DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: twmichal » 25 kwietnia 2013, o 08:27

grzegorz0plonka pisze:Aaaa, żeby zainstalowali dvb-t w Kaparowym Wierch to wtedy dopiero byłoby super zasięg całego Powiatu Tatrzanki i Nowym targu.


Kiedyś, w latach 90tych był analogowy nadajnik TVP1 na Kasprowym. Z tego co pamiętam - był to kanał I. Podobno dało się odbierać w Kielcach.

Zresztą słowacki analog z Kralovej Holi, a to jakieś 30km na południe od Tatr też dolatywał pod Góry Świętokrzyskie, a w Kielcach da się słuchać radia z tego obiektu.
W Busku-Zdroju, w części miasta która leży na południowym stoku wzgórza odbiera Radio Alex na 105.2, mimo że na 105.3 jest Radio Zet ze Św. Krzyża.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: grzegorz0plonka » 25 kwietnia 2013, o 12:38

No ładnie było. Tutaj właśnie pobawiłem sobie http://www.dvbtmap.eu/mapdistancepair.h ... 5FB5B0001C

Można postawić A w Kaparowym Wierch a B postawić na Białka Tatrzańską.
Wtedy wykres wychodzi całkiem nie złe i byłoby znakomita zasięg.

Az szkoda, ze nie pomyśleli aby zainstalować dvb-t w Kaparowym.

Awatar użytkownika
121167
Posty: 182
Rejestracja: 29 października 2009, o 09:39
Odbiornik: Samsung UE40JU7000
Instalacja antenowa: Gubałówka - LOG21-69, Dipol7/5-12
Przehyba - BLU 420F
Magurka - BLU 420F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka, Przehyba, Magurka (SK)

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: 121167 » 25 kwietnia 2013, o 20:14

Kasprowy by się nadawał na doświetlanie... Krakowa

Obrazek

NERA
Posty: 35
Rejestracja: 6 listopada 2010, o 18:51
Odbiornik: Tuner HDTV Overmax OV-TN-01 na USB 2.0
Instalacja antenowa: Antena z zestawu, drut 10cm długości.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mobile

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: NERA » 28 kwietnia 2013, o 12:45

Pamiętam czasy, w których przemiennik z Kasprowego "doświetlał" na kanale 1 z mocą 500W teren od Pienin po Orawę. :D 8-)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2217
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: K63 » 6 maja 2013, o 21:48

Zgodnie z pozwoleniem UKE i informacją Emitela, Gorlice miały 23 kwietnia przejść z mux-2 z k.61 na 36. I co ? Mamy 6 maja, a mux-2 nadal śmiga na 61. Więc oficjalne info - nawet gdyby było - nie musi być wiążące.

mpower
Posty: 40
Rejestracja: 8 września 2012, o 16:13
Odbiornik: Panasonic TX50C10Y
Instalacja antenowa: 2xTelmor IQ Optima.Wzmacniacz Hirschman CMU108. Multiswitch TRIAX 12.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubalowka.Prechyba

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: mpower » 6 maja 2013, o 22:18

Czyli nic nie wiadomo o oficjalu? Bo ta wypowiedź kompletnie o niczym nie informuje przynajmniej w sprawie naszej Gubałówki.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: belzebiusz » 6 maja 2013, o 22:50

Powinieneś wiedzieć, że cyfryzacja telewizji naziemnej w naszym kraju objęta jest tajemnicą wagi państwowej. :P

mpower
Posty: 40
Rejestracja: 8 września 2012, o 16:13
Odbiornik: Panasonic TX50C10Y
Instalacja antenowa: 2xTelmor IQ Optima.Wzmacniacz Hirschman CMU108. Multiswitch TRIAX 12.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubalowka.Prechyba

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: mpower » 6 maja 2013, o 23:16

Ah tak no gapa ze mnie. Jak moglem na to nie wpasc. Topsecret bez dwóch zdan.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: grzegorz0plonka » 6 maja 2013, o 23:26

Ja już kompletnie nie wiem. Czy będzie na 36 kanał czy to ogóle nie będzie.

Pisałem dwa razy do uke i odpowiedzieli mi, ze nie mają żadnych informacji o zmian kanale 61 na 36. Jedyny informowali będzie uruchomiony mux 3.

