DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Jarosław Bałuka » 23 sierpnia 2013, o 07:48


ondrasz
Posty: 27
Rejestracja: 11 maja 2012, o 14:47
Odbiornik: CRT
Instalacja antenowa: pseudoantenka zewnętrzno-pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: ondrasz » 6 października 2013, o 21:30

Jeśli złe miejsce to proszę o przeniesienie moderatorów.

Mam pytanie - NTV odbieram z komina EC w Gorlicach i spotykam się z taką sytuacją że na tvn lub tvn7 zdarza si, że telewizor mi się wyłącza w momencie kiedy chcę np. po przełączeniu kanału podglądnąć program. Na żadnym innym kanale nie ma takiej sytuacji stąd wnioskuję że to raczej nie jest wina TV ale na wszelki wypadek podaję że tv to philips 40pfl5007.
Czy ktoś z Was miał do czynienia z takim przypadkiem?
(dawno temu na tv grundig miałem problemy z tvn turbo - nadawca tłumaczył że to wina telegazety którą nadawali a z którą tv nie radził sobie). Czyżby podobna sytuacja dzisiaj ze strony tvn/tvn7 ?

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: grzegorz0plonka » 7 października 2013, o 13:58

Może być problem soft w tv.
Tutaj masz http://www.philips.pl/c/telewizory/5000 ... 2?t=suport masz możliwość wykonania Aktualizacja oprogramowania sprzętowego — Oprogramowanie.

Sprawdź czy posiadasz aktualną wersji.

ondrasz
Posty: 27
Rejestracja: 11 maja 2012, o 14:47
Odbiornik: CRT
Instalacja antenowa: pseudoantenka zewnętrzno-pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: ondrasz » 7 października 2013, o 21:37

Nie sądzę aby soft tv był przyczyną - na tym sofcie tv działał kilka miesięcy, na poprzednich też bez problemu i nie wierzę aby soft był winny temu, że od paru tygodni sporadycznie zdarzają się takie problemy - tym bardziej wyłącznie na 2 kanałach gdzie na pozostałych wszystko jest ok.
A soft wprawdzie nie najnowszy ale oczko niżej - i jak mówię, nie było wcześniej z nim problemów.Zaktualizuję - czemu nie..

_chris_

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: _chris_ » 7 października 2013, o 22:55

@ ondrasz: takie rzeczy, to rzeczywiście zwykle jest problem odbiornika, a raczej jego softu. Choć zdarzają się dziwne przypadki takiego uszkodzenia instalacji odbiorczej, że właśnie problemy bywają z pojedynczymi kanałami w obrębie jednego mux-a.

Ponieważ to TVN i TVN7 to rzeczywiście coś może być na rzeczy - te kanały, o ile dobrze kojarzę, mają dość specyficznie generowane napisy via Teletext i może rzeczywiście odbiornik ma jakieś problemy w tym układzie.

I rzeczywiście, zdarzały się w przeszłości różne dziwne sytuacje z odbiornikami, które miewały jakieś błędy lub uproszczenia w dekoderach Teletextu - aż do uszkadzania zasilaczy odbiorników.

Skontaktuj się może z serwisem producenta - jeśli to problem odbiornika (softu) to powinni mieć już podobne zgłoszenia.

ondrasz
Posty: 27
Rejestracja: 11 maja 2012, o 14:47
Odbiornik: CRT
Instalacja antenowa: pseudoantenka zewnętrzno-pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: ondrasz » 8 października 2013, o 16:09

Dziękuję, za chwilę go zaktualizuję i zobaczę co się będzie działo.
Mam nadzieję że problem się rozwiąże ponieważ z odbiornika jestem ogólnie mega zadowolony ze względu na wysoką jakość obrazu.
Jeśli problem będzie się ponawiał to zacznę na początek od zgłoszeń do serwisu producenta.
Dziękuję

kecaw63
Posty: 7
Rejestracja: 23 kwietnia 2013, o 23:09
Odbiornik: wiwa hd55
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF
Dipol 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kecaw63 » 8 listopada 2013, o 19:09

Witam, jest szansa w Gorlicach i okolicach złapać TVP RZESZÓW? Kiedyś było a teraz mam TVP KRAKÓW i TVP INFO

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 8 listopada 2013, o 19:46

TVP Rzeszów już nie nadaje z komina EC, więc musisz mieć antenę skierowaną mniej więcej w kierunku Suchej Góry. W pewnych miejscach udaje się to na antenie skierowanej na komin EC. Niedawno montowałem antenę na ulicy Kościuszki i ustawiona na nadajnik gorlicki bardzo ładnie łapała k.29 z Suchej Góry, chociaż to nie jest dokładnie ten kierunek. W Kobylance na antenie skierowanej na Gorlice, niemal tyłem anteny złapałem całkiem znośny sygnał z S.G. W Sękowej może już nie być tak różowo. Prawdopodobnie będziesz musiał zastosować dodatkową antenę na Krosno i to bez gwarancji dobrego odbioru (niekorzystny profil terenu).
Mimo wszystko, póki co przeskanuj sobie k.29.

