DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

kecaw63
Posty: 7
Rejestracja: 23 kwietnia 2013, o 23:09
Odbiornik: wiwa hd55
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF
Dipol 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kecaw63 » 23 kwietnia 2013, o 23:17

Witam. Ja jestem niezbyt zorientowany. u mnie odbiera dwókrotnie pakiet MUX 2 czyli polsaty itd. jeden sygnal jest zapewne z komina EC a drugi z jakiego nadajnika?? Pakiet MUX 3 jest również z EC czy z Maślanej Gory? Pewnie dla was to banalne pytania no ale ja niezbyt sie orientuje ;D pozdro

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kroczek12 » 24 kwietnia 2013, o 10:24

Forum jest po to żeby pytać :). W Sękowej MUX-2 masz oczywiście z komina EC i najpewniej z Tarnowa/Św. Marcin bo skoro jesteś na południe od Gorlic i masz antenę skierowaną na Gorlice to równocześnie masz na Tarnów bo to ten sam kierunek. Może być również Sucha Góra k. Krosna ale wszystko zależy od kierunku anteny. MUX3 nadaje tylko z komina EC, a z Maślanej Góry niema emisji - być może będzie w lipcu bo takie były plany UKE ale to już chyba mało prawdopodobne bo zamiennie wybrano górę Kamienną w Grybowie.

chris18404
Posty: 84
Rejestracja: 17 grudnia 2011, o 16:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: antena siatkowa-obecnie z symetryzatorem

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: chris18404 » 24 kwietnia 2013, o 21:53

Witam, czy ktoś miał taki problem że TVP1 TVP2 itp są ok a polsat TVN itp czasem są z jakością 80% a czasem jakość jest zerowa????? Antenę mam siatkową skierowaną w stronę Tarnowa używam symetryzatora....

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 24 kwietnia 2013, o 21:55

Na jakich kanałach odbierasz poszczególne mux-y ? Może masz sygnał z odbicia ?

chris18404
Posty: 84
Rejestracja: 17 grudnia 2011, o 16:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: antena siatkowa-obecnie z symetryzatorem

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: chris18404 » 24 kwietnia 2013, o 22:39

na kanale 32 Polsat i TVN-y i 42 TVP

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 24 kwietnia 2013, o 23:09

Mając antenę ustawioną na Tarnów odbierasz Suchą Górę! Tarnów nadaje mux-2 na k.23, mux-1 na 45, a mux-3 na 57. A odbierasz mux-3 z Suchej Góry na k.29 ? Mux-2, z którym masz problemy, S.G. nadaje z większa mocą niż mux-1. Spróbuj odwrócić antenę w kierunku Gorlic. O ile dobrze pamiętam mieszkasz w Moszczenicy, więc jeżeli nie masz poważnych przeszkód, powinieneś na symetryzatorze złapać z komina wszystkie mux-y.

ondrasz
Posty: 27
Rejestracja: 11 maja 2012, o 14:47
Odbiornik: CRT
Instalacja antenowa: pseudoantenka zewnętrzno-pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: ondrasz » 3 maja 2013, o 16:18

No i z okazji burzy wszystkie 3 muxy poszły... w siną dal :(

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 3 maja 2013, o 18:47

No i przez tą pogodę momentami i ze satelity nie idzie nic oglądnąć, mimo ze mam miskę ponad 100 cm.

dwojcik1994
Posty: 6
Rejestracja: 14 sierpnia 2012, o 22:28
Odbiornik: wiwa hd
Instalacja antenowa: ant. siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: dwojcik1994 » 10 maja 2013, o 16:22

Witajcie mam nieciekawy problem. Otóż nie wskakuje coś MUX 3. Mieszkam niedaleko nadajnika jakiś 1 km. I sytuacja wygląda tak: Mux 1 i MUX 2 w porządku około 90 % natomiast z MUX 3 jest problem. Czasem wskoczy i odbiera dobrze tak samo koło 90 % ale zmienie kanał na inny MUX wrócę na MUX 3 i już wtedy nie znajduje go. Co to może być? Mam antene siatkową i symetryzator...próbowałem z zasilaczem i kostką ale jest to samo. Inne pomysły?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 10 maja 2013, o 18:42

Kanał 34 jest najniższym nadawanym w Gorlicach i z jego odbiorem powinien być najmniejszy problem. Skoro bezproblemowo odbierasz mux-y z wyższych kanałów, to najprawdopodobniej jest to objaw zbyt mocnego sygnału. W końcu 1 km to bardzo blisko i nawet sama siatka może mieć zbyt duży zysk, co skutkuje przesterowaniem głowicy w tunerze. Spróbuj powoli odwrócić antenę w innym kierunku, celem osłabienia sygnału. Możesz także spróbować odbioru na tzw. drucie http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=253 . Ewentualnie możesz spróbować zrobić sobie antenę pod własne potrzeby
m@rtops pisze: http://www.changpuak.ch/electronics/bi_ ... signer.php
wpisujesz w pierwszej ramce częstotliwość i klikasz na dole ;)
--------------------------
opis kalkulatora
1 - częstotliwość
2 - ? :oops: (lambda-ale czego dotyczy w mm nie wiem)
3 - długość boku
4 - wysokość biquada
5 - szer. ekranu
6 - wys. ekranu
7 - średnica drutu
8 - długość drutu
9 - odległość ekranu od anteny
zazwyczaj robi się pomiędzy najwyższym a najniższym kanałem ewentualnie pod najsłabszy "mux" :D
Możesz także zrobić eksperyment i spróbować zastąpić symetryzator jakimś wzmacniaczem, ale bez podłączania go do zasilania. Niezasilony wzmacniacz działa jak tłumik, więc jeżeli występuje u Ciebie przesterowanie sygnału, to może dać efekt pozytywny.

dwojcik1994
Posty: 6
Rejestracja: 14 sierpnia 2012, o 22:28
Odbiornik: wiwa hd
Instalacja antenowa: ant. siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: dwojcik1994 » 11 maja 2013, o 10:59

hm..próbowałem wyłączyć zasilacz jednak wtedy wszystko leci i są slajdy...może to przez drzewa które obficie zasłaniają mi widok na komin? Dzisiaj rano włączyłem wszystko pięknie wszystkie muxy 100 % teraz włączam i to samo..już nie wiem co to może być. Gdyby drzewa zasłaniały sygnał to by nie było cały czas chyba...na samej antenie siatkowej też slajdy czyli tak jakby za słaby był sygnał..hm chyba to cudo postaram się w kóryś dzień skonstruować.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 11 maja 2013, o 12:07

dwojcik1994 pisze:Mam antene siatkową i symetryzator...próbowałem z zasilaczem i kostką ale jest to samo.
Mam rozumieć, że do anteny z symetryzatorem podłączałeś zasilacz ? Mam nadzieję że jednak nie.
A jeżeli chodzi o biquada ...
ondrasz pisze:zrobiłem iiii i jestem w szoku

wprawdzie suchej góry w pokoju nie zbiera ale EC siła 92-94 (w zależności od mux) jakość 100%.
Przestała odbierać rzucona za komodę, na drugim końcu pokoju (czyli wgłąb mieszkania) pomiędzy router a przedłużacz :D:D

Przy czym antena trochę na pałę zrobiona bo i drut ciut za krótki i krzywe wsio itd ale i tak nie przeszkadza. Zrobię wersję ostateczną to na stałe zagości a wynalazek opticum tanio oddam na pewnym portalu aukcyjnym :)
Tutaj masz dowód na to, ze w Gorlicach można odbierac na tej "samoróbce". Kol.@ondrasz mieszka chyba na Osiedlu Młodych.

dwojcik1994
Posty: 6
Rejestracja: 14 sierpnia 2012, o 22:28
Odbiornik: wiwa hd
Instalacja antenowa: ant. siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: dwojcik1994 » 11 maja 2013, o 18:42

Nie nie oczywiście do symetryzatora nie podłączałem zasilacza :) noo poszukam jakiegoś kawałka drutu i będę się starał coś zdziałać ;) a kształt musi być tip top taki sam?

ondrasz
Posty: 27
Rejestracja: 11 maja 2012, o 14:47
Odbiornik: CRT
Instalacja antenowa: pseudoantenka zewnętrzno-pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: ondrasz » 12 maja 2013, o 14:23

odbiera, odbiera :) nie tylko u mnie na tej samoróbce.

Teraz mam ją umieszczoną w pokoju za telewizorem i w zależności od muxu mam wyniki siły sygnału 94/99/100 % przy jakości 100%.