MUX 3 został uruchomiony dokładnie 22.04.2013 o godzinie 04:45:52.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: belzebiusz » 7 maja 2013, o 00:35

Zmiana kanału MUX-2 będzie na pewno, najpóźniej do końca tego roku:
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania-mux-2

Zapewne przejście na kanał 36 blokuje MUX-2 z RTCN Kielce/Święty Krzyż, który także zmieni kanał na 37 po wyłączeniu analogu 17.06.2013.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2013, o 00:37 przez belzebiusz, łącznie zmieniany 1 raz.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: Bartt » 7 maja 2013, o 00:36

No niestety mamy mux-2 na kanale 36 ze Św. Krzyża który blokuje nam start mux-2 na tym kanale na południu Polski :(. Sytuacja ta najpewniej potrwa do ostatnich wyłączeń analogu (lipiec 2013) o czym pisałem wczesniej:
Sprawa emisji mux-2 na Podhalu na docelowym 36 kanale jest niestety bardziej skomplikowana
Na tym kanale (36) obecnie nadaje tymczasowo mux-2 ze Św. Krzyża który jak wiemy ma duże "pole rażenia" . Docelowym kanałem dla mux-2 z tego nadajnika jest k37. Niestety nawet wyłączenie analogu w czerwcu na Św. Krzyżu nic nie da, bo kanał 37 zajmuje tymczasowo mux-1 z Tarnobrzega i Leżajska (docelowo będzie 43). Niestety k43 jest zajęty przez analogową Dwójkę z Leżajska, a ta będzie wyłączona dopiero 23 lipca tego roku
No chyba że tymczasowo zostanie wykorzystany kanał 31 po analogowej Dwójce z Lubonia

Niestety, tak to jest w tym naszym pięknym kraju, że wszelkie harmonogramy włączeń, wyłączeń, przełączeń, kanały emisji, nie są dobierane u nas w sposób optymalny :evil:.

Przez wiele lat z kilku nadajników (Sucha Góra, Leżajsk, W-wa, Poznań Wisła) były prowadzone testy DVB-T - więc w pierwszej kolejności to właśnie tam najwcześniej powinien być wyłączony analog.
W drugiej kolejności ASO powinno być w tych miejscach w których kanały TVP i prywatne (te z analogu) mają w DVB-T od razu duże pokrycie na docelowych kanałach i z których kanały analogowe blokują start emisji DVB-T z innych obiektów na parametrach docelowych.

Poniżej przykłady takich niezrozumiałych sytuacji.
Po co trwa emisja analogowa z obiektu Lublin/Piaski skoro mux-1 i 2 ma tam docelowe pokrycie od prawie roku :?:
Po co trwa cały czas jednoczesna emisja 3 mux-ów cyfrowych z Soliny/Jawor oraz kanałów analogowych (z których jeden blokuje start mux-1 na parametrach docelowych - TVP2 k52) skoro mux-2 oraz mux-3 mają tam docelowe kanały i pokrycie :?:


Takich przykładów można podać więcej łącznie z tym nieszczęsnym Leżajskiem (Giedlarowa) który blokuje nam obecnie kanały: 36, 37, 43 i 26.

Gdyby kanały analogowe z Giedlarowej zostały wyłączone wcześniej to można by uruchomić:
- docelowy SFN mux-2 Przysucha/Św. Krzyż - kanał 37
- docelowy SFN mux-2 na południu Polski - kanał 36 (obecnie 61)
- docelowy SFN mux-1 Leżajsk/Przemyśl - kanał 43
- docelowy SFN mux-3 Leżajsk/Przemyśl - kanał 26


Widać z tego jak odpowiednie zaplanowanie wcześniejszego wyłączenia właściwych nadajników może ułatwić szybsze pokrycie dużych obszarów docelowym sygnałem DVB-T ;)

Awatar użytkownika
karolek1513
Posty: 26
Rejestracja: 28 maja 2012, o 18:31
Odbiornik: WIWA HD-90
WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Tri Digit > Symetry > Zab. przepięć Signal > Terra HS-013 > Odgałęźnik Signal 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Gubałówka Zakopane

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: karolek1513 » 7 maja 2013, o 07:13

