Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1874
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Poland » 13 czerwca 2009, o 17:45

Kiedy będzie można się dowiedzieć w którym etapie ostatecznie znajdzie się Kraków ?? Bo na razie jest trzeci z możliwością przesunięcia do pierwszego.
Według mnie z racji trwających testów na Chorągwicy region ten powinien być w pierwszym etapie. Jeśli tak się stanie to już będę się rozglądał za przystawką.

D4r3k
Posty: 86
Rejestracja: 5 marca 2009, o 13:36

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: D4r3k » 16 czerwca 2009, o 16:03

To pytanie do Pana Jarka :)

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Jarosław Bałuka » 16 czerwca 2009, o 22:30

Jeżeli otrzymamy od UKE pozwolenie na przedłużenie emisji testowej (a jest taka nadzieja) to emisja będzie kontynuowana z obecnymi parametrami. Z docelowymi parametrami emisja ruszy w III etapie.

ms93

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: ms93 » 16 czerwca 2009, o 23:20

A niedaloby sie testowac na multipleksie z zawartoscia jak z nadajnikow uruchamianych oficjalne? I tak ktos go bedzie musial zlozyc w Warszawie, wiec retransmisja to chyba nie problem. W przypadku pozostawienia nadawania w Krakowie w obecnej formie bedzie to tylko wiecej roboty dla TVP, bo beda musieli sie zajmowac dostarczeniem kanalow do oficjalnego multipleksu i osobno do tego testowego z Krakowa (bo chyba nigdzie indziej taki juz nie bedzie nadawany).

mike
Posty: 44
Rejestracja: 28 lutego 2009, o 22:39

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: mike » 17 czerwca 2009, o 00:19

To co napisal Pan Jaroslaw Baluka tlumacze tak, ze od chwili uruchomienia oficjalnie pierwszego multipleksu, testowo z Krakowa poleci juz ten multipleks, tyle tylko, ze z dotychczasowymi parametrami, a wiec chodzi o kanal 25 i niewielka moc, a nie zestaw kanalow, ktory bedzie juz taki jak w I multipleksie. I zapewne dalej nie bedzie TVP Info Krakow, tylko pojdzie przekaz z glownego multipleksu z Warszawy, czyli tak jak teraz bedzie TVP Info Warszawa. Bo owe "warunki techniczne", ktore musza byc spelnione to nie tylko antena i nadajnik. To akurat najprosciej zrobic.

Panie Jaroslawie, czy sie myle, czy moje wnioski sa prawidlowe ?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Jarosław Bałuka » 17 czerwca 2009, o 10:46

Dokładnie tak. Wnioski prawidłowe.

pitair

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: pitair » 17 czerwca 2009, o 11:59

Ja mam jeszcze jedno pytanie, czy kanał 25 jest jednym z docelowych ?
Już się pogubiłem z tymi częstotliwościami, znalazłem conajmnniej 3 wersje dla Krakowa.

romanodepalma
Posty: 423
Rejestracja: 25 marca 2009, o 17:32
Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: romanodepalma » 17 czerwca 2009, o 13:13

Też jestem ciekawy czy to chodzi o MUX1, i MUX2 .A Krzemionki? http://rds.schirmer.info/dvbtpl.php4

D4r3k
Posty: 86
Rejestracja: 5 marca 2009, o 13:36

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: D4r3k » 17 czerwca 2009, o 13:29

Dla mnie bomba - jeśli dobrze kumam Kraków bedzie miał MUX1 przed wrzesniem 2009 o mocy jak teraz na testach i na kanale 25, czyli kto teraz odbiera test DVB-T będzie odbierał MUX1:). Możemy zacząc powoli dyskusje o MUX2:)

spn

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: spn » 17 czerwca 2009, o 15:52

D4r3k pisze:Dla mnie bomba - jeśli dobrze kumam Kraków bedzie miał MUX1 przed wrzesniem 2009 o mocy jak teraz na testach i na kanale 25, czyli kto teraz odbiera test DVB-T będzie odbierał MUX1:). Możemy zacząc powoli dyskusje o MUX2:)
Nie wiem czy taka bomba. Raczej zapytałbym, albo przeprowadził badania ilu mieszkańców znajdujących się w zasięgu przyszłego MUX1 nie ma aktualnie dostępu do pełnej oferty analogowej. Po co nam simulcasting? Dopóki w DVB-T było TVP HD (jeszcze przed wykastrowaniem), Kultura, Historia czy Sport to był to jakiś bodziec do zainteresowania się DVB-T a teraz skutek będzie odwrotny, nawet jakość obrazu nie zachęca.

