Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

mac_33
Posty: 475
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: mac_33 » 6 września 2010, o 17:59

czyli takie swoje prywatne RTCO :-)

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: piotr2802 » 6 września 2010, o 18:02

Czy moderator Forum śpi ?
Proponuję powrót do zasadniczego tematu ;) . Przecież jest osobny temat co odbioru czeskich i słowackich programów DVB-T.

debe
Posty: 344
Rejestracja: 10 maja 2010, o 13:35
Odbiornik: SonyKDL-40EX700
Instalacja antenowa: WIWA AN 220
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wichów/ Jemiołów

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: debe » 6 września 2010, o 18:25

piotr2802 pisze:Czy moderator Forum śpi ?
Proponuję powrót do zasadniczego tematu ;)
Racja. Wybaczcie.
Chociaż... ponad 240 odpowiedzi i nadal nie ma tej, która odpowiedziałaby na pytanie w tytule wątku.
Przepraszam i życzę powodzenia forumowiczom z Krakowa i okolic w szybkim odnalezieniu odpowiedzi na TO zasadnicze pytanie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kasia
Posty: 276
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: kasia » 6 września 2010, o 21:00

piotr2802 pisze:Ja wcześniej byłem bardzo zainteresowany szybkim wdrożeniem DVB-T w Polsce, a zwłaszcza w Małopolsce bo tu mieszkam.
Napiszę krótko: W tej chwili gdy do platformy C+ dołączono 8 kanałów Polsatu to DVB-T jest mi całkowicie obojętne. Zawsze miałem dostęp do jakiejś platformy, a na te parę złoty to mnie jeszcze stać....
Pamiętam jak w Małopolsce przez 6 miesięcy był testowany DVB-T na 25 kanale to obraz wcale nie powalał na kolana. Wiadomo też od dawna że wofercie przyszłego DVB-T nie będzie żadnych nowych kanałów od tych , które znamy z obecnych platform cyfrowych i staelity ;)
piotr2802 pisze:Czy moderator Forum śpi ?
Proponuję powrót do zasadniczego tematu ;) . Przecież jest osobny temat co odbioru czeskich i słowackich programów DVB-T.
Kolega igorlan udzielił bardzo konkretnej odpowiedzi w jednym poście i za to mu dziękuję - może faktycznie przez mnie temat trochę odjechał.
A piotr2802 spłodził posta-reklame kilka godzin wcześniej o Polsatach w cyfrze plus i sobie o tym zapomniał, że też odbiegł od tematu, bo gdzie tu jest cokolwiek związanego z DVB-T w Krakowie / Małopolsce.
Nadgorliwość gorsza od faszyzmu piotr2802 :!:

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: igorlan » 6 września 2010, o 21:23

debe pisze:
igorlan pisze:
Obrotowy system antenowy z ATX107
Mógłbyś opisać to bliżej?
W jaki sposób obracasz tą antenę?
Zamontowałem rotor AS303. Kręcenie anteną odbywa się za pomocą sterownika, który mam obok komputera. Pozycja wyznaczana jest dodatkowo za pomocą kamerki podglądowej.

Tak to wygląda obecnie 19:14
Przepraszam wszystkich za off topic, już kończę :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 września 2010, o 19:09 przez igorlan, łącznie zmieniany 3 razy.

interaktiv
Posty: 219
Rejestracja: 27 stycznia 2009, o 16:17
Odbiornik: TV: LE32B650,
VU+ Ultimo (1xDVB-T),
Opticum T90, PC: HU2200
Instalacja antenowa: ATX-91,
Dipol 19/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: interaktiv » 6 września 2010, o 21:29

No proszę Polak potrafi :)
Brawo!
Możesz dać ograniczniki tak żeby antena obracając się w prawo zatrzymywała się na jakiejś blokadzie tak samo w z lewej strony, wtedy nie musiałbyś ustawiać na oko tylko sprzęt zajmowałby najlepszą znaną pozycję do odbioru.
Gratuluję pomysłu i wykonania! :)

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: igorlan » 6 września 2010, o 21:35

interaktiv pisze:No proszę Polak potrafi :)
Brawo!
Możesz dać ograniczniki tak żeby antena obracając się w prawo zatrzymywała się na jakiejś blokadzie tak samo w z lewej strony, wtedy nie musiałbyś ustawiać na oko tylko sprzęt zajmowałby najlepszą znaną pozycję do odbioru.
Gratuluję pomysłu i wykonania! :)
Dziękuję za slowa uznania :) o to chodzi aby dzielić się doświadczeniem i motywować innych do róznych fajnych rozwiązań.

Kręcenie odbywa się urządzeniem impulsowym (na zdjęciu), którym dokładnie można ustawić pozycję. Ograniczników nie ma i w moim przypadku nie trzeba gdyż antena jest sporo wyżej od pozostałych na dachu więc nie ma niebezpieczeństwa kolizji.