Awatar użytkownika
manguscik
Posty: 82
Rejestracja: 24 czerwca 2009, o 22:57
Odbiornik: LG 47LK950S, Philips 42PFL5405,karta TV USB NANO MT4161
Instalacja antenowa: AWS-1033 SilverLine /FM/BIII/2*UHF/33dB DIPOL 44/21-69 Tri Digit, Antena VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Rzeszów SG, Tarnów, Kielce

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: manguscik » 27 grudnia 2013, o 11:44

Dzięki portalowi http://www.abcgorlice.pl zostały wykonane zdjęcia z komina elektrociepłowni Glinik gdzie umieszczone są nadajniki cyfrowej telewizji DVB-T i moża zobaczyć jakie są widoki z tego komina nadajnika. Link do galerii z zdjęciami: http://abcgorlice.pl/index.php/czas-wol ... -komina-ec

kecaw63
Posty: 7
Rejestracja: 23 kwietnia 2013, o 23:09
Odbiornik: wiwa hd55
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF
Dipol 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kecaw63 » 27 stycznia 2014, o 20:33

A wiadomo jakie kanały będą w 4 multiplexie i kiedy wdrażanie ?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: belzebiusz » 27 stycznia 2014, o 20:34

Skład programowy płatnego MUX-4 został już dawno ustalony. Wpisz w Google "TV Mobilna".
Poza tym na tym forum nie można rozmawiać o tym multipleksie. :P

kecaw63
Posty: 7
Rejestracja: 23 kwietnia 2013, o 23:09
Odbiornik: wiwa hd55
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF
Dipol 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kecaw63 » 29 stycznia 2014, o 23:09

CZyli się nie dowiem czy jest zasięg w Gorlicach na ten 4Mult? Apropo jeśli wejdą nowe kanały w kwietniu 2014 r; Stopklatka TV Fokus TV TV Trwam i TVP ABC to zostaną usunięte jakieś kanały czy będą przeniesione z obecnie dostępnych?

Awatar użytkownika
manguscik
Posty: 82
Rejestracja: 24 czerwca 2009, o 22:57
Odbiornik: LG 47LK950S, Philips 42PFL5405,karta TV USB NANO MT4161
Instalacja antenowa: AWS-1033 SilverLine /FM/BIII/2*UHF/33dB DIPOL 44/21-69 Tri Digit, Antena VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Rzeszów SG, Tarnów, Kielce

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: manguscik » 30 stycznia 2014, o 10:04

Kanały TVP z MUX-1 zostaną przesunięte do MUX-3 a wejdą nowe kanały. Od 15 lutego do MUX-1 dołączy TV TRWAM I TVP ABC a reszta po 28 kwietnia. Co do MUX-4 nie ma nadajnika w Gorlicach najbliższy masz w Tarnowie i z niego można uzyskać odbiór np u mnie w Dominikowicach odbiera bezproblemowo i to z anteną skierowaną na południe w kierunku SK czyli sygnał z odbicia bez szczególnego ustawiania na Tarnów.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 31 stycznia 2014, o 14:42

Małe uzupełnienie. Sygnał tzw. mux-4 z Tarnowa nadawany jest na k.55 w polaryzacji V (pionowej). Przy dobrej lokalizacji (mocny sygnał) nie trzeba obracać anteny. @kecaw63 - musisz zdawać sobie sprawę, że mux-4 jest kodowany (płatny) i aby go odbierać musisz podpisać umowę z Cyfrowym Polsatem. Dostajesz wówczas specjalny dekoder do odbioru.
Z komina EC w najbliższym czasie nie ruszy żaden nowy mux. Może pod koniec roku pojawi się mux-8, dla którego przewidziany jest w naszym regionie kanał 7.
http://satkurier.pl/news/93611/mux-8-ru ... -2014.html
Na uruchomienie mux-a lokalnego także chyba nie ma co liczyć, bo nie widać żadnego potencjalnego nadawcy. Chyba że RTV Gorlice ? :lol:

kecaw63
Posty: 7
Rejestracja: 23 kwietnia 2013, o 23:09
Odbiornik: wiwa hd55
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF
Dipol 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kecaw63 » 5 lutego 2014, o 20:51