Dużo też zależy od tunera tv - kolega odbiera dvbt z komina na samym gnieździe antenowym - nie mając nic ani kawałka drutu podpiętego skanując wykrywa mu dwa muxy i obraz jest choć lekko poszatkowany - ale odbiór na czystym gnieździe :)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 14 maja 2013, o 16:18

W końcu doczekałem się odpowiedzi w sprawie terminu przełączenia mux-2 z k.61 na k.36. Jak wiadomo było ono zapowiadane na 22 kwietnia b.r i do tej pory nie nastąpiło. Na moje pytanie kiedy nastąpi, UKE nie odpowiedziało, natomiast wczoraj dostałem krótką odpowiedż od Emitel-a
Emitel pisze:najprawdopodobniej nastapi to w lipcu b.r.
Czyli zgodnie z przypuszczeniami, że będzie to nie wcześniej, póki nie zostanie wyłączony analog w Leżajsku.
No i po co było siać zamieszanie z tym komunikatem z 19 kwietnia ?
Emitel pisze:Dodatkowo planowana jest zmiana kanałów emisji DVB-T MUX-2 z obiektów Gorlice / Glinik z kanału 61 na 36 oraz Opole / Chrzelice z 34 na 23.

dwojcik1994
Posty: 6
Rejestracja: 14 sierpnia 2012, o 22:28
Odbiornik: wiwa hd
Instalacja antenowa: ant. siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: dwojcik1994 » 22 maja 2013, o 15:15

Wiadomo kiedy będą jakieś inne kanały w HD z Gorlic? bo narazie jest to TVP 1 i TVP 2 i tyle..przydałoby się w HD coś jeszcze ;) ahaa i czy Muxy będą wzbogacane o jakieś nowe kanały? Ciekawe? bo takie coś jak ATM czy TV 6..no nie oszukujmy się nuda i starocie..

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 22 maja 2013, o 20:31

O nowych kanałach HD to na razie zapomnij. Jedynie Warszawa ma dostęp do testowej emisji TVN HD. Może być nawet tak, że gdy TVP opuści mux-1 i zrobi miejsce dla czterech nowych kanałów, to na mux-3 zabraknie miejsca dla TVP1 i TVP2 w wersji HD. Na jednym mux-ie raczej nie ma szans zmieścić tyle kanałów z dotychczasowymi parametrami emisji.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 7 czerwca 2013, o 15:50

Od pewnego czasu zauważyłem u siebie pojawiające się coraz częściej błędy w sygnale mux-1(k.45). Ale nie było ich na tyle dużo, żeby miały wpływ na stabilny odbiór. Od kilku dni sygnał zaczął się jeszcze bardziej psuć. Myślałem że to tylko u mnie, ale zaczęli do mnie dzwonić ludzie, u których montowałem anteny. A od wczoraj co kilkanaście sekund pojawiają się stopka lub artefakty. Generalnie (co zauważyłem na kilku odbiornikach) wariuje jakość - z wartości max. spada nagle o połowę, by po 2-3 sekundach znów wrócić na chwilę do wartości max. Ilość błędów przez te 2-3 sekundy wzrasta z 0 do kilkudziesięciu tysięcy i znów wraca do 0. Pozostałe dwa mux-y (k.34,61) nadawane z taką samą mocą - do tej pory były OK. Jednak przed chwilą dzwonił do mnie kolega prowadzący serwis RTV w Gorlicach z informacją, że zaczął się sypać także mux-3 na k.34. Jako fachowiec przez lata instalujący anteny i obsługujący m.in instalacje zbiorcze, chyba wie co mówi.
Na marginesie dodam, ze większość instalacji na których występuje problem bazuje na symetryzatorze.
Ponadto problem występuje nie tylko kilkanaście km od nadajnika, ale także w jego pobliżu i w takich miejscach gdzie nie dociera sygnał z Tarnowa, ani Szczawnicy. Więc zapewne problem z odbiorem SFN odpada.
Proszę więc Emitel o weryfikację parametrów emisji z komina EC.

orion
Posty: 26
Rejestracja: 19 listopada 2012, o 14:40
Odbiornik: ORION TV32PLT906
Ferguson ariva 120 cambo
Wiwa HD 50 New
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Azart/ Mux1 k 60/
Mux2 k 61
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zakopane/Gubałowka

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: orion » 7 czerwca 2013, o 19:38

Witam w Nowym Targu od wczoraj zauważyłem takie same problemy co u ciebie

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 17 czerwca 2013, o 17:20

Dzisiaj od rana na TVPinfo Rzeszów (mux-1) co kilkanaście sekund zmieniają się proporcje obrazu. Przy ustawieniu TV na autoformatowanie raz wskakuje 16/9, a za chwilę SZEROKI. I tak w kółko. Na tunerze jest tak samo. Więc nie sądzę, aby była to usterka mojego sprzętu. Wszystkie pozostałe programy OK.

Zablokowany