D4r3k
Posty: 86
Rejestracja: 5 marca 2009, o 13:36

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: D4r3k » 17 czerwca 2009, o 19:00

spn pisze:
D4r3k pisze:Dla mnie bomba - jeśli dobrze kumam Kraków bedzie miał MUX1 przed wrzesniem 2009 o mocy jak teraz na testach i na kanale 25, czyli kto teraz odbiera test DVB-T będzie odbierał MUX1:). Możemy zacząc powoli dyskusje o MUX2:)
Nie wiem czy taka bomba. Raczej zapytałbym, albo przeprowadził badania ilu mieszkańców znajdujących się w zasięgu przyszłego MUX1 nie ma aktualnie dostępu do pełnej oferty analogowej. Po co nam simulcasting? Dopóki w DVB-T było TVP HD (jeszcze przed wykastrowaniem), Kultura, Historia czy Sport to był to jakiś bodziec do zainteresowania się DVB-T a teraz skutek będzie odwrotny, nawet jakość obrazu nie zachęca.

Ano bomba jeśli przymiesz że masz MUX1 od dzisiaj na zawsze, to pkt widzenia się zmienia, niech się martwią ci co nie mają na czym oglądać a nie martwmy się tymi co oglądają analog i jest im z tym dobrze. Do przodu sie trza pchać a nie do tyłu:). Co do jakości obrazu to jednak cyfrowy jest lepszy od analogu nawet po kilku piwach widać róznice:) Nie mniej jednach nie znaczy to że jestem zadowolony z tego co nam podaje TVP i inni. Będe zadowolony jak w trzech multiplexaxh 90% kanałów będzie w full HD.

PanGie
Posty: 158
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: PanGie » 17 czerwca 2009, o 19:34

spn pisze: Nie wiem czy taka bomba. Raczej zapytałbym, albo przeprowadził badania ilu mieszkańców znajdujących się w zasięgu przyszłego MUX1 nie ma aktualnie dostępu do pełnej oferty analogowej. Po co nam simulcasting?
Ano może po to by ludzie zobaczyli jaka jest różnica pomiędzy sygnałem analogowym a cyfrowym. Rzuć okiem na moc nadajników analogowych i domyśl się jak wygląda obraz TVN, TV4 czy TV Puls przy większych odległościach od Chorągwicy. Mieszkam ok 25 km. na zachód od Krakowa. Sąsiad ok. 1 km ode mnie ma antenę ustawioną na Katowice, z Krakowa wszystko sieje. Ja mam ustawioną na Kraków, Katowic nie łapię.

Czy jest szansa że np. od września test ruszy z pełną, docelową mocą czy trzeba czekać na 2011 rok? Czy EmiTel ma jakieś symulacje jak będzie wyglądał zasięg DVB-T z docelową mocą?

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1874
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Poland » 17 czerwca 2009, o 20:59

D4r3k pisze:Dla mnie bomba - jeśli dobrze kumam Kraków bedzie miał MUX1 przed wrzesniem 2009 o mocy jak teraz na testach i na kanale 25, czyli kto teraz odbiera test DVB-T będzie odbierał MUX1:). Możemy zacząc powoli dyskusje o MUX2:)
To znaczy że już będę mógł się rozglądać za przystawkami ??
U mnie podobnie (koło 40km) od Chorągwicy - TVP oraz Polsat idą,TVN,TV4 i Puls już nie...
Mam nadzieje że testy we wrześniu przekształcą się w tak jak mówi harmonogram w cyfryzacje. Chorągwica krakowska jest jednym z najbardziej popularnych nadajników Emitela i zasługuje na włączenie DVB-T w nim w pierwszym etapie.