Przypominam że dzisiaj w godzinach 06:15-09:00 / 09:00-14:00 będą trwały przerwy konserwacyjne na Gubałówce. Ciekawe czy coś się zmieni / pogorszy :P

Awatar użytkownika
karolek1513
Posty: 26
Rejestracja: 28 maja 2012, o 18:31
Odbiornik: WIWA HD-90
WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Tri Digit > Symetry > Zab. przepięć Signal > Terra HS-013 > Odgałęźnik Signal 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Gubałówka Zakopane

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: karolek1513 » 7 maja 2013, o 08:59

Jak narazie radio przestało działać :)

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: grzegorz0plonka » 7 maja 2013, o 11:02

belzebiusz pisze:Zmiana kanału MUX-2 będzie na pewno, najpóźniej do końca tego roku:
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania-mux-2

Zapewne przejście na kanał 36 blokuje MUX-2 z RTCN Kielce/Święty Krzyż, który także zmieni kanał na 37 po wyłączeniu analogu 17.06.2013.


Czegoś nie za bardzo rozumiem, nie mogli włączyć pod SFN? Moim regionie i tak już pracuje sfn i tym jest problem?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: belzebiusz » 10 maja 2013, o 14:40

V etap - zmiana kanałów
http://cyfryzacja.gov.pl/V,etap,-,zmian ... ,1343.html

W związku z 5 etapem wyłączeń naziemnej telewizji analogowej zmianie ulegną niektóre kanały w ramach MUX-1 i MUX-2:

MUX-1
- Zakopane / Gubałówka – zmiana kanału z 60 na 43
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 16:47 przez belzebiusz, łącznie zmieniany 1 raz.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: grzegorz0plonka » 10 maja 2013, o 16:09

Cieszyłem bardzo ale szkoda mux 2 nadal nie będzie zmian.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: grzegorz0plonka » 14 maja 2013, o 01:25

BS2013/0147 DODR_S4G Region Południowy Zakopane / Gubałówka 2013-05-14 01:00 2013-05-14 06:00

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Dlaczego tak bardzo często są przerwy konserwacyjne?

Postautor: grzegorz0plonka » 17 maja 2013, o 20:22

Witam. Na stronie serwisowanie http://emi.emitel.pl/EMITEL/przeglad_serwisowan.aspx stacji nadawszy zauważyłem, ze bardzo często są konserwacyjne Gubałówki.
Co chwile planują konserwacyjne.

Wcześniej było konserwacyjne 14.05.2013 i było wykonane na RTON Gubałówki. Niestety znów się pojawił konserwacyjne na 20.05.2013.

Na inny stacji tez są bardzo często zaplonowane konserwacyjne.

Nie za bardzo rozumieć dlaczego tak często zaplonowane konserwacyjne?

Szkoda, ze na wątku został zablokowane viewtopic.php?f=2&t=3654.

Wydaję się na stacji nadawcze mają poważnie układ chłodzenia systemu i one muszą być często sprawdzane, tak samo jest pc. Ja tez od czasu do czasu sprawdzam program temp czy komp dobrze chłodzi. Inaczej będzie tragedia.

Awatar użytkownika
Martinez1989
Posty: 375
Rejestracja: 8 października 2010, o 01:40
Odbiornik: LG M237WDP FergusonAriva210,250 FT-8100 HD,RTL2838 DualDab4
Instalacja antenowa: ATX-107 pol.V, 7 el. VHF

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: Martinez1989 » 18 maja 2013, o 09:57

20 maja ma być zmiana kanału nadawania MUX-1 na Gubałówce i prawdopodobnie dlatego jest przerwa konserwacyjna.

Awatar użytkownika
karolek1513
Posty: 26
Rejestracja: 28 maja 2012, o 18:31
Odbiornik: WIWA HD-90
WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Tri Digit > Symetry > Zab. przepięć Signal > Terra HS-013 > Odgałęźnik Signal 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Gubałówka Zakopane

Re: DVB-T z RTON ZAKOPANE GUBAŁÓWKA

Postautor: karolek1513 » 20 maja 2013, o 11:55

Wie ktoś może czy zmieniono już częstotliwość którego kolwiek MUX - a ?


Wróć do „Województwo Małopolskie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika