DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Jarosław Bałuka » 10 czerwca 2014, o 09:46

Pytałem, nic nie robimy w Gorlicach, emisja idzie bez zmian.

emirun
Posty: 4
Rejestracja: 5 sierpnia 2014, o 15:09

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: emirun » 5 sierpnia 2014, o 15:25

mnie ciągle syngał pada;/ nie potrafią się chyba przestawić na nowy sposób emisji

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2347
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 5 sierpnia 2014, o 16:54

Na kanale 45 (mux-1) stosunkowo często (co kilka dni) są kilkunastominutowe całkowite zaniki sygnału. Ostatnio bodajże 31 lipca w godzinach popołudniowo - wieczornych. Akurat ustawiałem antenę w Gorlicach i mój miernik na k.45 pokazał totalny brak sygnału, podczas gdy k.34 i 36 działały normalnie. Po kilkunastu minutach sygnał powrócił.
Nie jest to sytuacja dotycząca pojedynczych odbiorców, bo niejednokrotnie mam po kilka telefonów w tej sprawie.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2358
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: JaroslawMroczkowski » 5 sierpnia 2014, o 18:53

A to ciekawe. "Totalny brak sygnału" w znaczeniu poziom sygnału (na RF), czy nieciągłości strumienia?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2347
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 7 sierpnia 2014, o 17:22

Na wszelki wypadek wszystkie pomiary sobie zanotowałem.

"Totalny brak sygnału" na k.45 odnotował tuner -> siła - 0%, jakość - 0%. Na kanałach 34 i 36 -> siła - 100%, jakość - 100%.
Natomiast miernik na 45 kanale "coś" pokazał. To "coś", to sygnał na poziomie odrobinę większym niż szumy własne miernika:

MUX-1 (k.45)
siła - 20-21 dBmV(!)
MER - brak pomiaru
BER - brak pomiaru

MUX-2 (k.36)
siła - 61 dBmV
MER - 31 dB
preBER - 1.0E-8
postBER - 1.0E-8 pass
Error - 0

MUX-3 (k.34)
siła - 61,5 dBmV
MER - 31,2 dB
preBER 1.0E-8
postBER 1.0E-8 pass
Error - 0

Sprawdziłem na innej antenie i w sąsiednim domu na innej instalacji - dokładnie to samo. Brak odbioru na k.45. W międzyczasie odebrałem telefon z pytaniem, czy mam odbiór na k.45. Zadzwoniłem także do znajomego, który ma pewną instalację i także potwierdził mi brak odbioru mux-1.

Po kilkunastu minutach ponownie sprawdzam k.45 i ...
Tuner -> siła i jakość po 100%.

Miernik:
siła - 60,5 dBmV
MER - 34,2 dB
preBER - 1.0E-8
postBER - 1.0E-8 pass
Error - 0

Pozostałe dwa mux-y - jak wyżej.
Od tego momentu ( na razie ) wszystko jest OK.

No i co Pan na to Panie Jarosławie? Wszystko jest chyba do sprawdzenia. Zapewne prowadzicie jakiś monitoring systemów nadawczych.

Dj xBoy
Posty: 17
Rejestracja: 26 listopada 2011, o 20:33
Odbiornik: WIWA HD-90,
WIWA HD-85,
NotOnlyTV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, Dipol 44/21-60 Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice, RTCN 'Sucha Góra'

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Dj xBoy » 8 września 2014, o 21:02

Witam

Jak obecnie wygląda u Was emisja ?

Dostałem informację od jednego z klientów w Grybowie, że "przestały działać" kanały na wbudowanym tunerze w dwóch niezależnie pracujacych, identycznych telewizorach LCD, na zewnętrznej WIWA HD-85 wszystko jest w porządku, testowali na kilku telewizorach, w tym na tych problematycznych.

Nie dostałem jeszcze informacji czy jest całkowity brak sygnału czy brak ciągłości a jestem obecnie 140km od Grybowa.

Stwierdziłem, że najpierw zapytam tutaj czy ktoś nie miał jakichś problemów ostatnimi czasy z odbiorem.

Zbyt słaby sygnał z anteny ?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2347
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 8 września 2014, o 21:45

A na jakich tv to się stało ? Antena na Gorlice czy na inny nadajnik ? Nie wiesz nic na temat siły i jakości ?
Ostatnio nie miałem sygnałów żeby z "kominem" coś niedobrego się działo.
W środę lub w czwartek będę prawdopodobnie przejeżdżał przez Grybów, to mogę podskoczyć z miernikiem.