Marlon
Posty: 10
Rejestracja: 15 marca 2009, o 00:14

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Marlon » 11 sierpnia 2009, o 21:37

Mieszkam pod Kielcami gdzie jak wiadomo DVB-T raczej nigdy nie będzie z Sw. Krzyża.
Aktualnie przy dobrych warunkach odbieram muxa z Chorągwicy ale nieregularnie, błagam zróbcie wszystko w Emitelu aby Kraków ruszył w pierwszym etapie z docelową mocą. Myślę że to zapewni odbiór w połowie Świętokrzyskiego. W mojej miejscowości każde drzewo jest oblepione ulotkami pewnej platformy, najtańszy abonament na rynku 9,90 zł. Ludzie się na to łapią i podpisują umowę na trzy lata, ale co mają robić jak w analogu dwa programy.Gdy ruszy DVB-T mam nadzieję że tego typu platformy znikną. I skończy się zarabiane na biednych ludziach ze wsi, kanałami które są lub powinny być wszędzie dostępne i bezpłatne.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: kemi73 » 11 sierpnia 2009, o 23:54

Nie ma się co oszukiwać skoro od 9 lat nie potrafiono wystartować z DVB-T to myślicie że w ciągu dwóch miesięcy coś się zmieni ?. Najtańsza przystawka z mpeg4 w chwili obecnej 360 PLN, kogo będzie na to stać ?. Tak samo marne szanse na wystartowanie cyfrowej TVP z satelity, fakt Farfał obiecywał ale czy zdąży przed odwołaniem ?.

spn

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: spn » 13 sierpnia 2009, o 11:58

Poland pisze: To znaczy że już będę mógł się rozglądać za przystawkami ??
Chyba nikt nie da Ci stuprocentowej odpowiedzi na to pytanie. Ale nie przypuszczam, żeby w sytuacji nieobecności Chorągwicy w 1 etapie zawieszono testowe emisje. Skoro test prowadzony jest od 6 marca i wprowadzono docelową zawartość Mux1 to coś jest na rzeczy.

heniek

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: heniek » 14 sierpnia 2009, o 22:56

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??
Zostanie włączony zgodnie z Harmonogramem.W którym roku nie wiadomo?

Awatar użytkownika
gorki
Posty: 234
Rejestracja: 6 marca 2009, o 13:26
Odbiornik: Samsung 40cali
Instalacja antenowa: Antena własnej konstrukcji.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN CHORAGWICA

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: gorki » 24 sierpnia 2009, o 15:06

Panie Jarku moim zdaniem to wstyd ze Krolewskie miasto Krakow wystartuje w 3 etapie.Testy spoko ze sa chwala za to ze prowadzicie ale wlasnie,ciagle znaki zapytania kto w beszczelny sposob blokuje cyfryzacje naziemki.Mam wrazenie ze to ciagle polityka miesza sie do mediow w Polsce czy zgadza sie pan ze mna.Pozdrawiam pana i wszystkich forumowiczow. :ugeek:

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1874
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Poland » 24 sierpnia 2009, o 16:16

Całkowicie się zgadzam z przedmówcą - według mnie powinno się wyrzucić z listy nie przygotowane podkarpackie nadajniki bo przed nimi w odróżnieniu od Choragwicy droga daleka i w ich miejsce na listę dać Kraków który :
1. Ma już testujących DVB-T
2. Jest drugim największym miastem w Polsce
3. Posiada jeden z bardziej znanych nadajników Radia i TV w Polsce

D4r3k
Posty: 86
Rejestracja: 5 marca 2009, o 13:36

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: D4r3k » 24 sierpnia 2009, o 19:40

Poland pisze:Całkowicie się zgadzam z przedmówcą - według mnie powinno się wyrzucić z listy nie przygotowane podkarpackie nadajniki bo przed nimi w odróżnieniu od Choragwicy droga daleka i w ich miejsce na listę dać Kraków który :
1. Ma już testujących DVB-T
2. Jest drugim największym miastem w Polsce
3. Posiada jeden z bardziej znanych nadajników Radia i TV w Polsce


I własnie dla tego będzie w 3 etapie, nie rozumiem czego się tak napinacie, było powiedziane że emicja do 2011 roku bedzie szła z paczką oficjalną mux1 ale bedzie się nazywała test. Nic w niej więcej ani mniej nie bedzie, pozatym emitel pewnie nadal będzie trakował Chorągwice jak poligon doświadczalny, może za rok już będą testować DVB-T2 albo inną cholere, więc ja bym siętak nie napinał na to DVB-T, co rząd to inna technologia, więc byle do nowego ministra :). Osobiście jakoś byłem podkręcony tą cała cyfryzacją, ale po tym burdlu który się wokół tego zrobił już mi loto cały plan, terminy, pierwsze etapy i czy to będzie dvb-t, czy dvb-s 1,2 czy 15 generacji, szkoda by było gdyby się okazało że dvb-t padnie bo sobie takie TV kupiłem, ale po to człowiek ora w robocie żeby sobie co 3 lata TV zmienił, czyż nie?:)

Zablokowany