 do 6:00. A potem będzie 2013-05-07 06:15 az do 14:00.

Nie rozumiem po co aż tyle przerw?
Po pierwsze, mux1 i 2 wiadomo nie będzie docelowe.
A może usuwanie anten od analogowej i idzie do złom.
A może wtedy będą dodawać anten dla mux 3?

orion
Posty: 26
Rejestracja: 19 listopada 2012, o 14:40
Odbiornik: ORION TV32PLT906
Ferguson ariva 120 cambo
Wiwa HD 50 New
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Azart/ Mux1 k 60/
Mux2 k 61
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zakopane/Gubałowka

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: orion » 22 kwietnia 2013, o 08:22

W Nowym Targu Mux3 na kanale 34 idzie pełna parą :)

mpower
Posty: 40
Rejestracja: 8 września 2012, o 16:13
Odbiornik: Panasonic TX50C10Y
Instalacja antenowa: 2xTelmor IQ Optima.Wzmacniacz Hirschman CMU108. Multiswitch TRIAX 12.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubalowka.Prechyba

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: mpower » 22 kwietnia 2013, o 08:49

Białka Tatrzańska odbiór mux3 kanał 34 jest najlepszy z pośród innych muxów. Równie dobrze mux2. Co ciekawe mux1 pogorszył się ale tylko ns wskaźniku czyli moc spadła o 8 jednostek w skali od 0 do 100. Teraz jest 92 zamiast 100 tak jak było wczoraj.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: grzegorz0plonka » 23 kwietnia 2013, o 14:03

Mux 3 został uruchomione w obecnie anteny nadawcze czy nowy?

Awatar użytkownika
flowerking
Posty: 16
Rejestracja: 8 grudnia 2012, o 10:09
Odbiornik: Opticum HD T80 eco
Instalacja antenowa: Yagi 16 (12 m.n.p.t.) + LNA-177 + 20 m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Gubałówka / Namestovo Magurka

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: flowerking » 23 kwietnia 2013, o 16:15

Wczoraj wieczorem MUX 3 odbierałem w miarę poprawnie, tzn siła na 100% a jakość ok 50%, czasami jakiś pixel się pojawił ale tragedii nie ma, zobaczymy jak będzie dalej,zwłaszcza w zimie ;)

ps teraz mam odpowiednio 100% i 80%

mpower
Posty: 40
Rejestracja: 8 września 2012, o 16:13
Odbiornik: Panasonic TX50C10Y
Instalacja antenowa: 2xTelmor IQ Optima.Wzmacniacz Hirschman CMU108. Multiswitch TRIAX 12.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubalowka.Prechyba

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: mpower » 23 kwietnia 2013, o 18:02

Zbyt mocne natężenie mux3 w okolicy Białki z nowych miejsc Łapsze i Niedzica spowodowało zaginięcie muxu1. Jakość muxu1 to zaledwie 15 procent i nie jest moźliwy odbiór tego muxa1. Próba poszukiwań muxu1 z rabki bądź prehyby prowadzi do nikąd gdyź tsm równieź jest zbyt mocny kanał 34 mux3. Jest problem po ASO. Gdyź mux1 został zagłuszony z kaźdej strony. Bez zmiany kanału na nizszy mux1 sie nie obędzie. To 100procentowy fakt sprawdzony.

Awatar użytkownika
121167
Posty: 182
Rejestracja: 29 października 2009, o 09:39
Odbiornik: Samsung UE40JU7000
Instalacja antenowa: Gubałówka - LOG21-69, Dipol7/5-12
Przehyba - BLU 420F
Magurka - BLU 420F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka, Przehyba, Magurka (SK)

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: 121167 » 23 kwietnia 2013, o 21:50

Hej
Trochę przesadziłeś z tym natężeniem sygnału w Białce. Sygnał na kanale 34 jest bardzo słaby, chociaż kilka dBuV mocniejszy niż 60 i 61. Gap-filery z Łapsz i Niedzicy nie mają żadnego wpływu na odbiór w Białce. Ich "moc" to zaledwie 10-20W czyli zasięg liczony raczej w setkach metrów. Dużo większy wpływ zakłócający ma Luboń Wielki, te 2 nadajniki skutecznie się zakłócają (nie wierzę w żaden SFN, to działa tylko tam, gdzie sygnały bardzo się różnią) i pomimo wystarczającego poziomu z Lubonia nie ma możliwości uzyskania stabilnego odbioru. Zostaje więc tylko zasłonięta przez góry Gubałówka.
Nie chcę cię martwić, ale MUX1 działa tak samo jak dotychczas i raczej MUX3 nie ma na to żadnego wpływu, moim zdaniem próbując wyciągnąć maximum przesterowałeś sygnał. Spróbuj stłumić nieco kanał 34 i powinno być ok.
Poniżej fotka mojej instalacji, wyglądnij przez okno to zobaczysz...