Obrazek

Awatar użytkownika
uggp
Posty: 259
Rejestracja: 23 czerwca 2009, o 19:55
Odbiornik: Samsung UE32D6100, Samsung XL2270HD
Instalacja antenowa: Bi-Quad x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: uggp » 7 września 2010, o 19:48

@igorlan
fajnie to wykombinowałeś, teraz postaw maszt nadawczy i to co odbierasz dawaj w eter, może jakaś dzielnica będzie miała DVB-T w ZEROWYM etapie ;)

kiedyś przypadkowo trafiłem na taki odbiornik/nadajnik co to odbierał wzmacniał i nadawał na innym kanale, ciekawe jaka musiała by być moc żeby pokryć jedno osiedle z 10-cio piętrowca :)

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Kafar » 8 września 2010, o 00:26

Na to trzeba mieć pozwolenie od UKE na emisję. A w mieście Emitela, namierzą i zgarną szybciej niż skarbówka handlarzy w nadmorskich kurortach bez kas fiskalnych.
http://www.hollex.pl/anteny-tv-naziemne ... -t-gaf-860

Awatar użytkownika
uggp
Posty: 259
Rejestracja: 23 czerwca 2009, o 19:55
Odbiornik: Samsung UE32D6100, Samsung XL2270HD
Instalacja antenowa: Bi-Quad x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: uggp » 9 września 2010, o 09:16

@Kafar
dzięki za link
rozumiem, że trzeba by mieć pozwolenie na "testy" od UKE :)

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: kupon » 9 września 2010, o 11:56

uggp pisze:@Kafar
dzięki za link
rozumiem, że trzeba by mieć pozwolenie na "testy" od UKE :)
Założe się,że wcześniej zaczął byś nadawać niż Emitel :D

Awatar użytkownika
uggp
Posty: 259
Rejestracja: 23 czerwca 2009, o 19:55
Odbiornik: Samsung UE32D6100, Samsung XL2270HD
Instalacja antenowa: Bi-Quad x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: uggp » 10 września 2010, o 21:07

Wiecie co, coś mi tu nie gra. Pewnie mi się oberwie, ale jeżeli zabawka za 720zł może odbierać i nadawać DVB-T, a pamiętam jak kilkanaście lat temu chłopaki na osiedlu nadawali TV( końcówkę mocy to była na jakimś ruskim tranzystorze ;) ) to zbudowanie takiego przekaźnika to wcale nie jakieś nie wiadomo co. To gdzie są te NIESAMOWICIE wielkie koszty jakie musiał ponosić Emitel na nadawanie w Krakowie? Przecież nie budowali całego multipleksu specjalnie tylko kopiowali wprost co szło z Warszawy. Zgoda na testy była (taką informację dostałem od UKE), a wszystkie media klepały, że takie testy to wielkie koszty za które nikt nie chce płacić. To co, antena zasilana jest generatorem z maszyny parowej gdzie pali się diamentami, że takie koszty?
Może się nie znam (na pewno), ale za kilka tysiaków to by spokojnie jedną dzielnicę pokrył :roll:

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: kupon » 10 września 2010, o 22:42

uggp pisze:Wiecie co, coś mi tu nie gra. Pewnie mi się oberwie, ale jeżeli zabawka za 720zł może odbierać i nadawać DVB-T, a pamiętam jak kilkanaście lat temu chłopaki na osiedlu nadawali TV( końcówkę mocy to była na jakimś ruskim tranzystorze ;) ) to zbudowanie takiego przekaźnika to wcale nie jakieś nie wiadomo co. To gdzie są te NIESAMOWICIE wielkie koszty jakie musiał ponosić Emitel na nadawanie w Krakowie? Przecież nie budowali całego multipleksu specjalnie tylko kopiowali wprost co szło z Warszawy. Zgoda na testy była (taką informację dostałem od UKE), a wszystkie media klepały, że takie testy to wielkie koszty za które nikt nie chce płacić. To co, antena zasilana jest generatorem z maszyny parowej gdzie pali się diamentami, że takie koszty?
Może się nie znam (na pewno), ale za kilka tysiaków to by spokojnie jedną dzielnicę pokrył :roll:
Emisja to może nie jest droga,ale cała otoczka administracyjno-techniczna z naciskiem na gryzipiórków kosztuje krocie. :lol:

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: marcin6660 » 11 września 2010, o 07:04

Ile taki zestaw obrotowy ze sterownikiem kosztuje ???

