DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

siwy6891
Posty: 4
Rejestracja: 13 kwietnia 2013, o 19:47
Nadajnik - obiekt nadawczy: Glinik Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: siwy6891 » 13 kwietnia 2013, o 22:10

ok popróbuje jeszcze trochę ewentualnie poczekam do 22 może wszystko wróci do normy

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kemi73 » 13 kwietnia 2013, o 22:11

A sprawdzałeś symetryzator czy aby przypadkiem nie jest do 60 kanału.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2352
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 13 kwietnia 2013, o 22:19

@kemi73
Telmor podaje, że ta antena pracuje na kanałach 21-69.
@siwy6891
Jeżeli masz symetryzator i sytuacja nie poprawi się, to być może trzeba będzie dokupić wzmacniacz http://www.telmor.pl/pl/offer/639
Poprawa emisji z Tarnowa ma nastąpić od 18 kwietnia.

Awatar użytkownika
a.d.
Posty: 455
Rejestracja: 1 maja 2011, o 08:39
Odbiornik: Optic SLOTH Combo plus, Ferguson FT-8100, Cabletech URZ0083Q
Instalacja antenowa: siatka+SWA-9701 pol.V siatka+LNA-177 pol.V
Nadajnik - obiekt nadawczy: (PL)-Przehyba / G.Sw.Marcina (SK)-Kotnik

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: a.d. » 17 kwietnia 2013, o 16:45

  • Obiekt Gorlice-Komin EC 22-23 kwietnia jako jedyny z grupy SFN(Gubałowka,Przehyba,Lubon Wlk.) przejdzie z emisją:
  • Mux-2 na parametry docelowe K36 z mocą 20KW ERP ND.

Adam Brodziak
Posty: 68
Rejestracja: 2 marca 2011, o 12:43

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Adam Brodziak » 17 kwietnia 2013, o 19:58

Chyba jednak jeszcze nie. Układanka się nie składa.

Awatar użytkownika
Robertus
Posty: 156
Rejestracja: 12 maja 2012, o 13:43

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Robertus » 17 kwietnia 2013, o 20:44

Nie będzie przeciwskazań do przejścia MUX2 na stacji Gorlice EC na parametry docelowe.
W IV etapie zostaną wyłączone wszystkie "pobliskie" emisje analogowe na k.36,
t.j. Gorlice/ul. Chopina (PULS) oraz Rabka/G.Luboń Wielki (TVP2).

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Bartt » 17 kwietnia 2013, o 22:28

Pewnie panu Adamowi chodzi o tą układankę: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 44#p164644 której początkowym elementem jest to, że mux-2 ze Św. Krzyża obecnie nadaje na k36.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2352
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 18 kwietnia 2013, o 12:26

a.d. pisze:
  • Obiekt Gorlice-Komin EC 22-23 kwietnia jako jedyny z grupy SFN(Gubałowka,Przehyba,Lubon Wlk.) przejdzie z emisją:
  • Mux-2 na parametry docelowe K36 z mocą 20KW ERP ND.
No to mielibyśmy pierwszy nadajnik w płd.- wsch. Polsce nadający wszystkie mux-y na parametrach docelowych (chyba, ze mi cioś umknęło).

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kroczek12 » 18 kwietnia 2013, o 15:14

MUX-2 na K36 w Gorlicach jak i innych obiektach z tegoż SFN będzie przełączony w VI etapie wyłączeń analogowych z tego względu że Kielce tymczasowo zajęły K36 bo nie mogą przejść na k37 bo na nim nadawany jest TVP2 w Siedlcach a tam się zwolni własnie w VI etapie czyli w czerwcu. Jeśli by się tak stało to prawdopodobnie potrzebny jest chwilowy SFN MUX2 z Kielcami a który to nie jest chyba możliwy na tak wielką odległość.
Prawdopodobnie nie będzie już takich prac polegających na włączeniu/wyłączeniu czegoś na okres miesiąc czy tam dwa bo wystarczająco jest pracy przy włączaniu doświetleń i głównych stacji. Chyba że jestem w błędzie to niech mnie poprawi ktoś z Emitela.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Tomasz Berezowski » 18 kwietnia 2013, o 15:33

Przełączenie MUX-2 Kielce jest blokowane przez nadający na k37 MUX-1 w Leżajsku, który z kolei nie może przejść na docelowy k43, bo nadaje na nim w Leżajsku TVP2. I w ten sposób analogowy k43 w Leżajsku blokuje zmianę MUX-2 w Gorlicach :-)

Awatar użytkownika
a.d.
Posty: 455
Rejestracja: 1 maja 2011, o 08:39
Odbiornik: Optic SLOTH Combo plus, Ferguson FT-8100, Cabletech URZ0083Q
Instalacja antenowa: siatka+SWA-9701 pol.V siatka+LNA-177 pol.V
Nadajnik - obiekt nadawczy: (PL)-Przehyba / G.Sw.Marcina (SK)-Kotnik

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: a.d. » 18 kwietnia 2013, o 20:26

  • Nic z tego nie rozumiem???
  • Przeciez była zgoda regulatora rynku telekomunikacyjnego i porozumienie nadawcow Mux-2 z operatorem technicznym ze emisja z parametrami docelowymi bedzie prowadzona tylko z tego jednego obiektu(z grupy 4 obiektow Mux-2 pracujących w jednofrekfencznej sieci SFN), tym bardziej że tłumaczono że obiekt jest najbardziej przystosowany pod planowaną emisje docelową.
  • Czyżbysmy mieli do czynienia z pierwszym paradoksem w dziejach cyfryzacji w Polsce gdzie sami nadawcy sprzeciwiają sie przejsciu na parametry docelowe w obawie o hipotetyczne podejrzenia zakłocania własnych programow?
edit/ Pisownia!

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kroczek12 » 18 kwietnia 2013, o 22:36

Adam ale to nie problem chyba zaczekać jeszcze z dwa miesiące i praktycznie już prawie wszystko będzie na docelowych parametrach. Jeśli chodzi o Gorlice to jest to mały pikuś bo to kwestia zmiany kanału bo moc już jest docelowa, ale np taka Przehyba musi czekać na zwiększenie mocy czterokrotne przez ten analog i to jest większy problem. Bo ja osobiście mam trudności z odbiorem przez to że jest właśnie 5kW a nie 20kW.
Wiedziałem że Kielce nie pozwalają jeszcze przejść na k36 w Gorlicach, ale pomyliłem co przeszkadza Kielcom przejść na k37 za co przepraszam.

Awatar użytkownika
Robertus
Posty: 156
Rejestracja: 12 maja 2012, o 13:43

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Robertus » 19 kwietnia 2013, o 16:37

Przypuszczenia były słuszne. Wszystko zatem wskazuje, że MUX2 zmieni parametry na docelowe.
"Dodatkowo planowana jest zmiana kanałów emisji DVB-T MUX-2 z obiektów Gorlice / Glinik z kanału 61 na 36 oraz Opole / Chrzelice z 34 na 23."
źródło: http://www.emitel.pl

EDIT:
Zgodnie z wykazem UKE: http://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=12623

grom
Posty: 7
Rejestracja: 23 maja 2012, o 15:32

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: grom » 22 kwietnia 2013, o 09:14

MUX3 hula już swobodnie

Awatar użytkownika
manguscik
Posty: 82
Rejestracja: 24 czerwca 2009, o 22:57
Odbiornik: LG 47LK950S, Philips 42PFL5405,karta TV USB NANO MT4161
Instalacja antenowa: AWS-1033 SilverLine /FM/BIII/2*UHF/33dB DIPOL 44/21-69 Tri Digit, Antena VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Rzeszów SG, Tarnów, Kielce

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: manguscik » 22 kwietnia 2013, o 12:16

Rano jak sprawdzałem o godz. 6:20 to mux-3 działał ale miał słabszy sygnał siła: 97% jakość 100% niż MUX-1 i MUX-2 który jest jeszcze na 61 kanale i mają siłę 100% jakość 100%

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2352
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 22 kwietnia 2013, o 16:13

michal135 pisze:Po wyłączeniu analogowej emisji z Tarnowa, Szczawnicy i Gorlic 22 kwietnia, w MUXie 1 z tamtych nadajników ma się pojawić TVP Rzeszów, zaś z Suchej Góry w MUX1 TVP Kraków.
Z Suchej Góry faktycznie w mux-1 od dzisiaj idzie TVPinfo Kraków. A w Gorlicach bez zmian - nie ma niestety TVPinfo Rzeszów.
U mnie mux-3 idzie idealnie, bez błędów. Minimalnie lepiej niż mux-1 (jakość o 1%, siła tak samo). Czekamy nadal na zmianę kanału nadawania mux-2. Myślę, że jeżeli to nie nastąpi do jutra, to jeszcze trochę poczekamy - wbrew informacjom ze strony głównej Emitela.

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Przecin » 22 kwietnia 2013, o 18:49

Zmiana z TVP Info Kraków na TVP Info Rzeszów w mux1 ma być dopiero tej nocy (z poniedziałku na wtorek).

ondrasz
Posty: 27
Rejestracja: 11 maja 2012, o 14:47
Odbiornik: CRT
Instalacja antenowa: pseudoantenka zewnętrzno-pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: ondrasz » 23 kwietnia 2013, o 17:53

coś chyba ta zmiana nie wyszła.
TVP info Kraków mam oczywiście
natomiast
na drugim tvp info mam czarny ekran - niby jest program bo kanał zajęty, czarny ekran, siła sygnału jest, zresztą wszystkie 3 muxy chodzą a tylko ten jeden kanał nie idzie - jak rozumiem powinien to być TCP info Rzeszów.
Więc jeśli tam miało być to nie działa.

michal135
Posty: 135
Rejestracja: 4 lutego 2012, o 16:01

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: michal135 » 23 kwietnia 2013, o 18:41

Bo trzeba od nowa wyszukać kanał. Ja tez tak miałem na 42 z Suchej Góry. Czarny ekran. Od nowa dekoder musi przeszukać kanał i zapisać. Wtedy będzie działać.

ondrasz
Posty: 27
Rejestracja: 11 maja 2012, o 14:47
Odbiornik: CRT
Instalacja antenowa: pseudoantenka zewnętrzno-pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: ondrasz » 23 kwietnia 2013, o 20:34

faktycznie - racja - zadziałało. Ot trochę techniki i człowiek się gubi :)

No to koniec czasów tvp1, tvp2 i puls a wszystko jak podczas burzy śnieżnej.
Mamy 22 kanały w większości w dobrej a nawet extra jakości w tym 2 powtarzające się i podwójne tvp info (rzeszów/kraków).

No i kto teraz na kablówkę będzie się kusił? skoro wszystko co najważniejsze już jest za free a kablówki w standardzie dają gorszą jakość?

Zablokowany