Dj xBoy
Posty: 17
Rejestracja: 26 listopada 2011, o 20:33
Odbiornik: WIWA HD-90,
WIWA HD-85,
NotOnlyTV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, Dipol 44/21-60 Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice, RTCN 'Sucha Góra'

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Dj xBoy » 8 września 2014, o 23:45

Postaram się wkrótce pozyskać szczegóły, na razie nie mam jak.

Dom znajduje się w okolicach rzeki, na prawo od głównego mostu jadąc w stronę NS, więc maksymalna dolina miasta...

Antena 44/21-69 Tri Digit + LNA-177B podłączona za pomocą zalecanego przewodu przez Dipol do zasilacza sieciowego 12V a następnie do dekodera WIWA ( tuner podłączony do starego CRT, działa OK ). Z WIWY RF OUT prowadzi do LCD z wbudowanym tunerem DVB-T MPEG4.

LCD przestał odbierać kanały, podłączony prosto do anteny również nie odbiera. Dokładnie ten sam model podłączony pod antenę czy też pod RF OUT ma ten sam problem ( tam tuner nie jest na co dzień używany ). Na WIWIE odbiera OK, przez SCART na każdym z TV.

Antena skierowana na Maślaną Górę i Suchą Górę, z tego co pamiętam to z Krosna siła sygnału była mocniejsza...

Postaram się tam wkrótce podjechać i posprawdzać wszystko.

Dzięki za info, że na nadawczej jest ok :)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2347
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 8 września 2014, o 23:55

Ale odbiór jest z Suchej Góry, czy z Gorlic ? Pytam, bo po modernizacji nadajnika w Krośnie są skargi że odbiór się pogorszył. Może sygnał jest za mocny ? Telewizory często mają bardziej czułe głowice niż tunery zewnętrzne.

marcinnm
Posty: 1
Rejestracja: 9 października 2014, o 21:21
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: marcinnm » 9 października 2014, o 21:27

Witam.
Mieszkam ok 6 km od Gorlic. Zasięg miałem zawsze bardzo dobry.
Od ok. tygodnia nie można nić oglądać, zasięg wacha się w granicy 0-40%. Próbowałem na różnych TV i różnych dekoderach.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kemi73 » 9 października 2014, o 21:30

Bo ktoś wpadł na genialny pomysł http://www.emitel.pl/strona-glowna/gorl ... sjach-dvbt

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Jarosław Bałuka » 9 października 2014, o 23:04

Pomysł genialny, oczekiwany przez lokalne społeczeństwo.
Antenę należy skierować na Maślaną Górę.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kemi73 » 10 października 2014, o 07:44

Szkoda tylko że nikt nie wpadł na niego podczas wdrażania NT. Idąc tym tokiem rozumowania za dwa lata zmienimy na kolejną górkę. Osobiście znam jeszcze parę innych doskonałych lokalizacji.

viva0
Posty: 67
Rejestracja: 25 września 2011, o 22:17
Odbiornik: NBO lub TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha góra

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: viva0 » 10 października 2014, o 23:34

Masz poczucie humoru.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kemi73 » 15 października 2014, o 11:29

Panowie co to za kpina z tą aktualizacją http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... misji-dvbt EC nadal jest wymieniany. Macie naprawdę poczucie humoru. Ogarniacie czasem to co robicie ?.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Jarosław Bałuka » 15 października 2014, o 12:46

My ogarniamy, EC nie ma. Natomiast Ty jak widać masz problem z ogarnięciem prostych funkcji przeglądarki internetowej, jak np "odśwież stronę" lub "wyczyść dane przeglądarki" - może wówczas zauważysz zmiany.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kemi73 » 15 października 2014, o 12:52

Zgadza się. Faktycznie przeglądarka zrobiła cache. W takim razie przepraszam. Mam jeszcze pytanie czy po zmianie nadajnika były robione pomiary SFN ?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Jarosław Bałuka » 16 października 2014, o 10:31

W dniu 7 października 2014r emisje MUX1, MUX2 i MUX3 zostały przeniesione do obiektu TON Gorlice / Maślana Góra http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=25&t=6366

Zablokowany