Obrazek

Na górze antenka Televes DAT-75 HD Boss ze wzmacniaczem MRD, po dachem drugi wzmacniacz Terra 15dB (MRD za słaby!) ta antenka świetnie nadaje się do wysokich kanałów powyżej 40. Dla niższych kanałów jednak lepiej sprawdziła się antena z polskiej firmy Buro, jest to robiona na zamówienie 25-elementowa antena Yagi-Uda na kanały 21-40. W puszce wzmacniacz LNA-177. Jak widać Televes wygląda przy niej dość skromnie. Ciekawostka jest taka, że antena jest skierowana o kilka stopni w lewo od rzeczywistego kierunku do nadajnika - pomimo nieco słabszego sygnału uzyskałem lepszy PRE-BER.
Sygnały z anten podłączone są do stacji czołowej Terry, gdzie następuje demodulacja sygnału, regeneracja i ponowna modulacja na innych kanałach.

Pozdrawiam wszystkich mieszkających w czarnej dziurze, o której UKE, Emitel i inni zapomnieli, a TVP jeszcze żąda żeby płacić abonament za brak sygnału.

mpower
Posty: 40
Rejestracja: 8 września 2012, o 16:13
Odbiornik: Panasonic TX50C10Y
Instalacja antenowa: 2xTelmor IQ Optima.Wzmacniacz Hirschman CMU108. Multiswitch TRIAX 12.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubalowka.Prechyba

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: mpower » 23 kwietnia 2013, o 22:33

Wszystko rozumiem ale dobrze wiesz że moja instalacja ma też dwie anteny z których ta druga ustawiona jest na luboń właśnie bądz przechybe. I z tamtych kierunków do ASO odbierałem idealny MUX1. Sorry za to idealny tu poprawka tak wyciągnięty przez hirschmanna że aż wystarczający.Po ASO zero ale naprawde jakość spadła z 68 do 12.A to już przesada bo nie pójdzie.Nie ruszałem anteny z tamtych kierunków nizinnych i dlatego zasugerowałem łapsze które widze z dachu za miedzą sam dobrze o tym wiesz bo na moim dachu byłeś. Nie wiem w jaki sposób ale mux2 z gubałówki wzmocnił sie do stanu gdzie bez kitu po wyłaczeniu hirschmana tv znalazł mux2 i wyszukał kanały które pixelują ale tak nie było u mnie nigdy przenigdy wcześniej a uwierz mi przesiedziałem na tym dachu kilka dobrych zim. Mux3 również znajduje mi kanały bez hirschmana tylko pioxeloza na maxa i jakośc kijowa ale siły obu muxów sa dosyć mocne bez hirschmanna oczywizda.
Nie wiem co się stało z drugą anteną awaryjna i gdzie mux1 z gubałówki ot cały problem.
Pozdrawiam serdzecznie. :(

mpower
Posty: 40
Rejestracja: 8 września 2012, o 16:13
Odbiornik: Panasonic TX50C10Y
Instalacja antenowa: 2xTelmor IQ Optima.Wzmacniacz Hirschman CMU108. Multiswitch TRIAX 12.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubalowka.Prechyba

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: mpower » 24 kwietnia 2013, o 08:58

Wszystko wróciło do normy wszystkie 3 muxy siła 100 jakość 100. Problemem był przesterowany mux3 na hirschmannie.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: grzegorz0plonka » 24 kwietnia 2013, o 12:37

Co takiego??? Na 100/100 % na Białka Tatrzańską?
Wynik to znakomita.

mpower
Posty: 40
Rejestracja: 8 września 2012, o 16:13
Odbiornik: Panasonic TX50C10Y
Instalacja antenowa: 2xTelmor IQ Optima.Wzmacniacz Hirschman CMU108. Multiswitch TRIAX 12.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubalowka.Prechyba

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: mpower » 24 kwietnia 2013, o 13:19

To wyniki pogladowe na odbiornikach tv. Czyli jak widza sygnsl telewizory...Tak naprawde na zaawansowanym sprzecie diagnostycznym jakość sygnału na źadnym muxie nie przekracza 60 i to juź po solidnym wzmocnieniu przez hirschmann cmu108. Bez ingerencji wzmacnicza jest jakość 5 a siła 25. Takźe przydałby sie gapfiller.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: grzegorz0plonka » 24 kwietnia 2013, o 14:54

na Białka Tatrzańską jest bardzo przydałby gapfiller. Nie wiem można było zainstalować dvb-t w nadajnika komórkowej.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: grzegorz0plonka » 24 kwietnia 2013, o 21:42

Aaaa, żeby zainstalowali dvb-t w Kaparowym Wierch to wtedy dopiero byłoby super zasięg całego Powiatu Tatrzanki i Nowym targu.

Awatar użytkownika
karolek1513
Posty: 26
Rejestracja: 28 maja 2012, o 18:31
Odbiornik: WIWA HD-90
WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Tri Digit > Symetry > Zab. przepięć Signal > Terra HS-013 > Odgałęźnik Signal 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Gubałówka Zakopane

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Post autor: karolek1513 » 25 kwietnia 2013, o 07:44

grzegorz0plonka pisze:Aaaa, żeby zainstalowali dvb-t w Kaparowym Wierch to wtedy dopiero byłoby super zasięg całego Powiatu Tatrzanki i Nowym targu.
Fajnie by było ale mogli o tym myśleć jakieś 10 lat temu albo i więcej :)

Odpowiedz