Dziekuje za porade. Nie widzi mi sie nabywac nowego dekoderu i podpisywac umów. Obecna oferta jest korzystna a niedlugo nowe kanaly pozdrawiam

edit/ Pisownia PL!

ondrasz
Posty: 27
Rejestracja: 11 maja 2012, o 14:47
Odbiornik: CRT
Instalacja antenowa: pseudoantenka zewnętrzno-pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: ondrasz » 15 lutego 2014, o 09:14

Coś wiadomo jest kolegom na temat problemów - zniknięcia MUX-2 po nocnej aktualizacji kanałów ?
MUX 1 i MUX 3 zaktualizowały mi się elegancko i równocześnie całkowicie zniknął MUX-2.

Myślałem że to coś z tv ale skanowanie ręczne częstotliwości 594 MHz dało wynik zerowy.

Jakaś awaria poważniejsza czy coś?

edit

Już nieaktualne, widocznie jakaś krótsza przerwa była bo przed chwilą odnalazł się mux-2 na moim tv i działa wszystko

kecaw63
Posty: 7
Rejestracja: 23 kwietnia 2013, o 23:09
Odbiornik: wiwa hd55
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF
Dipol 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: kecaw63 » 18 lutego 2014, o 23:10

U mnie Tv Trwam nie ma obrazu a dźwięk jest. Nie wiem czemu.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: Domel28 » 18 lutego 2014, o 23:30


belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: belzebiusz » 19 lutego 2014, o 03:01

Zmieniły się dokładnie 3 parametry TV Trwam, w tym parametr identyfikacyjny obrazu:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=187365#p187365

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SN GORLICE EC GLINIK

Post autor: K63 » 8 czerwca 2014, o 20:45

Od początku czerwca pogorszył się odbiór mux-1 z Gorlic. W poniedziałek (2.06) miałem telefony z Gorlic że nie działa mux-1, kiedy pozostałe dwa działały. Niestety przez kilkanaście dni byłem poza miejscem zamieszkania i nie byłem w stanie tego osobiście zweryfikować. Otrzymałem tylko potwierdzenie od kolegi prowadzącego serwis RTV w Gorlicach (1 km od nadajnika), że były chwilowe zaniki na k.45. W domu pojawiłem się na następny dzień i faktycznie stwierdziłem pogorszenie się siły i jakości odbioru na tym kanale. Także w tym dniu były u mnie chwilowe całkowite zaniki sygnału mux-1, a pozostałe mux-y działały idealnie.
Generalnie jakość sygnału na k.45 spadła ok.30%. Zmniejszyła się także siła sygnału. A przez 1,5 roku emisja z komina EC była OK. Moja antena ustawiona pośrednio miedzy kierunek na Suchą Górę i Gorlice, bez problemu odbierała dotychczas obydwa nadajniki. Niestety teraz musi być ustawiona dokładnie na Gorlice, by stabilnie odbierać mux-1 (straciłem możliwość odbioru Suchej G.), a i tak parametry sygnału trochę odbiegają od mux-2 i 3.
Pierwotnie myślałem że przyczyną jest zwiększenie mocy nadawania na k.46 w Bardejovie, ale odłączenie anteny "słowackiej" nic nie pomogło.
O słabym sygnale mux-1 niech świadczy to, że pasywna antena Polaris (zysk podobno 18 dB), z nadajnika 20kW oddalonego o 10 km, idealnie odbiera k.34 i 36 (jakość i siła powyżej 90%, zero błędów), a na k.45 jest brak odbioru !
Albo coś jest nie tak na nadajniku, albo deczko rozjechało się synchro (jestem "szczęściarzem", bo na k.45 dolatuje do mnie sygnał z trzech nadajników). Na k.34 także mam sygnał z trzech nadajników (Gorlice, Maślana Góra, Przehyba), a jest idealnie.
Pisze ten post, bo 10 czerwca przewidziana jest konserwacja na kominie EC Glinik i mam nadzieję, ze przy okazji da się coś poprawić tak, aby było jak dotychczas.

Zablokowany