Awatar użytkownika
gorki
Posty: 234
Rejestracja: 6 marca 2009, o 13:26
Odbiornik: Samsung 40cali
Instalacja antenowa: Antena własnej konstrukcji.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN CHORAGWICA

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: gorki » 11 września 2010, o 09:53

Temat zamknać do zobaczenia w przyszlym roku gadanie nic nie da.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Kafar » 11 września 2010, o 13:55

uggp pisze:Wiecie co, coś mi tu nie gra. Pewnie mi się oberwie, ale jeżeli zabawka za 720zł może odbierać i nadawać DVB-T, a pamiętam jak kilkanaście lat temu chłopaki na osiedlu nadawali TV( końcówkę mocy to była na jakimś ruskim tranzystorze ;) ) to zbudowanie takiego przekaźnika to wcale nie jakieś nie wiadomo co. To gdzie są te NIESAMOWICIE wielkie koszty jakie musiał ponosić Emitel na nadawanie w Krakowie? Przecież nie budowali całego multipleksu specjalnie tylko kopiowali wprost co szło z Warszawy. Zgoda na testy była (taką informację dostałem od UKE), a wszystkie media klepały, że takie testy to wielkie koszty za które nikt nie chce płacić. To co, antena zasilana jest generatorem z maszyny parowej gdzie pali się diamentami, że takie koszty?
Może się nie znam (na pewno), ale za kilka tysiaków to by spokojnie jedną dzielnicę pokrył :roll:
To urządzenie to tylko retransmitter do pokrycia "dziur w zasięgu", zasłonietych terenów. Ktoś tutaj pisał o koszmarze instalatora z Chodzieży - miast w dolince leju. Tym urządzeniem nie zmultipleksujesz kanałów od dostawcy treści i nie wyślesz w eter. Ono przesyłą dalej już przygotowany sygnał DVB-T z nadajnika, a nie robi za nadajnik. Sygnał najpierw musi zostać dostarczony na obiekt od dostawcy treści przy pomocy radiolinii czy światłowodu(wykspecjalizowane urządzenia). Kilka kanałów i danych jest multipleksowane(bardzo drogie urządzenia) i przez kolejne urządzenia sygnał trafia w eter. Taki GAP-Filler ma malutką moc, a nadajniki DVB-T 20 do 100KW ERP.
Podam przykład urządzeń sieciowych firmy Alcatel dla kluczowych węzłów internetowych Świata: aby fabryka pewnych modeli mogła ruszyć z produkcją, musi się nazbierać kilku chętnych i taka linia jest uruchamiana 2 razy do roku. To nie są urządzenia z supermarketu, które można trzymać na magazynach. Każdy kraj dopiera standardy i systemy transmisji wedle własnych uznań i pod takie indywidualne wymagania są tworzone urządzenia.

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: igorlan » 13 września 2010, o 19:44

marcin6660 pisze:Ile taki zestaw obrotowy ze sterownikiem kosztuje ???
Na Allegro już od 169 zł
http://[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/rotor-antenowy-obrotn ... 19548.html

tutaj za 220 ale z łożyskiem oporowym - konieczne dla większych instalacji
http://[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/rotor-antenowy-ar-303 ... 08491.html

Awatar użytkownika
uggp
Posty: 259
Rejestracja: 23 czerwca 2009, o 19:55
Odbiornik: Samsung UE32D6100, Samsung XL2270HD
Instalacja antenowa: Bi-Quad x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: uggp » 13 września 2010, o 20:00

@kafar
OK, całe przygotowanie kosztuje. Tylko po co za każdym razem robić kompletne składanie muxa? Jak i tak przy testach (tak było w Kraku) szła "Warszawa".

Jeżeli na 10 piętrowym bloku zrobię taki zestaw odbiorczy jak pokazał kolega Igorlan, a następnie podłącze to cuda co pokazałeś w linku, to czyż nie pokryję jednego osiedla DVB-T?

Czyli spółdzielnia (wspólnota mieszkaniowa), kilka bloków, zamiast ciągnąć po instalacji wewnątrz budynku (gdzie nie zawsze jest) idzie to w eter. Ciekawe tylko jaka moc, żeby powiedzmy w mieszkaniach na antenach pokojowych DVB-T mieć?

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2373
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: JaroslawMroczkowski » 14 września 2010, o 01:40

Żeby móc nadawać trzeba mieć pozwolenie radiowe. Pozwolenie takie otrzymuje podmiot, który uzyskał rezerwację częstotliwości. I od tego trzeba zacząć, gdyż zgodnie z art. 209 ust. 1 pkt 9 ustawy „Kto wykorzystuje częstotliwości, numerację lub zasoby orbitalne, nie posiadając do tego uprawnień lub niezgodnie z tymi uprawnieniami podlega karze..."

Dobry 'gap filler' cyfrowy do zastosowań, o których piszecie to koszt rzędu kilku tysięcy Euro.

Na tym proponuję zakończyć dyskusję o pirackich emisjach i wrócić do tematu wątku.

apk
Posty: 679
Rejestracja: 5 sierpnia 2009, o 23:59

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: apk » 18 września 2010, o 20:18

Przepraszam że nie na temat ale proszę o odpowiedź jak to jest czy videosender można legalnie używać .
Kiedyś kupiłem w sklepie nadajnik taki sam jak na zdjęciu http://forum.donanimhaber.com/m_37992798/tm.htm i sprzedawca mówił że ten nadajnik można legalnie używać tylko trzeba ustawić na wolnej częstotliwość .
Mam pytanie czy taki jak na zdjęciu nadajnik jest legalny jeśli w co 3-5 sklepie taki można było kupić ?

Zablokowany